Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • TAKÍÍ

    tag

    Tegnap vetünk egy LG 23MP55HQ monitort. Első körben mi nagyon meg vagyunk vele elégedve. Tudni kell apám egy 17 colos CRT-n élt kb 20 évet én egy régebbi retro 5:4 1280x1024 Samu TN t használok.
    Monitor bekötve a gépre.Elsőre letöltöttem szép Full HD s képeket. A képek/színek szépek. Jó hogy ilyen nagy felületű az asztal. Meg jó rajta a Word/Exel. Nagy a felület és a betűk is szépek a nagyobb felbontásnak köszönhetően. Örülünk.
    Rinya:
    Aztán jött a hideg zuhany a net. Bizonyos oldalak csak 4:3 ba (tehát két oldalt két szürke csíkkal) jönnek le. Elsőre azt hittük ez a Linux hibája, de úgy tűnik nem. egy két oldal (Pl. youtube) 16:9 es, de csomó nagyobb ismertebb oldal is marad hagyományos. Én azt hittem ma már minden oldalt 16:9 es arányra optimalizálnak...(tudom hinni a templomban kell, de mégis.)
    Aztán megnéztem húgom laptopját, hisz elvileg az is hasonló képarány csak kisebb felbontás és ott is leütött, hogy bizony van szürke csík, csak az nem olyan szembetűnő a kis felbontás mellett meg a 15 colon.
    Néztünk régi családi fotókat azok is szintén 4:3 arány, de ezt tudtuk, hogy ilyen lesz. A kis kompakt fotogép csak ezt a képarányt ismerte, ez van.
    És akkor jött apám gúnyos kérdése: hogy minek is vettük meg ezt a monitort?
    Ha netezik és cikkeket olvas az esetek nagy részében, úgyis csak a monitor közepét használja, ha régi képeket néz akkor is. A film nézésre elismerte, hogy ez a monitor az ideális, csak ő olyat meg keveset néz. A mai filmeket annyira nem szereti a régebbiek meg nem 16 :9 es ek :)
    A gép régebbi szar és a FULL HD s filmek et még véletlenül se tud lejátszani.

    Ez a képarány tényleg csak a filmekre jó? Nem lenne elég sima netezésre, meg alap dolgokra egy régebbi képarányú monitor. Volt régen egy hír itt: [link] hogy régebbi retro stíulusú monitorokat dob piacra a Nec IPS panellal. Persze ezek túlárazottak és nem éri megvenni, de ettől eltekintve, ha nem játszok és nem nézek filmet elégnek kéne lennie ennek is. (Film nézésre meg ott a TV) Vagy nem ?
    (Igazándiból ennek a hsz-nek nem tudom mi a célja vagy mi az igazi kérdés, de valahova a bennem kavargó gondolatokat le kellet írnom.)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák