Apple Mac mini – pici PC-k legjobbika

Hirdetés

Próba, értékelés

Pár pillanattal kicsomagolás után már munkába is állítható a Mac mini, elhelyezése kis mérete miatt rém egyszerű; kialakításából kifolyólag célszerű fektetve használni, bár biztosan létezik hozzá olyan állvány, amivel oldalára állítható. Míg betöltött az operációs rendszer, elkezdtünk hallgatózni, de szinte semmi zaj nem távozott a kicsiny gépházból. Ez az állapot félórányi nyugalmi üzem után sem változott, miközben a hasonló hardverrel szerelt notebookokénál egy picivel alacsonyabb, 5 watt körüli fogyasztást mértünk.

Ezután a processzor félórányi intenzív terhelése következett, minek során a központi egység 49 °C-os nyugalmi hőmérséklete 70 °C-ra emelkedett fel. Aki jártas a notebookok és mini PC-k világában tudhatja, hogy komoly terhelésnél ez egyáltalán nem vészes, sőt kimondottan jó érték. Különösen úgy, hogy a hűtés eközben egy fikarcnyit sem hangosodott, továbbra is csak nagyon közelről, pár centiméterről lehetett hallani, bár a hátsó kis nyíláson érezhetően meleg levegő jött ki. A fogyasztásmérő 42 wattot mutatott, a Mac mini háza pedig felül 30-32, alul 27-42 °C-ig melegedett, ami rendben van, mert az apróságot nem fogjuk ölben tartani.

További fél óra játékkal sikerült a CPU hőmérsékletet 95 °C-ra feltornázni, ez már a Core i5 komfortzónájának felső határát jelenti. Mindeközben 48 wattot mutatott a fogyasztásmérő, a hőmérőn pedig a tetőnél 34-37, a fenéklemeznél 30-46 °C-os értékek jelentek meg. Ez még elfogadható, különösen úgy, hogy közben a csöppség egyáltalán nem hangosodott. Filmek csöndes jeleneteinél egyáltalán nem zavar majd, csendesebben dolgozik, mint egy hálózati merevlemez, sőt a legtöbb nyugalomban lévő notebook is zajosabb a teljesen kihajtott Mac mininél. Persze két merevlemezzel és négymagos CPU-val már minden bizonnyal más a helyzet, ott 10-15 wattnyi extra fogyasztásra és melegedésre lehet számítani.

Értékelés

Számos Apple termékkel találkoztunk már lapunk több mint évtizedes fennállása alatt, és mindegyik nagyszerű terméknek bizonyult, de a 2012 végén megjelent Mac mini talán mind közül a legjobb. Eltekintve a szokásosan magas ártól, semmilyen kivetnivalót nem találtunk benne: szép, kicsi, csendes, tele van modern csatlakozókkal, teljesítménye pedig bőségesen elegendő, ezért drágasága ellenére is ajánlott címmel illetjük.  


Apple Mac mini számítógép

rudi

Az Apple Mac minit 7 fórumtársunktól kaptuk tesztelésre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés