ASUS ZenBook Flip 13: tablet is, notebook is

Gyors, kitartó, elegáns és jól hordozható is az ASUS átalakítható ultrabookja, de még az Ice Lake CPU-ra épül.

Bevezető, dizájn

Az ASUS ZenBook családjának átalakítható tagjait tartalmazó Flip csapat középkategóriájában találjuk a Flip 13 (vagy pontosabb nevén UX363) modellt: ez a két évvel ezelőtt bemutatkozott korábbi generációhoz hasonlóan felad egy keveset a (hamarosan szintén bemutatásra kerülő) Flip S változat extráiból, de cserébe talán valamivel kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt.

Tesztelésre egy olyan példány érkezett, mely 450 000 forint körüli áráért Full HD felbontású IPS panelt, Core i7-et, 16 GB memóriát és 512 GB-os NVMe háttértárat kínál – másszóval egy papíron igen erős hardverrel szerelt, tabletként is használható noteszgépet. A kompromisszumot első ránézésre kizárólag az „elavult” CPU jelenti: a Core i7-1065G7 a tizedik generációs Ice Lake csoport tagja. Kérdés viszont, hogy egy átlagos felhasználó mit érez majd ebből teljesítményben vagy éppen üzemidőben!

Külső

Nincs sok értelme hosszasan ragozni a ZenBook Flip 13 külsejét, az ASUS a ZenBook família minden szokásos jegyével felruházta azt. A burkolat teljes egészében alumíniumból készül, a fedlapon pedig ott a szokásos körkörösen szálcsiszolt mintázat, mely a jobb oldalra eltolt céglogót veszi körbe. Az összeszerelés és a ház szilárdsága jó, nincsenek sorják, az illesztések pontosak, a ház pedig nem hajlik – igaz, ezen a kis méret (305 x 211 x 14 mm) és az alacsony tömeg (1,25 kg) is segít.


[+]

A kijelző felnyitása egykezes művelet, a tabletté alakíthatóságot, tehát a teljes körbeforgatást lehetővé tévő, két forgásponttal felszerelt zsanérok határozott, de egyenletes ellenállást fejtenek ki, a képernyő tehát könnyen a kívánt szögbe állítható.


[+]

Felnyitás során a kijelző alsó éle szokás szerint felemeli a gépház hátulját, ezt a tulajdonságot korábban ErgoLift néven külön ki is emelte az ASUS, és ugyan most már nem szerepelteti annyit a marketinganyagokban, hatása továbbra is megmaradt: az ergonómia és a szellőzés javul ezzel valamennyit, combon tartani viszont kicsit kényelmetlenebb az ilyen notebookot.

Hirdetés

[+]

A gépház alján a szokásos, egybeépített alumíniumlemezt találjuk, melyet kilenc csavar tart a helyén, ezek eltávolításával és némi feszegetéssel férünk hozzá a belsőhöz, mely nem kínál sok fejlesztési lehetőséget, gyakorlatilag csak az SSD-t tudjuk komolyabb szétszerelés nélkül cserélni (a memóriát az alaplapra forrasztották, így az nem bővíthető).


[+]

A portkínálat a méreteket és a kategóriát figyelembe véve viszonylag bőségesnek mondható: két Thunderbolt 3 kivezetés (melyek töltésre is szolgálnak), egy HDMI és egy USB 3.2 Gen1 is rendelkezésre áll. Hiányzik viszont a 3,5 mm-es hangcsatlakozó, ezt a dobozban található Type-C-s adapterrel pótolhatjuk, vagy hagyatkozhatunk a Bluetooth kapcsolatra is.

Hardver és teljesítmény

Az UX363 elérhető Core i5-tel, Core i7-tel, 8 vagy 16 GB LPDDR4 memóriával, illetve 256 vagy 512 GB háttértárral – a szóba jöhető kombinációkból nálunk a legnagyobb változat járt, mely egy tizedik generációs, Iris Plus IGP-vel rendelkező Core i7-et, 16 GB alaplapra forrasztott memóriát és egy 512 GB-os NVMe SSD-t tartalmaz.

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS ZenBook Flip 13 UX363
Processzor Intel Core i7-1065G7 – 1,3/3,9 GHz, 15 W TDP
Memória 2 x 8 GB Micron LPDDR4-3733
Kijelző 13,3"-es, 1920x1080 pixeles Innolux CMN1388 IPS paneles érintőképernyő, 60 Hz-es frissítéssel
Grafika Intel Iris Plus Graphics
Adattároló 512 GB Samsung PM991 NVMe SSD, PCIe 3.0 x4
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Wi-Fi 6 AX201
- Bluetooth 5.0
Interfészek - 2 db TB3 (Type-C, töltésre is)
- 1 db USB 3.2 Gen1 Type-A
- HDMI
Extrák billentyűzetvilágítás, NumberPad, 3,5 mm-es jack adapter, érintőképernyőhöz toll
Akkumulátor 67 Wh
Méret 305 x 211 x 14 mm
Tömeg 1,25 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ASUS ZenBook Flip 13
Fogyasztói ár 455 000 forint
Garancia 2 év

Teljesítmény

Szokás szerint a háttértárral kezdjük, mely a Samsung műhelyéből származik, és a megszokott, a PCIe 3.0 x4 interfész meglétét bizonyító sebességet mutatja. A mindennapi használat során ezzel a komponenssel tehát nem lesz gond, és ugyan láttunk már ennél szebb eredményeket is a PM991-től, a Flip 13-nak nem lesz oka a szégyenkezésre.

Az általános felhasználást vizsgáló tesztekben sem látunk okot a panaszra, de azt mindenképpen megjegyeznénk, hogy az AMD Renoir és Intel Tiger Lake platformok ennél azért már láthatóan többre képesek:

Mérés Eredmény
7-Zip Single / Multi 4380 / 22 455 MIPS
Cinebench R15 OpenGL / CPU 62,90 fps / 515 cb
Cinebench R20 CPU Single / CPU Multi 445 / 1260 cb
Veracrypt64 SHA 256 / SHA 512 257 / 388 MB/s
PCMark 8 Home Conventional / OpenCL 3601 / 4701
PCMark 8 Work Conventional / OpenCL 3701 / 4225
PCMark 8 Creative Conventional / OpenCL 4186 / 6123
PCMark 8 Office 2013 3743
PCMark 8 Storage 5001
PCMark 10 Extended 3332
PCMark 10 Essentials / Productivity 8633 / 5630
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 3653 / 1876
SpecWPC 7-Zip Compress* 380,6 s
SpecWPC Blender BMW 1M* 269,9 s
SpecWPC Handbrake Normal / HQ 26,73 / 9,35 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 31,23 fps
SpecWPC Python SciPy* 119,09 s

A 3D teljesítmény normál felhasználási körülmények között elegendő, játékoknál viszont inkább csak a régebbi szoftvereknél számolhatunk megfelelő sebességgel magasabb minőségi beállítások mellett – az új programoknál HD felbontás és alacsony képminőség mellett láthatunk még elviselhető FPS értékeket.

Tapasztalatok

Kijelző

Az ASUS a képernyőbe egy régi ismerőst, az Innolux CMN1338 (vagy más néven N133HCE) panelt építette, mely egy IPS alapú egység, érzékelhető PWM nélküli háttérvilágítással és nagyon jó képminőséggel. Az utóbbi kapcsán talán kezdjük is azzal, hogy 310 cd/m² maximális fénysűrűséget és 1507:1 kontrasztarányt mértünk – mindkét érték teljesen rendben van, és azt mutatja, hogy a kép tartalmát kültéren és beltéren is jól láthatjuk majd. A háttérvilágítás egyenletessége kiváló, gyakorlatilag 5 százalék alatti eltéréseket láttunk csak.

[+]

Színvisszaadás területén az sRGB színtérnek 97, az AdobeRGB színtérnek pedig 68,7%-os lefedésére számíthatunk, ami ha nem is ideális professzionális grafikai munkákhoz, az átlagos felhasználónak biztos, hogy elegendő – annál is inkább, mert a panel kiváló színhűségű, kalibráció nélkül is 1,08 átlagos delta E értéket kaptunk.

Használat közben

Az ASUS három „teljesítményprofillal” szállítja az UX363-at, melyeket a MyASUS program segítségével lehet kapcsolgatni. Sorban egy extrém csendes, egy átlagos és egy teljesítményorientált profil áll rendelkezésre, mi a gépet az utóbbiban próbáltuk ki – ehhez képest az átlagos nem sokkal lassabb, de a ventilátorok érezhetően később pörögnek fel, míg csendes módban valóban csendes marad a notebook, viszont itt már a sebességen is érezhető a visszafogott TDP hatása.

Normál használat során a hűtés egyébként valamennyi profilban kellően csendes, a Flip 13 tulajdonképpen némának tekinthető. A processzor hőmérséklete így a 45-47 °C-os tartományban mozog. Amint terhelni kezdjük a rendszert, ez gyorsan megugrik, és eléri a 90-92 °C-os szintet, melyhez pillanatnyi megugrást követően 22 wattos fogyasztás és 2,6 GHz körül frekvencia tartozik. Ezt a szintet körülbelül másfél percig tartja a rendszer, majd visszavesz a tempóból, és 12 wattos TDP mellett 1,9-2 GHz-es órajelet, illetve 72 °C körüli CPU-hőmérsékletet kapunk.

Nagyjából hasonló a görbék lefutása akkor is, ha az IGP-t is bevonjuk a játékba, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor a grafikus magok fogyasztása is bekerül az összképbe, a CPU-magok órajele csak az 1,3 GHz-es szintet éri el. Nem meglepő, hogy például a Forza Horizon 4 futtatása során is azt láttuk, hogy hosszabb távon 12 wattos TDP mellett 1,2 GHz-es CPU-órajelet és 70 °C-os maghőmérsékletet kapunk.

A burkolat melegedésének szempontjából sem vészes a kis notebook: a hátlapon és a billentyűzet oldalán is 40 °C körüli maximumokat mértünk huzamosabb terhelés után, ami teljesen elviselhető érték.

[+]

Bevitel, hang, üzemidő és értékelés

A ZenBook Flip 13 billentyűzetét több hasonló méretű ASUS ultrabookon láttunk már, így meglepetések nem értek minket, és a kiosztás is ismerős lehet a tajvani gyártótól. A merevséggel nincs gond, a gombok határozott ellenállást fejtenek ki, így a gépelési élmény tulajdonképpen nem rosszabb annál, mint amit egy 14 mm-es gépháznál elvárhatunk. A kiosztásnál kicsit sajnálatos, hogy a kurzormozgató nyilakat így összenyomták, de igazából együtt lehet ezzel élni.


[+]

A tapipad természetesen kettős feladatot tölt be, a NumberPad funkciónak köszönhetően ugyanis numerikus billentyűzetként is bevethető. Mérete 130 x 65 mm, vagyis az átlagnál jóval nagyobb, ez segít abban, hogy a jobb felső sarkok benyomásával kapcsolható NumberPad kényelmes legyen. A gombokat az érintős felületbe integrálták. A kiegészítő eszközöket tekintve az ASUS némileg szembemegy a trendekkel, a ZenBook Flip 13 ugyanis nem kapott ujjlenyomat-olvasót. Tény, hogy ez azért még mindig inkább az üzleti vonalon elterjedt extra, de több cég már a felső kategóriás otthoni notebookokba is elkezdte integrálni. Helyette kapunk viszont arcfelismerésre képes webkamerát, mely így a Windows Hellóval bevethető a felhasználó azonosítására.

A hangszórókat a Harman Kardon közreműködésével hangolta be az ASUS – hangjuk tiszta, kellemes, de dinamikát és főleg mélytartományt hiába is várnánk tőle.

Akkumulátor

A 67 Wh-s áramforrás a notebook méretéhez képest igen nagy, így az üzemidő is jól alakul, akár egész nap eldolgozgathatunk vagy filmezhetünk ezzel a géppel egyetlen feltöltéssel. A töltést bármelyik Type-C konnektoron át megoldhatjuk, és a mellékelt töltőadapter egy órán belül 50% fölé tölti az akkumulátort.

Értékelés

Jól sikerült átalakítható notebook az ASUS ZenBook Flip 13 UX363, mely meglepően erős hardvert pakol egy könnyű és karcsú notebook testébe. Az átalakíthatóság ráadásul nem is ront a komforton, a zsanérok így is stabilak maradnak, és a kivitel is elsőosztályú. Nagyon tetszett nekünk a kijelző is, mely magas kontrasztot és szép, ráadásul pontos színeket ad, így akkor sem nem szenvedünk hátrányt, ha egyszerűbb fotószerkesztésre vetjük be a gépet.


[+]

Persze mint minden karcsú notebook, az UX363 is küzd a melegedéssel, így sokat látjuk a Core i7-1065G7-et maximális tudása alatt működni. A 12 wattra beállított hosszú távú TDP érzésre kicsit konzervatívnak tűnik, de valószínűleg a mérnökök úgy érezték, hogy inkább a ventilátorok zajszintjét és a burkolat melegedését érdemes kordában tartani, akár pár százalék teljesítményveszteség árán is.

Az alapok tehát teljesen rendben vannak, ami az UX363 esetén gond lehet, az az ár: a ZenBookok eleve a prémium kategóriába pozicionált eszközök, az UX széria pedig ezen belül is a drágábbak közé tartozik. Adjuk még ehhez hozzá a 2 az 1-ben kivitel jelentette extrát, és máris nem fogunk meglepődni azon, hogy találunk hasonló hardvert a piacon.

Ha például nem ragaszkodunk a 13,3”-es kivitelhez, ott van a nemrég tesztelt 14”-es Asus UM425, mely alig valamivel nagyobb alapterület mellett ad jelentősen nagyobb teljesítményt. Igaz, a kijelző gyengébb (ezen a téren az inteles UX425 jobb, de az UX363-at ő sem éri utol), üzemidőben pedig egyértelműen az Flip 13-nál van az előny. Egy szó mint száz, az UX363 azoknak lesz jó választás, akiknek a 2 az 1-ben kivitel és a jobb hordozhatóság, ami főleg fontos.


ASUS ZenBook Flip 13 UX363 notebook

Wombath

Az ASUS ZenBook Flip 13 UX363 notebookot az ASUS hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés