Hirdetés

Tagan Easycon tápegységek

Külső

A 2001-es tajvani Computexen német, japán és amerikai szakemberek egy csoportja tápokkal kapcsolatos negatív tapasztalatai alapján úgy döntött, létrehoznak egy saját vállalatot, mely minőségi számítógépes áramforrásokat kínál. Egy évnyi fejlesztés és tesztelés után megszületett az első Tagan táp, és vele a márkanév is, mely mögött a német illetőségű MaxPoint Handelsges mbH áll.

Hirdetés

Nagyjából egy évvel ezelőtt már találkoztunk a Tagan termékeivel. Most a legújabb trend szerinti, lecsatolható vezetékű Easycon sorozat két tagjával ismerkedtünk meg. A modularitás mellett újdonság, hogy a szellőztetést már nem a jellegzetes, első és hátsó 8 cm-es, hanem egyetlen, 12 centiméteres ventilátor végzi. A dobozban a szokásosnál hosszabb táp mellett egy kisebb papírdobozt találtunk, ez rejti a vezetékeket.

Ugyan a táppal együtt megnőtt a ventilátor is, de védőrácsán ugyanúgy Tagan címke van, mint kisebb elődjein. Az elegáns fekete szín tovább folytatódik a fix alaplapi vezetékek kötegelőin is.

Az egységesen 50 centiméter hosszú fix kábelek közül csak a főtápcsatlakozó 20+4 tűs végződése fekete. A nem túl konzekvensen kialakított és felcímkézett kiegészítő 12 voltos ágak egyikén négytűs, a másikon nyolctűs csatlakozó van – ezek már nem feketék. A 4 tűs kötegére még egy matrica is került, mely azt ábrázolja, hogyan kell a két négyesből egy nyolcast csinálni. Ezzel a szerencsétlen húzással már biztos, hogy egy fölösleges kábelünk lesz a gépben. Aki a 8 tűset használja, annak a négyes végű, aki a 4 tűset, annak a nyolcas végű fog a levegőben fityegni.

Eddigi tesztpéldányaink közül az Easyconok hátsó szellőzőrostélya volt a legritkább kialakítású. Taganos jellegzetesség, és az Easyconokról sem maradt le a 12 voltos ágakat egyesítő kapcsoló és kék LED-je. Ez a lehetőség arra való, hogy szükség esetén, ha a különálló 12 voltos ágak nem bírnák a rájuk eső terhelést, össze lehet kapcsolni őket. Számunkra ennek a lehetőségnek a haszna megkérdőjelezhető. Az átlagos, nem szerverekbe szánt tápoknak egyetlen főtrafójuk van, az állítja elő a megfelelő feszültségeket. Korábban már többször leírtuk, hogy a 12 voltos ágaknak közös a vezérlése is. Ha közös a kiindulópont és a vezérlés is, akkor mi értelme van szétválasztani az ágakat, és utána újból egyesíteni? A szétválasztás indoka, hogy az ATX2.0 szabvány 240 wattban maximálja az ágankénti áramot. Ez 12 volt esetében 20 amperes áramerősség-csúcsértéket jelentene, ami önmagában kevés lehet egy teljes konfigurációnak, így indokolt még egy (vagy több) ág. A fejenként 15-20 amperes ágak újraegyesítése meglehetősen vad ötlet; nincs az a különálló számítógépes fogyasztó (egyelőre!), ami önmagában 200-300 wattot tudna felemészteni.

A túloldalon kilenc aljzat várja a moduláris kábeleket. A jobb szélen újabb négytűset találunk, ami a fix nyolc- és négytűs mellett teljesen fölösleges. A két felső kék aljzat a PCI Express videokártyák etetésére szolgál, az alattuk található 3-3 fekete a perifériákhoz való. Közelebbről megvizsgálva látható, hogy a PCI Express videokártya és a periféria konnektorok fizikailag egyformák, csak más a lábkiosztásuk. Nem mertük kipróbálni, mi van akkor, ha valaki elvéti a színkódot, és rossz csatolást csinál.

Az összehasonlító képre pillantva látható, hogy a Tagan Easycon hosszabb a szokásos méretű tápoknál. Ez kisebb házakban – ahol hasznos a moduláris táp – probléma lehet, de normál PC házakban nem okoz gondot.

A mellékelt kábeles dobozt kinyitva kígyóveremben éreztük magunkat; megszámlálhatatlan, igényesen kötegelt vezetékcsomag tekergett benne. A skatulya jól jöhet a felesleges zsinórok tárolására is.

A kígyókat kinyújtóztatva találtunk még néhány tépőzáras és egyszer használatos kötegelőt, takarókat a használaton kívüli csatlakozókhoz és egy szokatlan színű tápkábelt. A vezetékek sokfélesége kiváló, de kissé gondolkodóba ejtő. Nagyszerű, hogy minden szálon kevés csatlakozó van, így a moduláris tápok legfőbb küldetése, hogy pontosan annyi vezeték legyen, amennyire szükség van, jól kivitelezhető – lenne. Azért csak lenne, mert a PCI Express videokártyás és az egyetlen négytűs tápcsatlakozós kötegek is nagyon hosszúak (56 cm és 62 cm) és vaskosak. A rajtuk található mágneses árnyékoló ugyan javít a feszültségek egyenletességén, de a számítógépes fogyasztókat eleve úgy tervezték, hogy a „simítatlan” jelekkel is boldoguljanak. A két-két VGA-s és egy periféria-csatlakozós vezeték közül legalább egy-egy lehetne rövidebb. Ugyanez a helyzet a két dupla négytűs perifériaetetővel, melyeken 46 és 60 centiméternél vannak a konnektorok. Szintén kettő van a 46 centiméternél négytűs, 60 centiméternél floppy csatlakozós és az 55 centinél és 72 centinél SATA-s kötegekből.

A teljesítményadatoknál érdekesebb a TSCT – Tagan Silence Control Technology – grafikonja, ami a ventilátor terheléstől függő szabályozását mutatja. A 480 wattos modellnél nagyszerűen alacsony értékek olvashatóak le. A nagyobbik, 540 wattos fordulatszámai nem túl kecsegtetőek, mellettük mégis relatíve alacsony zajértékek vannak. Mindjárt kiderül, mi az igazság.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • Tagan

Azóta történt

 • A lámpagyáros UPS-ei

  Az amerikai Tripp Lite-ról eddig vajmi keveset hallhattunk hazánkban, pedig a cég komoly tapasztalattal rendelkezik a szünetmentes tápegységek gyártásában.

 • FSP BoosterX 3: külön táp a VGA-nak

  Az állítólag 150 watt körüli fogyasztású videokártyák világában megnéztük, mire jó egy VGA-táp.

 • Rakétás tápegységek

  A Spire Rocketeer termékcsaládjának két legkomolyabb darabját, az 500, illetve 600 wattos, moduláris V-öt és VI-ot teszteltük.

 • 1000 wattos tápóriás

  Az Enermax bődületes erejű és felszereltségű kilowattos Galaxy tápját teszteltük.

Előzmények

Hirdetés