1 TB-os mSATA SSD Samsung-módra

Hirdetés

Egy terabájt mSATA-n

Az mSATA szabvány már bő négy éves, és ha viszonylag lassan is, de mára viszonylag széles körben elterjedt. Életútját ugyanakkor kissé beárnyékolja, hogy az M.2 (NGFF) személyében már tavaly felbukkant az utód, így napjai meg vannak számlálva. Eltűnése valószínűleg épp olyan lassan fog végbemenni, mint az elterjedése, ezért még nagyon is korai lenne temetni a foglalatot. Kétséget kizáróan ezt a gyártók is hasonlóan gondolják, hisz még mindig érkeznek újabb mSATA formátumú SSD-k, melyek közül most a Samsung 840 EVO sorozat mérföldkőnek tekinthető, 1 TB-os tagját néztük meg közelebbről.


[+]

A Samsung 840 EVO sorozatot nem kell bemutatni rendszeres olvasóinknak, hisz a 120 és 240 GB-os modellek mellett már az 1 TB-os verziót is leteszteltük, igaz, ezek a szokványos 2,5"-os formátumban jártak nálunk. Az mSATA szabványú verzió a kialakításnak megfelelően egy más, kisebb dobozt kapott, melyben az SSD mellett a leírás és két matrica lapul. Csavarokat nem kapunk, pedig bizonyos esetekben jól jöhetne. Természetesen az mSATA sorozat sem csak az 1 TB-os modellt kínálja, hisz ugyanúgy megtalálható benne a 120, 240, 500 és 750 GB-os verzió is, mint a 2,5"-os felhozatalban.


[+]

A különféle részegységek típusának tekintetében nincs eltérés a 2,5"-os modellekhez képest. A NYÁK-on a legújabb, S4LN045X01-8030 típusú vezérlő teljesít szolgálatot, ami 400 MHz-es órajelen üzemel. A 256 bites AES titkosítás támogatása továbbra is biztosított. A kontroller mellett egy DRAM chip (cache) lapul, mely egészen pontosan egy energiatakarékos LPDDR2-1066 szabványú Samsung modell, melynek kapacitása 1 GB.


[+]

A 840 EVO-ban TLC típusú, 19 nm-es Toggle DDR 2.0 NAND lapkák kaptak helyet. Az alacsony csíkszélesség, illetve a TLC típusú működésnek köszönhető, hogy a Samsung már mSATA formátumon is meg tudta valósítani az 1 TB-os kapacitást, mely összesen négy darab NAND chipből tevődik össze. Ezzel szemben a hasonló kapacitású 2,5"-os modell még nyolc chipet alkalmaz, ugyanakkor a lapkák száma gyakorlatilag megegyezik, csupán az mSATA modell esetében egyetlen chipben kétszer annyi (8 helyett 16) lapka kapott helyet, ergo egy chip kétszer akkora, egészen pontosan 256 GB kapacitással bír. Mindez egyben azt is jelenti, hogy ma már akár egyetlen NAND chipből is össze lehetne rakni egy 256 GB-os SSD-t, ami pár éve éve még nehezen volt elképzelhető.


[+]

A 840 EVO modellekre jellemző TurboWrite technológia itt sem maradt el. Mindez azt jelenti, hogy a NAND lapka egy bizonyos százalékát SLC módban konfigurálják, ami a jóval magasabb tempó mellett még az élettartamra is jótékony hatással van. A meghajtó teljes kapacitását tekintve a nálunk járt modellek esetében összesen 3 GB az ilyen jellegű terület (a nagyobb meghajtóknál több), ami egyfajta pufferként funkcionál, vagyis a vezérlő először erre a területre próbálja betuszkolni a kiírandó adatokat, melyek később a lassabban írható részekre ürülnek. Mindezzel együtt a Samsung 2500 programozási/törlési ciklust publikál a lapkákra, ami közel azonos a 25 nm-es MLC megoldások esetében látottakkal, ami napjainkban már meglehetősen jó értéknek számít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés