Villámokat ugyan nem szór, de erős lett az MSI R7970 Lightning

Az MSI még a CeBIT-en mutatta be az R7970 Lightning jelzésű VGA-t, mely a vállalat, és talán a világ legerősebb egy GPU-s megoldása jelenleg. A Lightning sorozatra régóta jellemző, hogy a tervezők nem kötnek kompromisszumot, így az új jövevény minden szempontból a csúcsra tör. A termék az AMD Tahiti kódnevű cGPU-jára épül, mely 2048 shader részelemmel dolgozik, a 384 bites memóriabuszhoz pedig 3 GB fedélzeti memória kapcsolódik. A gyári tuning igazán erős lett, így a lapka 1070 MHz-en ketyeg, míg a memóriák effektív órajele 5,6 GHz. Összehasonlításképpen az AMD rendre 925 MHz-es és 5,5 GHz-es referenciaértékeket szab meg.

A gyári tuning persze erősebb tápellátást is igényel. Erről a két darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozó és a 14+2 fázisú VRM gondoskodik. A megfelelő hőmérsékletért a hővezető csövekkel tarkított, két darab 10 cm-es ventilátorral rendelkező Twin Frozr IV hűtő felel, mely minden bizonnyal a további tuningot is bírni fogja. A hűtő sarkalatos pontja, hogy a bekapcsolást követően 30 másodpercig fordított irányba forognak a ventilátorok, melyek így eltávolítják a port a hűtőbordákról. Az MSI gondol a tuning híveire is, így az R7970 Lightning része a 3X3 OC Kit. A csomag a V-Check pontokkal engedélyezi a GPU, a memória és a VDDCI feszültségek figyelését, miközben a tripla hőmérséklet-érzékelő a legpontosabb visszajelzést teszi lehetővé az Afterburneren keresztül. Újdonság még a GPU Reactor nevű fejlesztés, mely a GPU hátoldalára került. Ez az MSI szerint csökkenti az áramellátással járó zajt és növeli a stabilitást.


[+]

A DirectX 11.1-et támogató termék hátulján két DVI és négy DisplayPort 1.2-es kimenet található, és hat kijelző kezelése biztosított. Az MSI az R7970 Lightning forgalmazását még ebben a hónapban megkezdi, az árazásról azonban még nincs információ, bár a paramétereket tekintve mélyen zsebbe kell majd nyúlni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés