Asus VivoMini VC65 – kis PC nagy tudással

Akár négy merevlemezzel és négymagos, Skylake processzorral is felszerelhető az Asus új, kompakt számítógépe.

Hirdetés

Megjelenés

Rég magunk mögött hagytuk már azt az időszakot, amikor a számítógépek mind böhöm nagy dobozban lakoztak, és iroda jellegű környezetben használták őket. Ma már sokan beviszik a PC-t a nappaliba, konyhába, az érintőképernyők, hangvezérlés és egyéb beviteli eszközök fejlődésével az „üljünk oda a számítógéphez” filozófia – legalábbis sokak számára – háttérbe szorult. Még a megrögzött gépépítők világában is trend lett a kicsi, Mini-ITX alaplap köré építkezés. Tesztalanyunk, az Asus VivoMini VC65 egy majdnem készre szerelt mini PC, vagyis barebone, amit a kétliteres kategóriába sorolnak.

Ez az érték nem a motorteljesítményére, hanem ház térfogatára vonatkozik: alapterülete 197,5 x 196,3 milliméter, magassága pedig 49,3 vagy 61,9 milliméter, kiszereléstől függően, tehát nem a legkisebbek közé tartozik, ami egyáltalán nem baj, mert így elég sok minden elfér benne. Külsejét a ZenBookokon és egyéb Asus laptopokon látott, koncentrikus körös textúra jellemzi, amit műanyagba nyomtak bele. Burkolata középszürke színű némi feketével kiegészítve, sarkait pedig lekerekítették, így kellően egyszerű és visszafogott a megjelenése ahhoz, hogy sokféle környezetbe beleilljen.

Ha mégis inkább el szeretnénk rejteni, könnyen megtehetjük, hiszen VESA rögzítője révén akár monitor vagy tévé hátuljára is felcsapható. Úgy alakították ki, hogy fekve és állítva is meg lehessen támasztani; ha oldalára állítjuk, akkor a tetejére kerül az SD kártyaolvasó, illetve egy szellőzőnyílás, amiből van egy alul – vagy ha úgy tetszik a másik oldalon – is. Előlapján bekapcsológomb és két USB 3.0 kapu van, hátul található a csatlakozók zöme, további négy USB, amiből kettő 3.0-s, három monitorkimenet (HDMI, DisplayPort és D-Sub), hang ki- és bemenet, Gigabit Ethernet port és még egy soros port is, valamint kapunk tápcsatlakozót és kis szellőzőnyílást.

Nálunk a vastagabb, VC65R verzió járt, ami annyiban különbözik a vékony VC65-től, hogy felső – vagy, ha úgy tetszik, egyik oldalsó – eleme szélesebb, így beférhet alá a notebookokba való, vékony optikai meghajtó vagy még két merevlemez. Viszonylag egyszerűen le lehet venni ezt a részt, elég hátul kicsavarni egy csavart és meghúzni a Kensingron zárhellyel összevont reteszt. A fedél alatt egy fémburkolatot találunk, ami esetünkben két 2,5 hüvelykes merevlemezt rejtett. Ezeket leszedve további két 2,5 hüvelykes merevlemez tárult elénk, tehát akár négy adattárat is beletehetünk a kis gépbe, vagy a felső két merevlemez helyére mehet optikai meghajtó, és persze az SSD-k sem esnek ki a játékból. A 3,5 hüvelykes winchesterekre viszont nem gondoltak.

Kiszedve az alsó merevlemezeket is, egy kisebb műanyag fedélre bukkantunk, ami alatt két DDR3L SO-DIMM foglalat rejtőzött. Jó adag csavar kiszerelésével, illetve a SATA kábelek kiszedésével, de viszonylag egyszerűen tovább lehet bontani a VivoMinit. Az alsó szinten lakik az LGA1151 foglalatos processzor, ami legfeljebb 35 wattos lehet, tehát a T utótagos, Skylake architektúrás modellek jöhetnek számításba. Érdekes részlet, hogy a kis számítógép egyszerű tápadapterét is belülre tették, így legalább nem kell bajlódni az elhelyezésével házon kívül. Notebookokra jellemző, de egészen nagy hűtőt kapott a kis PC, és a Wi-Fi modulról sem feledkeztek el, aminek két belső antennája van.


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés