Hirdetés

Fogyasztásmérős, moduláris Yesico táp

Ismerős külső

Általános jelenség a számítógépiparban, hogy a hardvereket nem azok gyártják, akiknek a címkéje a dobozokon virít. Nincs is ezzel semmi probléma, míg a beszállító megfelelő minőséget produkál, jó a termék fogadtatása. Nagyjából ebben a helyzetben van a Chieftec – pontosabban a Chieftec csoport – is tápjaival. A méltán híres márkanév mögött két széles körben kevésbé ismert, de nagyon jó színvonalú beszállító áll, a Delta és a Sirtec. Az elmúlt hónapokban teszteltük a Chieftec két új, 500 watt fölötti tápokat felsorakoztató termékcsaládját. Az egyik a Deltától, a másik a Sirtectől származik; mindkettő tagjai kiválóan szerepeltek tesztjeinkben.

Hirdetés

De miért is beszélünk a Chieftec tápjairól és beszállítóiról egy Yesico termék vizsgálatakor? Első látásra nem egyértelmű a válasz. Az elegáns dobozból – melynek kialakítása és anyaga valahonnan ismerős volt – a mai divatnak megfelelő, sötét fényezésű táp bújt elő. Volt még a csomagban tápkábel, használati útmutató és egy yesicós matrica is, moduláris vezetékei pedig külön dobozba kerültek.

A táp hátuljára pillantva a szokásos méhsejtes rács, csatlakozó és kapcsoló mellett háromjegyű kijelzőt láttunk, mely a táp fogyasztását jelzi. A konnektorba dugható fogyasztásmérőnkkel ellentétben itt a táp leadott teljesítménye látható majd, az az érték, amit a számítógép kiszív belőle, vagyis a konfiguráció tényleges fogyasztása. Valójában egy olyan érték, mely közel van a tényleges fogyasztáshoz, hiszen egy ilyen egyszerű mérő a legjobb esetben is 10 százalékos szórással mér, vagyis az általa mutatott 400 watt akár 360-nál is kevesebb vagy 440-nél is több lehet. Mindenesetre ahhoz elegendő, hogy számítógépünk hozzávetőleges teljesítményéről tájékoztasson.

A másik oldalt szemügyre véve világossá válik, miért szónokoltunk a Chieftecről és a Sirtecről. A moduláris vezetékek csatlakozópanelje kísértetiesen hasonlít a szintén 560 wattos, Sirtec belsejű, lecsatolható kábeles Chieftecére.

A Yesico tápra köthető kábelek nem pusztán hasonlítanak, hanem megegyeznek a Chieftecnél látottakkal. Az alaplapra csatlakozó 20+4 és 4+4 tűs kötege is levehető. Van mellette két piros végű, PCI Express videokártyákhoz való csomag és két kétcsatlakozós SATA-vezeték. A négytűs perifériadugaszok kiosztása sem változott. Találunk kettőt egy rövidebb vezetéken; ez a kevés bővítős gépekhez jöhet jól. Összesen hat csatlakozó van további két hosszú kábelnyalábon, melyek végére még egy-egy floppyetető is került. Ezek 110 centiméteres hosszúságukkal a legnagyobb házakhoz is elegendőek.

A Chieftec szokásos megoldásától különbözik a 12 centiméteres ventilátor felfüggesztése. A rezgés jelentős részét átvezető fémcsavarok helyett jobban csillapító műanyag csapok fogják a légkavarót.

A címkéről hajszálra ugyanazokat a teljesítményi paramétereket olvashattuk le, mint a Chieftec esetében. A három 12 voltos ág összesen 440 wattal terhelhető. A második és egyben legizmosabb ágon 23 A erősségű áram folyhat, ami bőven nagyobb teljesítményt jelent, mint az ATX12V szabványban meghatározott 240 wattos maximum, de ezzel a legtöbb modern táp így van. A másik két 12 voltos ág közösen legfeljebb 300 wattot adhat le.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • A lámpagyáros UPS-ei

    Az amerikai Tripp Lite-ról eddig vajmi keveset hallhattunk hazánkban, pedig a cég komoly tapasztalattal rendelkezik a szünetmentes tápegységek gyártásában.

  • Zöld tápok a Cooler Mastertől

    A Cooler Master új, iGreen tápsorozata nem a kilowattos határt feszegeti, hanem a gazdaságosságot helyezi előtérbe.

  • Rakétás tápegységek

    A Spire Rocketeer termékcsaládjának két legkomolyabb darabját, az 500, illetve 600 wattos, moduláris V-öt és VI-ot teszteltük.

Előzmények

Hirdetés