- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
Új hozzászólás Aktív témák
-
mepet
addikt
En nem vagyok elofizetojuk, de tenyleg tele van az internet azzal, hogy, mennyi kocsogseget csinal az Adobe az usereivel, miota eroltetik az elofizeteseket.
Az Adobe 2 dolgorol hires:
-a dolgozoik imadjak, allitolag a vilag legjobb munkaltatoja
-a usereik utaljak, allitolag igazi szarrago hozzaallasu csapat -
félisten
Én csak felhasználóként találkoztam velük, és két dolog miatt nem lettek a kedvenceim:
1. Az Adobe Reader egy túlméretezett monstrum, amelyet nem szeretnék a gépemen látni, bizonyos funkciók miatt mégis kénytelen foltam telepíteni -- csak mert mindenki ezt használja.
2. Semmi más fizetett szolgáltatásra nem volt szükségem, csak OCR-re. De ehhez egy egész brutál csomagot kellett volna megvennem.MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
L4mie
veterán
Amióta a sima reader DC pénzt kér azért, hogy elforgassad a pdf-et, ami így egy vicc.
Na azóta foxit ftw., könnyen el lehet szakadni a rég megszokott régen ingyenes dolgoktól, ha azok elkezdenek fosszarok lenni.[ Szerkesztve ]
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
csendes
őstag
"Szerintük az előfizetős szolgáltatások kényelmesek, rugalmasak és költséghatékonyak, ezekkel az igényekhez, időhöz és költségkerethez igazítható minden, az Adobe feltételei pedig átláthatóak, a lemondás egyszerű"
Ezt inkább a vevő dönti el, és nem az Adobe. Elég sok panasz érkezhetett az FTC-hez, ha eljárást indítottak. Persze amíg van elég bevétel, addig nincs kényszer a változtatásra. Rövid távú, fejőstehén üzleti modell, és most megkérdőjeleződött az is, hogy mennyire tisztességes. Kérdés, hogy ez hosszú távon mennyire működőképes.
Ami a PDF-t illeti, 2008 óta nyílt, szabványos (ISO 32000) formátum, csak ezt sokan "fejben" még mindig az Adobe-hez kötik, persze valóban 1991-2008-ig ők fejlesztették.Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
veterán
Van még egy harmadik dolog is: hiába próbálsz széllel szemben pisálni, nem megy hosszabb távon. Hobbi fotós vagyok, kipróbáltam minden fiszf@szt retushoz, de a CRAW + PS kombónál jobbat nem találtam. Pluginokkal okosítható a végtelenségig, és amióta az AI zajszűrés és a generative fill bekerült a tudáskészletbe, azóta még egy szinttel jobb lett.
Ettől még büdös köcsög a support, és drága is havi szinten.
-
félisten
Én is nagyon-nagyon régen Foxitet és Sumatrát használok nézegetésre. (Szerkesztésre FlexiPDF-et, ami ugyan nem jó, de relatíve olcsó volt, OCR-rel.)
A gond az, hogy bizonyos aláíráshitelesítési funkciók (pl. AVDH) nem működnek jól az ingyenes programokkal, és valamiért az Adobe kell hozzájuk. Tavaly őssze legalábbis így volt.
MaCS
-
hegedus001
aktív tag
Én szintén hobbista vagyok, de szerencsére nekem elég az alap iPades Lightroom is.
Kivagyok attól, hogy nem lehet ténylegesen megvenni kb semmi szoftverüket. csak havidíjas előfizetés.... meg a qrva@anyukátokat.....
kötelezném az összes céget a normális árú egyszeri díjas szoftver biztosítására. Az nem érdekel, ha mondjuk 2-3 évente adnak ki egy újat, és onnantól a régi nem kapja meg az új funkciókat, de ami most meg az nonszensz. Ráadásul mivel áttértem Mac/iPad/IOS kombóra, azóta nagyon törni sem tudom a dolgokat...
(nem zavarna és meg is venném ha meg lehetne venni normálisan nem pedig örökké fizetni a havidíjat) -
félisten
válasz hegedus001 #7 üzenetére
Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy egyre több szoftver lesz előfizetéses. Régen, mivel ez volt a kutatási témám, elég rendesen beleástam magam a témába, és úgy 10 éve egy szakmai rendezvényen még az is el bírt hangzani, hogy az egyszeri licencvásárlással a felhasználó indokolatlan előnyökhöz jut -- és a méltányos havidíjat az egyszeri licenc 1/36 részében lenne indokolt megállapítani. Mintha egy szoftver(licenc)vásárlás csak három évre szólna...
MaCS
-
p a s s e r
őstag
azért az adobe (ejtsd: adobi) baromira nem az acrobat reader, vagy pro, azok csak nagyon mellékes szoftverek... cseréld le az illustratort, az indesignt, vagy a photoshoppot másra, nem nagyon fog menni (hogy csak a saját "érdeklődési körömet" említsem)... ettől függetlenül hülye fogyasztók vagyunk (a döntő mainstream mindenképpen, tisztelet a kivételnek), mert hagytuk a nagyokat elprostituálódni, a kapitalizmus meg alapból ilyen, ezt a bármit megeszek hozzáállást szívgörcs nélkül ki is használja...
jó kis cs6... de jó, hogy megvan...
[ Szerkesztve ]
beszéljünk másról! filmekről, képekről... csak jelenségekről, semmit a lényegről...
-
veterán
válasz hegedus001 #7 üzenetére
Nézd, ezek képesek lennének úgy árazni, hogy még 5 éves viszonylatban se érje meg dobozos szoftvert venni. Jelzem, az az 5 ezer, amit havonta a Fotós Csomagra költök, még úgyis megéri nekem, hogy nem keresek pénzt fotózással. Ha még keresnék is, akkor nem is érdekelne.
-
Szemjuel
tag
passz, én 10 dolcsit fizetek havonta az alap szoftvercsomagért, és amióta nem törve van a pshotoshop vagy lightroom ég és föld... és a reader is pattogósan, jól működik régóta... szóval felhasználói szempontból szerintem nem lehet rá panasz. Előfizetést még nem próbáltam lemondani, de abban mondjuk sok cégnek van elég megkérdőjelezhető gyakorlata
-
csendes
őstag
Egy "profi" fotósnál értem. hogy miért jó az AI zajszűrés és a generative fill. Ott nem a valóság a lényeg, hanem hogy a megbízó mit akar, vagy jó esetben a művészi látásmód. Hobbiként vagy a valóságot szeretném megörökíteni a maga tökéletlenségével együtt vagy megkérem a gen AI Image Generator-t, hogy csináljon valami tökéleteset. Íme az én gyönyörű családom és házam, igaz, hogy három gyerekkel kértem a gen AI-tól, de hát ingyen mit várhat az ember?
Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
veterán
Nem generálásra jó. Levételre! Ha a fotózás helyszínén belóg egy softbox, ott marad egy eldobott ruha a képen, egy hanyagul elhagyott cipő, bármi ilyesmi, villámgyorsan - és jóval, de jóval hatékonyabban lehet vele eltakarítani a fotóról, mint a klasszikus maszkoló / health toolokkal. Kiváltképp, ha a háttér amúgy nem egyszerű, egyszínű. Konkrét példa: motoros fotózás, modellel. A rendszámtábla rajta maradt a vason, ami monitoron nézve már nagyon nem adta ki, a maga világosságával húzta el a szemet a modellről. Ezt hogy szeded le úgy, hogy legyen is ott valami, ne egy sötét lyuk? Pláne hogy szeded le minimális időbefektetéssel? Rendszámtábla kijelöl, genfill, "remove". Generált három sárvédőt, aztán még hármat, és a negyedik tökéletesen passzolt az adott motorra. Másfél perc, job done. Másik konkrét példa: függöny pótlás, vagy épp levétel. Lehet arról beszélni, hogí az nem a valóság, stb., de amikor a modellen van a hangsúly, akkor senkit nem érdekel, hogy az adott függöny gyűrött volt vagy nem. De ha húzza a szemet el a modellről, el fogom takarítani, vagy ki fogom pótolni, és probléma megoldva.
[ Szerkesztve ]
-
gergobaby
aktív tag
Legalább van működő workaround.
Átváltasz egy másik előfizetésre, amit lemondasz 14 napon belül és refundolják... Been there done that. Ettől függetlenül szerintem is elég gázul van megoldva. -
aktív tag
-
hegedus001
aktív tag
Persze, hoyg tudnák úgy árazni. Ezért is írtam, hogy normális árban, mondjuk 2-3 évnyi előfizetés árában. (Bár az a Lightrrom esetében 36*5000 ami valljuk be, nagyon combos szerintem)
Hobbi célra simán jó a havi előfizetés de maga a lehetőség hiánya is roppant mód zavar, hiába semmi az az 5000 Ft. (szeretem birtokolni azt, amit megveszek) -
L4mie
veterán
válasz Jesus_Shaves #15 üzenetére
igen, meg menüsorból is lehet
De el 67 éves kollégának nehéz már sajnos, hogy ne a kis kerek ikont nyomkodja, mert már nem működik, foxiton meg van olyan, vagy nyitja böngészőben, nézegetni az is jóDolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
félisten
válasz hegedus001 #17 üzenetére
Sajnos hadilábon álltam a publikálással, úgyhogy a szakdolgozatig már nem jutottam el.
MaCS
-
Candy
tag
Érdekes egyébként, hogy mindenki MS, Google, meg fácse hegemóniáról beszél, miközben az Adobe kábé monopolhelyzetben van a képszerkesztés terén és nagyjából ugyanazt csinálja, mint az első három, bloatware-t gyárt, miközben próbál pénzt kicsikarni a felhasználókból és eddig meglévő fícsöröket tesz fizetőssé (lásd Pantone színskála).
Én ugyan személyesen csak az Adobe Readert próbálom elkerülni, ugyanakkor barátnőm grafikus és a neki épített gép kapcsán sikerült belefutni abba, hogy tulajdonképpen nincs olyan hardvare, ami elég lenne ezen szoftvereknek, viszont cserébe ugyanúgy rosszul futnak egy r5-2600-on, mint egy 12-14gen i7-en. Ugyanitt az különösen idegesítő, hogy semmilyen CPU/GPU benchmark nem tartalmaz Adobe teszteket, így meg igen nehéz eldönteni, hogy mi az a minimális HW, ami működik alatta.
Ugyanitt amúgy az előfizetős rendszer csodálatos, főleg, amikor valamilyen terméket utólag brickel a gyártó, illetve utólagosan vesz ki fícsöröket, vagy teszi át azokat magasabb csomagba.
wunderbike.postr.hu
-
ddekany
veterán
Talán ide tartozik a legutóbbi EULA módosítás botrány is, bele kell egyezned, hogy AI tréningezésre használják amiket Photoshop-ban készítesz, stb. Mivel valós alternatíva nélküli munkaeszköz, gyakorlatilag minden EULA módosításba kénytelenek a felhasználók beleegyezni. Persze aztán kiraktak valami tisztázást valami blogukra, hogy de ők ígérik, hogy soha nem fogják ezt csúnya dologra használni, ám az EULA-hoz nem nyúltak.
-
Cheesy
őstag
Sokat dolgozok PDF-A szabványú .pdf fájlokkal. Örülnék, ha eldobhatnám az Adobe Acrobatot, de eddig nem találtam olyan alternatívát, ami egy pdf megnyitásakor egyértelműen jelezné, hogy az a fájl PDF-A. (megjelenik egy fejléc a dokumentum megnyitásakor, de az is csak egy engedélykérés a szerkesztésre) De még egy sima PDF-A checkert sem találtam, online szolgáltatásokra meg nem töltök fel munkaanyagot.
www.vakbelmutet.hu
-
miqlas
őstag
válasz p a s s e r #9 üzenetére
Affinity videó editálásra meg Davinci Resolve utóbbi még ingyenes is
42
-
p a s s e r
őstag
köszönöm, de ezek sem tudásban, sem hatékonyságban nem érnek fel, messze nem... munkára kellenek (nekem reklám/rendezvény krea vonalon), nem szórakozgatni, ott meg nagyon komoly tényező az idő, és a hatékonyság is, az elvárt végeredmény meg nem lehet más, mint hibátlan, legyen az akármi...
beszéljünk másról! filmekről, képekről... csak jelenségekről, semmit a lényegről...
-
miqlas
őstag
válasz p a s s e r #26 üzenetére
Grafikus vagyok, több, mint 30 éve tolom az ipart. A fõ csapás mindig a photoshop volt, de - mivel kíváncsi ember vagyok - kipróbáltam mást is. Az Affinity Photo bizony minimum hozza a PS tudását, néhol még jobb is. Ahol nincs a kanyarban sem az az AI funkciók.
Vektoros környezetben nekem mindig a Corel Draw volt a munkaeszköz, kb. mert azzal hatékonyabban dolgozok, mint az Aobe Illustrator-al.
Videó készítésnél gyorsan és „visítva” szabadultam meg az Adobe termékeitõl és váltottam a Blackmagic Design termékére, amibõl az ingyenes verzió is köröket ver az After effects / Premiere kombóra mind minõségben, mind sebességben ... és akkor a stabilitási mizériáról nem is beszéltem - thx Adobe!
A stabilitási sz@rt az Indesign esetén is megemlíthetem, hiszen napi 6-8 órában használom eme csodát és jobb napokon 1-2 alkalommal, rosszabb napokon 6-8 alkalommal térdel le a progi! Jellemzõen két dokumentum egymás mellé nyitásakor ...[ Szerkesztve ]
42
-
p a s s e r
őstag
akkor hasonló életút, csak én nem mozgóképezek... corelt kell használnom bizonyos okokból, de nem tartom jó szerszámnak, sőt... konkrétan agyfaszt kapok tőle... mondjuk az illustrator is megéri az árát, attól is tudok agyfaszt kapni, de mégiscsak sokkal hatékonyabb, logikusabb... photoshop és a logikája a véremben van, kb. 30 éve tolom én is, és nem nagyon érdekelnek az ai dolgok (persze van eset, amikor jól jön), de megoldom oldskoolban, sokkal jobb minőségben, villámgyorsan, ráadásul nem félrandom (és tudatalatt bizsergetően mű) a végeredmény, hanem pontosan az, amit szeretnék látni... de így a pályafutásom végére az indesign a fő csúzlim, nagyon megszerettem a kiadványszerkesztést, és ami nekem amúgy az életben nem térdelt még le, legalábbis a cs6 biztosan nem... hajrá!
-
csendes
őstag
Igen, ezt láttam a régi céges iPhone SE-n, a Neural Engine AI feldolgozás után semmi zaj nem maradt, bár maga a lencse és a szenzor gyenge. Nyilván kihaltak a normálisan használható olcsó kompakt digitális fényképezőképek, és MILC/SLR meg drága, de ilyenkor a látványos zajt az AI egy kevésbé látványos zajra cseréli le, mivel a jel már a fényképezésnél torzult és nem állítható helyre. Egyébként ezt a hobbi fényképezésre írtam.
Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.
-
haxiboy
veterán
Mikor elkezdték perelni az artistokat mert régi verziót használtak, illetve a color palettáról levették a pantone színeket, és a régi PSD-k az új megnyitásával (hiába nem a pantone palette-t használtad hanem mondjuk RGB-t, lesz@rta és kicserélte feketére), vagy a photoshopba éppen importált, virágról készült képnek a felét kicserélte feketére mert pantone szín volt, ott betelt a pohár.
A generative fill-t pedig nem lehet üzleti célra használni amíg betaban van/volt...
Nem csodálom hogy perelik őket, közel másfél hetes folyamat volt lemondani az előfizetést, mert hiába mondtam le (és kaptam visszaigazolást), szüntettem meg az accountomat, változatlanul vonták az előfizu díját...egy jaj bocsi-val elintézték az egészet.
Ezután kikértem tőlük a rólam tárolt adatokat, account törlés után továbbra is ott volt náluk minden, beleértve a kártya adatokat is. (plusz a gyökerek a teljes kártyaszámot kiküldték az adatlekéréskor), lejárati dátummal és a CVC utolsó számjegyével (virtuális kártya szóval ezután töröltem a kártyát a francba). Egyébként azt is lefogadom hogy az adatkérést manuálisan rakták össze, így ezekhez az adatokhoz az ott dolgozók közül bárki bármikor hozzáférhet. Egy security auditot megérdemelnének...
Ahhoz volt eszük hogy az adobe cloudban tárolt cuccokat instant törölje a rendszer[ Szerkesztve ]
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
arnyekxxx
veterán
válasz p a s s e r #9 üzenetére
Én a PS-től mindig agyfaszt kaptam amikor megpróbáltam megszeretni, maradok a Paint Shop Pro mellett, jelenleg épp 57€-ért megkapja az ember az ultimate verziót és mindent meg lehet vele kényelmesen csinálni.
-
haxiboy
veterán
válasz hegedus001 #33 üzenetére
Szerencsére van ingyenes alternatíva, PhotoGimp elég jól működik, az esetek döntő többségében amire kell tudom használni. Minden másra ott a virágbolt.
Igazából, csak azon lepődtem meg hogy az Adobe szerint egyszerű lemondani a fizetést, ha ez az egyszerű procedúra, mi az ami bonyolult?
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
btprg
senior tag
Azóta már a Foxit is egy bloatware lett, persze az Adobe Reader-hez képest még lehet hogy most is kevésbé. Kb 10 évvel ezelőtt volt számottevő különbség, azóta is ezt a 7.2-es verzióját használom, ez még kicsi, gyors, és nincs tele szeméttel.
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
paperboy
senior tag
Pontosan! Nagyon nagy segítség ilyen esetekben, a generative fill egy nagyon jó eszköz, segítség a munka során, amely nagyon sok ídőt takarít meg, ez az egész AI téma igazából mint egy eszköz, segítség használható elsősorban, kell mőgé nagyon is az ember. Attól a szinttől még nagyon messze vagyunk, hogy amit kigondolunk, azt pontosan magától megcsinálja, és ez a szint valószínűleg, még jó sokára jön el, ha eljön...
Pl itt egy példa, itt az ékszereket kellett eltüntetni, egyéb eszközökkel is megoldható a dolog, de a hangsúly az időn van, azt nagyon leredukálja a generative fill használata, tudni kell használni és akkor remek eredményeket hoz:
-
sh4d0w
félisten
válasz p a s s e r #26 üzenetére
Valoszinuleg sosem hasznaltal Davinci Resolve-ot, ha ez a velemenyed.
https://www.coreinfinity.tech
-
ddekany
veterán
Tegyük hozzá, idén a nagy mumusa. Meg fogok lepődni, ha 1 év múlva nem lesz ez megoldva, hiszen akár lehet direkt kezekre tréningezni. Ill. talán a több modelles megközelítés lesz a nyerő, ahol van egy AI model, ami kész 3D model kezeket (vagy inkább egész 3D ember "manökeneket") tud beállítani úgy, hogy illeszkedjen a képre, és arra támaszkodna a mostanira hasonló réteg. Amúgy mi is kicsit ilyen rétegesen rajzolunk. Elején figyelsz a nagy arányokra, sokszor tudatosan ellenőrizve, tanult módszereket alkalmazva, aztán mész le részletekre, meg színezésre/árnyékolásra/textúrázásra.
[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz p a s s e r #28 üzenetére
Kiadványszerkesztésnél baromi jó az Affinity-ben, hogy mind a raszteres, mind a vektoros szerkesztők összes tool-jához hozzáférsz programon belül. Nem kell külön ID, AI, PS a tálcán, nincs link frissítgetés, hanem magán a kiadványon belül tudod a színeket állítani, belejavítani, maszkolni, vektorokat szerkeszteni. Lényegében olyan, mintha az Ps és az AI összes funkciója elérhető lenne Indesign-on belül.
Ez egy abszolút killer feature, jelentősen gyorsít a munkán (és az Adobe-nak kellett volna megcsinálnia 15 éve, helyette még mindig teljesen külön team-ek fejlesztik az egyes programokat és pl. a keyboard shortcut-okat is csak mostanára sikerült összehangolni).
Nekem amúgy az AfterFX / DaVinci Resolve átállás nem megy, hiába jelentősen gyorsabb az utóbbi, annyira más a logika, hogy egyelőre még nem érte meg rászánni időt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
- Nethome Plus, klíma wifi modul
- LG OLED55C12LA 2 ÉV GYÁRI GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest