Bővíthetőségben korlátozott lett az új Apple Mac mini

Nemrégiben érkezett meg az Apple apróságának, a Mac mini legújabb verziója, ami kívülről ugyan nem sokat változott (leginkább lényeges ezen a ponton, hogy a FireWire portot lecserélték Thunderbolt 2-re), de belül több módosítás is történt annak ellenére, hogy látszólag csak a Wi-Fi vezérlőt és a processzort cserélték le – amivel egyúttal sajnos eltűntek a négymagos opciók.

Hirdetés

A Macminicolog blog szerzője azonban több dologra is felhívta a figyelmet az új gép kapcsán, amelyekre természetesen csak megvásárlás után derült fény. Az egyik ezek közül, hogy az elődmodellekkel ellentétben a memóriachipek a többi új Mac-hez hasonlóan az alaplapra vannak forrasztva. Ez önmagában nem lenne baj, hiszen sok gyártó követi ezt a sémát, de egy árva SO-DIMM foglalat sincs a házban, tehát a RAM mennyiségének későbbi bővítésének ezzel kvázi befellegzett.


[+]

Az egyetlen járható út, ha előre gondolkodunk, és annyi memóriával vásároljuk meg a masinát, amennyi a későbbiekben is elegendő lesz számunkra. Ez ebben a formában nem éppen olcsó opció, hiszen az alapgép 4 GB-ját 8 GB-ra bővíteni 30 400 forintba kerül, a 16 GB-ért pedig 91 200 forintot kérnek el, az erősebb, alapból 8 GB-os masinák 16 GB-ra bővítése pedig 60 800 forint.

Ami jó hír, hogy a merevlemez cserélhető, már amennyiben a merevlemezes verziót vásároljuk meg, de ez is a garancia elvesztésével jár. Sajnos a gyári merevlemezek mindegyikének percenkénti fordulatszáma továbbra is csak 5400, és megszűnt a klasszikus dual drive bővítési opció is, legfeljebb gyárilag választhatunk Fusion Drive-ot, de ez nem ugyanaz.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés