- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
A Linux Mint egy modern számítógépes operációs rendszer, ami a legtöbb x86 és x64 architektúrájú rendszeren képes futni és betölteni ugyanazt a szerepet, mint a Windows, Mac OS X. Képes együttműködni más operációs rendszerekkel így alkalmazható „dual-boot” vagy „multi-boot” környezetben.
Alapjaiban az Ubuntu Linux operációs rendszerre épül, annak csomagjaival kompatibilis, de saját fejlesztésű asztali kezelőfelülettel, programokkal és rendszereszközeivel sikerült az egyik legnépszerűbb disztribúcióvá válnia.
Másik ágon fut a Linux Mint Debian, LMDE 4 kiadása, mely Debian alapú, az Ubuntu csomagokkal nem kompatibilis és minimális gyakorlottsági szint szükséges a telepítéséhez ill. a használatához.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Véreshurka
senior tag
válasz growler #12299 üzenetére
Köszi! Ezt nem ismertem, de a Cairo Dock-ot már feltettem, ha ilyesmire lenne szükségem, de erre is ránézek! Gondolom nem alap alkalmazás, hanem telepítenem kell?
(#12300) ubyegon2:
Ez a parancs egyébként mit mutat meg? Hogy hol találhatom meg az adott alkalmazást?
Az egyes beállításokat a különböző dolgokhoz mindig elfelejtem megnézni... Még szoknom kell, hogy szinte mindenhez külön beállítás tartozik!Más: helyezgetem az ikonokat szépen a PaneL Launcherbe, viszont lenne egy alkalmazás (és gondolom nem ez lesz az egyetlen) aminek nem találom meg a hozzátartozó ikonját. Konkrétan a LinSSID app lenne az. Mivel alapvetően a panel launcher alap ikonja jelenne meg, így azt cserélnem kell minden alkalommal amikor új alkalmazást adnék hozzá. Eddig általában meg is találtam őket, de ennek valahogy nem sikerül. Amikor rákattintok a cserélni kívánt ikonra bejön az ikonválasztó, de az applications között nem találom meg az ikont amit keresek sem úgy, hogy a keresőbe beírom a nevét. Elképzelhető, hogy más helyre került be az alkalmazáshoz tartozó ikon?
Illetve még egy kérdés: olvastam pár helyen, hogy nem igazán szeretik a népek a Network Manager appot, és inkább a Wicd-t ajánlják. Valakinek van esetleg tapasztalata a Wicd-vel? Vagy mindenki meg van elégedve a Network Manager-el?
El Psy Kongroo
-
nagyúr
válasz Véreshurka #12301 üzenetére
which parancs
# A program futtatható állományának elérési útvonalát adja meg (általában /usr/bin)
letix.huElképzelhető, hogy más helyre került be az alkalmazáshoz tartozó ikon?
Persze, a programok ikonjainak ott kéne lennie a program mappája környékén, sokszor .svg vagy.png kiterjesztése van, így keress rá, ne az ikonok mappájában nézelődj.
info ikonhozIlletve még egy kérdés: olvastam pár helyen, hogy nem igazán szeretik a népek a Network Manager appot, és inkább a Wicd-t ajánlják. Valakinek van esetleg tapasztalata a Wicd-vel?
Én is olvastam ezt, 6 év alatt kb 3x, de home userektők még soha. Nekem még soha nem volt olyan bajom a nm appal, ami saját hibás lett volna. Nyugodtan használd csak.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Véreshurka #12303 üzenetére
Igazán nincs mit!
Amiken így az elején átbukdácsolsz, próbáld úgy tárolni, hogy kicsit mindig előtérben legyen fejben és ahogy telik az idő, egyre több apróságon átjutsz, lassan kezded majd látni a logikus felépítést a rendszerben. Saját szintemen nekem is így ment eleinte, kár, hogy pár éve már csak stagnál(na), ha nem változott volna qrva sokat minden, mióta először nekiestem. Mondjuk a rendszer így is elvan, bekapcs gombot megtalálom, pár terminalparancs benne van a historyban.....
Ja igen, akartam is említeni, hogy itt is nyugodtan felteheted az általános kérdéseidet, de jobban jársz a Kezdővel, ott jóval többen megfordulnak.
-
Frawly
veterán
válasz Véreshurka #12297 üzenetére
Az xprop-nál mikor kapsz egy + alakú egérkurzort, akkor ne az alkalmazás ikonjára kattints, hanem a már futó alkalmazásra. Ha tehát nem tudod, hogy mi egy alkalmazás indítóparancsa, akkor előbb indítsd el menüből, hogy fusson, majd terminálban indított xprop + kurzorjával kattintasz a futó alkalmazásra, ki fogja írni, hogy milyen paranccsal fut.
A másik módszer, hogy szintén menüből elindítod az adott alkalmazást, és a háttérben terminálban futó htop-pal monitorozod a futó folyamatokat, a htop-ban is látszik, hogy milyen paranccsal indult az adott alkalmazás.
Egyébként a legtöbb modern disztrón a legtöbb alkalmazás indítóbinárisa (indítóparancsa) a /usr/bin mappába kerül, ezt szimbolikus linkként el lehet érni a /bin mappából is. Persze nem minden alkalmazásnál van a /usr/bin mappában, általában azoknál, amiket hivatalos tárolóból telepítesz. De amit tárolón kívül teszel fel, az lehet sok helyen, /opt, /usr/share/... vagy ahogy épp esik, úgy puffan.
Egyébként ez a baja a kezdőknek szánt grafikus felületeknek, hogy eltakarják a rendszer működési részleteit, konfigurációs részleteket, meg hogy melyik alkalmazás milyen parancsot futtat. Sokszor egy hibásan futó alkalmazás sem ír ki semmit, csak bezáródik, vagy dob egy semmit mondó error-t. Közben meg ha terminálból indítod, akkor látszik az alkalmazás hibanaplója, és többet lehet megtudni belőle, hogy miért fut hibásan, vagy miért omlik össze.
-
nagyúr
válasz Frawly #12305 üzenetére
Egyébként ez a baja a kezdőknek szánt grafikus felületeknek, hogy eltakarják a rendszer működési részleteit, konfigurációs részleteket, meg hogy melyik alkalmazás milyen parancsot futtat.
Ez igaz, de emellett mintegy mellékesen használhatóvá is teszik számukra a rendszert.
Csak halkan jegyzem meg. Tudom, minimalizmus forever! PálcikaWM, negyedév alatt felrakható Gentoo, etc.
De mint láttuk, a
which
parancs megoldotta a rejtélyt! Bár jó ez a célkeresztes is, qrvára nem jöttem rá én sem, hogyan kell használni. Gondoltam rálövök vele a program sorára.....rálőtéztem de meghalt, mielőtt bármit is kiírt volna.[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #12306 üzenetére
A Gentoo felrakható egy hét alatt is. Egyébként azóta lett volna időm rá, de halogatom. De még ebben az évben meg tervezem próbálni még egyszer. Már múlt december vége, és most január eleje felé majdnem sikerült az átállás, egy fing híja volt csak. Már ment az alaprendszer felrakása, sok konfiguráció is megvolt, nem hiányzott sok.
A which-nek az a baja, hogy nem minden disztrón van telepítve alapból, és eleve tudni kell hozzá a parancsnevet is, ahhoz, hogy találjon valamit.
Nem vagyok kezdő, de pár napja én is belefutottam ebbe. Valakinek segítettem a Handbrake használatában, ezért feltettem. Ez egy videókonverter GUI fronted FFmpeg-hez. Fel is ment hivatalos tárolóból. Erre indítanám a pálcika WM-en, de nem találtam mivel indul. Terminálban handbrake parancs nem található. Man-ja sem volt. Pálcika WM, így alkalmazásindító menü sincs, vagy ha van, nem kerül bele automatikusan. which parancsom volt, de ugye nem tudom mivel indul, így az sem talál semmit, ahogy a man -k parancs sem.
Kellett hozzá 10-15 perc Google, mire megtaláltam egy 99. fórum 100 éves hozzászólásában, hogy „ghb”-vel indul, ami a Graphical (vagy Gtk) Hand Brake rövidítése. Tényleg logikus, hogy egy Alkalmazást alkalmazasnev vagy alkalmazasnev-gui vagy alkalmazasnev-gtk vagy hasonló, TAB-ra kiegészülő parancs helyett vcxfavgoiarehgosaidhvgdsavasdv nevű binárissal (vagy scripttel) kell indítani. Vagyis még a fejlesztők fejében logikus volt a 3-9 betűs rövidítés, és mint tudjuk a szoftvereket nem másnak publikálják, hanem saját maguknak írják.
Persze az is közrejátszott, hogy a Void Linux nem felhasználóbarát. A csomagkezelője az xbps nem tud csomagba belenézni fájlnevek elemzésére. Archon a pacman, meg Debian/Ubuntu-alapú vonalon az apt/dpkg tud csomagon belül is fájlnévre keresni, meg megmutatni, hogy egy csomagon belül milyen fájlok vannak. Voidon ezt sem tudtam megnézni, tehát szerencsétlenül is jött ki, hogy tényleg csak netes nyomozás segített.
Az is igaz, hogy 5-6 évente futok bele 1-2 ilyenbe. Ritka, mikor megtörténik.
-
nagyúr
válasz Frawly #12307 üzenetére
ubyegon@WD-HP8570p:~$ which gparted
/usr/sbin/gpartedEnnyiből áll, 12300-ba már bemásoltam. A keresendő program nevét célszerű tudni, de ugye ha azt nem tudja az ember, úgy nem is nagyon kéne keresnie addig semmit.
A Gentoo felrakható egy hét alatt is. Egyébként azóta lett volna időm rá, de halogatom. De még ebben az évben meg tervezem próbálni még egyszer. Már
Itt ez a qrva covid, nem lett több időd? Mondjuk Te melódat nemigen lehet HO-ban csinálni.
Pálcika WM, így alkalmazásindító menü sincs, vagy ha van, nem kerül bele automatikusan. which parancsom volt, de ugye nem tudom mivel indul, így az sem talál semmit, ahogy a man -k parancs sem.
Na ugye, nesze neked minimalismo meg pálcikaWM!
„ghb”-vel indul, ami a Graphical (vagy Gtk) Hand Brake rövidítése.
Ez qrva jó! Tényleg vicces kedvű faszi volt, aki ezt így megoldotta. Belegondolok, hogy tordaitibi kománk fut bele egy ilyenbe.......
Persze az is közrejátszott, hogy a Void Linux nem felhasználóbarát.
Követtem az off-ban, eszembe is jutott a vadász meg a medve a viccből.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #12308 üzenetére
De pont most írom, hogy a which nem ad vissza használhatót, a which handbrake azt írja, hogy „which: no handbrake in (/usr/local/bin:/bin:/usr/bin:/usr/local/sbin:/usr/sbin:/sbin)”. De nyugodtan írd le még egyszer a #12300 nyomán, egy olyan gparted-es példával, ami egyébként is kitalálható which nélkül, mert az alkalmazás neve megegyezik az indítófájl nevével.
Ez általában nem gond, mert az alkalmazás neve benne van a bináris nevében. Így nem kell which, egy normális proginál elkezded írni a nevét terminálban, az első 2-3 karakter után megpróbálsz TAB-ot nyomni, már sorolja is a lehetőségeket, ott már látszani fog mivel indul, de ugyanez eljátszható dmenu-ben, fzf-ben is. Azért nem kell which. Vagy full DE-s disztrónál bekerül az indítómenübe, onnan elindítod, és xprop vagy htop vagy valami segítségével megfejted.
De ezt Handbrake-nél nem lehetett eljátszani, mert ahogy elkezdtem volna h-ra, vagy ha-ra TAB-ot nyomni, nem szerepelt a találatok között, mert g-vel kezdődik, dmenu se találja, mert nincs benne a nevében se a hand, se a brake.
A legvégső megoldás az lett volna, hogy valahogy megkerestem volna, hogy hol tárolja az XBPS a letöltött csomagokat, ott a handbrake csomagját kibontottam volna valamivel nagy nehezen, és megnéztem volna, hogy milyen fájlok vannak benne.
Egy másik megoldás lehetett volna, hogy felteszem az mmakert, az frissítette volna az Openbox menüjét, nagy valószínűséggel betette volna a Handbrake-et, onnan el tudtam volna indítani, és htop-pal megfejteni, hogy milyen paranccsal indult.
A Void egyébként nem rossz. Kb. mint az Arch. Épp úgy rolling, épp úgy független disztró (nem alapszik máson). Csak systemd-mentes, meg kisebb, kevesebb csomaggal. Ez-az kicsit fapadosabban van rajta megoldva még az Archhoz képest is, mert kisebb a felhasználói tábora, és még sokkal fiatalabb disztró, nem forrta ki magát annyira, nem volt még hozzá elég idő meg ember. De nem használhatatlan, igaz emiatt nem is ajánlható kezdőknek. Pedig ennek az Archhoz képest van telepítője, de egy kezdő nem sokra fog vele menni, ha a disztró továbbra sem felhasználóbarát. Anno szerintem az Arch első 1-2 évében sem volt felhasználóbarátabb. Legnagyobb hibái a Void-nak jelenleg:
1) nem lehet installer nélkül telepíteni
2) az xpbs csomagkezelő még kicsit fejltetlen
3) nem is az, hogy kevés csomag van a tárolóiban, hanem nincs AUR-ral egyenrangú megoldása, az xbsp-src hasonló, de sokkal primitívebb, és sokkal kevesebb a rá elérhető csomag.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #12309 üzenetére
De nyugodtan írd le még egyszer a #12300 nyomán, egy olyan gparted-es példával, ami egyébként is kitalálható which nélkül, mert az alkalmazás neve megegyezik az indítófájl nevével.
OK, ezt tőled tanultam, hogy mindegy mit írnak, nyomom azt amit elterveztem. Bocsi.
Ebből a Handbreak dologból is az jön le, hogy minimalista rendszerrel tényleg szívás, ha nem pálcika csomagot próbálsz alkalmazni!
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #12310 üzenetére
Pont ez az, hogy a Handbrake nem volt szívás. Bent volt a Void hivatalos tárolójában a friss verzió belőle, nincs sok függősége sem, hiba nélkül települt, és fut is. Vagyis először csak futott volna, ha tudtam volna mivel indul ez a kreténség. Arról nem a Void meg a pálcika WM tehet, hogy a félkegyelmű fejlesztő random neveket ad a binárisnak, és még man-t sem csinál hozzá. Lehet Mxhkdéno Gittorrez Karloszkának a rokona a szerencsétlen.
Ami a vicc, hogy nem is használom a Handbrake-et. FFmpeg-et használok parancssorból, szép szorgosan begépelem mögé a kapcsolókat, tökéletes használható. Nekem. Csak volt egy másik oldalon egy gyerek, akinek ez a videókonvertálás a mániája, és mivel nem egy nagy informatikai véna, segíteni kellett neki dolgokat Handbrake-ben összehozni, hogy ne gányoljon konvertálásoknál random beállításokkal, meg rossz bitrátával, meg ilyen Himihumiszoft Szuper Konverter Pro Edition windowsos barmolásokkal, stb.. Így feltettem én is.
-
nagyúr
válasz Frawly #12311 üzenetére
Ja persze, ezt írtad, hogy megvolt a HB, sajna azt nehéz nekem értelmezni, hogy fenn van egy program, csak hát ugye minimalista rendszernél nincs ám olyan, hogy indítópult meg hasonló úri huncutságok!
Majdnem azt írtam, miért nem CLI-s segítséget nyújtottál, de gondolom nem is Linuxon használta a másik koma, mert multiplatformos....
akinek ez a videókonvertálás a mániája, és mivel nem egy nagy informatikai véna
Ez de szar így ugyanabban a komában!
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #12312 üzenetére
Így van, nem Linuxon használja, hanem Win10-en. Nyilván az alatt könnyen indítható, mert csinál ikont az Asztalra, Start Menübe, amiken keresztül egyébként is kinyomozható, hogy melyik mappába települt, és hogy ghb.exe-vel indul.
Egyébként nem szeretem a Handbrake-et, sokkal jobb terminálból meg Parancssorból ffmpeg-et használni, és a kapcsolókat megadni neki. Csak hát a gyerek nem egy nagy informatikai véna, és nem áll rá a keze. Már QEMU-val is kínlódott Parancssorban, egyszerűen képtelen volt megérteni, hogy mik azok a kapcsolók, miért fontosak, mikor melyikhez kell hozzányúlni. Mikor meglátta, hogy az FFmpeg is ugyanolyan, mindjárt írta is, hogy ezt ő nem, még véletlenül se, csak a holttestén keresztül. Szóval maradtunk a Handbrake-nél, mert multiplatformos, meg GUI, és nagyon egyszeri usernek nagyobb eséllyel használható.
Pálcika WM-en meg általában nincs indítópult. Helyette dmenu-t használok, egyesek Rofi-t vagy fzf-et. Ezeknél a program indítóját kell írni, de elég az első 1-2 karakter, sőt, annyiban más, mint a TAB-os kiegészítés terminálban, hogy nem is kell a név elején lennie, hanem pontatlanul (fuzzy find/search) is lehet keresni. De még ezt a dmenu/fzf-es megoldást se annyira használom, mert a rendszeresen használt alkalmazásoknál mindegyik be van drótozva gyorsbillentyűre, és azzal indulnak, nem kell semmilyen menüt meg keresést indítani, nem kell sehová kattintani, meg semmit keresgetni.
Egyébként jelenleg Openbox alatt van jobb klikkes grafikus indítómenü-szerűség, de ez meg nem frissül automatikusan. Megint a minimalizmus. Ahhoz egy másik alkalmazásnak vagy neked kell frissíteni kézzel, hogy az újonnan telepített programok bekerüljenek a menübe. De nem használom az Openbox menüjét. Jelenleg az egész Openbox átmeneti nálam, majd váltok másra, azért nem is szokok hozzá, hogy a menüjét használjam.
[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
válasz ubyegon2 #12304 üzenetére
Igen, szokni kell még a linuxos gondolkodást, de most van idő rá... Pár olyan parancsot, meg megoldást ami működött már elmentettem doksiba, hogy később is emlékezzek rá. Igyekszem egyébként megoldani mindent parancssorból, hogy szokjam, de sokszor pl..
(#12305) Frawly: sajnos még midig nem megy az xprop . Valamit biztos én nem csinálok jól, vagy nem értek. Menüből megnyitom a LibreOffice Calc-ot mondjuk, beírom a
xprop | grep COMMAND
parancsot, megjön a célkereszt, rákattintok a futó Calc ablakára, de még mindig üresen jön vissza a terminálMás:
Ha már említettétek, akkor itt is megkérdezném, mert a linux kezsőknek topikban még enm jött válasz, hátha itt lesz: a gép IP címét szeretném megváltoztatni DHCP kiosztásról statikus címre, majd vissza DHCP-re (itt az eredeti kérdésem a linux kezdő topikból).
Illetve nézegetem az egyes parancsok lehetőségeit terminálban a parancs után írt --help segítségével, de sok opció nincs is benne. Ti hogyan kezdtetek el ismerkedni a parancsokkal? Pl. scannelném a hálózatomat, hogy mi milyen címen van, erre az
nmap
parancsot találtam, ezzel kiíratva az értékeket:nmap -sP 192.168.1.0/24
, de parancskiadás előtt szeretem átnézni a --help-et, hogy próbáljam érteni is amit beírok, viszont az -sP opció nem volt benne. És nem csak az nmap ilyen, de most csak ez jutott eszembe.El Psy Kongroo
-
NeoPampalini
senior tag
válasz Véreshurka #12314 üzenetére
ajnos még midig nem megy az xprop . Valamit biztos én nem csinálok jól, vagy nem értek. Menüből megnyitom a LibreOffice Calc-ot mondjuk, beírom a xprop | grep COMMAND parancsot, megjön a célkereszt, rákattintok a futó Calc ablakára, de még mindig üresen jön vissza a terminál
Helyes szintaktika:
xprop | grep PROGRAMNEVE (részlet elegendő)
A fenti LO Calc esetén:
xprop | grep calc
Eredménye:
WM_CLASS(STRING) = "libreoffice", "libreoffice-calc"
A help-nél általában a man PARANCS célravezetőbb, de néha az se sokkal jobb, mint a help.
-
Frawly
veterán
Hagyd el belőle a grep-et, csak simán xprop-pal csináld. Parancsokkal ismerkedésre a „man parancsnév” való.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz NeoPampalini #12315 üzenetére
Hurka kolléga egyébként ezzel a paranccsal szinte mindent megtud a calc-ról, talán egyedül az indító elérési útját nem. Így járt, mert ő meg azt szeretné valahogy megtudni.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Sorry a grepes megoldasert; kiprobaltam egy appon es ott volt command-os sor, igy gondoltam, egyszerubb ragreppelni. Most megneztem en is LibreOffice-szal es ott tenyleg nincs ilyen sor.
man nmap
In previous releases of Nmap, -sn was known as -sP.
Szoval efolott, az -sn resznel talalod a leirasat. Amugy mukodik mindket kapcsoloval 7.80 verzioban, de az utobbi gondolom deprecated lesz elobb-utobb. -
Véreshurka
senior tag
válasz NeoPampalini #12318 üzenetére
Köszi!
Ezt meglesem! Csak összehozzuk ezt nekem! Most ugyan nem fogom tudni kipróbálni, mert más OS-t dobtam fel időközben a gépre (most van idő ilyenekkel szórakozni), de amint visszatérek Mint-re meg fogom lesni!
(#12319) milangfx :ne viccelj! Valamiért mindig a LibreOffice-al kezdtem el a teszteléseket és rögtön előbukott Köszi az nmap-es súgót is és a man használata is világosabb lett így!
El Psy Kongroo
-
Frawly
veterán
válasz NeoPampalini #12318 üzenetére
Ez még mindig nem a legjobb ötlet. Először az xprop-ot pipe nélkül kéne megpróbálni, mert lehet a mögé írt grep/awk nem hoz használhatót a kimenetből, és megint az lesz, hogy az xprop a hibás. Annyi mindent nem ír azért ki, értem, hogy több infó lesz a kimenetben pipe-olós szűrés nélkül, de ki lehet bírni annak érdekében, hogy biztosan megtalálja az ember, amit keres.
-
fradi81
veterán
A grub menü felbontását át tudjátok állítani?
moto g72, Ninebot d28e
-
addikt
válasz fradi81 #12325 üzenetére
Nekem UEFI bootban szépen megy az 1440p, a BIOS boot pedig nem arra való, hogy állítható legyen a felmondás.
Várj, én AMD kártyát használok, lehet a zárt nVidia driver a baj, mert laptopon Intellel is jól megy.
[ Szerkesztve ]
Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!
-
zizidor
őstag
Oké, lehet hogy GRUB verziótól is függ. nVidia drivertől biztosan nem, mert ez még a boot előtt van. Ha sikerül előcsalogatni, akkor megmondja milyen módokat ismer.
Én is próbáltam különböző felbontásokat, 16:9 arányúakat is, hogy passzoljon a monitorhoz, de csak a felsoroltak működnek.
nVidia kártyám van desktop gépben és laptopban is, ez a kép a desktopon készült, laptopon simán megy az 1920x1080 is. Sőt, külön telepíteni kellett hozzá a nagyobb felbontású csomagot.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
Frawly
veterán
válasz NeoPampalini #12323 üzenetére
Egy csomó dolgot kiír, majdnem egy képernyőnyit. Közöttük az ablak nevét, meg egy csomó mindent. Értem, hogy ez sok embernek ijesztő, kiveri a biztosítékot, de addig ne pipe-olgasson senki, amíg nem tudja mit keres, szerepel-e egyáltalán a kimenetben.
-
Frawly
veterán
válasz fradi81 #12325 üzenetére
Nem értem miért akarsz nagy felbontást a GRUB-ba és a konzolba. Túl aprók lesznek a betűk, majd meglátod. Értem, hogy modernebbül néz ki az apró font, meg a nagy felbontás, de nem lesz olvasható hosszú távon. Pont az lenne a lényeg, hogy a legtöbb ember inkább alacsonyabb felbontásra állítja, csak arra érdemes figyelni, hogy a képarány megmaradjon, esetedben a 16:9, ami 1024×-nél 576p-nek felelne meg.
Nekem már az 1366×786-as szubnotimon is idegesítő, hogy ebben a felbontásban is túl apróak már a default konzol fontok, ezért Terminus fontot telepítettem, és azt is jó nagy méretben, 128b-ként használom, ez már majdnem lóméret, meg vastag betűvonal. De legalább jobban is néz ki, mint a legtöbb disztróban lévő default "lat" ROM font.
GRUB-ban pláne nem számítana, mert ideális esetben a GRUB-ot nem is kéne látnod, használnod, automatán indulnia kéne benne a default rendszernek, és csak valami hiba esetén vagy alternatív bootlehetőség miatt kéne csak ránézned.
-
fradi81
veterán
válasz Frawly #12329 üzenetére
A terminál nem érdekel, egyszerűen csak jobb lenne ha nem egy pixeles homályos menüt látnék indításkor.
moto g72, Ninebot d28e
-
Frawly
veterán
válasz fradi81 #12330 üzenetére
Pedig pixelesnek mindenképp pixeles marad (nem tud betűsimítást), 1920×1080-ban is, csak annyival lesz súlyosbítva, hogy a betűk is olvashatatlanul kicsik lesznek. Max. homályos nem lesz valóban, a homályt felcseréled olvashatatlan apróságra. Ez ilyen, kinek mi tetszik jobban, jobb vagy bal kezét vágják-e le.
Azt kell érteni, hogy a GRUB egy általános boot manager. Arra tervezve, hogy a rendszert indítsa, kezelje a különböző fájlrendszereket, titkosításokat, meg hiba esetén be lehessen avatkozni, ha a rendszer nem tudna bootolni.
A GRUB-ot nem a Mint-hez fejlesztették. Boot managereknél egyébként sem cél, hogy jól nézzenek ki. A legtöbb bootmanagerben eleve csak fekete (RGB #000000) háttéren tompafehér (RGB #777777) betűs szöveges üzemmód van, aminél felbontást sem lehet állítani, az sztenderd BIOS-os INT 10h text mode.
Mondom, a legideálisabb amúgy is az, ha semmit nem látsz induláskor. Bekapcsolod a gépet, és mindjárt BIOS logó után a Mint logó vágódna be, majd pár mp.-re rá a Mint DE-jének a grafikus felülete. Minden más, ami megjelenik, GRUB, egyéb menü, extra csicsa az csak figyelemelterelés, felesleges.
Egyébként a GRUB csak szabvány VGA és VESA felbontásokat ismer. Ez csakis a videókártya/GPU VBIOS-án múlik, ilyen elemi szinten, mikor még csak a GRUB fut, semmilyen kernel meg videódriver nem töltődik még be.
Ha az adott kártyánál a videoinfo csak 1024×768-as felbontást hoz, akkor annyit tud a kártya max. VESA módban, és többet nem tudsz neki beállítani.
A VESA még egy nagyon régi szabvány, az 1990-es évekből, akkor még nem volt 16:9, 16:10, nem volt HD, FullHD, 4K. Csak 4:3 és 5:4-es felbontások voltak szabványosítva 1600×1200-asig, ezekből is csak az jeleníthető meg, amit a kártya VESA BIOS-a támogat.
A Linux kernel meg a X.org / Wayland-kompozitor grafius felület úgy védekezik, hogy külön kernel mode setting vagy X.org DRI / mesa GL / Vulkan /stb. drivert tölt be, és úgy hajtja a kártyát, nem BIOS és VESA módban. De mikor még a GRUB fut, akkor ezek nem töltődnek be.
Esetleg annyit tudsz rajta javítani, hogy újratelepíted UEFI bootos módban, mert úgy talán a gép UEFI-ja támogat VESA módokon kívül más videómódokat is. De még ez sem garancia rá, hogy megoldja a gondod, lehet épp úgy 1024×768 marad a max. felbontás, csak próbaképp tekints erre a megoldásra.
[ Szerkesztve ]
-
fradi81
veterán
Akkor erről leteszek. Azt nemtudjátok meg lehet-e oldani hogy csak billentyűre jöjjön elő a grub? Ezek a grub hiddenesss leírások nem működnek, ami igen, az a GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true csak hát ott nincs lehetőség előhozni a menüt.
moto g72, Ninebot d28e
-
-
Frawly
veterán
válasz fradi81 #12335 üzenetére
Ez fogós, a beállításaid jónak tűnnek, működnie kéne. Első körben én törölném futó rendszer alatt a GRUB konfigját, és sudo update-grub paranccsal újrakonfiguráltatnám, hogy deafult beállítások legyenek benne, majd után a kezdeném újra a TIMEOUT-ot 0-ra állítani, ha ez nem segít, akkor a HIDDEN_TIMEOUT-ot és a TIMEOUT_STYLE-t.
Persze ezzel óvatosan huszárkodj, mert ha valami mellémegy az újrakonfigurálásnál, bootképtelen lesz a géped, igaz Live rendszer alól újra tudod telepíteni meg konfigurálni a GRUB-ot, de az szopás lehet. Ésszel kell ezzel kísérletezni.
Amire még gondolni tudok, hogy nem elég a GRUB helyi konfigjában átírni a dolgokat, után update-elni is kell a GRUB-ot a boot partíción, hogy beemelje a helyi konfigból a dolgokat a végső konfigjába. Mert anélkül hiába szerkeszted át a /etc/default/grub helyen a konfigot, az új beállítások nem kerülnek át a bootpartíció megfelelő konfigjába, nem lépnek életbe.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz fradi81 #12338 üzenetére
Igen, elvileg azt elég törölni, és utána upgrade-elni a GRUB-ot. A Win10 vagy EFI nem hinném, hogy bekavar. Bár a Mint eleve nem is szeret EFI-re települni.
De mondom, ezzel csak saját felelősségre játsszál, mert nem vállalok érte felelősséget, ha bootképtelen lesz a telepítésed emiatt. Én nem vagyok híve a GRUB-nak sem, igyekszem olyan disztrót használni és azt úgy telepíteni, hogy GRUB mentes legyen az install, és mindjárt közvetlenül vagy UEFI EFI stub boottal vagy UEFI systemd boottal települjön a rendszer, és semmilyen bootmanagert ne használjon. Az UEFI ugyanis önmagában már egy boot manager.
Boot manager akkor kell, ha Legacy / CSM BIOS MBR boottal bootol a rendszer.
-
fradi81
veterán
válasz Frawly #12339 üzenetére
Csináltam mentéseket, hát új /etc/default/grub fájl nem jött létre viszont a menu ugyanúgy megvan még ha nem is pont ugyanazokkal a beállításokkal de mindkét rendszer elindul.
balage@balage-H81M-HD3:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/60_mint-theme.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált téma: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-46-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-46-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/sdb2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for EFI firmware configurationCucuska2
Kb 100x a napokbanmoto g72, Ninebot d28e
-
Frawly
veterán
válasz fradi81 #12341 üzenetére
Akkor viszont nincs lövésem, hogy miért nem megy. Jó a konfigod, törölted is, újrakonfiguráltad az egészet, életbe is léptetted a GRUB-ban a konfigot update-grub futtatásával. Ezzel minden hibalehetőség tökéletesen ki lett lőve. A beállításaid mellett 0 másodpercig kéne mutatnia a GRUB-ot, magyarán nem kéne látnod egyáltalán, hacsak a Shift-et nyomva tartva szándékosan elő nem hozod bootkor.
-
Warton
őstag
Múlt héten irogattam, hogy a Linux Mintes számítógépem nem állítódik le. Aztán abbahagyta, de most megint előjött a probléma és az alábbi hibaüzenetet dobta ki.
Esetleg valaki tudna segíteni? Ezután már csak a kikapcsoló gomb hosszú megnyomásával lehet leállítani a gépet.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
Frawly
veterán
válasz Warton #12344 üzenetére
Ehhez kéne nézni logot (terminálban journalctl parancs), mert ez kernel pánik képernyője. Írja azt is, hogy mi miatt van, de az már felgörgetődött a képernyőn így nem látni. Ezzel én is szívtam Gentoo-n, mikor kihányta ilyen általános kernel panic / not syncing képernyőt, és nem látszott mi van előtte.
-
nagyúr
válasz Frawly #12346 üzenetére
Már az elején leírtam, mit kell tennie ilyenkor, kolléga le se szarta, most újra elkezdi ugyanazt kérdezni. Van aki csak kérdez, de ha segítenek neki, észre sem veszi vagy le sem szarja, mert azt hiszi, elmúlt a problémája. Na ilyenkor van gond, ha újra kérdeznie kell.
-
Warton
őstag
válasz ubyegon2 #12347 üzenetére
Ezt írta ki:
marton@marton-System-Product-Name:~$ journalctl -f
-- Logs begin at Tue 2020-03-24 16:31:02 CET. --
ápr 27 16:49:53 marton-System-Product-Name unix_chkpwd[8139]: password check failed for user (marton)
ápr 27 16:49:53 marton-System-Product-Name cinnamon-screensaver-pam-helper[8130]: pam_unix(cinnamon-screensaver:auth): authentication failure; logname= uid=1000 euid=1000 tty=:0 ruser= rhost= user=marton
ápr 27 16:50:00 marton-System-Product-Name cinnamon-screensaver-pam-helper[8130]: pam_ecryptfs: seteuid error
ápr 27 16:50:00 marton-System-Product-Name cinnamon-screensaver-pam-helper[8130]: gkr-pam: unlocked login keyring
ápr 27 16:50:24 marton-System-Product-Name dbus-daemon[1346]: [session uid=1000 pid=1346] Activating via systemd: service name='org.gnome.Terminal' unit='gnome-terminal-server.service' requested by ':1.86' (uid=1000 pid=8174 comm="/usr/bin/gnome-terminal.real " label="unconfined")
ápr 27 16:50:25 marton-System-Product-Name systemd[1317]: Starting GNOME Terminal Server...
ápr 27 16:50:26 marton-System-Product-Name dbus-daemon[1346]: [session uid=1000 pid=1346] Successfully activated service 'org.gnome.Terminal'
ápr 27 16:50:26 marton-System-Product-Name systemd[1317]: Started GNOME Terminal Server.
ápr 27 16:52:06 marton-System-Product-Name gnome-terminal-[8177]: g_menu_insert_item: assertion 'G_IS_MENU_ITEM (item)' failed
ápr 27 16:53:01 marton-System-Product-Name gnome-terminal-[8177]: g_menu_insert_item: assertion 'G_IS_MENU_ITEM (item)' failedKompromisszummentes linux gaming.
-
Frawly
veterán
válasz Warton #12348 üzenetére
Ezek között nincs használható. Próbáld meg journalctl -a formában is, esetleg jounalctl -k. Az a baj, hogy nem systemd-s disztrót használok és nincs előttem journalctl, hogy mivel kell felparaméterezni, így csak netes példákból meg man pagesből tudok kiindulni.
A neten még a kdump-ot ajánlják amit a crash paranccsal kell megnézni, de ezt bonyolult telepíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Bemutató Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója
- Bemutató Megjelent a Linux Mint 18 – Sarah
- Bemutató Váltás Windows XP-ről Linux Mintre
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- Házimozi belépő szinten
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Automata kávégépek
- Microsoft Excel topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest