-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RunTimeError
tag
Sziasztok,
Fotók tárolására és feldolgozására mit ajánlanátok elsősorban, egyelőre alacsony költségvetéssel?
Az alap elgondolás, hogy vagy 2x1-2TB RAID-be kötve a gépben, vagy egy beépített és egy külső másolat USB-n.
NAS-t nem igazán szeretnék, maximum külső multi-bay mobilrack.Leélheted az egész életed anélkül, hogy felébrednél. Mindenki megmondja, hogy mit csinálj, mi a jó neked. Nem akarják, hogy te találd meg a válaszokat, azt akarják hidd el az övéket.
-
tasiadam
veterán
válasz RunTimeError #64751 üzenetére
Nekem win mirrorban van 2x500gb wd blue, ismerosomnek 2x2 terra van win mirrorban, amit Raidra kene kotni. Az biztos, hogy a 2x2 terra sokkal halkabb az uj bluebol, mint nekem az 500as. Amugy wd blue mindig a valasz, ha nem tudod pobtosan mire kell. Halk, gyors, es elegge olcso is. 1 terra 12k, 2 terra 20k.
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Brownn
tag
Sziasztok
Kissebb utánaolvasás után a fórumbeli ajánlásokat megfigyelve vettem egy Seagate SkyHawk 3.5 3TB 5900rpm HDD-t, illetve van a gépben egy Patriot Viper VPN100 512GB SSD. Mivel tudnám letesztelni a sebességüket?
Elnézve a mai gamek méretét 90-100GB így jóformán a 350GB-os játékra szánt SSD-s partícióm is kicsi lesz. Amivel csak offline akarok játszani, azt tehetem HDD-re?KÖszönöm a válaszokat előre is!
És bocsánat de nem találtam jobb helyet a kérdésemnek.[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
Jó üzletnek tűnik, de a bolt necces. Nincs szükség az 1TB-ra, ez az 500 GB elég is lenne. Vett már valaki tőlük? Gondoltam, bedobom a bátrabbaknak.
[ Szerkesztve ]
-
Brekkk
senior tag
válasz Brownn #64755 üzenetére
Én most vettem egy Toshiba X300-as HDD-t pont a játékok miatt.
Gyorsan töltenek be a játékok, köszönhetően az alacsony seek time-nak.
A seek hangja magasabb az átlagnál (Kerreg keresés közben)
Nagy differencia nincs a HDD és az SSD között. Pár játékot leszámítva.
Azokat a játékok tedd SSD-re ahol sok kicsi file-t használ a játék. Ott nagyon kijön az előny, de például egy FAR CRY 5 alatt annyi a diffi, hogy 15 sec helyett 25 alatt tölt be a játék. Játékmenetben viszont semmi különbség nincs.
Ha valamelyik játéknál hosszúnak érzed a töltési idő, az menjen SSD-re.
A többi tökéletes HDD-n is. -
Vismajor01
addikt
Sziasztok,
100/98as használt HDD-t (Wd black) érdemes venni? Filmek tárolására kellene.
Samsung Galaxy s22Ultra/Corsair One Pro/Lexus RX400H
-
titán
válasz Vismajor01 #64759 üzenetére
Szia! Nem.
-
depe95
tag
Sziasztok, tudnátok nekem javasolni egy 2TB-s hdd-t ami egy régebbi konfigba menne, így lenne rajta játék is meg tárolónak is lenne használva. Olyan 20-25k körül keresnék nagyon max.
Én amit találtam az a ST2000DM008 nem tudom mennyire ajánlatos.
-
Dzsekó
addikt
válasz depe95 #64761 üzenetére
Inkább Toshiba P300 ajánlott.
-
kutkut
addikt
Sziasztok!
Bocsánat az OFF-ért, de a másik topik nem igazán pörög. Remélem, azért elfér itt.
Ha RAID-be kötnék be 3-4 HDD-t, azoknak mind ugyanolyan típusúaknak kell lennie?
Mármint méretre nyilván, de 1 WD, 1 Toshiba, vagy 2 db 4TB-s WD, de különböző típusszámmal rendelkező jó?Másképpen (helyesen / őszintén) megfogalmazva a kérdést:
Beadtam szervizbe hibás szektorok miatt egy HDD-t, amiről már küldték az e-mailt, hogy cserélték. Valószínűleg nem vadonatújra, csak egy amolyan "refurb" darabra, amilyenre szokták. Illetve az is valószínű, hogy nem ugyanolyanra, mivel azt a típust már rég nem gyártják.
Egy új, (vagy egy refurb, de) hibátlan HDD sem rossz, de nyilvánvalóan jobban járnék, ha visszaadnák a vételárat.
Tehát a kérdés az az, hogy - feltéve, hogy nem pont ugyanolyat küldtek - ez elég indoknak, hogy miért kérném inkább vissza a pénzt? Vagy milyen kifogással lehetne elállni a szerződéstől? (Egyébként a 15 napos határidőből 6 nappal még ki is csúsztak.)Előre is köszi a válaszokat!
Meizu MX3 32GB
-
Bargab
tag
Sziasztok.
Operatőrként és fotósként is elég sok nyersanyagom, projketfájlom halmozódik fel. Hosszútávú tarolásra akarok HDD-t venni. Amik most teltek be azok 3TB WDBlue és WDRed szériások, pár évvel ezelőtti kiadások.
Elég jó árban van a WD Purple a Redhez képest, olvastam hogy főleg DVR-re ajánlják.
Mennyire ajánlott videókat tárolni rajta, nem gépbe vagy nasba építve, hanem csak polon-szekrénybe elzárva. Kb csak akkor futna, ha valami archívumot kell előkeresni.
Jó választás vagy inkább maradjak a kék és vörös szériánál?
-
DBtomi
csendes tag
Sziasztok!
Elolvastam az összefoglalót, de elvesztem az ajánlásokba, illetve nem igazán látom, hogy a kategóriákon belül melyik számít prémiumabbnak (gondolom az ára?)
Jelenleg SSD-ről megy a win10, ami mellé 3,5 1TB WD blue-t használok adattárolásra + játék.
Ezen felül videófelvétel, zeneírás is a blue-n megy.Sajnos elfogyott az 1TB, így arra gondoltam, hogy vennék mellé még1 hdd-t.
4 vagy 6TB-ban gondolkozom (WD párti vagyok).Jelenleg ez a kiszemelt:
Western Digital WD4003FRYZ Gold 4TBHa van ennél jobb a fenti célra, szívesen meghallgatom, lehet akár drágább is.
Előre is köszönök minden segítséget!
-
Lumicro
csendes tag
Sziasztok!
A Toshiba P300 4.0TB (HDWD240UZSVA) mennyire ajánlott?
0-24ben menne egy gépben, sok peer to peer és egyéb fájlkiszolgálást hajtana végre.
Seagate ST3000DM01 halt most meg kb 3 év után, annak a helyére menne.
Azért gondoltam elsősorban a P300-ra, mert egészen jó áron kapni, a fontos adatokat meg máshol is tervezem tárolni.
Érdemesebb lenne WD Purple/Red szériából venni, és az tovább bírná ezt a folyamatos üzemet, vagy teljesen lutri a dolog, így a drágábbal sem vagyok sokkal előrébb?Köszi a segítséget!
-
törölt tag
Sziasztok, elolvastam az összefoglalót, az ottani ajánlott lemezek közül nem tudok választani, ebben kérek segítséget.
A keret: 35.000, nem árt ha ebben a szállítás is benne van, tehát inkább 33-34.
A felhasználás: SSD mellé adatnak, halk gépbe, sokszor 24 órás működéshez.
A jelöltek:
WD Red WD30EFRX
WD Blue WD40EZRZ
Toshiba X300 4TB
Seagate Barracuda ST4000DM004
Mondom, melyikről mit gondolok.
Redből a kisebbekkel minddel volt már személyes tapasztalatom, drága de csöndes, és jellemzően segédprogrammal fixen kikapcsolható a fejparkolás. Viszont csak 3Tb.
Blue-m sose volt, egyes rossz nyelvek szerint a Blue és Red hardvere ugyanaz, csak a firmware különbözik, és a garanciaidő. Állítólag a wdidle3 némelyiknél használható.
Toshibám volt, egy P300, annyira istentelen hangos volt hogy visszavittem, de ez X300 lenne. Állítólag megbízhatóak, de ugyanakkor állítólag halkak is.
Seagate, SMR és fejparkolás, plusz a megbízhatósága internetes konszenzus alapján elég rossz. Háááát..
Mit vegyek?
-
törölt tag
Azt nem is vettem számításba.
Gyakorlatilag az is egy RED, más firmware-el, nem?Valami ilyesmit olvastam, hogy nagyobb a hibatűrése, pontosan azért, hogy a kamerás felvételek kisebb eséllyel legyenek olvashatatlanok.
Egy WD offisöl írta egy fórumban, hogy LEHET ugyan desktopon használni persze, de pont a lazább hibatűrése okozhat gondot.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dzsekó #64778 üzenetére
Én is szépen pontokba tudom szedni, ami tetszik.
Tapasztalatot vártam
Mindegy.Egy tuti, WD nem lesz. A RED mindenhol, minden statisztikában messze a többiek fölött van hibaszázalékban. Minden 0.5-1.5%, kivéve a redek, ami 4-5-6%, méghogy adatmentés meg nas, lol.
A Purple biztos elműködik desktopon úgy, mint a dízelautóban a benzinesbe való motorolaj, de akkor se oda találták ki.
Seagate, van amelyik jó van ami nem, ha 35 ezerrel szeretnék lutrizni, akkor felraknám tippmixre.
Toshiba, mindenki szidja, hogy hangos.SSD lesz ebből
-
Mauddip
aktív tag
Sziasztok ,
érdeklődni szeretnék egy "hosszú ideig való adattárolásra" szolgáló HDD ügyében, hogy mit ajánlanátok?
Nézegettem a Téma összefoglalóban ezeket a Seagate BarraCuda Pro típusú merevlemezeket, de a kérdésem az lenne, h mi a jobb abban az esetben, ha csak az a célom, h a gépemen levő kb 3-4 Terra fényképet, mondjuk évente 1-2 alkalommal felmásolom rá, és elzárom egy fiókba? (Tehát csak annyi időre rakom be, míg jó sok adatot felmásolok ilyen biztonsági mentés céljából, majd elrakom huzamosabb ideig?)Vagy erre válasszak esetleg más márkát, vagy lassabb fordulatszámút, ami talán kevésbé használódik, és sokkal több évig kitart majd?
Válaszokat előre is köszönöm!Nikon D5300 | Gigabyte-Z490 GamingX | i5-10600K | GIGABYTE RTX 4070 Gaming OC | G.Skill DDR4 16GB/3200 TridentZ | LG 50" 4K Tv
-
bozso067
tag
Sziasztok!
Egy régebbi , 1,5TB-s WD Green SATA2 3,5" (WD15EARS-00Z5B1) vinyóm, gyári WD My Book külső tápos házban megadta magát. Szétszedtem a gyári házat (nem volt egyszerű), és azon gondolkodom, hogy ugyanebbe a házba rakok egy új, de SATA3-as vinyót (még vásárlás előtt állok).
Mehet-e a régi gyári házba egy új WD 2TB Purple SATA3 3,5" HDD? Ez utóbbiból már van egy a birtokomban és meg vagyok elégedve vele (idáig); igaz, ez egy külön vásárolt házban muzsikál.
Vagy ne kísérletezzek; ha külső winyóra van szükségem, vegyek egy újat gyári házban? Ez lenne a jobb megoldás, de elég húzósak az árak. -
bozso067
tag
Lehet, hogy a SATA2 helyett be tudom rakni a SATA3-at, de a SATA2-esnek a régi WD My Book házban még USB2-es volt a csatlakozása. Az újabb, SATA3-as vinyónak elég ugyanúgy az USB2? Vagy válasszak egy másik vinyót?
-
titán
válasz Mauddip #64781 üzenetére
Szia!
Erre a célra véleményem szerint felesleges a pro vinyó. Inkább célravezetőbb két kedvezőbb árfekvésű merevlemez beszerzése és mindkettőn tárolni az adatokat. Ha keveset van használva a vinyó nincs értelme nagyobb igénybevételre tervezett lemezeket venni. A fontosabb adatokat érdemes több helyen tárolni. Szerintem nézzél inkább két red-et, purple-t, skyhawk-ot.
-
Mauddip
aktív tag
Köszönöm szépen a gyors válaszod!
Igazából jelenleg 4 winyó van a gépemben, minimum 2szer megvannak ugyanazok az adatok így a gépemen, csak ugye ez fizikailag 1 helyen van.
Ez a külön 1 winyó meg arra szolgálna, h pl. hazavigyem 100km-el odébb ugyanezeket az adatokat, ha bármi történne itt a gépemmel, ott még meglegyen!
Erre a célra keresek, és amiatt kéne 1 db ugye, h ez a biztosítéknak a biztosítéka legyen, csak máshol!
Remélem érted.Nikon D5300 | Gigabyte-Z490 GamingX | i5-10600K | GIGABYTE RTX 4070 Gaming OC | G.Skill DDR4 16GB/3200 TridentZ | LG 50" 4K Tv
-
King Unique
titán
válasz bozso067 #64782 üzenetére
A WD My Book egy gyárilag készre szerelt külső HDD, ami alapesetben eleve nem arra való, hogy tetszőlegesen cserélgessék benne házilag a merevlemezt. Ilyen célra külön vásárolt USB-s külső házat, vagy dokkolót szokás használni. Magánál a belső HDD-nél a SATA2 / SATA3 kivitel meg pont másodlagos, ha a régi MB külső ház csak USB 2.0-s, ez esetben eleve az utóbbi fogja limitálni az adatátviteli sebességet. Vagyis ilyen felállásnál kb. pont zéró értelme van sebesség szempontjából a SATA3-as HDD-nek... Illetve az újabb, SATA3-as HDD-knél is pl. a nagyobb adatsűrűségű lemeztányérok, nagyobb méretű cache stb., amik nagyobb adatátviteli sebességet eredményezhetnek, nem szimplán a SATA2 / SATA3 csatolófelület, ahol a legtöbb HDD még a SATA2 sávszélességét sem képes teljesen kihasználni, nemhogy a SATA3-at.
Egyébként a gyárilag készre szerelt 3,5"-os külsők ára pont hogy egyáltalán nem rossz, pláne nagyobb tárolókapacitásnál. Sőt olyannyira, hogy pl. egy 8 TB-os WD Red belsős még olcsóbb is külső merevlemezként, mint natúrban pl. egy 8 TB-os WD80EFAX, többen pont ezért veszik az előbbit és kiszerelik belőle a HDD-t. Aztán persze az más dolog, hogy eredetileg nem erre való, meg garnaciavesztéssel járhat. -
titán
válasz Mauddip #64788 üzenetére
Értem. Megfelel a vinyó amit kinéztél. Az általam említett vinyókkal sem vagy hátrébb és még marad is pénzed. Mivel az adattárolás módja azonos, mindegyik vinyó lemezein ugyanannyi ideig marad meg elméletben az adat azonos körülmények között. Gyakorlatilag az ajánlóból bármelyik merevlemez megfelel neked, ne tárold mágnes közelében és kapjon rendes betápot. Természetesen ha a barracuda pro a szimpi, akkor azt válaszd.
[ Szerkesztve ]
-
Mauddip
aktív tag
Az árán mondjuk lehetne spórolni, lévén, h kb 1 szer használnám egy évben. Ezért is kérdeztem, h válasszak esetleg másik márkából, vagy hogy melyik lehet erre a célra a legmegbízhatóbb? (Jelenleg WD Green-en tárolok sok mindent, csak azt láttam, h az már beolvadt a Blue szériába) Nem vagyok vele mostanában tisztában, h mi lenne számomra így a legjobb, minek a legjobb a belső felépítése, stb. .
Nikon D5300 | Gigabyte-Z490 GamingX | i5-10600K | GIGABYTE RTX 4070 Gaming OC | G.Skill DDR4 16GB/3200 TridentZ | LG 50" 4K Tv
-
sanzi89
addikt
Most rendeltem be 2db 4TB-os WD40EFAX WD RED merevlemezt az egyik mentéseket tároló szerverbe lecserélendő 2db 2TB-os WD20EFRX meghajtót. Erre látom, hogy az új RED SMR-es, meg milyen bazi lassú lesz az írása, stb. Most valóban sokkal lassabb az SMR-es HDD írása, mint a régi PMR-es? Kb. csak írva lenne a vinyóra kb. folyamatosan, és ha nem hullik el semmi, akkor olvasva soha. Eddig vakon mindig RED vinyót vettem tárolásra, de most pánikoljak vagy ugyanolyan jó lesz ez is?
Gondolkodtam az Ironwolf lemezeken, de régről vannak rossz tapasztalatok a Seagate-tel, így rossz a márka beidegződése, plusz a RED-del semmi gond nem volt eddig, így elhessegettem a gondolatot. Lehet ezt is újra kellene gondolni?[ Szerkesztve ]
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
nagyúr
Üdv. Kollégák segítséget szeretnék kérni. 6TB-os HDD-t kéne vennem havi mentésre. Szóval 1x ráírok aztán pár évig jó esetben elő sem kell szedni. Eddig Seagate Skyhawk-ot vettem, de az inkább NVR/DVR-es. Van helyette valami ajánlott és br. 68 alatt?
-
Dzsekó
addikt
-
vmilan
csendes tag
Sziasztok!
Van két darab WD100EFAX vinyóm raid 1-ben használva egy külső házban, jelenleg USB 3.0-val csatlakoztatva.
A raid házon van USB 3.0 kimenet illetve eSATA csatlakozó. A gépemen USB 3.0 és Thunderbolt 3 (USB-C) csatlakozók vannak. Érdemes lenne bármilyen más módon csatlakoztatni, ha gyorsabb használatot szeretnék elérni a jelenleginél (kép lent)?
Bár amennyire nézem a vinyó specifikációit nagyjából ez a maximum amit ez a HDD tud, bár láttam 1-2 teszben 205 körüli írás/olvasás értékeket is.
Egyébként nem bántó a lassúsága, csak ha lehetne gyorsabb is, akkor érdekelne, hogy azt milyen módon lehetne elérni. Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Akciókamerák
- Milyen TV-t vegyek?
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mini PC
- Milyen processzort vegyek?
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- További aktív témák...
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- Új Blueendless 2 lemezes RAID ház, Foxpost az árban
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Bontatlan WD Black 2TB SSD Gen4x4 SN770
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- 4TB WD RED PRO! WD4005FFBX (NEM RECERTIFIED) 4TB 7200rpm 256MB! Teljesen új, bontatlan, sok garral!
- 4TB WD RED PLUS-ok! WD40EFPX (NEM RECERTIFIED) 4TB 5400rpm 256MB! Teljesen újak, bontatlanok, garral
- 256gb nvme ssd eladó
- Kingston 500GB NVME SSD SNV2S/500G - BONTATLAN
- Eladó bontatlan új 5 db ADATA su650 240gb
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest