Asus Chi tablet-notebook és notebook-tablet

Külcsín

Az Asus az idei CES-en mutatta be legújabb kettő az egyben készülékeit, az elegáns vonalvezetésű, Windows-alapú Transformer Book Chi termékcsaládot. Ennek legkisebb, kilenchüvelykes tagját még februárban teszteltük, és nagyon meg voltunk elégedve vele, ajánlott címet is kapott annak ellenére, hogy viszonylag drágán adták volna. Azért csak volna, mert végül nem került kereskedelmi forgalomba. Mostani tesztalanyaink nagyobb testvérei, a 10 hüvelykes T100 Chi és a 12,5 hüvelykes T300 Chi, melyek viszont jó ideje elérhetőek a hazai piacon, így megnéztük őket közelebbről.

Ahogy a legkisebb Chi, úgy nagyobb testvérei is egy magasabb minőségi színvonalat képviselnek az átlagos, Windowst futtató tabletekhez képest. Mélykék árnyalatú hátlapjuk fémből készült, amit vékony, krómhatású kerettel dobtak fel. A T100 Chi mindössze 7,2 mm vékony, de a T300 Chi is csak néhány tizedmilliméterrel vastagabb nála, a tisztes, 30 illetve 32 wattórás akkut figyelembe véve pedig a készülékek 570, illetve 720 grammos súlya is abszolút rendben van.

Az összes Transformer Book modellhez hasonlóan tesztalanyainknál is szériatartozék a billentyűzet. Ezt a középen lévő zsanér ugyan mechanikusan tartja, de a tablettel csak mágneses kapcsolatban van, nincs átvezető tűsor. Az adatátvitelre Bluetooth szolgál, aminek előnye, hogy nem kell feltétlenül a tablethez dokkolni a billentyűzetet, hátránya viszont, hogy külön akkumulátort és töltést igényel, ami extra súlyt jelent, és azt, hogy a billentyűzeten lévő micro USB aljzat nem használható adatátvitelre.

A klaviatúrák színben illeszkednek a tabletekhez, még krómhatású betétet is kaptak, de itt a burkolat külső része már műanyagból készült, igaz, nem olyan csúnyán kopogós, olcsó hatásúból, mint az eredeti Transformer Book T100-nál. Szélességéből adódóan a T100 Chi gombjai azért keskenyítve vannak egy notebookéhoz képest, de a T300 Chínél már korrekt méretűeket kapunk. Valószínűleg sokaknak hiányozni fog a háttérvilágításuk, és szerintünk nincs olyan ember, aki megérti, hogy miért kellett egy csúf, múlt évezredből hátramaradt reteszkapcsolót tenni rájuk a ki-/bekapcsoláshoz és a Bluetooth aktiválásához.

Érdekes, hogy csatlakozók terén a kisebb T100 Chi áll jobban, ugyanis ezen a töltésre való micro USB 2.0 mellett van még egy micro USB 3.0 csatlakozó is, bár később visszatérünk rá, hogy annak, hogy két USB van, bizony hátránya is van. A T300 Chi hagyományos, tűszerű töltőt kapott, ami mellé már csak egy micro USB 2.0 került. Ezen felül mindkét készüléken van micro HDMI képkimenet, kombinált hang ki- és bemenet, illetve microSD kártyaolvasó. Ahogy korábban említettük, a billentyűzeteken lévő micro USB csatlakozók csak a klaviatúrák akkumulátorának töltésére szolgálnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés