Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • peu407

    senior tag

    Ha cég nevére vásárol, nem jön létre fogyasztói jogviszony
    Ha boltban vásárol és számlát is kér, akkor sem biztos, hogy a termék hibája esetén reklamálhat. Tudni kell ugyanis, hogy a fogyasztói többletjogok nem illetik meg a vállalkozókat. Ezért se mindegy, kinek a nevét íratja vásárlóként a számlára.
    A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat szakemberei elmondták, hogy ha vállalkozás vásárol terméket, akkor valóban nem jön létre fogyasztói jogviszony. Így ilyenkor a fogyasztót megillető többletjogokról sem beszélhetünk. A vállalkozó nem fordulhat vevőként például a fogyasztóvédelmi békéltető testületekhez, hogy ingyenes eljárásukat kérje minőségi panasza ügyében.
    Kötelező egy év jótállás, garancia csak akkor van érvényben, ha fogyasztó, magánember a vevő és vállalkozó az eladó. Vállalkozások közötti jogviszonyban ez nem áll fenn. Ha azonban az eladó mégis szándékosan vagy tévedésből vállalja az egy éves vagy ennél hosszabb idejű jótállást, akkor az köti őt, tehát hiba esetén köteles helytállni. Továbbá vállalkozások közötti adásvétel esetén a Polgári törvénykönyv egy év kellékszavatossági időt határoz meg. Tehát hiba esetén ezen belül tud reklamálni a vevő, de ilyenkor a bizonyítási teher rajta van. Neki kell igazolnia – például szakértői véleménnyel –, hogy a termék már a vásárláskor is rossz volt. Ha pedig elutasítja a kereskedő a cserére, a javításra, a visszavételre vagy a kártérítésre vonatkozó igényét, akkor peres eljárás során rendezheti a jogvitát.
    Aki vállalkozásban végzett munka miatt vesz eszközt, annak olyat érdemes választania, amit hosszútávon minden nap, üzemszerűen alkalmazhat és ez szerepel is a termék leírásában. Aki pedig otthoni használatra vásárol berendezéseket, annak a garancia, a jótállás, a békéltető testületi eljárás lehetősége miatt ügyelnie kell arra, hogy létrejöjjön a fogyasztói jogviszony. Azt pedig kizárja, ha vállalkozás nevére kér számlát.

    Szóval a kereskedőtől függ, hogy ad-e 1 évnél több garanciát a cégeknek. Jogszabály szerint nem jár.

Új hozzászólás Aktív témák