Hirdetés

Apple Mac mini – pici PC-k legjobbika

Hirdetés

Külső

Lassan négy éve már annak, hogy utoljára járt nálunk az Apple aprócska számítógépe, a Mac mini, tehát legfőbb ideje, hogy megnézzük, mi változott azóta. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a név és az almás logó kivételével minden. Új, sokkal kisebb a csomagolása, benne pedig lényegesen laposabb számítógép bújik meg a legújabb Intel Ivy Bridge alapú platformmal.

Az Apple notebookjainál elindított Unibody ház – amikor a burkolat jelentős részét egyetlen alumíniumtömbből faragják ki – legutóbbi, 2009-es mini tesztünk után mutatkozott be, 2010-ben, akkor még Core 2 Duo alapú hardverrel, ami a maga idejében elavultnak számított, hiszen már dübörgött a Core i lapkák első generációja. A kétmerevlemezes szerver verziónál még abban az évben, a többinél 2011-ben, a második generációs Core i hardver (Sandy Bridge) érkezésekor száműzték az optikai meghajtót. Manapság teljesen logikus lépésnek mondható ez, hiszen nagyon ritkán használunk lemezeket, az Apple üzletpolitikájának pedig egyik fontos eleme, hogy a jellemzően CD-n vagy DVD-n terjesztett zenéket és filmeket iTunes online rendszerében kínálja.

Így hát a legújabb Mac mini külsőre egy lekerekített sarkú alimíniumtömbre hasonlít, ami nagyon tiszta, nagyon divatos formát kölcsönöz neki, modern nappaliba ugyanúgy beleillik, mint egy iroda vagy éppen tini szobájának képébe. Természetesen a tetejéről nem hiányozhat az almás embléma, ezen és egy kis lámpán, illetve az opcionális, infrás távirányíót apró vevőjén túl minden csatlakozója és kezelőszerve hátulra került.

Ott viszont rengeteg minden sorakozik. Balra a bekapcsoló indít, utána jön a tápcsatlakozó, az Ethernet hálózati aljzat, FireWire 800, HDMI, Thunderbolt és négy USB 3.0 csatlakozó, a sort pedig kártyaolvasó (SD) illetve a hang ki- és bemenete zárja. Fonots kiemelni, hogy a Mac mininek csak sima hang jelbemenete van, átlagos mikrofonokkal (pl. head-seteken lévőkkel) nem, csak aktív megoldásokkal működik. Lejjebb egy vékony szellőzőnyílás húzódik a mini hátulján, ami nem jelent túl sok jót a hűtés szempontjából, bár egy jobbára fémből készült házat lehet külső, hőleadó bordaként használni, ahogyan ezt az Arctic tette az MC101-es apróságánál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés