Hirdetés

Frissítve: AMD Ryzen 7 5800X: játékosoknak is kötelező?

Megérkezett az AMD Ryzen asztali változatának harmadik generációja, mely az utolsó lábat is kirúghatja az Intel alól.

Fogyasztás, tuning

Hirdetés

Elég sokat dicsértük a Ryzen 7 5800X-et, most azonban következhetnek a negatív tapasztalatok: aki arra számít, hogy az impozáns teljesítményt tuninggal még javítani fogja, az csalódik, ebben ugyanis – legalábbis a nálunk járt példány – a CPU nem partner. Sokféle beállítást próbáltunk, de egyikkel sem sikerült olyan stabil végeredményt kapni, ahol egyszálas és többszálas feladatok esetében is érezhetően gyorsult volna a processzor. Hasonlít az élmény az XT szériánál tapasztaltakra: az egyre jobban működő automata tuning menet közben is annyit variálja az órajeleket, hogy úgyis mindig az elérhető maximum közelében fog dolgozni a CPU. Ez egyébként azt is jelenti, hogy nemcsak a direkt tuninggal foglalkozóknak, hanem igazából mindenkinek megéri beruházni egy komolyabb hűtésbe.

Az egyértelmű, hogy az 5800X valamivel többet fogyaszt az elődöknél: mind a terhelés nélküli, mind a kizárólag a processzort terhelő esetekben jól érezhető a teljes rendszer energiaigényének megugrása, az előzőekben látható gyorsulásnak tehát (többek között) itt fizetjük meg az árát. A terhelés nélküli esetben 10, a CPU-t erősen terhelő feladatoknál pedig 24 százalékos többletet mértünk.

Megnézve a rendszer gyorsulását, azt mondhatjuk, hogy ez a plusz fogyasztás elsősorban a játékok alatt éri meg, ahol úgyis a grafikus kártya viszi el az áram jó részét, a CPU-ra arányaiban kevesebb jut.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés