- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Aktív témák
-
MC Pite
veterán
Vehetnék 3000es V6os autót mert néha jól jön a plusz erő, de 99%ban felesleges. (Igaz, jónak mondom )
Amikor tudom hogy utómunkázok (itt is 3 képnél) rawba váltok, amúgy meg mi a tökömnek?Amit nem lehet jpg-ből visszahozni, ott a helyszínen törlöd mert szar lett, nem? Nem tudom te hogy vagy vele
Másolás, tárolás, megosztás szempontjából nem mindegy a 10×es hely; akkuval ez a gép legalább már jól bírja amúgy azt is rendesen megrántja a rawozás. Ha beccselve jpg-é konvertálod, fölösleges volt rawban lőni. Egyesével meg azért nincs kedvem tökölni minden képpel... Egy-egy kreatív sorozatnál oké, azért megyek, de amikor rendezvény/túráról gyártok képeket, nem fogok 1-300 képet mazsolázni több ideig* mint kéne.
*:Több idő: 99%ban jpgből is tökéletesre korrigálható, mert ami annyira elbaltázott kép, már a helyszínen töröltem - másoknál ez eltérhet.
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
*Ropi*
félisten
válasz TayRol #48150 üzenetére
Magad uram, ha szolgád nincsen...
(#48154) Peethy: Sokba lesz az neked...
(#48155) spanyoll: 7D.
(#48156) madgie: Nekem sincs bajom a 40D-vel, meg is tartottam 1-et a 3-ból.
(#48157) Throme: "Action hero" riportersrác az illető, elég magasra tette a mércét. Ha jól emlékszem az AF nem jött be neki meg az auto WB. Most 1Ds3-a van meg 5D2-je (bár az utóbbit árulja).
(#48159) Deadzone41: "a színeknek elsősorban színhelyesnek kell lenniük, nem szépnek, ha bekalibrálod őket sok difi nem lesz." Ez igaz. Azonban itt nem a megjelenítők színeiről van szó, hanem a szenzorokéról. Ugyan lehet csinálni ahoz is kalibrációs profilt és akkor egyenszínei lesznek, de minek...Az emberek azért vesznek Canikont, mert annak a színvilága tetszik nekik. A Nikonnak tipikusan hideg, harsány üvegszínei vannak, a Canoné melegebb, realistább (viszont túlteng benne a vörös).
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Kleroo
veterán
válasz MC Pite #48203 üzenetére
A 3000es V6-osod megvan, de te csak negyed gázzal használod. Így jó a hasonlat. :-)
A raw azért nem igazán (csak) arra jó, hogy extrém utómunkákat nyomj rá, vagy valami úri huncutság. A raw mérete a mai fejlettség mellett szvsz a kit érdekel katégória. (na jó, D800 azért még nem ) Szelektálni kell, vagy a helyesen utómunkázott(akár pl csak kötegelve egy alapot) képeket csak takarékos méretben őrizni, és törölni a raw-t, de ezt is csak, ha elfogyott a hely. Úgyis a 'felhő' rendszer felé tartunk, lassan már csak fotókat kell tárolni a vinyón.Hodor. Hodor? Hodooor!
-
m3ss
veterán
válasz MC Pite #48203 üzenetére
nem akarlak meggyozni, de nem ertek veled egyet...
"Amit nem lehet jpg-ből visszahozni, ott a helyszínen törlöd mert szar lett, nem? Nem tudom te hogy vagy vele"
hat azert egyaltalan nem. na meg sok felreexponalt kepet meg lehet menteni. ellenfenyes, dinamikaigenyes temaknal meg plane sokat szamit. meg aztan minek a jo szenzor ha jpeg..jo biztos szamit azert ott is, de csodalkoznek ha ki tudnad azt hozni d5100 jpegbol mint mondjuk egy d70rawbol...pl dinamikaigenyes tajkep vagy ellenfenyes akarmilyen kepnel...kb valaszthatsz hogy a kep melyik reszet exponalod ki jol"Másolás, tárolás, megosztás szempontjából nem mindegy a 10×es hely; akkuval ez a gép legalább már jól bírja amúgy azt is rendesen megrántja a rawozás"
megosztani nem kell a rawokat,masolas teren nem tudom mi a problemad, tarolas az valoban...
akku hat nemtom ti mit csinaltok a gepekkel nekem d70 is ellott 1 akkuval 700+ kepet, d90 meg vagy ketszer ennyit (visszanezes bekapcsolva, lcd max fenyeron). sztem ha eskuvofotos lennek is eleg lenne 1 potakkuval..."Egyesével meg azért nincs kedvem tökölni minden képpel... Egy-egy kreatív sorozatnál oké, azért megyek, de amikor rendezvény/túráról gyártok képeket, nem fogok 1-300 képet mazsolázni több ideig* mint kéne."
ja ez ertheto. bar en meg nem lonek 300 jo kepet egy turan, csak 10et, tobbit ugy is kukaznam. de ez jogos, felhasznalasfuggo."Vehetnék 3000es V6os autót mert néha jól jön a plusz erő, de 99%ban felesleges. (Igaz, jónak mondom )"
amugy igazad van, total felesleges es tenyleg ritkan hasznalod ki de ez inkabb olyan, mint a 220 le-s autot visszafojtani computeresen 120 le-re. vagy jo hangcuccon mp3-at hallgatni.[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
spanyoll
addikt
Könyörgöm ne a méreten lovagoljunk már. 50K-ért veszel 2x2Tbot, aztán arra mehetnek a képek egy jó ideig főleg, hogy a fórumon sokan hobbisták csak (perpill velem egyetemben).
No mármost ha én elférek 750gbos külső vinyón akkor szerintem 4tbon is el lehet."Super perfundo on the early eve of your day."
-
m3ss
veterán
(#48208) kayaman +1
(#48207) spanyoll naja, nem csak a felbontas novekszik, legalabb a merevlemez arak meg a tarolokapacitasuk is baratsagosabb. en amugy azon gondolkozok hogy ki is kukazom a regebbi nefeket, ketlem hogy nagyon elo akarnek szedni tavalyi csaladi fotokat, makrokat...max a jobbakat meghagyom...https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
spanyoll
addikt
Nekem is kéne kukáznom de majd ha már lesz rá időm is. Most per pill inkább értelmesebben töltöm az időm, gyűljön csak a "szemét".
@Graphy: Mondajanak amit akarnak, hazugság. A d300s utódja pedig könnyen meglehet, hogy nem nagyon jön. Akinek igénye lenne utódra az azóta vagy váltott FX-re vagy fog, vagy jó az neki, akinek meg nem igény annak ott a sok kisvirágmódos gép.
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
spanyoll
addikt
válasz Gulyopapa #48212 üzenetére
Dehogynem. Belépőkategóriának vannak gépek, jönnek is, felsőközépkategóriának meg kinevezték most d7100at. Onnantól meg idén biztos jön egy d600 utód ami nyomja a 600as árát le, plusz az kijön a 600as árán, mindennek megy le idén is az ára, egyre többen váltanak majd fxre. Nem azt mondom, hogy kihal a dx, de a lepkecsattogtatók (aminek én is örülnék) meg az olcsósodó fx-ek mellett lehet, hogy ők nem látják a létjogosultságát egy ilyen masinának.
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
m3ss
veterán
válasz spanyoll #48211 üzenetére
nem lehet hogy megis a d7k-t szanta a nikon a d300 "utodjanak" es kicsit inkabb atalakitjak a dx kinalatot? sportfotos meg riportfotos meg vegyen fx-et...en nem nagyon tudok elkepzelni a d3200/5200/7100 vonal fole megegy dx gepet hogy a d600 meg a d800 is passzoljon a kepbe...
en amugy se ertettem, hogy miertnem a d7k a d300 utodja, de majd elmondjatok. vegulis fokuszalkalibracio van mind2ben, af, idojarasallosag is hasonlo, meg az egesz gep, fogast, fps-t eltekintve...vagy vmirol nem tudok?[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
MC Pite
veterán
válasz Kleroo #48205 üzenetére
De ez egy hengerlekapcsolós V6os, amikor részterhelésen csak a szélső hengerek mennek és a közvetlen befecskendezés helyett a szívó ági befecskendezés működik, hidegen nem megy az elektromos vízpumpa és az alacsonyabbik fokozaton megy az olajpumpa is. Nem csak a szelepek időzítése, hanem a kiemelése is változik, hogy részterhelésen gurgulázva optimálisabb legyen a fogyasztás - meg padlózva is haraphasson a moci. Meg a szokásos, pici turbó is van, fogyasztásra optimalizált vezérléssel persze, de itt már a leömlőbe rakva az élénkebb gázreakció végett.
Szóval érintőgázon ez már feleannyit eszik mint a normál, így már jobb hasonlat.
(Nem tizedannyit, de olyan nincs is autóban. Esetleg egy sűrített levegős hibriddel még lehetne javítani a hasonlaton, de az csak jövőre lesz szériában, az akkus cuccokban meg nem hiszek így nem is példálózok vele - marketingshit a kisebb környezeti terhelés, max kisebb helyi terhelés.)Tiszteletben tartom hogy mások az igényeitek,nem fogok 1-3 mega helyett 20-25öt tárolni, ugyanazt látom.
Látja az ember amikor akkora dinamika különbség van hogy kell a raw/hdr, bekapcsolja. Aki akar 5 helyett 50 giga képet tárolni per év, tegye. Becs konvertálásnak továbbra sem látom értelmét, és én szeretem ha minden még annál is gyorsabban történik (jó, ssdről nem lassúak a képek, bár gyorsnak se mondanám 4 mag ide vagy oda) - a szubnotimat használva azért erősen szenvedés (brazos 1 mag) ekkora rawokkal dolgozni - még nézni is.Az esetek 98%ban amikor kell a raw, be is kapcsolom, nagyon ritka amikor jó lett volna, de nem tettem.
Ha jól értem ti is kibasszátok a rosszul sikerült képeket, és szinte sose használjátok ki a pluszt a nyers fájlban, csak ha már ott a q..a nagy vinyó meg kártya, ebben lőttök és kész. (unblock, nem a hivatásosokra gondoltam).m3ss: Nagy dinamikaátfogás esetén átkapcsolom ofkorsz.
Túrán most a 3 óra alatt készült... 65öt hagytam meg, akkor kb 80-90. 2-300hoz kell egy AMTS vagy amerikai autók vagy valami sok látvánnyal kecsegtető[ Szerkesztve ]
Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
m3ss
veterán
válasz Gulyopapa #48215 üzenetére
"A d300 egy félpro váz a 7100 meg a belépőszint csúcsa.
Méretben sem egyformák."
nem tudom ezek a felpro meg beleposzint kategoriak hogy szulettek meg mik a kriteriumok..na meg d7000/7100-at sosem fogtam. de papiron en nem latok olyan elterest ami mas kategoriat indokolna...
sorozatloves sebessegen kivul en nem latok lenyeges kulonbseget kozottuk (na meg a szenzor persze).
de majd a tobbiek felvilagositanak minket remelem arrol nem is beszelve hogy mar ettol a 4.5 fpstol is meg tudok ilyedni ha veletlen ratenyerelek az expogombra...soha nem kellene ennel tobb...persze nem sportfotozok de gyanitom ott sem sirankoznek emiatt...https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
MC Pite
veterán
"de ez inkabb olyan, mint a 220 le-s autot visszafojtani computeresen 120 le-re"
Mit nem adtál volna az alfán egy olyan gombért, hogy benyomva tized annyit fogyaszt, de csak 120lovas, átpöccintve meg ott a 200+ ló . Mindig a 200+ állásban használtad volna, vagy előzéseknél nyomtad volna át? Tudom hogy jobb felülre, arasznyira raktad volna a gombot a kormánytól Egyébként mivel általában ezen a paraméteren áll a gyorsmenü, i gomb > fel/le > ok - és átváltottam vagy vissza, odanézés nélkül is megy . Régen az volt a dedikált gombon, de egy lépéssel gyorsabb csak az fn gombon, így meg inkább azon az iso van.kayaman: Hja, raw+jpeg még jó lehet akár, aminél kell ott raw, a többinél meg letörlöd a nef-et. Úgy használtam régebben, csak aztán kb 2 éve inkább fordítva használom.
-
m3ss
veterán
"Ha jól értem ti is kibasszátok a rosszul sikerült képeket, és szinte sose használjátok ki a pluszt a nyers fájlban, csak ha már ott a q..a nagy vinyó meg kártya, ebben lőttök és kész."
nalam pont forditva. kb minden 30. kepen nem hasznalom ki a raw elonyeit, a tobbin igen. mondjuk en szeretem szelektiven hulyerehuzni a kep minden egyes reszet...nem is nagyon lottem jpeg-ben amugy, neha letoltok 1-2 kepet fotozzrol hogy majd feldolgozom aztan visszatoltom...de mindig rajovok hogy igy jpegbol sz*rt se tudok feldolgozni rajtuk erdembenmeg amugy nekem ujabban egesz sok felreexponalt kepem van d90 ota lusta vagyok sokszor histogrammozni...na meg makronal sokszor ott hasalsz a fuben, es pont tudsz 1-2 kepet csinalni a rovarokrol. nincs arra ido hogy elvegyem a gepet, vagy odanezzek a histogrammra, sokszor amugy mar a gepmozditastol is meg tudnak ijedni es orulok ha tudok 1-2 kepet kesziteni. persze ez ritka, de ez is egy szempont.
"Mit nem adtál volna az alfán egy olyan gombért, hogy benyomva tized annyit fogyaszt, de csak 120lovas, átpöccintve meg ott a 200+ ló"
semmit tuti nem hasznaltam volna. ilyen autot akkor veszel ha autob*z* vagy meg szereted nyomni neki. ertelmetlen, meg nem hasznalod ki, de azert minden utcan megnyomod neki
amugy meglepoen jol fogyasztott. persze varosban, dugo stb megevett 12-14-et, de pl autopalyan 10.5-es atlaggal megjartuk horvatorszagot, es nem 140-el mentunk a palyan
es hat nincs annal rosszabb amikor pl egy 1.2-es puntoval is megetetek 8-9 litert autopalyan, mert nonstop padlozod hogy haladjon...legalabb annyival amennyivel szabad...arrol nem is beszelve hogy autouton elozni pl balesetveszelyeshttps://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Sequoyah
tag
válasz #74459392 #48219 üzenetére
Megnyitod paintben a képet, kivágod a közepét, és kész az 1,5-ös szorzó Mióta 24Mixeles DX-es kamerákkal dobálóznak, nem különösebben látom értelmét a cropnak (kivéve videónál). Semmit előnyt nem ad azon kívük, hogy jóelőre levágja a kép szélét.
Olcsó rá az üveg, ennyi a jó benne. -
eddie1978
senior tag
Egy 35 1.8 obi milyen áron mehet mostanság?
-
Perillustris
senior tag
válasz *Ropi* #48204 üzenetére
A Nikonnak tipikusan hideg, harsány üvegszínei vannak, a Canoné melegebb, realistább (viszont túlteng benne a vörös).
Ez nyilván koncepció, nem? Mielőtt 2001-ben megvásároltam az EOS30-at, alaposan körüljártam a témát, és szintén ez volt a konklúzió.
Ha nem tudatos lenne, gondolom, már mindkét gyártó túlléphetett volna ezen. Bár talán jól jön mindkettőnek, hogy így is meg tudják különböztetni egymás termékeit, kvázi megfelelve a vásárlói ízlésnek.
Fotószaküzletben:
- Jó napot uram, miben segíthetek?
- Szeretnék egy tükörreflexes fényképezőgépet.
- Hidegen vagy melegen?
- Köszönöm, nem kérek...
- Nem-nem, a színekre gondolok, ez az új módszerünk arra, hogy a gyártót kiválasszuk. Utána jöhet a típus./I][ Szerkesztve ]
Perillustris
-
törölt tag
válasz Gulyopapa #48215 üzenetére
Ez igy nem igaz teljesen, hogy "felpro" meg "beleposzint csucsa". A Nikon lenyegeben 2 alapkategoriat kulonboztet meg, az egyik a "consumer" a masik a "professional". A consumerben a jelenlegi csucsok a D600 es a D7100, a professional-ban pedig a D4/D800(E).
A D7000 azert is nem lehet a D300(s) utodja, mert consumer, habar jelentosen szukitette a hatarokat a ket kategoria kozott. Formalisan tekintve a D90 utodja a D7k, habar sokkal inkabb egy D300 lightnak foghato fel.
-
*Ropi*
félisten
válasz Perillustris #48226 üzenetére
Tény, hogy jó eséllyel meg lehet különböztetni a két gyártó vázaival készült képeket a színeik alapján.
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
L4mie
veterán
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
MC Pite
veterán
Látod, ezért keresem a kompromisszumokat, hogy azért az hegyekben (lévő pályán) is tudjon lépegetni 4-5fő szarásig pakolva, de a hajamat se egye le...
Nu mindegy, én a közép/közép jpgekkel jól elvagyok, és azért az ember általában tudja mikor lesz kevés, én átváltok és megvagyok vele
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Sequoyah #48231 üzenetére
a dx szenzor mindig olcsóbb lesz, mint az fx. ma is gyártanak mobilokba is szenzort, meg ugye kompaktok is vannak. miért szűnne meg a dx? sosenem fog. az lehet, hogy a nagy dslr-ekből szép lassan kiszorul, mert átkerül a milc-ekbe. de dx szenzor lesz még, sokáig. nagyon helyesen, mellesleg, ugyanis abban a pillanatban, hogy nem régi filmes obikat használ az ember, hanem mindenképp újat vesz, szinte semmi értelme nem marad az fx-nek az emberek 99%-ánál. egy d7100 szenzora mindenben megüti a 6 évvel ezelőtti fx szenzorokat, ugyanakkor kompaktabb, kisebb obik gyárthatók rá. de ugyanez igaz a m4/3 gépekre is.
az fx meg fog maradni ott, ahol most van: az árszegmens tetején.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
törölt tag
válasz spanyoll #48207 üzenetére
@ spanyoll:
@ Kleroo, D800 és méret: dehogynem mindegy.. ez lerakja lossless compressed-ben a 38-44 megát (részletektől függően ugye), átlagban 41-42 körül, be is teltem lassan a 2 terás lemezen.. de itt vannak a boltokban a 3 terás diszkek, jövőre 4-esek, 1-2 év múlva 6-8-asok.. A 42MB meg 42 marad. Nem kell itt ettől félni de bevallom, a helyszűke most arra késztetett, hogy gyepálgassam a NEF-eket, de még a Canon CR2-im között is pfff mennyi hulladék van, uhh. Erre rá kell szánni pár órácskát, vagy naponta mondjuk fél-1 órát és akkor előbb utóbb megvan az extra hely
Utánaszámoltam:
- össz fotó: 620 Giga
- CR2: 250 G, 3 év alatt, átlag méret 13MB
- NEF: 370 G, 3/4 év alatt, átlag méret 42MB
-> ha így folytatom, ez durván szűk 500G / év most, de nem lövök már annyira észnélkül (csak feleannyira észnélkül)Úgyhogy most hogy így agyalok, valszeg inkább mást kéne törölni, nem is képet.
@ Pite: kedves megboldogult Republic frontembert fotóztam még tavaly szeptember elején esti koncerten. A white balance totál gáz volt a napsütéses nappali képek után, estére koncertre a színes fényekre fogalmam sem volt, mit használjak, talán tungsten, de tudtam hogy RAW-t lövök, hagytam a fenébe nappalin. Ennek a korrekciója egy dolog. De az, hogy a képek durván felét +1,45 és +2,1 EV körülre felhúztam (úgy, hogy +3,5 EV körül kezd zajosodni tehát ezek még tök jók) azért magáért beszél, meg shadow le, highlight fel, máshol meg pont fordítva, szóval egyesével széthúzogattam (vagy éppen nem) ott ahol kell, a képeket. Aztán volt 1-2 kép, ahol a bőrszínt fontosabbnak tartottam a megvilágító hülye fények helyett, ergo még azokat is totál elhúztam WB-ben, tint-el játszottam stb. JPEG-el ez soha nem menne és ez semmi extra effekt, csak szimpla "helyrerántás" mert azért a színes villódzó reflektor nem egyszerű dolog. Újabban én már nem is lövök JPEG-et. Overflow a második kártya, amikor meg fontosat fotózok, mindkettőre NEF megy.
-
törölt tag
-
Throme
veterán
válasz *Ropi* #48204 üzenetére
Auto WB? Ezért vett D3-at? Jaj.
Én egyszer leírtam, hogy használok auto wb-t, erre jött reakció, hogy minek vesz valaki dslr-t, ha auto wb-t használ?!
Na most ha egy kollégád (tehát esküvőfotós) is auto wb-t használ, akkor nem érzem magam - hobbistaként - annyira szarnak...ez teoretikus volt mert alapból nem érzem magam annak, csak úgy megjegyeztem
Az AF is fura, mert elég sok fókuszpontja van a D7k-nak és pár abból keresztszálas...
Mindegy, ők tudják..[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa