Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz Teasüti #20436 üzenetére

    Szerintem nem szerencsés keverni a feszültség ingadozás és a jelalak okozta anomáliákat. Az ingadozás a hálózati táplálás effektív értékében bekövetkező (viszonylag lassú) változás, amire a papíron 100-240 V-os tartományban működni képes tápnak nem illik zavarba jönnie. A jelalak nem szinuszos csúnyaságát okozó tranziensek és felharmonikusok viszont gyors jelenségek (ahogy azt Te is írod: kHz-es, MHz-es tüskék), amik viszont a modern tápok aktív PFC-jét csinálják ki (részletesen itt írtam erről [link]).

    Ha feszültség stabilizálást (AVR) várunk el egy UPS-től (ami belefér a büdzsébe, tehát nem online), akkor annak lesz egy néhány milliszekundumos átkapcsolása. Ha a fent tárgyalt anomáliákat valóban a hálózati jelalak zavarai okoznák (ahogy azt Te sejteni véled), akkor már egy ilyen átkapcsolás is kicsinálná a PSU-t. Holott szerintem maga a jelszint irreleváns (amíg a 100-240 V-os tartományban van), a jelalak pedig csak a táp PFC-jét veszélyezteti.

    Tehát ha a megváltást mindenképpen egy UPS-től várjuk, akkor nehogy már annak mindenképpen online-nak kell lennie! :N Erre mondtam azt, hogy első lépésben szerintem nem UPS-t kell keresni, hanem az árnyékolást kell gatyába rázni.

Új hozzászólás Aktív témák