Az AMD leleplezte a Radeon R9 Nano videokártyát

A leggyorsabb Mini-ITX kártyának titulálták a Fury sorozat harmadik tagját.

Az AMD ma hivatalosan is bemutatta a a Radeon R9 Nano videokártyát, ugyanakkor az első tesztekre, illetve a kiskereskedelmi elérhetőségre még szeptember 10-ig várni kell, de már ezek nélkül is elég sok részletet lehet tudni a legújabb Radeon kártyáról.


[+]

A Nano kártya a sorozat harmadik tagja, mely szintén a HBM memóriát tartalmazó Fiji lapkára épül. A Fury X esetében kizárólag referenciakártyákat forgalmazhatnak a gyártók, és ez a Nano esetében sem lesz másképp, azaz csupán a matricákban és a dobozban lehet majd eltérés a gyártók egyes modelljei között.


[+]

Mindez most sem véletlen, ugyanis az AMD eléggé ráfeküdt a hűtés kialakítására, ami a meglehetősen limitált méret okán nem volt egyszerű feladat. A bordában kettős hőkamra található hőcsövekkel párosítva, a tápellátás pedig egy külön kis bordát kapott. A GPU hőmérsékletét 75 °C-ra lőtték be, amelyhez a házon belüli mérések szerint legfeljebb 42 dB(A) zajszint társul.


[+]

Kisebb meglepetés, hogy a Fury X-hez hasonlóan a Nano is egy teljes értékű Fiji lapkával operál, aminek maximális órajele csupán 50 MHz-cel alacsonyabb közvetlen rokonáénál, ugyanakkor a kártya jellemző fogyasztási értéke már sokkal alacsonyabb, 175 watt. A memória órajele és mérete megegyezik a másik két Fury kártyáéval, azaz az újdonságon is 4 GB HBM típusú VRAM található. Az AMD belső mérései alapján a Nano nagyjából 30%-kal gyorsabb a hasonló kivitelben (is) elérhető GTX 970-nél, amiért nem is restek elkérni némi felárat, ugyanis Radeon R9 Nano pontosan annyiba fog kerülni mint az R9 Fury X, azaz 649 dollár az új videokártya ajánlott fogyasztói ára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés