Hirdetés

Frissítve: AMD Ryzen 7 5800X: játékosoknak is kötelező?

Megérkezett az AMD Ryzen asztali változatának harmadik generációja, mely az utolsó lábat is kirúghatja az Intel alól.

Hirdetés

Értékelés

Míg az XT esetében igazából nem történt más, mint hogy a jobban sikerült processzorokat egy minimális tuningot követően magasabb órajellel dobták piacra, addig az új Ryzen sorozat valódi előrelépés az előző generációhoz képest, és felhasználástól függően nyugodtan számolhatunk 15-20 százalékos gyorsulással a Ryzen 3000-ekhez viszonyítva, ez a játékok alatt pedig már arra is elég, hogy az Intel korábbi csúcsmodelljét, az AMD termékeket eddig verő Core i9-9900K-t is megelőzze.

A fő kérdés persze az, hogy érdemes-e az 5800X-be beruházni, és ha igen, akkor kinek? Az biztos, hogy ha egy erős asztali CPU-t keresünk, akkor ez a processzor megkerülhetetlen, legyen szó akár játékról, akár általános felhasználásról. Viszont az már nem biztos, hogy az árát is megéri, legalábbis annak fényében, hogy 190 000 forint körüli ára jelentősen magasabb annál a 120 000 forintnál, amennyibe a Ryzen 7 3800XT kerül, az tehát biztos, hogy ár/érték arányban nem áll jól az újdonság. Ez utóbbi egyébként a Core i9-9900K-val összevetve is megáll: mivel az utóbbi 130 000 forint körüli áron kapható, az 3800XT-hez nagyon hasonló ár/értéket képvisel (aki főleg játszik, az Intellel, aki inkább dolgozik, az az AMD-vel jár jobban). Az 5800X így inkább a 200 000 forintos Core i9-10900K-val csap össze, mely plusz magokkal és 300 MHz-el magasabb Max Turbo órajellel indul ellene, így nagyon hasonló számokat hozhat. Ebben az összehasonlításban az AMD mellett szól a PCIe 4.0, az alacsonyabb TDP és persze az, hogy nem kell rögtön új alaplapot is vásárolni hozzá. Mi mindenesetre kíváncsian várjuk, mit hoz viszont a tavasz: akkor érkezhet az Intel Rocket Lake, meglátjuk, mivel vágnak vissza a Zen 3-nak.

Végeredményben tehát az AMD dicséretet érdemel, hiszen az új generáció nem egyszerűen csak a reszelgetése lett az előzőnek, hanem valóban kézzelfogható, a napi munkában és a játékokban is érezhető gyorsulást hozott magával. Az árak, legalábbis az 5800X esetében azonban egyelőre túl magasak a piacon elérhető versenytársakhoz képest ahhoz, hogy ajánlott vételként tekintsünk erre a termékre. Ha kell a teljesítmény és tudunk is fizetni érte, akkor persze tiszta sor: inkább ezt vegyük, mint az előző generációt.


AMD Ryzen 7 5800X processzor

Wombath

Az AMD Ryzen 7 5800X processzort az AMD bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés