-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz PROTRON #19550 üzenetére
Valószínűleg nem vagyunk egyformák, azonban egy két millás konfiguráció védelmének tervezésekor egy pillanatig sem merülne fel bennem a költséghatékonyság gondolata. Ez nem spórolás a részemről, csak arányosítás. Ha már egy 100 ezres konfig szünetmentesítésére képes az átlag kifizetni 20-30 ezer forintot (ahol igazából nem is a gépet, hanem a rajta folyó munkát védjük), akkor nehogy már egy 20-szor annyiba kerülő konfigra ne akarjak rááldozni egy alig 10-szer annyiba kerülő UPS-t! És akkor azzal még nem is számoltam, hogy ezen a gépen az irodainál akár jóval komolyabb, 3D-s művészeti vagy tervezői munkák is folyhatnak, aminek elvesztése nagyobb érvágás lehet.
Ha pedig abból indul ki a költő, hogy a szomszéd nem analfabéta, képes felismerni a saját kismegszakítóit és figyelmetlenségből nem csapja le a kollégáét is, akkor igazából szünetmentesre sincs szükség, hiszen elméleti síkon az áramszolgáltatóval is 0-24-es időszakra szerződtünk, nem?
"elfelejtettétek írni Neki hogy a javasolt típusok mind zajosak"
Második bekezdésem utolsó mondata megvolt?
Egyébként az, hogy most milyen alaplap van a gépben és hogy a táp mérete ellenére mi minden nem tehető még a gépbe, nem különösebben érdekel. Jelenleg a táp -- ami egyébként az esetek nagy többségében a legkevésbé csereberélendő alkatrész egy PC-ben -- elég nagy ahhoz, hogy később egy nagyobb alaplapot és akár több VGA-t is elbírjon. De ha már a tápot ritkán cseréli az ember, gondold el, mennyire ritkán cseréli a UPS-t!
[ Szerkesztve ]
-
ricsip
addikt
válasz cinemazealot #19551 üzenetére
100 ezerből 2022-ben nemhogy számítógépet, hanem lassan kenyérpiritót vagy vízforralót sem veszel ilyen szar forint mellett.
-
-
ricsip
addikt
válasz cinemazealot #19553 üzenetére
100 ezres gép mellé tényleg vesz bárki 20-30 ezerért szünetmentest? Annyi pénzből ma 2022-ben milyen gány kínai védelmi elektronika lehet az eszközben? Nem az fogja kinyírni a gépet?
-
-
cinemazealot
addikt
válasz ricsip #19554 üzenetére
Régebbi, igénytelenebb PSU-hoz vagy egy kockatáp+PicoPSU kombinációhoz bőven jó az olcsóbb, szimulált (négyzetesen közelített) szinuszos táplálás. Én a mai napig 2 db 2015-ben vásárolt FSP Nano 600-zal tartom életben a gépeimet, ezeket anno ~15 eFt-ért vettem, de ma is ~19 körül megkapod. A munkagépem (amin e sorokat írom) is használt alkatrészekből van összeválogatva (lásd adatlapomat), aminek aktuális használt piaci ára nem sokkal lépheti túl a 100 eFt-ot. Mégis védem, mert a munkám annál sokkal drágább, hogy egy áramszünet elvigye.
-
zsombor22
aktív tag
válasz cinemazealot #19547 üzenetére
Rendeltem egy ilyet [FSP Champ Tower 3000VA]
Remélem nem lesz túl hangos.
Az probléma lenne ha a szünetmentest egy Gosund WiFi Smart Plug EP2- dugom be?[ Szerkesztve ]
Asus Rog Strix Z790-F Gaming Wifi,I9-13900KS,Arctic LF III 420 A-RGB,G.SKILL Trident Z5 RGB 96 DDR5 6400MHz,Zotac 4090 Trinity OC ,2db Samsung 970 EVO Plus 2TB,Corsair HX1200 80+ platinum,Cosmos C700P,Keychron Q1 HE,Q2,Q5, Razer Mamba Elite Logitech G305,G402,G502,Samsung Odyssey G7 240Hz
-
cinemazealot
addikt
válasz zsombor22 #19557 üzenetére
Az FSP Champ-nek lesz némi hangja, mert van benne ventilátor. Nekem az 1 kVA-es testvérével volt tapasztalatom, az is búgott, de nem volt különösen hangosabb egy 20 évvel ezelőtti PC-nél.
Miért akarnád a szünetmentest egy ilyen noname okos dugaljba dugni? Eggyel több olyan eszköz kerül a géped elé, ami a táplálását bizonytalanabbá teszi annál, mintha fixen be lenne dugva a hálózatba. A UPS ki-bekapcsolására meg ott a UPS ki-bekapcsoló gombja.
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #19551 üzenetére
"Második bekezdésem utolsó mondata megvolt?" Mea culpa, mea maxima culpa...
Egyébként minden másban egyetértek, csak abban nem hogy feltétlen az 1700-hoz kell méretezni. Ugyanúgy minőséget néztem volna, csak inkább 1500VA-s egységet, amennyivel olcsóbb annyival több pénz marad a szobából száműzésre szolgáló áramköri kiépítésre, meg az aksicserére.
De ahogy látom a kollega végül döntött, nem lesz ott gond.Ebben az FSP Champban nem lehet távvezéreltté tenni a ki-be kapcsolást? Csak mert ha minden más távvezérelhető, akkor megértem az ilyen jellegű elgondolást, csak ha egy bekapcsolt UPS elől elveszed az áramot akkor átkapcsol automatikusan aksi üzemre és feleslegesen fogod meríteni az aksit( jó persze kettős konverziós értem én de akkor is na, elvek vannak itt )...amihez ha nem találod meg a csipogás kikapcsolót még szép éjszakai zene is társul.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
spileraaa
senior tag
válasz spileraaa #19512 üzenetére
erről nem írtál miben különbözik az ajánlatoktól ?
CyberPower BR1000ELCD 1000VAErdély (Románia) Huawei Mate 20 Pro /Huawei Mate 10 Pro/ Xiaomi Redmi 3s Prime / Lenovo A660
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz ricsip #19556 üzenetére
Helyben, villanyász boltban. A szárnyaló forint mellett már hiába keresném én is 800-ért....
És mégsem, nettó másfél perc Google... A hozzászólás írásának pillanatában, 883 Ft / db.
[link][ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
zsombor22
aktív tag
válasz cinemazealot #19559 üzenetére
Akkor kiszedem előle a dugajt.
Két célja volt:
-pill fogyasztást mérés
-és hogy távolról le tudtam kapcsolni a hálózatról a gépet, ez így már értelmét vesztette a szünetmentessel.
A hang relatív az 1700 wattos tápnak fixen 20dB a hangja.
A tápról annyit sok embertől megkapom minek ekkora táp.
Hát nem akartam ekkorát,eredetileg egy Enermax MaxTytan 1250W Titanium tápom volt,ami kb 2 év után egyszer csak kikapcsolt és megállt.
Elküldtem gariba szervizbe,és mivel ezt a tápot már nem forgalmazta az Enermax cserébe küldték a Enermax Platimax 1700W Platinum-t.
Hát így lett 1700 watt os tápom.Asus Rog Strix Z790-F Gaming Wifi,I9-13900KS,Arctic LF III 420 A-RGB,G.SKILL Trident Z5 RGB 96 DDR5 6400MHz,Zotac 4090 Trinity OC ,2db Samsung 970 EVO Plus 2TB,Corsair HX1200 80+ platinum,Cosmos C700P,Keychron Q1 HE,Q2,Q5, Razer Mamba Elite Logitech G305,G402,G502,Samsung Odyssey G7 240Hz
-
cinemazealot
addikt
válasz zsombor22 #19563 üzenetére
Alapvetően nincs baj(om) a nagy táppal, a történet pedig, ahogy Hozzád került, tökéletesen érthető és megérthető (bár szégyen, hogy az 1250-es 2 év után kipurcant, még jó, hogy nem vitte magával a gépet). A hatásfoka persze nem feltétlenül lesz olyan jó, mint egy kisebb teljesítményűnek, de nem hiszem, hogy ezen fog múlni bármi is. Az alkatrészei mindenesetre most kevésbé lesznek terhelve, csúcsra járatva, így talán tovább fogja bírni.
A fogyasztás mérését is megértem, de huzamosabb ideig akkor sem tartom szerencsésnek egy ilyen drága gépet egy ilyen nevenincs eszközről működtetni. Ki-bekapcsoláshoz viszont semmiképp sem használnám, ugyanis a UPS nem kikapcsolna tőle, hanem átváltana aksira. A gépet meg elegánsabb hálózaton keresztül (pl. SSH-ról vagy távoli asztalról bejelentkezve) lekapcsolni. Bekapcsoláshoz pedig ott a WoL (itthon a NAS-omat szoktam ezzel beröffenteni, amikor nagyobb mennyiségű adat archiválására készülök).
-
PROTRON
addikt
válasz zsombor22 #19563 üzenetére
Ez esetben gratula az új tápodhoz, korrekt hozzállás az adott gyártótól, akinél természetes hogy nem viszi magával a PC-t a táphalál, ezért vesz az ember minőségi tápegységet. Meg persze ezért kerül ugyanaz az 1250W 120k hufba teljes áron míg máshol 50k-ba.
Anno majdnem olyan 1250-es tápom lett, csak spúrkodtam az adott blackfryday alatt és inkább 1000-es EVGA-t vettem 5k huffal olcsóbban...aminek meg szarul műxik a venti fordulatszám szabályzása, de alapból is túl hangos számomra a venti motorja.
Szal simán lehet pont egyidőben nézelődtünk, így már duplán vesztettem nézve a mostani VGA-k teljesítmény igényét, mert olyan munkaállomást építek amibe 3 VGA-t szánok, így hosszú távon az 1000 már kevés lesz.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #19566 üzenetére
3-al bánya? mien naiv vagy, 8 alatt bele se fognék olyanba.
3D tervezés, virtuális valóságban szimulációk futtatása a cél...14 magos procival, meg a jelenlegi 4x8-->4x32 rammal quad channelben.
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #19568 üzenetére
Elég messze.
Jelenleg épületvillamosságban utazom, ott a sima VR is elegendő lenne ha jobb felbontású sisakom lenne itthon és tudnék elosztó elrendezést 1:1 arányban ellenőrizni, meg nyomvonal ütközéseket adott 3D épülettervekben...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
MrZed001
tag
Egy kis teszt videó szkóppal, hogy Cyberpower és APC nem szinuszos UPS-ek mit adnak ki magukból.
Összehasonlításnak mellé egy Cyberpower szinuszos is -
PROTRON
addikt
válasz MrZed001 #19570 üzenetére
Bár a kolléga belopta magát a szívembe mikor megláttam hogy ugyanazt a reflektort használja mint amit én is vettem (vagyis benyalta a marketing bullshitet ), azért helyén kell kezelni a dolgokat. Tehát amikor arról beszél hogy pont a felső kategóriás tápegységek nem fogják szeretni az aksis üzemet azzal azért valami nem egészen okés, mondom ezt villamosságisként, de más területről érkezve.
Amúgymeg a kisebb "consumer" cuccok aksis üzemét nem állandó táplálás kiváltására szánja a gyártó se.
A lényeg hogy az AVR-jének köszönhetően amíg a falból kapja az áramot addig szebb jelalakot kap a PC táp === tehát köszöni(és ezt a kollega is elismeri), a fali konnektorhoz képest jobban érzi magát, majd amikor áramkimaradás van, akkor arra a pár percre amíg leállítod a géped akkor is legyen valami...oké nem ugyanolyan szép jelalak, jobban igénybeveszi az elektronikát, de nem fogja tönkretenni és nem is kéne félteni az üzemen kívüli leállástól azon évi 1 alkalommal amit progrnosztizálnak. Ha mégis lekapcsol, akkor ott valami garanciális hiba állhat fenn a PC tápegységben, tehát külön jó hogy felhívja rá a szünetmentes a felhasználó figyelmét hogy tessék betervezni egy garanciális ügyintézést...ha meg kifutottál az időből akkor meg új egységre cserélést, mert valami elöregedetett...Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-ZeeZee-
senior tag
Üdv!
Rég jártam erre, de ismét lenne egy kérdésem: jelenlegi szünetmentesem (APC Back-UPS BK500EI / CS) RBC2-es akkuval rendelkezik. Van egy fölöslegesen vett RBC110-es a cégnél, ha jó az enyémbe, akkor azt vihetem haza. A mostani már öregecske RBC2-est ki lehet/szabad cserélni egy RBC110-esre? Kompatibilis a kettő?
Előre is köszönöm.
-
cinemazealot
addikt
válasz PROTRON #19571 üzenetére
Előre bocsátom, hogy nincs elektronikai gyakorlatom, csupán az elméleti tanulmányaimra építek, így a tévedés jogát fenntartom.
A videó alapvetően az aktív PFC-s tápegységeket említi (nem a felső kategóriásokat általában), ahogy itt a topicban is ez az állandó dilemma alapja: hogy vajon ilyen mellé érdemes-e szimulált/közelített szinuszos UPS-t vásárolni vagy sem. Nem is az a kérdés, hogy csupán arra a pár percre, amíg egy áramszünet esetén lekapcsolom a gépet, ráereszthetem-e azt az undorítóan szögletes jelalakot a drága PC-m tápjára, vagy hogy a táp meghal-e tőle. Valószínűleg nem hal meg tőle. A kérdés inkább az, hogy az aktív PFC-s táppal szerelt PC-m üzemben marad-e áramszünetkor egy ilyen UPS-szel vagy sem?
Ehhez érdemes tudni, hogyan működik az aktív PFC. Íme egy elég jó és tömör leírás, ami egyébként a passzív PFC-t is bemutatja, csak hogy tudjuk, mi a kettő között a különbség, és mi az, ami miatt felharmonikusoktól hemzsegő táplálás esetén az aktív PFC nagyobb eséllyel jön zavarba. Röviden (ha jól értem), mivel az aktív PFC vezérlése egy a hálózatinál jóval nagyobb frekvencián üzemelő PWM áramkör segítségével történik, annak működésébe rettentően be tudnak zavarni a vele azonos nagyságrendű frekvencián érkező felharmonikusok. És mivel már egy szabályos négyszögjelnek is nagyon "csúnya" összetevők révén lehet meredek fel- és lefutó éle, a videó oszcilloszkópján is látható, a felfutó éleket csúcsosító impulzusok ezt még elviselhetetlenebbé tehetik.
Az tehát, ha egy aktív PFC-s táp lekapcsol, amikor egy szimulált/közelített szinuszos jelalakot produkáló UPS kezdi el táplálni, nem feltétlenül jelent garanciális problémát. Egyszerűen azt, hogy az adott PSU gyártó, adott modelljének aktív PFC áramköre képtelen megbirkózni amannak a UPS gyártónak az amolyan szünetmentes modelljének a kimenő jelalakjával.
Nyilván segítene, ha a UPS gyártók kötelezve lennének arra, hogy mellékeljék a termékeik kimeneti jelalakjának részletes tulajdonságait, azonban ehhez ismerni kéne azt is, hogy pl. adott PSU gyártók milyen órajelen üzemeltetik egyes modelljeik aktív PFC-jének vezérlő áramkörét... és még ez sem lenne feltétlenül elegendő ahhoz, hogy az egység sugarú júzer garantáltan meg tudjon bizonyosodni egy adott párosítás esetleges (in)kompatibilitásáról.
A lényeg tehát az, hogy szerintem (!) a téma rohadtul el van hanyagolva a gyártók részéről, és ezt a bizonytalanságot végfelhasználóként nem lehet egyszerűen a "helyén kezelni". Akárki vesz szimulált szinuszos UPS-t az aktív PFC-s tápjához, az lutrizik. Nem feltétlenül kockáztatja a tápja épségét, de azt, hogy áramszünet esetén esetleg elszáll a munkája, igen.
És még mielőtt valaki rákérdezne: igen, én is lutrizom. Jelenleg csak kvázi szinuszos UPS-ekkel táplálom a PC-imet.
-
MrZed001
tag
válasz cinemazealot #19573 üzenetére
Kiválóan összefoglaltad, én se tudtam volna jobban
És pont ezek a 0V-os szakaszok, amikre csak pislog az aktív PFC-s táp.
A képen is 3 lécső van: +max V, 0V, -max V.
Talán még egy buta PWM-et is jobban elviselne: +max V, -max V.PROTRON
"A lényeg hogy az AVR-jének köszönhetően amíg a falból kapja az áramot addig szebb jelalakot kap a PC táp === tehát köszöni(és ezt a kollega is elismeri)"
AVR csak a feszt szabályozza fix lépésekben (több lekötés a trafóról).
Jelalakot nem igazán befolyásol.
Szerintem a végén bemutatott szinuszos UPS-re gondolsz, amely szebb jelet adott aksi módban, mint a hálózat.
(ha jól tippelek volt valami hálózatra termelő napelem a közelben, az laposítja így el a hálózati áram csúcsát ... vagy durva induktív fogyasztó) -
markussandor
senior tag
Ha már téma a PFC, én ezt a cikket mutatnám, egyrészt magyar, másrészt "hazai".
Tételezzük fel, hogy van egy fapados kvázi szinusz UPS-em, ami csak áramszünet esetén dolgozik akkuról, addig pedig csak átengedi a hálózati feszültséget, és töltögeti az akkut.
Akkus üzemben kit érdekel, hogy a fogyasztó (PC) tápegysége aktív vagy passzív PFC-s?
A zavarok nem kerülnek vissza a hálózatra, hiszen áramszünet van, az UPS táplálja a fogyasztót. Ha az UPS bírja kakaóval, akkor a PC menni fog. A kapcsoló üzemű tápokat nem izgatja a jelalak szépsége, menni fognak. -
cinemazealot
addikt
válasz markussandor #19575 üzenetére
Akkus üzemben is érdekelhet, hogy milyen a teljesítmény tényezője a fogyasztódnak, hiszen a UPS-edet a fogyasztó látszólagos teljesítményfelvétele meríti (VA), nem a hatásos (W). Ha tehát a hatásos nagyjából állandó, de a látszólagos (a vacak teljesítmény tényezőnek köszönhetően) nagy, akkor hamarabb merül le a szünetmentesed, így rövidebb lesz az áthidalási időd. Ha viszont úgy döntesz, hogy áldoznál a rossz teljesítmény tényező miatti többlet fogyasztással azért, hogy szögletesebb jelalakkal is eldöcögjön a PC-d, akkor jó volna, ha a PSU kaphatna valamilyen szervizjelet a UPS-től, hogy "most éppen áramszünet van, nyugodtan kapcsold ki az aktív PFC-det, ha nem akarsz a kardodba dőlni a ronda négyszögjelemtől"... Szabadalmaztassuk az ötletet?
A linkelt cikket egyébként én is megtaláltam, de azért nem linkeltem be, mert nem ad magyarázatot arra, hogy miért olyan ronda tüskés a PFC nélküli tápegység áramfelvétele.
MrZed001
Nem egyértelmű számomra, hogy a négyszöggel közelített jelalak 0 V-os szakaszai vagy a felfutó élek tüskéi azok, amik okozzák az APFC-vel való inkompatibilitást. Erre kéne egy jó forrást (vagy reprezentatív tesztet) találni. Mert ha ez kiderül, akkor már kvázi szinuszos UPS közelítő jelalakjából is lehetne következtetni arra, hogy az képes-e együttműködni APFC-s táppal vagy sem. -
PROTRON
addikt
Kicsit másfelé kanyarodva:
Az SPS MID1000RTI-be milyen új minőségi aksikat érdemes belepakolni? Elférhet benne 9-esnél nagyobb?Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
MrZed001
tag
válasz cinemazealot #19576 üzenetére
Én a tekercsre tippelnék, mint ok. Hasonlóan feltöltődik, mint egy kondi.
De a 0V-os részeken nincs mit egyenirányítani bele, lemerül.Más.
Cyberpower UPS ... a hálál sárga ragacsa:
https://www.youtube.com/watch?v=9gqBzLNMFe4 -
PROTRON
addikt
válasz PROTRON #19577 üzenetére
Szerintetek melyik a jobb opció:
Használtan, magánszemélytől, garancia nélkül, viszont kb elektronika árban megszerezni a fenti SPS MID 1000 RTI-nek egy régebbi verzióját és venni bele 2 db 9Ah új aksit.
(Meg továbbra is kérdés hogy pontosan milyen-'márka-típus' aksit vegyek bele.)Vagy boltból, felújítottan, 1 év garanciával Eaton 5e 2000i-t 2 db 9Ah új aksival(ismeretlen márka, de a bolt ups-es), de nettó 30k-ért?
Persze kábelek egyikhez se járnak.
A terhelés legyen 400W PC( amiben EVGA platinum 1000-es táp van) + 50W LCD monitor.
[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz PROTRON #19579 üzenetére
Kicsit "almát körtével" érzésem van. Az egyik egy tiszta szinuszos kimenettel rendelkező, ipari(bb) felhasználásra szánt, LCD kijelzővel szerelt gép, a másik pedig egy háztartási célú szimulált szinuszos, LED-es cucc. Előbbinél jó volna tudni, hogy pontosan mit takar a "kb. elektronika árban" költség. Mert ha kevesebb, mint a másik és próba garancia is jár hozzá, én abba az irányba mennék.
A kérdésedre: a upsakku.hu-n az SPS-hez 2 db 151×65×97.5 mm-es akksit írnak.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #19581 üzenetére
Köszi, helyszíni próbát biztosít, de ha elhoztam onnantól kezdve nincs gari.
Az ár miatt vagyok bajban, mert ha aksikkal együtt ugyanannyira jönne ki mint az Eaton, akkor a garancia miatt inkább biztosra mennék.
De ha nettó 12/db alatt találok megbízható aksit, akkor már megéri kockáztatnom a gari hiánnyal.Amúgy ezeket a 2 aksis ups-eket (konkrétan a jelzett típust) lehet ideig óráig csak 1 aksival járatni akár a teszt, akár későbbiekben?
Na most látom hogy a jelzett webshop "ajánl" hozzá aksit. Az a típus feltételezem hogy elegendő, de árban vannak nála drágábbak.
Ezért kérdezem hogy van-e értelme a "DataSafe NPX35" típusnál feljebb menni minőség terén egy ilyen online ups esetében?
Még abban bízom hogy ha fizikailag belefér, akkor ha 9 helyett 12-essel használom, remélem hogy a software is kellően fogja kezelni.#19580 ANOKA
Köszi a teljesen jogos észrevételt, tényleg nem ártana.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
cinemazealot
addikt
válasz PROTRON #19582 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a legtöbb két 12 V-os aksit alkalmazó UPS 24 V-os, így kétlem, hogy csupán egy aksival elketyegne. De rá kell kérdezni, vagy meg kell nézni valami leírást róla...
Nézd csak, mit találtam: MIDRT1-2-3KVA_09cosfi_ver10_Felhasználói_Kézikönyv.pdf! Nem tudom, hogy ugyanarról a modellről van-e szó, de itt azt írja, hogy az 1 kVA-es modell akku kör(ei) 24 V-os(ak), viszont akár külső akku pakkok is csatlakoztathatók hozzá.
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #19583 üzenetére
Köszi ismét.
Gyors kereséssel csak azt a táblát találtam meg hogy 36V-os, szal valamit félreértelmezek.
Mármint 3 akkuval van szerelve, a 29. oldalon.Csak azért érdekes, mert van idehaza 1 db 5-ös új, 1 db 9-es új, meg 1 db használt 4 éves 7 Ah akku, ez utóbbi kb 3 alkalommal volt kisütve, egyébként riasztó kültériből származik. Aztán a teszt erejéig, meg amíg megveszem a rendes aksikat addig akartam csak ezekről járatni.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #19585 üzenetére
Szerintem ugyanaz, csak egyel korábbi verzió.
Magának az egység hátulján lévő címkén szerepel az "i" betű, ahogyan ott "0,8kW" van. Egyébként az sps oldalán megtaláltam a megfelelő doksit, amiben szintén nem 0,9 meg 1 kW szerepel, hanem csak a fenti 0,8 és abban is az aksikkal kapcsolatban ugyanazt írják.Amúgy az "online kettős konverziós" nem úgy működik hogy a hivatalos "online" üzemmódban, az egyik aksit tölti, miközben a másikról merít? aztán persze fordítva.
Így ha a 2 db-ból az egyik aksi elszáll akkor még elvileg ECO módban kéne futnia, hisz az a sima tiszta színuszos UPS-ekhez hasonlóan csak akkor üzemelteti az aksit ha gond van a 230 betáppal, egyébként by-passként kéne működjön ha jól értem. Ebben az esetben pedig 1 aksi is elég kéne hogy legyen.Amúgy szerintem a fenti, 1 aksi tölt 1 aksi merít elvet alkalmazza akkor is amikor rákötöd a hivatalos külső aksis házat, amivel kapcsolatban megtaláltuk a fenti "24V" jelzés.
Hisz ilyenkor a belső aksik átváltanak 24V-ös üzemre, mert akkor már a külső aksikkal tudja ugyanazt játszani, amiket ezek szerint muszáj 2esével beüzemelni.Idézem:
"17. Az ECO funkció segítségével villamos energiát takaríthat meg. Ha a hálózati feszültség
rögzített határok között van, a kimeneti fogyasztókat a közvetlenül erről táplálja az UPS. Ekkor az inverter bekapcsolt állapotban van, de „várakozó állásban”. Ha a hálózati feszültségben zavar keletkezik, az inverter azonnal átveszi az irányítást és táplálni kezdi a fogyasztókat. "Viszont másik kedvencem:
" Induktív fogyasztók, mint a motorok és a fluorescens lámpák, fénymásolók soha nem
kerülhetnek az UPS kimenetére. Ellenkező esetben a készülék károsodhat. "
Hogy is van ez a szivattyú "motorokkal"?[ Szerkesztve ]
-
cinemazealot
addikt
válasz PROTRON #19586 üzenetére
Én ezt az "egyik aksi, másik aksi" módszert nagyon nem tartom valószínűnek. Eddig több aksis rendszerről csak olyat olvastam, hogy sorosan vagy párhuzamosan kell őket bekötni, az pedig nyilván nem teszi lehetővé az akkumulátoronkénti variálható felhasználást.
Viszont lehet, hogy feladom a kutatást, mert ezek a leírások elég megbízhatatlanok. Az egyik kézikönyv 29. oldalán az 1 kVA-es gépre 2 db aksit ír 36 V-tal. A másik kézikönyv ugyanezen oldala már 3 db aksit ír 36 V-tal. A prospektus viszont 2 db aksit ír 24 V-tal. Ez utóbbit támasztja alá mindkét kézikönyv utolsó oldala, ami arról ír, hogy az 1 kVA-es UPS-hez köthető MIDRT1KVA EBP akkupakkok 24 V-os rendszerűek 4 db akkumulátorral: 2 db párhuzamosan kötött "csomag", amik mindegyike 2 db 12 V-os sorba kötött aksit tartalmaz. A fenti linkelt prospektus alján lévő hot-swap aksi csere illusztrációja is ezt sugallja: a 24 V-os "csomagok" az előlap leszerelése után akár üzem közben is kicserélhetőek. Tehát szerintem
- a MID1000RTI 1 db aksi csomagot fogad (benne 2 db sorba kötött 12 V-os aksival: 24 V),
- a MID2000RTI 1 db aksi csomagot fogad (benne 4 db sorba kötött 12 V-os aksival: 48 V),
- a MID3000RTI pedig 1 db aksi csomagot fogad (benne 6 db sorba kötött 12 V-os aksival: 72 V). A kiegészítő akku pakkokból pedig
- a MIDRT1KVAEBP 2 db aksi csomagot fogad (bennük 2-2 db sorba kötött 12 V-os aksival),
- a MIDRT2KVAEBP 2 db aksi csomagot fogad (bennük 4-4 db sorba kötött 12 V-os aksival),
- a MIDRT3KVAEBP 2 db aksi csomagot fogad (bennük 6-6 db sorba kötött 12 V-os aksival).
Mindennek pedig az a lényege, hogy aksi csomagonként a töltő és merítő áram ne haladjon meg egy fix értéket. A modellenkénti nagyobb leadható AC teljesítményt pedig úgy érik el állandó DC áram mellett, hogy a "csomagonkénti" DC feszültség (a több sorba kötött aksi révén) növekszik.Egy szó mint száz, szerintem 1 db 12 V-os aksival nem fogsz tudni mit kezdeni ebben a gépben.
Induktív fogyasztók alatt szerintem a nagyobb kiugró áramlöketekkel járó fogyasztókat értik. Egy keringető szivattyú a maga max. 100 W-jával nyilván nem ez a kategória. Míg viszont egy fűnyíró, nagyobb köszörű, ipari varrógép, búvárszivattyú, házi vízmű... vagy a fénycső/higanygőzlámpa a gyújtáskori impulzusaival... a lézeres elven működő nyomtatók és fénymásolók stb. olyanokat vághatnak az AC táplálásra, hogy szerencsétlen UPS azonnal leold (szerencsétlenebb esetben elfüstöl). A max 200-300 W-ot fogyasztó kazánt és/vagy keringető szivattyút tehát nyugodtan ráakaszthatod.
Az ECO üzemmód pedig szerintem azt jelenti, hogy az egyébként online üzemű UPS line-interaktív üzemben működik. A prospektus átkapcsolási idejei is ezt támasztják alá. Normál (online) üzemben az átkapcsolás 0 ms, hiszen folyamatosan az inverter táplálja a fogyasztót, gyakorlatilag nincs is átkapcsolás. A Bypass üzem az, amikor túlterhelés miatt online üzemről átteszi a fogyasztókat az inverterről a hálózatra (ehhez max. 4 ms-ra van szüksége), ilyenkor nem is funkcionál UPS-ként, hiszen kikerüli (bypass) saját magát. ECO módban pedig tradicionális line-interaktív üzemben figyel, nem az invertert terheli, így a saját elektronikájának terhelt fogyasztása nem adódik hozzá az össz. fogyasztáshoz. Áramszünetkor pedig innen röffenti be az invertert max. 10 ms alatt.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #19587 üzenetére
Köszi a részletes utánajárást.
Az ECO módra pontosan ezt akartam megfogalmazni, csak már fáradt voltam és rossz szavakat használtam.
Szal otthoni környezetben bőven jó az ECO mód, míg irodaiban, ahol értékesebb infokat tároló NAS is rákerül biztosabb a normál üzem, iroda villanyszámlája elbírja.
Tehát teszt alkalommal ne a 850W-os ütvefúróval akarjam tesztelni az elektronikát.
Jó lesz oda valami 300W-os táppal szerelt kisebb PC.[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
Sziasztok, van egy APC smart 750I ups-em kb 1 éves akkumulátorokkal. Viszont arra gondoltam, hogy kicsit több időt is tudjanak az eszközök van két autó akkumulátorom-használtak kb 4 évesek - is egy 64Ah és egy 44Ah, ami ugyan úgy sorosan kapcsolva ~24V-ot kapna az ups azaz tudnám használni. Kérdés viszont, hogy ez az aszimmetrikus kapacitás gondolom nem probléma, hiszen ha két ugyanolyan kapacitásut használnák, azoknak is eltérő a kapacitása a valóságban.
A következő nagy kérdés, ha van már mellette 2db gyári akkumulátor, akkor érdemes ezekkel is párhuzamosan kötni vagy ennyire nem érdemes megbolondítani?
Továbbá, mivel érdeme ezeket bekötni?
Deep cycling mennyire jelent gondot? Az akkuk, amúgy mennének a "kukába".(tervezetten lenne most több órás áramszünet ezért ötletelek)
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
PROTRON
addikt
Megint van egy banális kérdésem:
Adott egy UPS amit 1 éve nem használtak csak a polcon állt és nem tudni milyen állapotúak a benne lévő aksik.
Milyen prokoll szerint érdemes eljárni? Simán első üzembehelyezés?
Vagy jobb lenne előtte külső "legolcsóbb Carstel 12V 2A autó és motor akku töltő"-vel előre "formázni-feltölteni" az aksikat?
Köszi.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
cinemazealot
addikt
válasz PROTRON #19590 üzenetére
Én annyit tennék, hogy kiszedem az aksi(ka)t, szemrevételezném, hogy külsőleg rendben van(nak)-e (nincs-e púposodás, salétromosodás, indokolatlan mértékű oxidáció a csatikon), rámérnék, hogy nem zuhant-e túl mélyre (úgy tudom, ~11 V körüli az a lélektani határ, ami alatt érdemes lehet elengedni az aksit, ha már nem akarunk rajta újraélesztést gyakorolni), és ha minden okés, akkor visszatenném, bekapcsolnám üresjáratban, de az első éles bevetésig várnék 6-8 órát, hogy rendben feltöltődjön.
Ha valamit kifelejtettem volna vagy hülyeséget írtam volna, többiek nyugodtan szóljanak hozzá!
Szerk.: ha nagyon mélyre merült volna, akkor lehet gyakorolni a külső töltővel, de az az aksi valószínűleg már nem lesz a régi. Illetve kérdés, hogy ildomos-e 2 A-rel tölteni egy ilyen kisebb akkumulátort.
[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz cinemazealot #19591 üzenetére
Köszi a tippeket.
Persze nyugodtan várom a többiek kiegészítéseit ha van még valami fontos (azon kívül hogy az elektronikát érdemes szakszervízben átnézetni).
Elvileg 1-2 évet ment irodában az asztal alatt, hangos volt a venti, lecserélték, 1 évet állt a polcon.A töltő típust nem ismerem, csak gyorsan rákerestem hogy akku-s boltban mi a legolcsóbb aksi beröffentésre való külső töltő, aztán ezt adta ki több cégnél is.
A leírás szerint "intelligens" és csak a max töltőáram a 2A, remélem komolyan lehet venni a felhasznált kifejezéseket.
típus: Carstel jármű akkumulátor töltőElméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Benny21
csendes tag
Sziasztok! Elérkezettnek látom az időt, hogy szünetmentest szerezzek be. Nézelődtem a piacon. CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VA lenne amire gondolok. A cél nem asztali PC felhasználás lenne. Adott egy Zotac minipc proxmox-al, egy router modem módban (connectbox), egy Xiaomi AX3600 router és egy külső tápos hdd ami rá lenne dugva (talán még 1 eszköz routerhez hasonló fogyasztással). És lényeges lenne a NUT használata vagy más alternatív módszer a monitorozásra pl MQTT (Home Assistant vagy Docker image). Valakinek esetleg van tapasztalata hasonló konfiggal fenti szünetmentessel? Mennyi időre lehetne áthidalni véleményetek szerint egy áramszünetet ebben a formában? Esetleg más ajánlás? Majd elfelejtettem NUT kompatibilitási listán érdekes, hogy nem szerepel de a tesó az 1500 igen. Ettől függetlenül elképzelhető hogy támogatott az eszköz?
[ Szerkesztve ]
-
garambe
tag
Sziasztok!
Tudtok kérlek ajánlani szünetmentes tápegységet egy Synology DS115-ös NAS-hoz?
A szünetmentesbe még két okosotthon vezérlő menne, összesen 3 konnektor kellene, illetve jó lenne ha a NAS-t USB-n le tudná kapcsolni, ha fogytán van az energia. Hangosság, méret nem fontos, rack szekrényben lenne.Köszi,
garambe -
Benny21
csendes tag
válasz garambe #19594 üzenetére
Ugy látom hasonló céllal keressük a szünetmentest . Én megpróbálom az általam kiválasztott modellt (CyberPower CP1300EPFCLCD 1300VA). Mindenképpen visszajelzek majd a tapasztalataimról.
Találtam Synology kompatibilitási listát ha ez segít neked.
https://www.synology.com/en-global/compatibility?search_by=category&category=upses&filter_brand=CyberPower&p=1&change_log_p=1[ Szerkesztve ]
-
amargo
addikt
sziasztok,
Utána jártam és felvilágosítottak, hogy a meglévő UPS-t nem szabad túlterhelni nagyobb akkumulátor kapacitással.
Ezért a teljes csere érlelődik bennem. Amit kinéztem, hogy sima invertert vennék csak (hozzá nyilván akkumulátort is), ez a márka mennyire megbízható? [link] SPS külső akkus szünetmentes tápegység (inverter) SH600 - TISZTA SZINUSZOS! vagy az 1000-es lenne, még a fogyasztókat számolom össze:
- épített nas kb 40-70w
- 2db router
- 1 db ONT
- még 2db kamera
- 2db switch
- 3db motoros redőny (nyilván nem feltétlenül egyszerre használva ez csak backup miatt lenne)
- 2db szivattyú /10-20wezt a 600-as simán elviszi, de ha a redőnyöket a gyerekek mondjuk egyszerre akarják húzni, akkor az már 450w.. kérdés, hogy ilyenkor mi történik (akkor is, ha nem akkumulátorról megy)?
köszi a segítséget.
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
PROTRON
addikt
válasz amargo #19598 üzenetére
Szia,
Mint villamosságis kollega, azt hozzá kell tegyem, hogy a redőny motorok konkrét típusa alapján az induláskori áramlöket(ami sokszorosa lehet az adatlapon szereplő állandósult állapotnak) mindenképp gondot okoz ha csak a 600-as egységet választod, figyelembevéve hogy a többi egységnek is van állandó felvétele.
Ez még jobban igaz ha tényleg egyszerre kapcsolják.
A többihez a 300-as nagyon ki lenne centizve, azokra érdemes 600-ast rakni.De majd kiokoskodják a többiek hogy mi legyen a redőny motorokkal, ha megoldható inkább külön egységre raknám külön akkuval, ami lehet kisebb mint amit a kamerák áthidalási idejére méretezel, hisz a redőnyt nem fogjátok óránként 30x fel le huzibálni.
-
Adebayor
aktív tag
Sziasztok.
Eskü keresgéltem már, nem lustaságból kérdezek rögtön itt De kellene egy közel megbizható kalkulátor. Egyébként ami a topic összefoglalóban van az szeirntem nem "up to date".
Köszi.
Vagy ha valaki fejből tudna nekem egy VA-t írni a konfigomra, akkor pillantson rá az aláírásomra. De nem várom el, majd én kimatekozom, ha tudtok valami jó kalkulátort, vagy valami jó segítséget. Köszi mégegyszer.Konfigom: Intel i5 10400 - ASUS Prime B560M-K - Gigabyte 1660S oc 6gb - 32GB ram - FSP 600W Hydro Bronze HD600
Új hozzászólás Aktív témák
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- További aktív témák...