Hirdetés

A Radeon HD 7870 és HD 7850 tesztje

Hirdetés

A Pitcairn

Egészen a 6800-as sorozat megjelenéséig a "nyolcszázas" Radeonok a csúcskategóriát képviselték az ATI/AMD palettáján. A 6000-es VGA család eljövetelével az AMD némileg megkavarta a modellszámozások állóvizét, mely lépés mögött (is) jó eséllyel az APU-k fokozatos elterjedése, valamint ezzel együtt a diszkrét grafikus kártyák piacának zsugorodása húzódik. A 6800-as kártyákkal bővült a középkategória, pontosabban ezen kártyák kerültek a középkategória tetejére, minek következtében a felsőkategória alja és közepe a számozásokban feljebb csúszott. Később így született meg az egykori HD 5850 és 5870 utódja a HD 6950 és 6970 személyében. Mindez azt is jelentette, hogy a HD 6800 csak egy olyan termékfrissítés volt, ami az alacsonyabb előállítási költségek következtében elsősorban az AMD versenyképességét próbálta javítani, és csak másodsorban szólt a teljesítményről. A HD 6870 számítási teljesítmény szempontjából a HD 5850 és a HD 5870 közé lett belőve, a HD 6850 pedig valamivel a HD 5850 alá. Szerencsére ez az árazáson is meglátszott, ergo egy viszonylag jó ár / teljesítmény mutatóval megáldott párosról beszélhettünk a két HD 6800-as esetében, melyek még megjelenésük idejében teljesítmény szempontjából a potenciális vásárlók nagy részének igényeit kielégítették. Ahogy korábban már jó néhányszor megemlítettük, a TSMC döntése alapján a 40 nm-t követő 32 nm-es csíkszélességű gyártástechnológia lekerült a bérgyártó kínálatáról, ami jelentős hatással volt az AMD valamint az NVIDIA útiterveire. Az előbbi gyártó esetében ennek köszönhető, hogy a HD 5800-as kártyákat nem követte igazi utód. Ez alatt konkrétan arra gondolunk, hogy a HD 5800-as és HD 6900-es modellek közötti előrelépés csak a korábban látottaknál kisebb mértékű volt, valamint emellett fogyasztás is jócskán megugrott. Ez érthető módon sokaknak nem tette igazán vonzó alternatívává a HD 6970-et és a HD 6950-et.


[+]

Végül a tavalyi év második felében a TSMC 28 nanométeres gyártástechnológiája révbe ért, azaz végre megkezdődhetett a tömeggyártást, amit az AMD azonnal ki is használt. A legkisebb csíkszélességet alkalmazó, vadi új GCN mikroarchitektúrára alapuló első Radeon cGPU a Tahiti kódnevet kapta. Erre épül a december végén leleplezett HD 7970 és HD 7950. Ezeket a követte február közepén a HD 7750 és a HD 7770, melyek a legkisebb GCN-es cGPU-ra, a Cape Verde-re építkeznek. Az AMD a legvégére hagyta az arany középútnak tekinthető Pitcairn elnevezésű megoldást, mely a HD 7800-as kártyák mozgatórugója. Ez utóbbi alapjául is szolgáló GCN mikroarchitektúráról egy nagyon részletes elemzésben már beszámoltunk a közelmúltban. Korábbi cikkünk elolvasását a folytatás előtt most is különösen ajánljuk, mert építünk a korábban ott leírt ismeretekre.


A Pitcairn cGPU blokkdiagrammja [+]

A Radeon HD 7800-as széria a 212 mm2-es mérettel megáldott, Pitcairn kódnevű cGPU-ra épül, mely (ahogy már említettük) a TSMC 28 nm-es gyártósorain készül. A nagyjából 2,8 milliárd tranzisztort tartalmazó lapkába összesen 20 darab CU került, melyek hat tömbbe lettek szervezve, emellett a rendszer két ACE és két setup motort kapott összesen 32 blending és 128 Z mintavételező mellett. A ROP blokkok az L2 gyorsítótárra kapcsolódnak, melynek mérete 512 kB. A Control Hubra alapozó memóriavezérlő 256 bites memóriabuszára 2 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti memória köthető. Természetesen, ahogy a Cape Verde, úgy a HD 7800-as modellek alapjául szolgáló Pitcairn is megörökölte a piramis csúcsán található Tahiti összes technikai újítását, azaz a funkcionalitás itt sem nem változott.


[+]

Mindez a teljesség igénye nélkül annyit tesz, hogy a DirectX 11.1 támogatás mellett megmaradt a H.264-es videók transzkódolását gyorsítani hivatott VCE motor is. Továbbá ezen cGPU-ra épülő termékek is képesek hatmonitoros Eyefinity konfigurációk meghajtására a DDM Audio használata mellett, mely minden kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot tud hozzárendelni. A videók gyorsítását továbbra is az UVD 3.0-s motor látja el, ami a magas órajelen való működésnek köszönhetően immáron a 4096x2160-as felbontású tartalmakkal is megbirkózik. Mindezen felül itt vannak még a fogyasztás redukálását elősegítő technológiák is, mivel az új VGA támogatja a Cayman esetében bevezetett PowerTune technológiát, így a maximális energiaigényt a felhasználó a Catalyst Overdrive menüjében képes szabályozni pozitív vagy negatív irányban. A terhelésmentes időszakokban a Tahitihez hasonlóan a Pitcairn alapú megoldások is képesek alaposan visszafogni áramfelvételüket, továbbá lekapcsolt megjelenítő(k) mellett a ZeroCore Power szolgáltatás aktiválódásával a termékek beérik 3 wattal. Végül, de nem utolsósorban ez a GPU is támogatja a PCI Express 3.0 szabványt, bár ebből egyelőre még a szabványt támogató rendszer birtokában sem profitálhatunk túl sokat.


[+]

Korábbi HD 7000-es cikkünkben már említettük, hogy a Cape Verde lett az első olyan GPU, melynek alapórajele 1 GHz. Egészen pontosan a HD 7770-en található XT variáns ketyeg ezen az értéken. Ehhez hasonlóan a HD 7870-en található Pitcairn XT is ezt az órajelet kapta, ami mellé most is jár a marketing szempontból jól csengő "GHz Edition" plecsni, amely jelölés elsősorban a termékek csomagolásán kap majd helyet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés