-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
ambrus95
csendes tag
-
Busterftw
nagyúr
Olyan nem nagyon van.
A Macbook usert teljesen hidegen hagyja, hogy az aktualis Air vagy Pro generacio a polcrol ARM-os vagy sem, laptopot vesz.Az ARM laptop market share ugyan csokkent 14%-rol kb 10%-ra tavaly, de eves 114.8 millio eladott laptoppal szamolva az 11.48 millio ARM-os laptoprol beszelunk.
Ezt idenre 186milliora becsulik.
-
Cassi
őstag
Őket csak a grafika és az AI-gyorsító része érdekli, a többit ráhagyják a Mediatekre. Mert ez valóban egy kevés bevételt ígérő terület, de távlatilag fontos, hogy a kliens oldali AI-s programok az ő architektúrájukat használják.
-
Komplikato
veterán
-
bteebi
veterán
-
consono
nagyúr
-
Busterftw
nagyúr
A laptop piac minden csak nem szuk.
Meg az AMD-Intelnek is fontosabb, mint az asztali. -
freeapro
senior tag
-
consono
nagyúr
Olcsó szerintem nem, pont az nv miatt... De hát őket mostanában semmi más nem érdekli csak az AI gyorsítók, még a vidkarik sem igazán. Miért pont egy ennyire szűk piacra akarnának belépni? Főleg miért az MTK-val közösen, mikor van saját SoC-uk is?
-
bteebi
veterán
"Én inkább natív ARM os desktop Androidra lennék kíváncsi. Olcsón."
Hát arra még várhatsz. Szerintem ~mindörökké.
De inkább neked legyen igazad. -
kalimist
aktív tag
Én annyira nem vagyok borúlátó ezzel kapcsolatbna, mint fentebb páran. Szerintem az irány jó, ha másra nem, akkor legalább arra, hogy az Intel és az AMD is összekapja magát és virítsanak valami igazán jót ARM fronton.
MacBook alternatíva szerintem egyelőre tuti nem lehet, tekintve, hogy egyedül Cinebench 2024 - CPU Multi Core teszt alatt veri meg az ALAP M3-at, ami ugye egy passzív hűtéses Air-ben van. Ugyankkor ugyanaz az alap M3 mind Cinebench 2024 - CPU Single Core teszt, mind pedig 3DMark / Wild Life Extreme Unlimited teszt alatt sokkal jobb eredményeket hoz. És ami nem elhanyagolható az a Power Consumption / Cinebench 2024 Single Power Efficiency és a Power Consumption / Cinebench 2024 Multi Power Efficiency, mert ott nagyon nagy előnyben van az Apple.
Én személy szerint kicsit többet vártam, mert naívan azt hittem, hogyha már X Elite a név, akkor az Apple M3 Pro és M3 Max chipekkel lesz pariban, de azoktól még "fényévekre" van. Szóval nekem ez maximum Snapdragon X Medium.
Mindenesetre az irány jó, főleg a felhasználóknak. Remélem emiatt az Apple is kicsit összekapja magát, mert eléggé belekényelmesedtek abba, hogy az M1 széria óta nagyon érdemi fejlesztés nem volt az M2 és M3 szériák tekintetében. Rengeteg HC user a mai napig nem cserélte le az M1 Pro vagy Max Mac-jét, mert minden igényét kiszolgálja teljesen a mai napig.
Összekapta magát az Apple. Az M4 P magjainak +9-10% IPC-je az M3-hoz képest Spec2017-tel mérve, ami nem is használja az új dedikált SME gyorsítókat. 4 éve ez a legnagyobb ugrás.
-
freeapro
senior tag
-
freeapro
senior tag
Amúgy ezt nem is értem ilyen nincs. Csomó embernek elég lenne az, amit az Android nyújt, otthoni használatra.
#16kcsa: igen, és nekik ez sikerült 2020-ban, azóta pedig csak elhúztak. Igy Intel/AMD/Apple mellett ennél nagyobbat kellett volna gurítania Qualcomm-nak, ez így ebben a formában, 2024-ben nem versenyképes semmilyen szempontból.
Így van. Android alapokon mehetne sok minden. Samsungnak, Huawei/Honornak van használható desktop módja, BT-s egérrel és billenytűzettel használtható. Office, böngésző van hozzá (TotalCommander is!) irodai munkák 90%-ra ez bőven elég.
-
Evil Snowman
őstag
Én annyira nem vagyok borúlátó ezzel kapcsolatbna, mint fentebb páran. Szerintem az irány jó, ha másra nem, akkor legalább arra, hogy az Intel és az AMD is összekapja magát és virítsanak valami igazán jót ARM fronton.
MacBook alternatíva szerintem egyelőre tuti nem lehet, tekintve, hogy egyedül Cinebench 2024 - CPU Multi Core teszt alatt veri meg az ALAP M3-at, ami ugye egy passzív hűtéses Air-ben van. Ugyankkor ugyanaz az alap M3 mind Cinebench 2024 - CPU Single Core teszt, mind pedig 3DMark / Wild Life Extreme Unlimited teszt alatt sokkal jobb eredményeket hoz. És ami nem elhanyagolható az a Power Consumption / Cinebench 2024 Single Power Efficiency és a Power Consumption / Cinebench 2024 Multi Power Efficiency, mert ott nagyon nagy előnyben van az Apple.
Én személy szerint kicsit többet vártam, mert naívan azt hittem, hogyha már X Elite a név, akkor az Apple M3 Pro és M3 Max chipekkel lesz pariban, de azoktól még "fényévekre" van. Szóval nekem ez maximum Snapdragon X Medium.
Mindenesetre az irány jó, főleg a felhasználóknak. Remélem emiatt az Apple is kicsit összekapja magát, mert eléggé belekényelmesedtek abba, hogy az M1 széria óta nagyon érdemi fejlesztés nem volt az M2 és M3 szériák tekintetében. Rengeteg HC user a mai napig nem cserélte le az M1 Pro vagy Max Mac-jét, mert minden igényét kiszolgálja teljesen a mai napig.
-
Pí.Nandee
csendes tag
Chromebook hihetetlen jó ötlet, de olyan drága, hogy inkább mellé rakok meg egy picit és veszek egy sima x64-et.
És az jó lesz mindenre is amire egy windows-os gép jó. Én konkretàn csak videohivasokra, pdf olvasásra, és böngészésre használom a laptopom, minden másra ott az asztali gép. Egyszerűen olyan rettentő olcsón vannak használt business notebook-ok, hogy soha nem érné meg venni egy új Chromebook-ot, használatat meg nem nagyon találok itthon.
Nyilván nem fair összehasonlítás, de az igazság az, hogy max az akksi idő lenne egy nagy plusz, az új Chromebooknál, de az még nem fontos számomra, így megint maradnak a régi business notik. Mert amit egy Chromebookon tudsz csinálni, arra elég egy régi laptop is.
-
formula01
senior tag
Valahol el kell kezdeni persze, de ennek a gépnek ilyen áron egyszerűen nem értem, hogy ki a célközönsége, mikor 400e Ft körül lehet kapni 14-es OLED Zenbookot Intel Ultra 5-el, vagy 470e körül base M3 Air-t, ami meg egyrészt passzív hűtéses, másrészt más kategória.
-
tasiadam
veterán
Csinalnak egy elvileg keveset fogyaszto SoC-t, vegul tobbet kajal, mint egy T-s CPU. Aztan kicsit adnak neki powert, indokolatlan kijelzot, es hopp, maris annyit eszik, mint barmi. Ha laptopban akarnak barmit, akkor fanless, 20 watton, es meg jo lehet.
-
Dr. Akula
félisten
-
eladocuccaim
tag
-
Busterftw
nagyúr
-
ddekany
nagyúr
Keveset gyártanak, és annyi elkel ennyiért is? Vagy majd esik az ára?
Következőnek mutassák mit tudnak passzív hűtéssel. Amolyan Air koppintás. Arra tán lenne piac, már ha jobb, mint amit az Intel tud hasonlót.
-
mekker
őstag
Szóval totálisan le van maradva jelenleg az Apple M processzoraitól (hőtermelésben mindenképp), és mellé jó drága is. Többet vártam, de az utóbbi 1-2 évben sokat fejlődött Intel/AMD, pedig előtte 10-15 évig elég nagy állóvíz volt az évenkénti minimális teljesítménynövekedést leszámítva.
Mobil vonalon mondjuk ez pont nem igaz. Pakoltak rendes iGPU-t a procijaikba, eDRAM, 2 magos vonalat elengedték, és az architektúrák is sokkal jobban kiadják mobil vonalon a különbséget (teljesítmény/fogyasztás), mint PC-n
-
sh4d0w
félisten
Szoval kiderult: nem fogyaszt jelentosen kevesebbet az x86-nal, lassabb es kompromisszumos.
A siker receptje!
-
Busterftw
nagyúr
Nvidia elvileg Mediatekkel közösen jön majd egy megoldással.
-
weiss
addikt
Tök jó, hogy ennyi elméleti dolog van a tesztben, de az jobban érdekel, hogy hány % a teljesítmény csökkenés emulálásnál. Vagy hogy különböző TDP-nél mennyi a teljesítmény.
-
Dr. Akula
félisten
Hol az Nvidia? Nekik lenne leginkább érdekük nyomni ezt az ARM-ot, ha már az x86 APU-ból kihagyták őket, most itt a lehetőség. De szerintem ez a vonat is elmegy, ahogy a köv. gennel az x86-ok is "AI"-sak lesznek.
-
hapakj
őstag
-
hapakj
őstag
Ott mar ugye jott par generacio, illetve megvan a szoftver-hardver feletti teljes kontrol.
Igy kell nezni a dolgokat.
Az, hogy ezt az elso genes Windows-os laptopot leemeled a polcrol, es a teszt alapjan nincs vele semmilyen kulonosebb szoftver problema (ami az atlag jozskat illeti), szerintem nagyon jo jel.hát macbook airből az első gen fanless megoldás sem volt gáz

Szerintem sokan vannak úgy, akiknek mondjuk a teljesítmény másodlagos, de örülnének egy fanless megoldásnak. S ezt azért ARM alapokon ennyi év mobil/tablet chip tervezés után a Qualcommnak illett volna abszolválni
-
hapakj
őstag
-
L4mie
veterán
Árérzékeny piac a magyar, árérzékeny userekkel, nem szeretjük amikor egy félkész konkurenciánál gyengébb rendszert jó drágán adnak nekünk, aztán ha nem válik be akkor hoppon maradsz. Pont ahogy sirály69 mondja.
Persze drukkolunk kell a verseny a piacra mert eléggé eld(k)urvultak az árazások. -
consono
nagyúr
-
eladocuccaim
tag
Amúgy ezt nem is értem ilyen nincs. Csomó embernek elég lenne az, amit az Android nyújt, otthoni használatra.
#16kcsa: igen, és nekik ez sikerült 2020-ban, azóta pedig csak elhúztak. Igy Intel/AMD/Apple mellett ennél nagyobbat kellett volna gurítania Qualcomm-nak, ez így ebben a formában, 2024-ben nem versenyképes semmilyen szempontból.
-
Busterftw
nagyúr
Ott mar ugye jott par generacio, illetve megvan a szoftver-hardver feletti teljes kontrol.
Igy kell nezni a dolgokat.
Az, hogy ezt az elso genes Windows-os laptopot leemeled a polcrol, es a teszt alapjan nincs vele semmilyen kulonosebb szoftver problema (ami az atlag jozskat illeti), szerintem nagyon jo jel. -
mad823
őstag
Mióta ezt mondom, Chromebookba kéne ez a Snapi platform.
-
kcsa
veterán
-
consono
nagyúr
-
kcsa
veterán
Aktív hűtés... így már nem is olyan izgalmas.
-
freeapro
senior tag
Ennyire nem kell negatívnak lenni. Mégiscsak egy olyan piacról beszélünk, ahol 30 éve nincs új versenyző. Az ARM pedig kapásból megugrotta ezt a szintet.
Én inkább natív ARM os desktop Androidra lennék kíváncsi. Olcsón. -
ONEFREE
aktív tag
-
sirály69
őstag
Szerintem bevezetni egy ilyen platformot nem ezzel az árazással kellene...
Olyan érzésem van mint amikor elkezdték bevezetni mobil fronton az androidot. Nem olyan jó, de ez új és majd rajtad kiteszteljük és még te fizess érte hogy tesztelhess.... -
kalimist
aktív tag
Ha 1.5-2 évvel korábban jelen volna meg akkor igen. De így elég gyenge eresztés különösen, hogy augusztusban Strix Point utána Lunar Lake ősszel. Több szálon az energiahatékonysága majdnem megegyezik a 8845HS-sel, egy szálon az M3 pedig kétszer jobb energiahatékonyságban. A GPU gyenge.
-
Alogonomus
őstag
A teszt megállapításai közül kimaradt legfontosabb információ az, hogy az X Elite a jelenlegi x86-os felhozatallal szemben nem tudott valódi plusz előnyt felmutatni, viszont az AMD oldalán pár héten, Intel oldalán pár hónapon belül érkezik már az új generáció, amik minden valószínűség szerint jelentős fejlődést hoznak, így az X Elite nagyon rövid időn belül ki is szorul az ajánlható kategóriából.
-
Busterftw
nagyúr
Teljesen jo ez elso generaciohoz kepest.
-
Chiller
őstag
Hát 15 év alatt csak eljutottunk odáig, hogy egy ilyen bill. kiosztással már "különösebb gond nincs".

Amúgy valahova a ló kell, valahova a szamár, és biztos van ahova meg öszvér. Én maradok a lovaknál
-
L4mie
veterán
Tehát, ha jól értem... ez a "valahol el kell kezdeni" gép, béta verziós körítéssel?
Ja és kezdésnek meg is veheted, a béta változatot 0.5M huf körül
Nem is értem mire fel, mikor egy alap zenbook hozza ezt a szintet szvsz. -
eladocuccaim
tag
Szóval totálisan le van maradva jelenleg az Apple M processzoraitól (hőtermelésben mindenképp), és mellé jó drága is. Többet vártam, de az utóbbi 1-2 évben sokat fejlődött Intel/AMD, pedig előtte 10-15 évig elég nagy állóvíz volt az évenkénti minimális teljesítménynövekedést leszámítva.
-
bandigyerek
senior tag
Tehát, ha jól értem... ez a "valahol el kell kezdeni" gép, béta verziós körítéssel?
-
consono
nagyúr
Jó lett volna látni valami olyan tesztet is, ahol nem az x86-64 fordító sebességét mérik meg, hanem ARM natív alkalmazást hasonlítanak össze az x86-os párjával. Akkor látszott volna a potenciál, így ez elég féloldalas teszt.
-
törölt tag
-
troller
senior tag
Pozitívum, hogy ebben nem az a tácspadba integrált numerikus pad van, mint az én céges vivibook-omban és amiért a tervezője ott az asusnál nyugodtan szarhat sünt.
Az viszont biztos, hogy nem szivatnám magam ARM-es procival windowson
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Strix B560-F Gaming WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Watch6 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Honor Magic V2 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
De inkább neked legyen igazad.