Radeon HD 7770 és HD 7750 teszt

Hirdetés

A Cape Verde

Majdnem két és fél év telt el úgy, hogy az AMD igazi újdonsággal állt volna elő a középkategóriás GPU-k kínálatában, ugyanis a népszerűnek nevezhető HD 5700-as sorozat alapját képező, Juniper kódnevű fejlesztés még valamikor 2009 októberében debütált. Ennek fő oka a gyártástechnológiai fejlesztések nehézségeiben rejlett, ugyanis a TSMC a 40 nm után meglehetősen lassan készült el a 28 nm-es csíkszélességgel. Emlékezzünk vissza, hogy az első 40 nm-es GPU, a Radeon HD 4770 alapjául szolgáló RV740 2009 májusában került a piacra. Az eredeti tervek szerint az ezt követő 32 nm végül lekerült a TSMC palettájáról, ezzel pedig a mérnökök keze jó ideig meg volt kötve. Mindez odáig vezetett, hogy a HD 6770 és HD 6750 csak egy egyszerű átnevezés lett, ergo a specifikációk tekintetében mindkét modell egy az egyben megfelelt a korábbi HD 5700-as sorozat tagjainak. A vállalat ezen lépését azzal indokolta, hogy 40 nm-en a Junipernél hatékonyabb chipet szinte képtelenség építeni, legalábbis 170 mm2-es kiterjedés mellett.

Végül ez év február 15-én útnak indult a 28 nanométeres, GCN mikroarchitektúrára épülő, Cape Verde kódnevű cGPU, mely az erősen korosodó Junipert hivatott leváltani. A Cape Verde alapjául is szolgáló GCN mikroarchitektúráról egy nagyon részletes elemzésben már beszámoltunk a közelmúltban. Korábbi cikkünk elolvasását a folytatás előtt most is ajánljuk, mert építünk a korábban ott leírt ismeretekre.


A Cape Verde cGPU blokkdiagrammja [+]

A Radeon HD 7700-as széria a 123 mm2-es mérettel megáldott, Cape Verde kódnévre keresztelt cGPU-ra épül, mely a TSMC 28 nm-es gyártósorain készül, és kicsivel több mint 1,5 milliárd tranzisztort tartalmaz. A chip összes eleme a Tahiti cGPU-ból származik, így az AMD csak a teljesítményhez nyúlt hozzá, ami jó hír, mivel így a funkcionalitás nem változott. A lapkába összesen 10 darab CU (Compute Unit) került, melyek három tömbbe lettek szervezve, emellett a rendszer két ACE és egy setup motort kapott összesen 16 blending és 64 Z mintavételező mellett. A ROP-blokkok az L2 gyorsítótárra kapcsolódnak, melynek mérete 512 kB. A Control Hubra alapozó memóriavezérlő 128 bites memóriabuszára alapértelmezetten 1 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti memória kapcsolódhat, de a gyártók természetesen akár 2 GB VRAM-ot is felszerelhetnek a kártyákra.

Ahogy az imént említettük, a funkcionalitás nem változott a Tahiti cGPU-khoz képest. Ez a teljesség igénye nélkül annyit tesz, hogy a DirectX 11.1 támogatás mellett megmaradt a H.264-es videók transzkódolását gyorsítani hivatott VCE motor is. Továbbá ezen cGPU-ra épülő termékek is képesek hatmonitoros Eyefinity konfigurációk meghajtására a DDM Audio használata mellett, mely minden kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot tud hozzárendelni. A videók gyorsítását továbbra is az UVD 3.0-s motor látja el, mely a magas órajelen való működésnek köszönhetően immáron a 4096x2160-as felbontású tartalmakkal is megbirkózik. Mindezen felül itt vannak még a fogyasztás redukálását elősegítő technológiák is, mivel az új VGA támogatja a Cayman esetében bevezetett PowerTune technológiát, így a maximális energiaigényt a felhasználó a Catalyst Overdrive menüjében képes szabályozni pozitív vagy negatív irányban. A terheléstől mentes időszakokban a Tahitihez hasonlóan a Cape Verde alapú megoldások is képesek alaposan visszafogni áramfelvételüket, továbbá lekapcsolt megjelenítő(k) mellett a ZeroCore Power szolgáltatás aktiválódásával a termékek beérik 3 wattal. Végül, de nem utolsósorban ez a GPU is támogatja a PCI Express 3.0 szabányt, bár ebből egyelőre még a szabványt támogató rendszer birtokában sem profitálhatunk túl sokat.

Említésre méltó érdekesség, hogy a Cape Verde az első olyan GPU, melynek alapórajele 1 GHz. Anno 2000 márciusában épp az AMD volt az, aki bejelentette az első 1 GHz-es x86-os processzort, és ezt a fegyvertényt most, 12 évvel később a grafikus processzorok palettáján is megismételték. Ennek túl sok gyakorlati jelentősége nincs, bár természetesen a vállalat nem rest kihasználni mindezt, ugyanis az ilyen órajelen üzemelő kártyák megkapják a hangzatos "GHz Edition" plecsnit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés