Hirdetés

A lámpagyáros UPS-ei

Vihar utáni csend

Bár az idei nyári viharok eddig zömében az orkánerejű szél, illetve a hatalmas mennyiségű eső/jégeső révén okoztak károkat, nem szabad megfeledkezni egy rendkívül látványos természeti jelenségről, melyet a számítógépeket használók legtöbbször még a babonás nomád népeknél is jobban félnek. Sokan az egyik legszebb jelenségnek tartják a villámlást, ám egy közelben lecsapó, hatalmas erejű kisülés inkább ijesztőnek hat, és nem csak a fülsiketítő égzengés miatt; a lámpák fénye ilyenkor gyakran elhalványul, esetleg lekapcsol az áramszolgáltató hálózata, az elektromos eszközök pedig ideiglenesen vagy akár végérvényesen használhatatlanná válhatnak.

Hirdetés

A számítógépek ilyenkor fokozott odafigyelést igényelnek, hiszen jó eséllyel ezek a készülékek tartalmazzák a legérzékenyebb, egyben legdrágább elektromos komponenseket a háztartásokban vagy irodákban található eszközök közül. A villámcsapások káros hatásai, az áramszünetek, valamint az egyéb áramhálózati hibák kivédésére szerencsére már jó néhány évtizede létezik megoldás speciális, akkumulátort tartalmazó szünetmentes áramforrások, netán túlfeszültségtől védő elosztók formájában. Míg előbbi hatható védelmet nyújt az áramkimaradások esetében, utóbbi csak a hirtelen feszültségnövekedéstől védi meg az elektromos eszközöket.

A lassan évszázados múltra visszatekintő, itthon szinte teljesen ismeretlen, eredetileg autólámpákban utazó amerikai Tripp Lite 1980 óta van jelen a szünetmentes áramforrás (UPS) bizniszben, nem kevesebbet állítván magáról, mint hogy az első, PC-khez készült szünetmentes is az ő nevükhöz fűződik. Megszokhattuk már, hogy ezen a piacon sok nagyotmondó cég verseng egymással, az ugyanakkor elárulhat valamit a gyártó termékeinek minőségéről, hogy 1999-től az IBM a Tripp Lite-ot választotta hivatalos UPS-beszállítójának.


[+]

A Tripp Lite három szünetmentes tápegysége profi látszatot keltő csomagolásban érkezett meg hozzánk, a kartondobozok egy 525, egy 750 és egy 1000 voltamperes egységet rejtettek magukban. A UPS-ek méretezéséről korábbi cikkünkben már szót ejtettünk, az ott szereplő átváltási formulát használva könnyedén kiszámolhatjuk, hogy a legkisebb Tripp Lite szünetmentesre 315 (a gyártó lefelé, 300 wattra kerekít), a középsőre 450, a legnagyobbra pedig maximum 600 wattig köthető fogyasztó. A túlterhelés, illetve a gyors lemerülés elkerülése végett ezt a határt mindig ajánlatos komolyan venni, nagy teljesítményű fogyasztókat (például lézernyomtató) csak a védett, de nem szünetmentes csatlakozóira szabad kötni a készülékeknek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés