Apple Mac mini – pici PC-k legjobbika

Külső

Lassan négy éve már annak, hogy utoljára járt nálunk az Apple aprócska számítógépe, a Mac mini, tehát legfőbb ideje, hogy megnézzük, mi változott azóta. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a név és az almás logó kivételével minden. Új, sokkal kisebb a csomagolása, benne pedig lényegesen laposabb számítógép bújik meg a legújabb Intel Ivy Bridge alapú platformmal.

Az Apple notebookjainál elindított Unibody ház – amikor a burkolat jelentős részét egyetlen alumíniumtömbből faragják ki – legutóbbi, 2009-es mini tesztünk után mutatkozott be, 2010-ben, akkor még Core 2 Duo alapú hardverrel, ami a maga idejében elavultnak számított, hiszen már dübörgött a Core i lapkák első generációja. A kétmerevlemezes szerver verziónál még abban az évben, a többinél 2011-ben, a második generációs Core i hardver (Sandy Bridge) érkezésekor száműzték az optikai meghajtót. Manapság teljesen logikus lépésnek mondható ez, hiszen nagyon ritkán használunk lemezeket, az Apple üzletpolitikájának pedig egyik fontos eleme, hogy a jellemzően CD-n vagy DVD-n terjesztett zenéket és filmeket iTunes online rendszerében kínálja.

Így hát a legújabb Mac mini külsőre egy lekerekített sarkú alimíniumtömbre hasonlít, ami nagyon tiszta, nagyon divatos formát kölcsönöz neki, modern nappaliba ugyanúgy beleillik, mint egy iroda vagy éppen tini szobájának képébe. Természetesen a tetejéről nem hiányozhat az almás embléma, ezen és egy kis lámpán, illetve az opcionális, infrás távirányíót apró vevőjén túl minden csatlakozója és kezelőszerve hátulra került.

Ott viszont rengeteg minden sorakozik. Balra a bekapcsoló indít, utána jön a tápcsatlakozó, az Ethernet hálózati aljzat, FireWire 800, HDMI, Thunderbolt és négy USB 3.0 csatlakozó, a sort pedig kártyaolvasó (SD) illetve a hang ki- és bemenete zárja. Fonots kiemelni, hogy a Mac mininek csak sima hang jelbemenete van, átlagos mikrofonokkal (pl. head-seteken lévőkkel) nem, csak aktív megoldásokkal működik. Lejjebb egy vékony szellőzőnyílás húzódik a mini hátulján, ami nem jelent túl sok jót a hűtés szempontjából, bár egy jobbára fémből készült házat lehet külső, hőleadó bordaként használni, ahogyan ezt az Arctic tette az MC101-es apróságánál.

Hirdetés

További részletek

Az Apple többi termékéhez viszonyítva meglehetősen egyszerűen hozzá lehet jutni a Mac mini belsejéhez. Elég az alján lévő, talpként is funkcionáló, kerek fedelet egy kicsit elfordítani, máris lejön.

Ekkor elénk tárul a nagyon letisztult beltér egy aprócska szeglete, ahonnan a memóriamodulokhoz és a hűtéshez lehet hozzáférni. Utóbbi tisztítása miatt ez nagyon okos elrendezés, de a gyárilag 2 x 2 GB SO-DIMM (vagyis notebookokban használatos) memória minden bizonnyal a vásárlók döntő többségének elég lesz, kevesen fogják cserélni, bővíteni. A rácsos burkolaton látható fekete korong a Wi-Fi modul antennája.

Mivel egyik kedves moderátorunk, 7 felajánlásából járt nálunk a Mac mini, nem boncoltuk tovább; ezt a műveletet nagyon igényesen dokumentálta az iFixit. Pár csavar kitekerése után eltávolítható a hűtés, a Wi-Fi antenna és az alatta lévő rács, ami a 2,5 hüvelykes merevlemezt takarja, végül a teljes alaplap, majd a táp is kitolható a hátsó nyíláson keresztül. Bizony az aprócska, mindössze 197 x 197 x 36 milliméteres (kb. 1,4 liter térfogatú) házba belefért a 85 wattos táp is. Sőt a 2010-es modellnél még optikai meghajtóval is meg tudták csinálni ezt a bravúrt.


Forrás: iFixit.com

Annyit jegyeznénk még meg, hogy az iFixit és mások is kínálnak olyan merevlemezkeretet, amivel második 2,5 hüvelykes adattárat építhetünk a Mac minibe. Persze gyárilag is vehetünk dupla winchesteres változatot, amit szerver felhasználásra ajánl az Apple. Kicsit fura volt, hogy a belső táp miatt némi papíranyag mellett csak egy fehér tápkábelt és egy ugyanilyen színű HDMI->DVI átalakítót találtunk a Mac mini dobozában.

Teljesítmény

A Mac Mini legfrissebb változata 2012. október 23-án mutatkozott be. Ekkor került bele az Intel Core i processzorainak harmadik, Ivy Bridge kódvenű generációja. Világos, hogy egy ilyen kicsi számítógépbe csakis a mobil platform kerülhetett, abból viszont a klasszikus, M-es processzorokat kapta 35, illetve akár 45 wattos TDP értékkel. A mi alapmodellünk Core i5-3210M lapkája kétmagos, 2,5 GHz-es órajele Turbo Boost révén 3,1 GHz-re emelkedhet, de kérhető a mini négymagos Core i7-3615QM-mel, sőt i7-3720QM-mel is, melynek 2,60 GHz-es órajelei 3,6 GHz-re is felfuthat. A második generációs Core i (Sandy Bridge) változatból még volt külön grafikus kártyás modell, az új minik viszont már kizárólag az Ivy Bridge integrált Intel HD Graphics 4000 grafikus egységét használják.

Termék megnevezése Mac mini 2012 vége – 6,1
Processzor Intel Core i5-3210M 2,5/3,1 GHz
Memória 2 x 2 GB DDR3-1600 SO-DIMM
Grafika Intel HD Graphics 4000 – integrált
Merevlemez 2,5"-os 500 GB, 5400 rpm – SATA 3.0
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció n-es Wi-Fi, Fast Ethernet, Bluetooth 4.0
Interfész - 4 db USB 3.0
- HDMI 1.4 (átalakítóval DVI)
- Thunderbolt (egyben mini DisplayPort)
- FireWire 800
- Ethernet
- audio ki- és bemenet
Méret 197 x 197 x 36 mm
Tömeg 1,22 kg
Extrák SD kártyaolvasó
Operációs rendszer OS X 10.8 Mountain Lion
Gyártó honlapja www.apple.hu
Ternék honlapja Mac mini
Fogyasztói ár 195 900 forint
Garancia 1 év (+2 év 46 990 Ft)

A memória alapesetben 2 x 2 GB, de kérhető 8 vagy 16 GB-tal is, bár minden bizonnyal olcsóbban megússzuk, ha házilag bővítjük. Tesztgépünk alap merevlemeze 500 GB-os, percenként 5400-at pörög, de választhatunk akár 1 TB-os winchestert is 256 GB-os SSD-vel megtámogatva, és itt is szóba kerülhet a házi bővítés. Sajnos a Mac mini hagyományosan drága mulatság: az alapmodell OS X Mountain Lion operációs rendszerrel, iLife ’11 programcsomaggal (iPhoto, iMovie, GarageBand) és egy év garanciával 195 900 forintba kerül. A kisebbik négymagos processzorral és 1 TB-os winchesterrel már 257 900 forintot kóstál a mini, a kétmerevlemezes, szerver operációs rendszeres változat ára meghaladja a háromszázezer forintot, SSD-vel kiegészítve pedig még drágább.


CPU tesztek
Mac mini
2012 vége
Mac mini
2011 közepe
Mac mini
2009 vége
Geekbench eredmények Mac mini 6,1 Mac mini 5,1 Mac mini 3,1
CPU Intel Core i5-3210M
2,5/3,10 GHz
Intel Core i5-2415M
2,3/3,30 GHz
Intel Core 2 Duo
P7350 2,00 GHz
Renderelés – Cinebench 10 1 CPU 3845 3663 2221
Renderelés – Cinebench 10 x CPU 7819 7444 4361
Geekbench – összpontszám 5959 5779 2797
Geekbench – fixpontos pontszám 4382 4122 2201
Geekbench – lebegõpontos pontszám 7814 7722 3905
Geekbench – memória pontszám 5564 5274 2396
Geekbench – stream pontszám 5781 5794 1811

Windows-alapon már többször bebizonyította az Intel harmadik generációs Core i5-3210M processzora, hogy egy nagyon fürge, átlagos felhasználók számára bőségesen elegendő teljesítmény leadására képes központi egység, amivel akár filmek renderelésének is neki lehet állni. Ugyanez érvényes rá Apple OS X rendszer alatt is. Érdemes összevetni 2009-es, még Core 2 Duo alapú elődjével, melyre nagyjából rádupláz teljesítményben, viszont a második generációs Core i-vel szerelt, 2011 közepén bemutatott változatnál alig gyorsabb a legújabb mini. Az operációs rendszer egyébként korrekt válaszidején és az alkalmazások indításán, illetve leállásán egy SSD szépet tudna gyorsítani, a négymagos processzorokkal ellátott mini pedig igazi erőgép.

Próba, értékelés

Pár pillanattal kicsomagolás után már munkába is állítható a Mac mini, elhelyezése kis mérete miatt rém egyszerű; kialakításából kifolyólag célszerű fektetve használni, bár biztosan létezik hozzá olyan állvány, amivel oldalára állítható. Míg betöltött az operációs rendszer, elkezdtünk hallgatózni, de szinte semmi zaj nem távozott a kicsiny gépházból. Ez az állapot félórányi nyugalmi üzem után sem változott, miközben a hasonló hardverrel szerelt notebookokénál egy picivel alacsonyabb, 5 watt körüli fogyasztást mértünk.

Ezután a processzor félórányi intenzív terhelése következett, minek során a központi egység 49 °C-os nyugalmi hőmérséklete 70 °C-ra emelkedett fel. Aki jártas a notebookok és mini PC-k világában tudhatja, hogy komoly terhelésnél ez egyáltalán nem vészes, sőt kimondottan jó érték. Különösen úgy, hogy a hűtés eközben egy fikarcnyit sem hangosodott, továbbra is csak nagyon közelről, pár centiméterről lehetett hallani, bár a hátsó kis nyíláson érezhetően meleg levegő jött ki. A fogyasztásmérő 42 wattot mutatott, a Mac mini háza pedig felül 30-32, alul 27-42 °C-ig melegedett, ami rendben van, mert az apróságot nem fogjuk ölben tartani.

További fél óra játékkal sikerült a CPU hőmérsékletet 95 °C-ra feltornázni, ez már a Core i5 komfortzónájának felső határát jelenti. Mindeközben 48 wattot mutatott a fogyasztásmérő, a hőmérőn pedig a tetőnél 34-37, a fenéklemeznél 30-46 °C-os értékek jelentek meg. Ez még elfogadható, különösen úgy, hogy közben a csöppség egyáltalán nem hangosodott. Filmek csöndes jeleneteinél egyáltalán nem zavar majd, csendesebben dolgozik, mint egy hálózati merevlemez, sőt a legtöbb nyugalomban lévő notebook is zajosabb a teljesen kihajtott Mac mininél. Persze két merevlemezzel és négymagos CPU-val már minden bizonnyal más a helyzet, ott 10-15 wattnyi extra fogyasztásra és melegedésre lehet számítani.

Értékelés

Számos Apple termékkel találkoztunk már lapunk több mint évtizedes fennállása alatt, és mindegyik nagyszerű terméknek bizonyult, de a 2012 végén megjelent Mac mini talán mind közül a legjobb. Eltekintve a szokásosan magas ártól, semmilyen kivetnivalót nem találtunk benne: szép, kicsi, csendes, tele van modern csatlakozókkal, teljesítménye pedig bőségesen elegendő, ezért drágasága ellenére is ajánlott címmel illetjük.  


Apple Mac mini számítógép

rudi

Az Apple Mac minit 7 fórumtársunktól kaptuk tesztelésre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés