-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Fecogame #46600 üzenetére
Mivel már van 12, kíváncsiságból átírtam a bullseye-t woodworm-ra. Aztán update, full-upgrade. Jöttek is a hibaüzenetek csőstül, de úgy tűnik mára sikerült annyira kikalapálni, hogy az upgrade nem panaszkodik hiányzó/elhagyott csomagra. Csak a hielesítő kulcs problémás:
W: http://raspbian.raspberrypi.org/raspbian/dists/bookworm/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
draco31
veterán
Hello!
Nagyon amatőr használó vagyok.
Kb 1 éve telepítettem újra a kis masinát.
Ma telepített pár frissítést, aztán utána nem tudtam elérni távolról. (anydesk-el vezérelem)
Rádugtam így egy kijelzőre, és ezt kaptam.
Újratelepítés, vagy megoldható?
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
-
draco31
veterán
-
draco31
veterán
válasz Fecogame #46608 üzenetére
Ezt próbáltam, meg a beállításoknál is van időzóna, stb. Próbáltam olyat, hogy amerika, aztán vissza, ki is irja az idő szinkront, de marad májuson. Restartot is irtak ezután, de semmi. Net meg biztosan van, mert ugyan arról a wifi-ről megy mint minden más.
ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
cog777
senior tag
Ha valakit erdekel, a srac elmagyarazza hogyan lehet vscode szervert telepiteni RPi-re es igy (akar VPN-en keresztul) programozni (python, c++ stb) tableten az rpi-n levo projekteket.
HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
cog777
senior tag
x86 es x64 programok futtatasa RPi-n. Tenyleg mukodik, x64 godot 4 headless elindult. Maga a szerkeszto nem mert Vulkant akar.
[link]HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11
-
Aksomatic
senior tag
hogyan tudok egy HDD-t ugy beallitani, hogy saját tárhelyként lássa a casaOS?
-
-
Aksomatic
senior tag
na hát az volt a probléma hogy felmountolta a casaOS magától, a fájlkezelő látta is. Egyébként egy HDD volt ext4-re formázva. Viszont érdekesség, amit nem tudtam megfejteni, hogy maga a casaOS ext4-nek látta felmountolva. alsdisk -l
pedig nem annak látta. Ezt nem tudtam megérteni.
A jellyfint nem tudtam odairányítani. (Hosszú olvasgatás után arra jutottam, hogy nincs erre jogosultsága? Ez lehet?)
De közben lehalt az SD amin a rendszer futott. mmc0 got data interrupt ez futkározott a kijelzőn miután bedugtam. Úgyhogy valahogy sikerült bootolnom, beállítottam hogy tudjon USB-ről is rendszert indítani. Így mostmár arról fut a rendszerem. Így az első probléma is megoldódott. De ha később szeretnék plusz tárhelyet, hogyan tudom azt elérhetővé tenni a Jellyfinnek? -
válasz Aksomatic #46615 üzenetére
Muti az fdisk -l kimenetét, és emeld ki, hogy szerinted mi nem stimmel rajt. pl. [link]
Az ext4 kezeli a jogosultságokat, még akkor is ha külső lemezen van. Ha előzőleg másik rendszeren használtad, az összezavar(hatja)ja a másik rendszert(CasaOS). Attól függően kinek a nevében milyen jogosultságokkal csatolja fel. Nem ismerem a CasaOS-t, és annak automata (automata)felcsatolási mechanizmusát.
A jellyfint nem tudtam odairányítani. (Hosszú olvasgatás után arra jutottam, hogy nincs erre jogosultsága? Ez lehet?)
Átfogalmaznád? Még a kérdést sem értem.[ Szerkesztve ]
-
Aksomatic
senior tag
Nem tudom sajnos másolni, mert azóta újra kellett telepítenem, mivel az SD kártya megadta magát.
A Jellyfin számára meg kellett adni egy mappát ahonnan beemeli a filmeket. A fájlkezelőből kimásoltam az elérési útvonalat ami a /mnt/xy volt. Erre azt írta nincs ilyen elérhető útvonal. -
Archttila
veterán
válasz Aksomatic #46617 üzenetére
Jellyfin /mnt es ha megnyomod a kis nagyitot akkor kilistazza az mnt tartalmat. Masolasnal lehet rosszul (szokozzel stb) raktad vagolapra es azert nyafog
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
-
truefx
aktív tag
RPi4-re OSMC-t tettem Kodi futtatása céljából. Sajnos a wifi router másik szobában van, és max 6-7 Mb/s-t tudok elérni pl. file másoláskor. Van egy régebbi USB wifi dongle-om, és azt szeretném kipróbálni, hogy azzal esetleg több szerencsém lenne-e. Ilyenkor mi a teendő? Le kell tiltani az alaplapi Wifi device-t, és utána automatikusan működnie kell a dongle-nak?
[ Szerkesztve ]
-
-
S:type
csendes újonc
Sziasztok!
Raspberry Pi 4 8GB esetében érezhető jelentősebb sebességkülönbség m.2 SSD-vel?
Gondolkodom egy argon on m2 vásárlásán és egy gyorsabb SSD. Érezhető lenne a különbség? Mivel USD híddal van összekötve a lappal az SSD gondolom a sebesség erősen limitált. Így a kérdés az is lehetne, hogy megéri ennyi pluszba ráfizetni. Van olyan terület, amihez indokolt lehet? -
-
S:type
csendes újonc
Egyelőre bash, python, webprogramozás és SQL az, amit gyakorolgatni szoktam. A jövőben lehet mással is fogok próbálkozni.
NAS, médiaszerver van még tervben. De a lehetőségek tárháza végtelen
Épp ezért SZERINTEM egyelőre nem éri meg erre befektetni de ebben nem vagyok biztos.Mi indokolhatja az I/O sebességkülönbségen kívül?
-
-
Aksomatic
senior tag
-
ravensky13
tag
válasz S:type #46625 üzenetére
Én kb két hete vettem samsung 870QVO-t, az előzőleg használt hdd-hez képpest érezhető a különbség, semmi nem akad, párhuzamosan tudok tölteni, másoni és lejátszani, a hdd bicskája ebbe már beletört volna. Ha a kérdésed arra irányul, hogy kell-e m2 vagy elég a sata ssd egy usb3 híddal, akkor szvsz bőven elég utóbbi, m2 drágább, érezhető előnyt satahoz képpest nem fogsz kapni.
-
válasz ravensky13 #46630 üzenetére
Hacsak nem vesszük előnynek azt a szép házikót, amivel m2-t is rá tudsz dugni.
-
Aloha,
Van egy RPi ZeroW-m és hiába dugom rá a Win11-es laptopra azt mondja, hogy ismeretlen eszköz. Linux Mint-nél szépen feljön az USB ethernet.
Elvileg RNDIS driver kéne, de sehol se találtam még működőt.
Valakinek volt már hasonló problémája?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Archttila
veterán
Evek ota ezt az alu hutest [link] hasznalom a PI-n es ma arra gondoltam, hogy mi lenne ha a ugreen USB hubot kivaltanam egy 4 portos USB 3.2 Gen1 HUB HAT-tel, [link] viszont a kepek alapjan nem tudom eldoteni, hogy elferne-e a borda felett a panel, illetve hőleadás szempontjabol is necce a dolog. Szerintetek?
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
nagyúr
válasz Archttila #46633 üzenetére
Szerintem elfér, mert a hűtő pont az usb-k vonalában ér véget, viszont nem látszik a lap alja, van-e ott alkatrész vagy vezetősáv, amit az alu hűtő esetleg rövidre tud zárni. Ez esetben kellene vmi szigetelő réteg a kettő közé.
Mennyire meleg ez a borda terhelés közben, langyos vagy forró? Felfelé irányban biztos, hogy megakadályozza a légáramlást, de magát a hőt esetleg nagy felületen át tudja engedni. Esetleg függőleges irányba állítva az egészet tud mozogni a levegő a bordák közt a kémény hatás miatt.
-
wassermann
Topikgazda
-
Archttila
veterán
Igen van az aljan is alkatresz.
vagy szigetelo reteg helyett rakhatnek ala hovezeto padot, vagy van itthon ketoldalu hovezeto ragasztoszalag. (bar ez eleg venkony)Atlag 50 eleje a hofok
wassermann
Termeszetesen nem riadok vissza sot imadom. Egyebkent ez egy remek otlet, koszonom![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Archttila #46636 üzenetére
Akkor leginkább az lesz a jó, amit a kolléga javasolt. A hővezetése nem annyira jó egy ilyen áramköri lapnak, hogy a pad sokat segítene.
p.s. nem a SOC hőfoka érdekelt, hanem maga az alu hűtőé, a SOC egy viszonylag pontszerű cucc, annak a hőjét teríti szét nagy felületen a hűtő. Ha ez éppen csak langyos, akkor akár működhet is a hővezető ragasztó.
[ Szerkesztve ]
-
Petikeje
tag
válasz S:type #46625 üzenetére
Hi,
Esetleg itt nézz szét: https://geekworm.com/
Nekem x825 van 2.5 ssdvel (rendszer)+ külső házas 3.5hddvel (adat). SD kártyához képest ég és föld. Kb 2 év alatt 3 SD kartyam ment tönkre, ssdvel pedig sokkal jobb a sebessége. Usb híd van ehhez is.
Ez HA-t, transmissiont, sambat, minidlna-t elviszi. 4Ks film doccenes nélkül megy halokábelen keresztül (úgy hogy 1 switch, 1 AP, 1 router van a pi és a tv közt), letöltés kb 23-25MB-tal megy 200as nettel).
X880-rol lecsúsztam, akinek van 5lete hol lehet esetleg találni, annak megköszönöm...
Sztem SD kártyáról mindenképp érdemes váltani.
Üdv:
P! -
Archttila
veterán
Mit szoltok a Raspberry PI 5 ujdonsagaihoz? Jeff mar javában nyustoli 2-2,5x gyorsabb mint a 4. gen. uj CPU GPU, UART es FAN connector, kapott power gombot PCIe es egyeb josagokat...
[ Szerkesztve ]
-
cSuwwi
aktív tag
válasz Archttila #46643 üzenetére
Már elő is rendelhető.
Lesz vagy 30e nálunk, de inkább több és kell még ház is.
A power gomb a legnagyobb fícsőr, ideje volt már -
azbest
félisten
válasz cSuwwi #46645 üzenetére
Olvasva róla, az első benyomások alapján gondoltak arra, hogy azért kelljen költeni rá.
- új ház kell, mert nehogy ugyanolyan legyen
- a tápegység.Megint nem power delivery kompatibilis. Ha nem 5V 5A tápot veszed, akkor lelimitálja 600mA-ra az usb-t, ami ssd-knek karcsú.Ezzel megint az a bibi, hogy ha nem pd-t ismerő a lap, akkor csak az ő buta töltőjükkel fog menni, mert manapság ki gyárt buta 5v 5A tápot, amikor type-c esetén már rengeteg olcsó táp van.
Sőt, még nagyobb szivatás, hogy 5v-on nem is szoktak tudni a nagy pd tápok sem 5A-t. De kézfogás nélkül azok sem adják ki, amik tudnák. A 90-100w pd töltőim is csak 2-3A-t tudnak max 5v-on. Szóval muszáj lesz megvenni hozzá a rapsi buta töltőt.
Szerk, tud pd-t csak a normál tápok nem tudnak 5A-t
"5V/5A DC power via USB-C, with Power Delivery support"
- végre ush1 módot támogat az sd kártya slot[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X -Új RTX 3050 GDDR6 - 256GB-4TB NVMe SSD -Új 16/32GB DDR4 -GAR/SZÁMLA!!!
- MSI Gamer PC: i7-6700K / RTX 2060 S 8Gb / 16Gb ram / 270Gb SSD / 500Gb HDD
- Dell OptiPlex 3080 MFF Intel Core i5-10500U / 8GB DDR4 / 240GB SSD nagyon szép állapot TÖBB DARAB!!
- HP OMEN X Gamer mini PC , i7 7820HK , GTX 1080 , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- HP Elitedesk 800 G4 mini PC , i5 8500 , 8GB DDR4 , 256GB m.2
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest