- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fradi81
veterán
Van arra mód hogy ha törlök egy torrentet a transmission-ből, ne rakja bele a .trash-1000 mappába? Most hogy ext4-re töltök le kicsit idegesítő hogy a kukát kell törölgetni
moto g72, Ninebot d28e
-
törölt tag
Kipróbáltam a Paint klónokat, de egyikben sem találom azt a tök alap funkciót, hogy a beillesztett print screen egyszerű húzással meg legyen vágva. Paint esetén ugye a képet megfogva eltoltad a bal felső sarokba hogy vágja le a szélét, majd a jobb alsó sarkát meg egérrel odébb húztad, hogy levágja (mármint a "vásznat"). Nekem ez kéne, mert 2 sec alatt ki tudom vágni a print screenekből azt ami kell. Ezek a progik vagy nem tudják vagy totál túlbonyolítva kell a vásznat meg a réteget átméretezgetni. Mert ha a képet vágom csak ki akkor lesz egy fehér kerete, ha nincs a vászon is mögötte utána méretezve vagy ha kisebb a vászon akkor a kép szélei esnek le.
A Paint ebben nagyon buta volt, mert ezt nem is tudta kezelni, de pont ez volt a jó, hogy két húzással a kép sarkain egyből vágott és méretezett.
-
törölt tag
Ok.
És a qBittorrent miért nem tudja letölteni a torrenteket a HDD-re? Ha ki akarom választani a letöltés helyét csak az SSD van rajta, a / és a /home. Fel van csatolva a vinyó, ha ide akarok képet feltölteni látja is a gép. A qBittorrent nem látja, csak / és /home van a Számítógép fülön.Az alap Transmission ami a Mintben van, az viszont látja és működik rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
zsoltix
tag
Sziasztok!
Linux mint 19.3 rendszert használok. Plex media szervert szeretnék futtatni, de az istenért nem tudom megoldani, hogy lássa a media szerver a fájlokat a külső hdd-n. Próbáltam a formázni ext4, fat32 re alapból ntfs-re volt. Van ötletetek?
Weboldalak, webshopok készítése: https://creativeclicks.hu
-
zsoltix
tag
válasz NeoPampalini #12210 üzenetére
ezt már néztem, de sajnos nem vitt elörébb. Azért köszönöm!
Weboldalak, webshopok készítése: https://creativeclicks.hu
-
zoltanz
nagyúr
Az fstab-ban szeretnék felcsatolni egy adat partíciót, viszont így csak olvashatóként teszi. Hogy tudom megoldani, hogy olvasható, írható is legyen? Köszi!
UUID=a7996a4a-6790-4407-9d4d-542a1f046c85 /media/kz/a7996a4a-6790-4407-9d4d-542a1f046c85 ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
-
-
Frawly
veterán
válasz #40553216 #12212 üzenetére
Igazából Windowsra is van fejlettebb PrintScreen progi, csak a Windows beépítettje buta. Bár az is fejlődött már valamennyit az évek során.
Linux alatt sem minden PrintScreen progi feature rich, vannak egyszerűbb, minimalistább megoldások is. Én pl. waylandes SwayWM alatt a grim-et használtam, X.org-os Openbox alatt meg a scrot-ot fogom beizzítani. Mindkettő terminálos CLI progi, de én a PrnScr billentyűre egy egyszerű funkcióra felparaméterezve hívom meg, így a funkcióinak a 99%-át simán nem használom, lényegében csak full screen screenshotot készítek vele, ami a ~/ mappába nyomatja őket screeenshot-ÉÉÉÉ-hh-nn-ÓÓppmp.jpg formában. Igénytelenség, de nekem nincs többre szükségem, csak felesleges bloat lenne egy kacsalábon forgó GUI csodaprogi 5 millió funkcióval. De pont ez a Linux szépsége, hogy minden géphez és igényhez rá lehet passzentosan skálázni, nincs az, mint Windows alatt, hogy 1 szoftver minden igényre, és az van lenyomva mindenki torkán, ha kell, ha nem, míg be nem fosik.
Azt nem tudom, hogy Mint Cinnamonba most mi van beépítve, gondolom valami funkciógazdagabb, full GUI megoldás, hogy kezdőknek is használható legyen.
-
törölt tag
Találkozott már valaki olyannal, hogy a FF-ban a YT videók nem 100% hangerőn indulnak el? A tálcán a hangszóróra kattintva rendben van a fő hangerő, de azon belül az Alkalmazások fülön ahol külön lehet állítani a hangerőket ott 75%-on van, hiába húzom fel 100%-ra, ha odébb kattintok a videóban megint visszaugrik 75%-ra és elhalkul. De van mikor 68%, van mikor 74, teljesen random.
Kezd marha unalmas lenni, ez valami bug? -
F.B.I.
veterán
Üdv, kis segítség kellene!
Kollégámnak telepítettem vagy 2 éve. Most vett egy [ilyen HP nyomtatót] amit lát a gép de nem tudja még a teszt oldalt sem nyomtatni. Mit csináljon? Én most nem vagyok képben, nem használok semmin Linuxot jelenleg.
Senki nem képes mindenre, de mindenki képes valamire! Segítő válaszokat köszönöm!
-
Frawly
veterán
válasz F.B.I. #12221 üzenetére
A HPLIP-et mikor tette fel én honnan? Le kéne szedni, és újrarakni a belső tárolóból. Nem a HP oldalán lévőt kell feltenni. Aztán egy gépújraindítás és nyomtató újracsatlakoztatása vagy ki/bekapcsolása után újra megpróbálni, tesztoldalt nyomtatni, vagy valami alkalmazásból egy oldalt.
-
fradi81
veterán
Linux Mint 19.3 Tricia nálatok nem roszalkodik pár napja? Eddig semmi nem volt most meg elég sűrűn elmegy a kép aztán csontra fagy.
moto g72, Ninebot d28e
-
NeoPampalini
senior tag
Nálam minden OK.
-
fradi81
veterán
Oké windowsban is előjött, mintha a videó kártya állna le, nem linux gond.
moto g72, Ninebot d28e
-
nagyúr
válasz fradi81 #12234 üzenetére
Generating grub configuration file ...
Found theme: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-42-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-42-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-40-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-40-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
........update-grub alapján ott van az a memtest! Mint C 19.3
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
fradi81
veterán
válasz growler #12238 üzenetére
Van grub menü, csak nincs benne a memtest. Már itt nem rakja be.
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/60_mint-theme.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált téma: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-42-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-42-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-40-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-40-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/sdb2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for EFI firmware configuration[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
nagyúr
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #12242 üzenetére
Na, látod ezt én se tudtam. Pedig logikus, a memtest még egy régebbi progi, amihez nem készült EFI modul még, ezért nem tud UEFI boottal indulni. Ezért a hagyományos BIOS/CSM MBR bootnál elérhető, UEFI GPT bootnál meg nem. Vagyis ez csak a régi verzióra igaz, amit a Linuxokba építenek be. A Wikipédia-oldala szerint a legújabb memtest86 már támogatja az UEFI bootot, de ezt meg linuxkockáék azért nem tolták be a disztrókba, mert proprietary szoftver.
-
nagyúr
válasz Frawly #12243 üzenetére
Én túl egyszerűen gondoltam át, mi lehet a gond....mivel Mint-ről volt szó, tudtam, hogy nem azzal lesz a baj. Aztán be is ugrott, mi szerintem az egyik fő galád, ami bosszúságot tud okozni.
Gondolom addigra, mire csak UEFI-s lapok lesznek, megoldják ezt a memtest dolgot is.
-
fecus
őstag
Linux Mint Cinnamonra, AutoCad dwg fájlok megtekintésére milyen progit ajánlotok?
Csak néznem, meg néha mérnem kellene a terveken. Nem tervezési feladat."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Cyrin
addikt
nem egyszerű, eddig volt a draftsight, ami megszűnt idén Linuxra, állítólag lesz online változata, az volt a legjobb.
van bricsCAD, meg QCAD, ezek tudják, de fizetősek, trial van belőlük. QCAD-nak van community edisönje, de az is dwg nélkül ingyenes.
van még az AutoCAD web app, oda feltöltöd a dwg-t, és ott tudod nézni, meg tudsz mérni rajta, mást nem. -
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Már kb. jó 2 éve rápróbáltam egyszer a Linux Mint-re, de akkor valamiért visszaváltottam Win-re. Viszont most live cd alól újra kipróbáltam és egy régebbi gépen külön egy msata drive-ra feltelpítetem, használtam pár napot, majd már fel is lett rakva a mindennapi használatban lévő gépemre (laptop) is. Általában megtalálom az engem érdeklő dolgokra a választ kereséssel, viszont 3 dologban szeretném kérni az itteni topiklakók segítségét:
1. LMDE4-et raktam fel alapból. Nem tudom milyen indíttatásból, de tetszik a dolog. Származik-e bármilyen hátrányom ebből? Lemaradok-e valamiről amit a 19.3-al megkapnék?
2. Mivel egy 14"-os laptopom van (dell-7480) FullHD felbontással (1920x1080 - 16:9), sok dolog elég kicsi. Ezt a windows úgy orvosolta, hogy 100% helyett 150%-ra tolta fel a megjelenítést ("A szöveg, az alkalmazások és más elemek méretének módosítása" menüpont a képernyő beállítások alatt). Ezt valahogy meg tudnám-e tenni Mint alatt is? A panel méretét már tudtam módosítani, de pl. a menü-t már nem.
3. A másik gépen amikor felinstalláltam a Linux Mint-et, miután kihúztam a pendrive-ot és újraindítottam a gépet az "Invalid Partition Table!" felirat fogad bootoláskor, majd egy enter megnyomása után már bootol is be. Olvastm, hogy amikor telepíteném a rendszert és megkérdezi, hogy a GRUB-ot hova telepítse, akkor az sda1-et kellene választanom, viszont így is marad a hibaüzenet a bootolás elején. Ezzel esetleg tudok-e valamit kezdeni?
A válaszokat előre is köszönöm!
El Psy Kongroo
-
Frawly
veterán
válasz Véreshurka #12247 üzenetére
1. Sikerült a rosszabbik verziót telepítened. Az LMDE verzió csak másodhegedős, és tesztelésre van. A „normál” (jelenleg 19.3) verziót ajánlottabb Mint-ből telepíteni, arra koncentrálnak inkább a fejlesztők, inkább garantált, hogy nem lesznek bugok, meg talán a csomagverziók is újabbak lehetnek.
2. Ehhez tudni kéne, hogy LMDE-n belül is milyen DE-vel telepítetted a Mintet. Ahányféle grafikus felület, annyiféle helyen és néven van a beállítás. Általában scaling vagy HiDPI vagy hasonló szokott lenni a neve a nem magyar nyelvű felületeken, magyar fordításban meg aztán lövésem sincs, hogy minek ferdíthették nyelvileg. Eleve nem is Mintet használok, meg kéne várni egy kollégát, aki használja, ugyanazzal a DE-vel, mint te. Pl. Cinnamon, vagy amelyik változatot telepítetted.
3. A hibaüzenet bootoláskor nem a Mint miatt van, hanem a BIOS-ban a bootsorrend van rosszul, egy nem bootolható meghajtót akar először bootolni, majd miután entert nyomsz neki, átvált a soron következő bootolható meghajtóra, és arról már bootol a Mint, mert azon fent van a GRUB.
-
nagyúr
Szia!
1. Alapból igaza van Frawly kollégának, de ha már felraktad és működik, akkor jó lesz. Nem sűrűn adják ki ezt a változatot és a lényeges dolgok jóval frissebbek a Debian alapnál, erre szolgál a külön tároló is. Ami hiányozhat, ha valaki Ubuntu alapú Mint-et használ, az maga az Ubuntu. Meg ami azzal jár, például a PPA-k. Ha nem használsz olyan programokat, amik csak PPA-ből érhetők el kezdőknek, akkor ez se lesz gond. Az aktuális verziót nem ismerem, a legutóbbi még az LMDE2-es volt, de erre is érvényes, amit írtam.
2. Rendszerbeállítások / Betűkészlet kiválasztása / Betütipus beállítások - Szövegméretezés
3. Elég kevés az infó, alapból, ha nem variálsz, akkor a megfelelő meghajtóra telepíti a GRUB-ot, nem sda1-et kellene választanod, hanem csak meghajtót, ami az sda.
Ezzel esetleg tudok-e valamit kezdeni?
Ha UEFI a rendszer, akkor nem biztos, hogy jó ez a módszer:
- futó rendszernél terminalból futtasd le a
sudo grub-install /dev/sda
parancsot.
- utána még egysudo update-grub
parancs sem árt, bár ez lehet felesleges, de ártani nem fog.Ez a meghajtóra teszi a GRUB-ot.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
inxi -Fxxx
Csak kíváncsiság miatt, felraknád fenti parancs kimenetét, persze a Programkód gomb használatával? Érdekelne, milyen driverek, egyebek vannak LMDE4-ben a Mint Cinnamonhoz képest.
(#12248) Frawly
Ehhez tudni kéne, hogy LMDE-n belül is milyen DE-vel telepítetted a Mintet.
Tudjuk! Pár napja nem bántásból mondtam, hogy nem ismered az LMDE-t, mondjuk már én se nagyon. Szóval egy DE-vel jelenik meg csak. Ebből már tudod, melyik az.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest