Hirdetés

Aktív témák

  • balpis

    őstag

    válasz charlie_hu #18077 üzenetére

    Attól függ, mennyire gyorsan mozog és milyen messze van.
    Kérdéses az is, hány pixel elmozdulást érzel elmosódottnak. Ha X pixelnél többet, akkor meg kell nézni, kb. mekkora távolságot képez le X pixelnyire a képen az adott helyzetben az objektív.
    Ebből megvan a távolság, amit max. megtehet a modell. Ha adott a mozgás sebessége, akkor számolható az útból és a sebességből a záridő :)

    pl. ha X=2, és van kb. 12MP-es DX-es érzékelőd, és befogsz a képbe pl. 2m-t, akkor nagyon durván számolva 1mm elmozdulás még nem teszi a képet életlenné. Ha az ember sétál, pl. 1m/s sebességgel, akkor 1mm-t 1/1000sec alatt tesz meg. Ezzel fotózva még nem lesz életlen.

    De itt elég szigorú volt az élesnek nevezett határ (2 pixel), elég durván közelítettem az érzékelő méretét. Ráadásul ha a kamerával követed egy icipicit, már az is sokat javít!

    Most nézem pár hétvégi fotómat.
    Pl. 90mm-nél 1/320-szal egy megmozdított kéz már zavaróan elmosódott.
    35mm-nél már egy hirtelen mosolyra húzódott száj is elmosódik 1/15 mellett.
    De 105mm-nél hintázó ember oldalról az alsó ponton (ahol a leggyorsabb) kb. 5m vízszintes befogással még nem zavaróan életlen 1/320-szal.

    A gyakorlat egyébként azt mutatja számomra, hogy üldögélő embereket akár 1/50-el vagy akár lassabban is is lehet 50-es objektívval fotózni, de lassan mozgókhoz minimum az 1/100 kell, de inkább 1/250 - 1/500 ha biztosra akarsz menni.
    Átlagos helyzetben 1/(2-3*f) nagy valószínűségel jó lehet.

    De mint látszik, ez mindig helyzet függő, általános szabály nem adható.

    notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

Aktív témák