Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sztivo

    Topikgazda

    Sziasztok!

    Adott egy olyan problémám, hogy nemrégiben nagyon gyorsan elfáradt a szemem monitor előtt, szinte már fájt, szemhéjremegés, szemszárazság stb. Szemész látott már.

    No most a sztori része:
    Legelső monitorom egy CRT volt, amit talán 2010 tájékán váltott egy Samsung 2043BW. Ez a monitor a mai napig hibátlan (jelen pillanatban is erről írom eme sorokat). Aztán 2017 őszén akcióban vettem egy Samsung T24D391EW LED Monitor/TV-t. Akartam egy kicsit nagyobbat, no meg PLS kijelző, baromi szép képe volt. Na akkor kezdődött a megbarátkozás, ami nem volt túl fényes, iszonyúan fájt tőle a szemem, ki akart folyni... Rögtön lejjebb vettem a fényerőt, és a kék színt is mérsékeltem, és mindvégig így használtam. Eleinte max 30-40 percet tudtam nézni, majd volt mikor 15 percet alig, mert annyira fájt a szemem tőle, idővel ezt megszoktam, de kellett 10 nap kb. Így használtam az évek során, napi 3-4 órát.

    Munkahelyen egy 19" 4:3 CCFL monitor előtt ültem, ott változó időket töltöttem előtte, de megláttam egy LED-es monitort, 24" FHD, és mivel senki nem használta, így eltulajdonítottam :P . Év végén több lett az irodai munkám, és szeptembertől fokozatosan jobban fájt tőle a szemem. Novemberben már háromnegyed órát alig töltöttem előtte egy huzamban. Persze a szokásos kímélés megvolt, távolra nézés, óránként szünetet tartok a mai napig is, levegőzök egyet (otthon is).

    Elkezdtem túrni a netet, és a ledstrain.org oldalon javasolta sok ember, hogy érdemes volna egy CCFL monitort kipróbálni. No, nekem évekig csak pihent a 2043-as, szóval elővettem, és már 4 napja használom, ez a számfáradtság és -fájdalom megszűnt azóta. A mai napon próbaként visszapakoltam a LED-est is, de 10 perc után megint égett kicsit a szemem tőle, így végleg félre tettem, pedig már a fényerőt is lejjebb állítottam, a korábbi szinthez képest.

    A kérdésem az volna pedig, hogy ha a CCFL is villog elméletben (flicker), a LED-est is már meleg szín üzemmódban használtam, de mégis kényelmesebb a régi használata, úgy volna-e értelme a mostani LED-est lecserélnem egy Eye-Care monitorra mert így nem tudom használni)? Ezek kék-fény szűrősek, PWM mentesek ugye (flicker-free), csak nem tudom, hogy ezek alapján segítene-e vagy csak befürdök vele, és hiába a két tulajdonság, meg a TÜV minősítés. Tényleg annyival jobbak, és nem csak marketing, vagy van már aki ennek ellenére is érez fáradtságot tőle? Főként ASUS és benq monitorokat néztem, rtings tesztek miatt, mert van olyan monitor is, ami TÜV-ös, de mégis PWM-es :F

    A laptopom pedig 144 Hz-es, tesztek szerint nem érzékelhető PWM (notebookcheck), de azt is nehéz volt megszoknom (bár 98%-ban asztaliként üzemel).

    Válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák