AMD Radeon R9 Fury X és ASUS Strix R9 Fury teszt

Hirdetés

Az ASUS Strix Radeon R9 Fury

Az "X" nélküli, tehát a sima Radeon R9 Fury kínálatból az Asus Strix megoldása landolt szerkesztőségünkben.


[+]

A kártyához most sem jár terülj, terülj asztalkám, hisz a dobozban egy 8 tűs tápátalakítón kívül mást nem találtunk.


[+]

A kártyát kézbe véve azonnal feltűnhet, hogy az Asus néhány konkurense korábbi példáját követve felpakolt egy harmadik ventilátort az évek óta jól megszokott két darab mellé, amivel egy csapásra megszületett a DirectCU III hűtés. Míg az AMD-féle Fury X egyik fő ismeretőjegye a kompakt kivitel, addig az Asus láthatóan továbbra is a "méret a lényeg" elvét valja, hisz a kártya 30 centiméter hosszú, miközben legmagasabb pontján 15 centimétert mértünk.


[+]

A kártya hátlapja masszív fémlapot kapott, illetve a GPU-t egy GPU-Fortifier nevű, piros színű merevítő kerettel illeték, mely megakadályozza a NYÁK esetleges meghajlását. A díszkivilágítás ebben az esetben sem hiányzik, ugyanis az oldalt elhelyezett Strix felirat szépen, diszkréten pulzál.

/>

A Strix R9 Fury hátlapja felé eső egyik sarokban feszültségmérő pontokat találunk, ahol a VDDCI, MVDD és VDDC értékeit tudjuk nyomon követni multiméter segítségével.


[+]

A DirectCU III hűtés öt darab, 10, 8, és 6 milliméter átmérőjű hőcsövet vonultat fel, ugyanakkor furcsálltuk, hogy ezekből gyakorlatilag csak három érintkezik a GPU, illetve a HBM memóriák felületével, ami a rendhagyó állagú hővezető anyagon hagyott nyomból is jól látható. Mint később a gyártótól megtudtuk ez nem véletlen, ugyanis a két szélső hőcső amolyan kiegészítő funkciót tölt be.


[+]

A tápellátás hűtése is megoldott, melynek komponensei közvetlenül a bordához érintkeznek. Az első Strix kártyával bevezetett innováció természetesen innen sem hiányzik, azaz a légkavarók egy bizonyos hőmérsékletig nem pörögnek fel, ergo addig a kártya kvázi passzív hűtésűnek tekinthető. Miután a terhelés megszűnik és lehűlt a GPU, a ventilátorok ismét leállnak, majd a folyamat később kezdődhet elölről.


[+]

Bár az R9 Fury alapvetően kisebb áramfelvételt kíván meg, mint a nagytestvér, ennek ellenére az Asus jóval nagyob NYÁK-ot pakolt a GPU alá, melynek egy részét a néggyel több, összesen 10 fázist magában foglaló tápellátás emészti fel. Ezek vezérlését most is a Digi+ chip végzi. A kártya végébe ebben az esetben is két darab 8 tűs tápcsatlakozó került, melyeken keresztül legfeljebb 375 wattot vehet fel a Strix Fury.


[+]

A Fiji GPU közeli fotóján jól megfigyelhető az Asus által alkalmazott furcsa hővezető szivacs(?), melyhez hasonlót eddig még nem láttunk. Az "X" nélküli Fury enyhén megnyirbált központi egységet kapott, így a végrehajtók 1/8-ad részét, azaz 512 darabot letiltottak. A GPU maximális üzemi órajele 1000 MHz, míg az összesen 4 GB HBM memória frekvenciája ebben az esetben is 500 Mhz.

Hátlap tekintetében az ASUS Strix Radeon R9 Fury máris eltér az előző oldalon látottaktól, és sokkal inkább hasonlít a legújabb csúcs GeForce-okra. Mindez azt jelenti, hogy DVI-ból (ami jelen esetben dual-link DVI-D típust jelent) egyetlen darab került a kártyára, a többi helyet a DisplayPort 1.2a és a HDMI 1.4 oltárán áldozták fel: előbbiből három, utóbbiból egy darabot kapunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés