-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz bacsomarton #34200 üzenetére
csak hdmi? pi4?
Csak mert lehet ott elvileg a sima beállítás mintha csak a hdmi0 kimenetre hatna. De legalábbis elvileg külön lehet megadni a 0 (táphoz közeli) és az 1-es kimenethez [link]
Szóval a táphoz közeli portot használd, ha általános beállítást használsz, ha a másikat, akkor egészítsd ki a kimenet sorszámával is a konfigot
A linken egyébként más jellegű hdmi beállítás hibát jeleztek. Csak példának pont jó lehet. De a hdmi beállítás hivatalos doksiba is van róluk szó, csak múltkor még el volt írva pár dolog [link]
[ Szerkesztve ]
-
Fecogame
veterán
válasz Latitude #34205 üzenetére
Ezt futtasd le:
rm /etc/apache2/passwords-enabled/rtorrentscgi
Illetve kommenteld ki az alábbi sorokat a
/etc/apache2/sites-available/rtorrentscgi.conf
fájlban:<LocationMatch "/RPC2">
AuthType Basic
AuthName "rtorrentscgi"
AuthUserFile /etc/apache2/passwords-enabled/rtorrentscgi
Require valid-user
BrowserMatch "MSIE" AuthDigestEnableQueryStringHack=On
Require ip 127.0.0.1
</LocationMatch>Majd indítsd újra az Apache-t:
sudo service apache2 restart
[ Szerkesztve ]
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
sztanozs
veterán
válasz Latitude #34207 üzenetére
hiszen amúgy is csak az tud a hálózathoz csatlakozni aki tudja a hálózat jelszavát?
Elméletben. Gyakorlatban, ha a router kívülről sebezhető, vagy bármielyik hálózatra csatlakozott eszközöd fertőzött, akkor a támadó már hálózaton belül van. De ez vsz a torrent szempontjából a legkevésbé problémás.JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
Latitude
aktív tag
válasz Fecogame #34209 üzenetére
Név: tetszőleges
Szerver típus: rTorrent
IP vagy host név: Az eszköznek kiosztott ip cím (pl. ifconfig-gal meg lehet nézni) nálam ez a 192.168.1.53
Felhasználó név és Jelszó: nincs kitöltve
Haladó beállításokban: Tiltsa le a hitelesítést (be kell pipálni)OnePlus 6, Raspberry Pi3 OSMC; Raspberry Pi4
-
syler123
veterán
Ti milyen sebességeket értek el a PI4-el Sambával? Most olyan 70-75mb/sec -el tudok másolni a mappába. USB 3.0 külső hdd. Cpu használat eléggé magas, max kb. Ennyit tud?
Máshol azt olvastam hogy Openmediavault alatt megvan a 110mb / sec le fel, az meg hogy lehet? Ez is Samba, az is Samba.
Természetesen EXT4-re van formázva a hdd.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz syler123 #34212 üzenetére
Az attól is függ mint tud az a hdd.
Valamint befolyásolhatja, hogy az usb3-sata átalakító tud-e uasp módot.Elvileg így le lehet ellenőrizni
$ lsusb -t
...
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/6p, 5000M
|__ Port 2: Dev 5, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 5000M
|__ Port 4: Dev 3, If 0, Class=Mass Storage, Driver=usb-storage, 5000M
...Ebből látszik, hogy a procit kímélőbb / gyorsabb uasp módban van-e vagy usb-storage, ami jobban terhel és lassabb lehet.
-
syler123
veterán
válasz azbest #34213 üzenetére
Akkor az enyém valószínűleg usb módban van:
/: Bus 03.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=dwc_otg/1p, 480M
/: Bus 02.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/4p, 5000M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Mass Storage, Driver=uas, 5000M
/: Bus 01.Port 1: Dev 1, Class=root_hub, Driver=xhci_hcd/1p, 480M
|__ Port 1: Dev 2, If 0, Class=Hub, Driver=hub/4p, 480M -
azbest
félisten
válasz syler123 #34217 üzenetére
hm, ami még érdekes lehet, hogy a raspbian userspace emlékeim szerint máig armv6-osra van fordítva, hogy ugyanaz az alkalmazás fusson az első generációstól az utolsóig. A kernelekből választ talán csak az aktuális géphez valót. Mondjuk armv8-as rendszer lehet nem nagyon van rá, de arm v7-es disztribució lehet. Csak akkor ugye azon nem lesznek rajta a pi specifikus extra cuccok, nem minden képesség kihasználható esetleg. De nas esetén ez nem hiszem, hogy szempont.
Ezzel azt akarom kinyögni, hogy lehet armv6-os a samba is raspbianon.
Például nálam az sshd-t megnézve
readelf -a -W /usr/sbin/sshd
.... a végén...
File Attributes
Tag_CPU_name: "6"
Tag_CPU_arch: v6
Tag_ARM_ISA_use: Yes
Tag_THUMB_ISA_use: Thumb-1
Tag_FP_arch: VFPv2
Tag_ABI_PCS_wchar_t: 4
Tag_ABI_FP_rounding: Needed
Tag_ABI_FP_denormal: Needed
Tag_ABI_FP_exceptions: Needed
Tag_ABI_FP_number_model: IEEE 754
Tag_ABI_align_needed: 8-byte
Tag_ABI_align_preserved: 8-byte, except leaf SP
Tag_ABI_enum_size: int
Tag_ABI_HardFP_use: SP and DP
Tag_ABI_VFP_args: VFP registers
Tag_CPU_unaligned_access: v6[ Szerkesztve ]
-
AlienM
tag
Sziasztok,
Kísérleteztem nagyobb hűtőbordával az rpi4en, de pasztát használva nagyon labilis a borda pozíciója.
Esetleg aki utólag rakott rá nem gyári bordát letudná írni a megoldását? Pl hővezető lap? -
Noxy
veterán
válasz AlienM #34219 üzenetére
aki utólag rakott rá nem gyári bordát letudná írni a megoldását
Esetleg vízhűtés?
Pc-n elég hatékony tud lenni.
Amúgy mi a lópimpi-t futtatsz rajt, hogy ennyire kell hűteni?''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
syler123
veterán
válasz zsolt_64 #34221 üzenetére
Ez engem is érdekelne, mert szeretnék venni egy 4tb WD Red-et, de akkor szeretném ha 100 / 100 mb / sec menne nagy fájloknál. (Ajánlott külső házba tenném). Én a Sharkoon Swift Case PRO-ra gondoltam.
Más:
Mi a különbség a
sudo apt-get install samba samba-common-binés a
sudo apt-get install samba
között?
Mi alapján dönti el hogy melyik samba verziót teszi fel?
[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
válasz syler123 #34222 üzenetére
De jó hogy írtad , mert te a 3.5 házra gondoltál.
Így pontosítom a kéréstHa valakinek van az rpi4-en uasp-os(esetleg trim-es) 2.5
és/vagy
3.5 uasp-os jól működő háza, akkor írja meg a gyártó/típusátmegköszönnénk egy
lsusb -t
eredményt, esetleg egy sebesség tesztetengem a 2.5 érdekel
[ Szerkesztve ]
-
válasz syler123 #34222 üzenetére
Nincs difi. Ha megnézed a samba csomag "adatlapját" az apt info samba parancsal, akkor láthatod, hogy a függőségei között szerepel a kérdéses csomag. Vagyis ha a samba-t telepíted, az automatice telepíti a samba-common-bin csomagot is.
Depends: adduser, libpam-modules, libpam-runtime (>= 1.0.1-11),
lsb-base (>= 4.1+Debian), procps, python (<< 2.8),
python-dnspython, python-samba, samba-common (= 2:4.9.5+dfsg-5),
samba-common-bin (= 2:4.9.5+dfsg-5), tdb-tools, python (>= 2.7~),
python2.7:any, python:any (<< 2.8), python:any (>= 2.7~),
libbsd0 (>= 0.6.0), libc6 (>= 2.8), libldb1 (>= 2:1.5.1+really1.4.6),
libpopt0 (>= 1.14), libpython2.7 (>= 2.7), libtalloc2 (>= 2.0.4~git20101213),
libtdb1 (>= 1.2.7+git20101214), libtevent0 (>= 0.9.16),
samba-libs (= 2:4.9.5+dfsg-5)A csomagtárolóban lévő aktuális verziót teszi fel. Ez jelenleg a 2:4.9.5+dfsg-5.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Ilyent rendeltem... Szoftveresen állítható hogy hány foknál kapcsoljon be és ki...
[link]Vigyorka
-
válasz Fecogame #34226 üzenetére
Ezt nem teljesen értem. Nem az lenne a cél, hogy ugyanakkora, vagy még kevesebb energiahasználattal nagyobb számítási teljesítményt nyújtsanak az eszközök?
Nekem még csak Pi 2 van, de abból 3 mag 100%-on pörög egy törést számol (distributed.net), a mardék 1 magra jut az összes többi feladat (torrent, pi-hole, samba,...) A pi-hole dashbordja szerint 55 fokos:syler123
Szívesen![ Szerkesztve ]
-
Pedig oda is írtam: distributed.net
-
bacsomarton
tag
válasz bacsomarton #34200 üzenetére
Meglett a megoldás. A config.txt-ben, azoknál a Málnáknál, ahol a gépre szeretnénk bízni a felbontás megállapítását hozzá kell adni a hdmi_group=0 sort. Így nem fogja figyelembe venni a más széria számok alatt megadott beállításokat.
-
goldister
tag
Kérnék egy kis segítséget. Pi4-em van. Külső HDD ext4 formázva. Mountalva a /média/hdd mappában. Látja is a win10 viszont nem enged írni rá. Mi a probléma? Tud valaki küldeni egy jó leírást?
-
Fecogame
veterán
Nyilván ez lenne a cél, csak a Pi4 jobban forrósodik, mint az előző verzió (Pi3). Ha használom, felmelegszik 80 fokig.
goldister: Mi az smb.conf fájlod tartalma?
[ Szerkesztve ]
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
-
-
-
goldister
tag
Köszi, sikerült. Viszont csak 6megával másol. Nem gyorsabbnak kéne lennie?
-
Fecogame
veterán
válasz syler123 #34240 üzenetére
A nagy sebességű fel/letöltés torrenten, FullHD kodi filmlejátszás eléggé pörgeti a procit, és amikor eléri a 80 fokot, akkor belassul. Ezért kell rá hűtést tennem.
Szerk.: Nekem sincs konkrétan grafikus felület, csak a parancssor, Kodi meg a ruTorrent webui.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz goldister #34247 üzenetére
Szívesen!
Mit, hova, mivel? Én tudom, hogy te tudod, de nekem fogalmam nincs mire gondolsz, hogy melyik eszköz mire hogyan csatlakozik.aryes
Hogy, hogy mi értelme? A béjeggyűjtésnek vagy a pimpelt desktopnak(cicis háttérkép, 3D gyorsítós képernyővédő,...) mi értelme? Miközben a Pi "unatkozik", csinál valami értelmeset. De futtathatsz rajt BOINC klienst, amivel elég sok tudományos projekt részesévé válhatsz. Sok kicsi sokra megy!Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest