- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdeznél valamit olvasd el az alábbi Téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Vhiktor
veterán
válasz #62435328 #68201 üzenetére
Fogalmazzunk úgy, hogy nem igazán acélos VRR esetében.
Ha elmegy a kép vagy képhibák vannak, akkor az lehet a HDMI kábeltől is.[ Szerkesztve ]
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Celtis
veterán
válasz Celtis #68199 üzenetére
Összeszedtem pár dolgot, de tulajdonképpen nincs is olyan nagy nézeteltérés.
A 24 frame miért lett 23.976frame? Ez az analóg világból maradt. Azaz a kép és a hang szinkronizációja miatt van.
Annyi igaz, hogy az analóg világból származik, de teljesen más az oka. Amikor az NTSC bevezette a színes tv műsorszórást, a színsegédvivő frekvenciáját úgy kellett meghatározni, hogy ne okozzon interferenciát a meglévő FF tv készülékeken. Több lehetséges megoldás közül azt választották, hogy a sorfrekvenciát csökkentik 0,1%-kal. Ebből következően a képfrissítés is csökkent 30fps-ről 29,97-re. Hogy a tv-ben közvetített 24fps-es mozifilmek igazodjanak ehhez (3:2 pulldown használattal röccenés nélkül), a filmeket is le kellett lassítani 0,1%-kal, azaz 23,976 fps-re tv-s közvetítés esetén.
A vicces az egészben, hogy nem is lett volna erre szükség, a másik megoldást választva (a hang segédvivő kis mértékű elhangolása) az az egész cirkusz elkerülhető lett volna. Ezt nem merték bevezetni, de a későbbi tesztek során kiderült, hogy semmi gondot nem okozott volna.
Európában sokkal durvább megoldást kellett választani, a filmeket tv adás illetve PAL rendszerű DVD-ken 4%-kal felgyorsítják 24fps-ről 25-re.A 24fps-t nem lehet mással 60Hz-re konvertálni mint a Pulldown-al.
Igen, de 120Hz-re is. A pulldown kifejezés tudtommal onnan ered, ahogy a vetítőgép mechanikája kockánként húzza a lencsék elé a filmet. Itt abban az értelmben használatos ahogyan egymáshoz igazítjuk a forrás és a megjelenítő eltérő képkocka sebességét. Tehát nem attól pulldown a puldown, hogy nem egész számú többszöröse a megjelenítő a filmnek, hanem a film képkockáinak "adagolását" jelenti.A Judder a 24fps vs 23.976fps különbségéből adódó időnkénti röccenés.
Nem (magad is javítottad). A judder tipikusan a 3:2 pulldown eredménye, ha az egyes képkockák nem egyforma ideig jelennek meg a képernyőn: AAABBCCCDD... Látszik, hogy minden második képkocka (B és D) 2/3 annyi ideig jelenik meg egy 60Hz-es megjelenítőn.A 120Hz-es tévék azért a legjobbak, mert ott nem kell trükközni mint a 3:2-es Pulldown-al
Sajnos nem teljesen igaz. Az androidos tv-ken a platform csak 60Hz-es interfészt nyújt az alkalmazásoknak, tehát egy videó lejátszó alkalmazás - a gyári is - kénytelen 3:2 pulldownt használni a készüléken belül.
Ezt a tv fel tudja ismerni és a juddert eltüntetni, de csak megfelelő beállításokkal:
RTINGS: "For 60p/i signals, like a cable box or from streaming apps, set Smoothness and Clearness to their minimum and enable CineMotion."
Másfelől, ahogy írtad is, a 60Hz-es tv-k is képesek juddermentes megjelenítésre, tehát a 60-120Hz önmagában nem jelent judder szempontból sokat.
illetve nem feltétlenül gond, ha tévé fronton nincs judder mentes lejátszás, mert külső lejátszó attól még támogathatja.
Igen. Feltéve, hogy az adott tv a HDMI bemeneten képes a juddermentes megjelenítésre. De ahogy írtad a legtöbb 60Hz-es tv-nél sem gond ez már.Az oldalpásztázós darabos mozgás talán a Stutter akarna lenni, de szerintem nevezik azt is Juddernek.
Pontosan. Sokan nevezik juddernek, de nekem sokal jobban tetszik az rtings féle terminológia, ami világosan megkülönbözteti ezt a két jelenséget.a 24 és a 23.976 különbsége amit kadenciahelyes lejátszóval/lejátszással lehet orvosolni. Ha nem kadenciahelyes a lejátszás, akkor időközönként röccen egyet a kép.
Igen. De ez tipikusan nem tv gond, hanem lejátszó probléma. -
Celtis
veterán
válasz gordonfreemN #68207 üzenetére
Ha jól ismeri fel a megjelenítőt és a helyes képfrissítési frekvenciát használja akkor különösebben semmi extra. (Régebbi CPU-knál volt gond a 23,976-tal, de az is csak időnként egy röccenést okozott)
A stutter az szívás. Minél hosszabb ideig látható egy-egy képkocka, annál erősebben érződik a szaggatás. Gyakorlatilag minél jobb a tv, annál rosszab a stutter rajta a gyors panel miatt. A belépő szintű vagy régi LCD tv-ken a lassú paneleken az elmosódás miatt sokkal kevésbé volt zavaró ez a jelenség.
Amit lehet tenni az a BFI, vagy black frame insertion. Cserében csökken a fényerő és villódzik a kép. Egyébként a hagyományos mozi is 72Hz-es BFI-t használ.
A másik az interpoláció, ami fura képhibákat okozhat, vagy nagyon erősre állítva szappanopera hatáshoz vezet.
Ettől függetlenül, ha zavar a stutter, akkor az ízlésednek megfelelő interpoláció a legjobb megoldás. -
Joshi
titán
válasz Celtis #68206 üzenetére
Amikor beszéltünk utána megkeresett privibe junior19 fórumtárs és ő is azt mondta hogy, nagyjából ugyan azt mondtuk csak máshogy. Jó én kicsit kevertem a fogalmakat, de elég ritkán jön elő ez a téma.
Még ami említésre méltó ezzel kapcsolatban. A Stutter azért volt anno észrevehetetlenebb a plazma tévéknél, mert a plazma panel technológiája Track and Hold, míg az LCD/OLED/Micro LED stb Sample and Hold. A plazmánál ez miatt a mozgósor felbontása is magasabb, ezért volt jobb a mozgás plazmákon.
[ Szerkesztve ]
-
Vhiktor
veterán
válasz Celtis #68208 üzenetére
Szerencsére Ilyet már 1000 éve nem használnak mozikban.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Vhiktor
veterán
válasz Celtis #68211 üzenetére
Igen, közben észrevettem hogy a régieket írtad
Lényegében jelenleg 3 nagy technológia vám, a 3LCD és az 1 valamint 3 chipes DLP.
Jó hosszú lenne.ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Technoman
őstag
Nektek szokott olyat csinálni a Sony TV (KD65-XH9096) -ha azon megy keresztül a külső eszközök hangja is HDMI-n- hogy elnémul?
Egy régi, öreg Yamaha erősítőm van, amit imádok, de nincs rajta HDMI bemenet. Így az Amlogic playám HDMI kábele, a TV-be megy be (HDMI3), míg a laptopom HDMI csatija a HDMI2 bemenetére csatlakozik. A TV-m és az erőlkődő, pedig optikai kábellel van összekötve.
Eddig (cca 2,5 éves a TV-m) még nem volt baj, tette a dolgát. 1 hónapja kezdett el rendetlenkedni. Akkor 3 napomba került, hogy a hibát feltárjam. Ma megint újra kellett indítanom a TV op rendszerét. -
Vhiktor
veterán
válasz Celtis #68214 üzenetére
Ugyanaz mint otthon, 3 chipes dlp gépeket használnak általában. Christie, Barco, Nec, esetleg Sony, stb.
-
MageRG
addikt
Sziasztok!
Csak egy hülye ötlet: elveszett távirányítót meg lehet találni Bluetooth alapján?
RMF-TX520E, amin ha jól értem, van BT.
De attól tartok ez egy passzív eszköz."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
MageRG
addikt
válasz MageRG #68221 üzenetére
Megválaszolom mások okulására:
Elvileg van ilyen feature, az RMF-TX520E-ben van rezgő funkció is, ha jól veszem ki.
Már csak elő kellene hozni a tévén. Sajnos a sima power gombra nem dob fel kereső funkciót (KD-43X89J)."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Szilofon
aktív tag
Sziasztok!
Olyan probléma van a Sony tv-vel.
Délután még ment, haza értem és ki volt kapcsolva és 6db-ot villog a piros LED, nem is bírom be kapcsolni.
Mit jelent a 6db villogás?[ Szerkesztve ]
Remek napom volt, egészen addig, amíg fel nem keltem.
-
rooland
senior tag
Sziasztok!
Én is hang problémával küzdök. A TV-m egy KDL-50W755. Nem mai darab, de szeretem. A gond, hogy HDMI ARC-on csatlakoztattam hozzá egy erősítőt. Az erősítő rendelkezik HDMI ARC csatlakozóval. Ezzel nincs is semmi baj, minden frankón működik. Sztereó forrás esetén van hang. Viszont az erősítő csak sztereó erősítő és HDMI-n csak 2.0 hangot tud fogadni. 5.1 hangnál sistereg, nem tudja feldolgozni a jelet (és nem tudja lekeverni magának sztereóra, mint egy házimozi erősítő, mert ez nem az). A TV be van állítva, hogy a digitális kimenetén PCM-et küldjön, ami optikai csatlakozással tökéletes is. Viszont, hogy HDMI-n is PCM-et adjon ki az ARC-on, azt sehol nem lehet beállítani. Láttam fotókat a neten frissebb TV-kről, ott a PCM-et optikai ÉS HDMI kimenetre is be lehet állítani. Nálam viszont csak optikaira állítható be ez. Mondjátok kérlek, hogy nem ennyire béna a helyzet, hogy a régebbi TV-n ezt nem lehet még HDMI esetére is beállítani!? Nagyon csalódott lennék, ha csak egy szoftveres "hátrány" miatt buknám ennek az erősítőnek a használatát. -
rooland
senior tag
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
válasz rooland #68226 üzenetére
A legutolsó firmware telepítve van?
Az útmutató szerint a PCM a [Beállítások] — [Hang] — [Digitális hangkimenet] pontban beállítható HDMI-ARC esetén is.Esetleg az erősítőd nem tud ARC-on PCM-et?
[ Szerkesztve ]
-
Bacusuz
addikt
Sziasztok
Van egy 55XE7005 tv-m, meg tudjátok mondani melyik HDR szabványt támogatja?ÜDV! Bacusuz. Veszélyes környéken lakom. Ahányszor becsukom az ablakot, mindig odacsukom valaki kezét.
-
rooland
senior tag
válasz Celtis #68236 üzenetére
Igen, a legfrissebb firmware van rajta (v5.457 07/04/2021).
Az erősítő biztos tud ARC-on PCM-et, mert stereo hangsávú filmnél, zenénél, yt és egyéb appoknál minden tökéletes. Egyedül az 5.1 hangsávú filmeknél makkan meg. Plex-et használok, de a Plex sem tudja lekeverni az 5.1-et 2.0-ra).
Csak optikára írja a beállítás lehetőségét
[ Szerkesztve ]
-
PyroS
senior tag
Sziasztok.
Van egy 2016-os KDL 43W755c tévém ami elkezdett piros ledezni. Bekapcsoláskor fehér a kijelző és ötször felvillan a piros led. Ha sikerül resetelni akkor kikapcsolásig működik.
Van valakinek ötlete mit jelent az 5 piros led? -
Joshi
titán
válasz rooland #68238 üzenetére
"Az erősítő biztos tud ARC-on PCM-et, mert stereo hangsávú filmnél, zenénél, yt és egyéb appoknál minden tökéletes. Egyedül az 5.1 hangsávú filmeknél makkan meg."
Ez egyáltalán nem jelenti azt hogy tud PCM-et, nem tudom miből következtettél ez alapján erre. Egyébként simán le tudod tesztelni mondjuk PC-ről HDMI-n keresztül hogy konkrétan milyen Audio formátumot ismer. Amúgy ez az erősítő nem erre való, ez inkább egy stream zenelejátszó+erősítő. -
rooland
senior tag
Az erősítő manual-jából, csak hogy meglegyen miből következtettem erre.
HDMI In (ARC)
Connect to the HDMI ARC or eARC output of your TV. Please consult your TV audio output settings and make sure your TV’s audio is being output as PCM Stereo.
Erre is való ez az erősítő, nem véletlenül kapott HDMI ARC csatlakozót. Ez kb mindeddig a házimozi erősítők kiváltsága volt, de szerencsére kezdenek rájönni a gyártók, hogy a modern igények között van a zenei tudásban sokkal jobban szereplő sztereó erősítők világa is, HDMI szolgáltatásokkal. -
Szilofon
aktív tag
válasz Celtis #68241 üzenetére
Nekem 6x villog,áram ki, utána be és van kép, de 1 perc után kikapcsolás, remélem nincs nagy baj. Holnap viszem szerelőhöz. ( nincs kedvem tv-t venni de ha magas lesz a javítás összeg, akkor sztem el engedem)
[ Szerkesztve ]
Remek napom volt, egészen addig, amíg fel nem keltem.
-
Joshi
titán
válasz rooland #68246 üzenetére
Manuálját nem néztem, de akkor tudja a PCM-et. Ez esetben továbbra is csak ezt tudod tenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest