AMD Radeon R9 Fury X és ASUS Strix R9 Fury teszt

Összegzés

Az összes játékban elért eredmény alapján a Radeon R9 Fury X 6-8%-kal lassabb a GeForce GTX 980 Ti-nél, míg a kisebbik kártya, a Radeon R9 Fury nagyjából 9%-kal marad el a nagy testvértől.

Csupán a magasabbik, 3840x2160-as (4K) felbontás eredményeit vizsgálva már változik a kép, ugyanis itt jobban kijön a nagyobb memória-sávszélesség áldásos hatása, aminek köszönhetően jobban állnak az új Radeon kártyák. Az átlag értékeket tekintve a Fury X már képes volt beelőzni a GTX 980 Ti-t.

Teljesítmény/fogyasztás tekintetében ugyan előrelépést jelentenek a Fury kártyák, de a nagyobb Maxwell-alapú megoldásoktól még így is lemaradnak némileg.


[+]

Az AMD Radeon R9 Fury X kártya teljesítménye ugyan jó, de az alacsonyabb, 1920x1080-as (Full HD) felbontásban lemarad a rivális GeForce GTX 980 Ti-től, és csak 4K-ban tud igazán versenyre kelni vele. Magát a kártyát tekintve elégedettek voltunk, hisz egy kicsi, kompakt, a legtöbb házba könnyedén beszerelhető VGA-val volt dolgunk, melynek hűtése is remek hatékonyságú, bár a pumpa sípoló hangja némileg árnyalja a képet, de ez az újabb verziókkal remélhetőleg megszűnik. Kétségkívül egy negatív tényező a HDMI 2.0 hiánya, bár az AMD valószínűleg inkább a FreeSync-támogatással rendelkező 4K monitorok irányába szeretné terelni a játékos vásárlókat. Per pillanat a Radeon R9 Fury X ára valahol 230-240 000 forint környékén mozog, ami nagyon hasonlít a GeForce GTX 980 Ti árcédulájához, mely Full HD-ban egyértelműen gyorsabb, illetve 4K-ban sem marad le a Radeontól, ráadásul fogyasztása is alacsonyabb. Mindezek tükrében egyelőre nehéz lenne ajánlani a Radeon R9 Fury X-et, bár maga a kártya kialakítása, illetve az innovatív HBM memória alkalmazása egyértelműen tetszett nekünk.


[+]

Az ASUS Strix Radeon R9 Fury kártya megújult hűtésétől sokat vártunk, de végül sajnos kissé csalódnunk kellett, ugyanis sem hőmérsékletben, sem pedig terhelés alatti zajszintben nem remekelt a szóban forgó modell. Összességében nekünk valamelyest visszalépésnek tűnik a három ventilátoros kivitel, hisz az előző, két légkavaróval operáló Strix hűtések mindegyike remekül muzsikált tesztlaborunkban. Az AMD ajánlása alapján a Fury 100 dollárral, azaz átszámítva nagyjából bruttó 35 000 forinttal olcsóbb az X jelölésű társánál, de mivel egyelőre nem áll rendelkezésünkre pontos hazai ár, így még nem tudunk pontosan ítélkezni Radeon R9 Fury versenyképessége felett. Amint konkrét információt kapunk, frissíteni fogjuk a cikk ezen részét.


AMD Radeon R9 Fury X videokártya

Oliverda és Abu85

Az egyes kártyákat az AMD, illetve az ASUS képviseletétől kaptuk kölcsön.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés