- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz Laszlo733 #67568 üzenetére
Meg ha lehetne is, minek x@rakodni a virtualboxszal, amikor bedug egy USB SSD-t és azt penget rajta, amit akar. Ezt sohasem tudtam felfogni amúgy.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
Mert te nem vagy mindenki. Amúgy meg tényleg macera át bootolni, hogy kiismerjem mi hogyan működik rajta. Természetesen lassú lesz (pláne ezen konfigon, és a RAM-ból sem lesz túl sok), de megvan az az előnye, hogy nem kell elhagyni az ismerős windows környezetet programokat. Egy kattintással a háttérbe küldhetem, és játszhatok, csetelhetek, böngészhetek...
Aztán ha kezd komolyabban érdekelni, hogy milyen lehet ez natívan, de még telepítés nélkül, jöhet a live rendszer (ami a legtöbb esetben nem perzisztens, vagyis minden beállítás letöltés, telepítés elveszik, szemben a virtuális rendszerrel!)Te már a porszívóból is linux terminált fűrészelsz, de egy átlagos Windows felhasználónak ez igencsak mély víz, kell az úszógumi.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Frawly
veterán
válasz Laszlo733 #67568 üzenetére
Ha lehet, cserélj procit abban a gépben. Egy ilyen régi genes Sandy Bridge mobil i5-ös elég filléres használtan. Nem tudom, hogy oda van-e forrasztva a procid a gépre vagy cserélhető. RAM nem tudom ki van-e maxolva, de azt is érdemes bővíteni.
(#67569) csixy: én is ezt javaslom a kollégának. Az ő gépén ez lesz a legjobb megoldás, legalább natív sebességgel futnak rajta a dolgok.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz attilav2 #67542 üzenetére
Na csak van hardveres Youtube gyorsításom chromium-vaapi alatt csak el kellett olvasnom figyelmesebben egy itt korábban linkelt oldalon a vonatkozó szöveget:
"On the chrome://media-internals tab, click on the video url (in order to expand it), scroll down and look under Player Properties, and you should find the video_decoder property. If the video_decoder value is MojoVideoDecoder (previously it was GpuVideoDecoder, but now the Chromium builds use MojoVideoDecoder on Linux) it means that the video that's currently playing on YouTube in the other tab is using hardware-accelerated video decoding."Tehát akkor is van hardveres gyorsítás ha a Chromium MojoVideoDecoder-t ír!
Arch és Radeon 6670 alatt a nyílt ati driverhez kell a vdpau támogatás: mesa-vdpau csomag, és a vaapi támogatás: libva-mesa-driver csomag, valamint a patchelt chromium az aur-ból: [link] bináris csomag, így nem mennek el órák a fordítással.[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Laszlo733
aktív tag
-
azbest
félisten
válasz Laszlo733 #67573 üzenetére
ahogy nézem ez a gép még szutyokabb, mint ahogy hangzik. Mivel HM70 chipsetes, így van egy szándékos intel által betett korlátozás: ha i3 vagy i5 procit tesznek bele, akkor 30 perc után lekapcsol. Csak néhány celeron és pentium brandelésű, butítottabb képességű procial hajlandó üzemelni. [link], [link]
-
szuszinho
őstag
Sziasztok,
Egy Pi-ről szeretnék egy HTPC-t ki/be kacsolni. A wol parancs működik, viszont a kikapcsolás nem.
A következő szkriptet hoztam létre:#!/bin/bash
ssh user@htpcip
sudo poweroffElőtte az ssh kulcsot létrehoztam, átmásoltam. Elindítom a scriptet, belép ssh-n a HTPC-re, de a Pi áll le.
-
Frawly
veterán
válasz azbest #67574 üzenetére
LOL. Akkor érdemes helyette venni egy használt i5-ös üzleti notit, azok sem drágák, egy 2-3. genes i5 + 4GB RAM elég jó árban van. Azon nem csak a proci támogat VT-x kiterjesztést, hanem VT-d passthrough-t is, meg kellően gyors mai használatra is. Thinkpad, Latitude, Elitebook, ezeknek az linuxos támogatásuk is elég jó.
[ Szerkesztve ]
-
peterattila
aktív tag
Sziasztok. Létezik, hogy a Vega 3 (Athlon 200ge) nem tudja kezelni a dvi-d + vga átalakítót? Sajnos a monitoromon csak vga csati van, így vettem hozzá átalakítót. Viszont így 2-3 másodpercenként nem ad képet, olyan mint amikor a tv-ben nincs adás (hangyás a kép). Ha visszarakom az rx460-at a gépbe, azon keresztül tökéletesen működik. Viszont nincs a kártyára szükségem, bőven elég lenne a Vega. Esetleg valamit a biosban kell állítani? Ugyanez a jelenség windows alatt is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz peterattila #67581 üzenetére
Ha Windows alatt is ugyanez a hiba megvan, akkor valami más gond lesz. Biosz frissítés megvolt?
Milyen disztróval próbálkozol?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz peterattila #67586 üzenetére
Ez esetben a monitort lenne célszerű cserélni, mert a fennálló helyzeten a jelek szerint nem tudunk változtatni, az analóg kábel meg amúgy is egy kis minőségromlást eredményez.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
azbest
félisten
válasz peterattila #67581 üzenetére
Milyen átalakító pontosan? hdmi -> vga? Gondolom ilyen aktív átalakító, mert az újabb gpu-k már az analóg jelet natívan nem adják ki.
Mert akkor ez hardveres probléma. Az átalakítód nem kap elég tápot a video csatin keresztül. A kártya többet adott, azzal azért megy jobban. Ha az átalakítónak van dc tápbemenete, akkor egy usb-dc tápkábellel tudod táplálni. Ha az átalakítónak nincs ilyen bemenete, akkor javaslom, hogy pár dolcsiért vegyél egy olyat, amin van. Vagy ha van dispoayport kimeneted, akkor dp->vga átalakítót is használhatsz, oda nem kell külön táp, mert a specifikáció eleve magasabb miliampert tartalmaz. Ha egy hdmi vagy dvi portról tápot lopós adatpert használsz, akkor megvan a kockázata, hogy ha nem készítették fel ilyen áramfelvételre, akkor kiégeti.
-
xNAGOYAx
tag
Sziasztok !
Olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék virtualbox-alatt futtatni linux szervert és a kérdés az lenne melyiket ajánlanátok kezdő linuxosnak ?
Válaszotokat előre is köszönöm !
ui.: esetleg ha valakinek van egy jó linkje, hogy kell linux szervert telepíteni azt is szívesen fogadom ^^
-
Rimuru
veterán
válasz xNAGOYAx #67590 üzenetére
Nem irtad mit szeretnel, csak par perlda: router - openwrt, nas - openmediavault, htpc - kodi, ha csak tanulni akarsz, debian, ubuntu, centos (rhel, most jott ki az uj), suse, (freebsd) + barmi ami szimpatikus.
Kezdesnek szerintem jo lesz ez, utana persze ami erdekel annak meg utanaolvasol.
The Debian Administrator's HandbookVigyázat, csalok!
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
Nem kifejezetten Linuxos kérdésem lenne, de talán lesz itt valaki aki tud segíteni.
Linux Mint alatt használom a Gimp-et és anno találtam valami szög egyszerű módot rá, hogy Photoshop "felülete" legyen. Ha jól emlékszem 1 dolgot kell felrakni és utána a PS-es gyorsgombok és elrendezés, illetve megjelenés fogad.Mit és hogyan kell ehhez feltenni ?
Előre is köszi!
This is the way
-
-
Geripapa
aktív tag
Kis segítséget kérnék tőletek.
Csütörtök este kikapcsoltam a gépet, és most mikor bekapcsoltam, bootolás utána csak egy sötét képernyö fogadott az egérrel.
A rendszer KDE neon egy ssd-n futtatva.
Átlépve a alt+F1 re
a 'kstart plasmashell' hibát dob, hogy nem tud kapcsolódni az x szerverhez vagy mi?systembackkal több verziót is próbáltam visszaállitatni de nem hozott eredményt.
Egy másik hdd-n van egy ubuntu jelenleg ezen gépezek de jó lenne feléleszteni a neon-t.
Az ssd elvileg hibátlan, legalábbis itt ubuntu alatt futtattam egy tesztet és azt mondta jó.
Van tippetek, hogy mi mehetett el az eredeti rendszerben és hogy tudnám javítani?
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
-
Geripapa
aktív tag
válasz CPT.Pirk #67599 üzenetére
Köszi az infót: Ezt adta ki a nem induló:
Ezt meg az a rendszer ami "jó" fut
-- Logs begin at Son 2019-05-19 22:37:07 CEST, end at Son 2019-05-19 22:42:40 CEST. --
Mai 19 22:37:07 Origo kernel: usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
Mai 19 22:37:07 Origo kernel: usb 3-4: device descriptor read/64, error -71
Mai 19 22:37:07 Origo kernel: sd 7:0:0:0: [sdg] No Caching mode page found
Mai 19 22:37:07 Origo kernel: sd 7:0:0:0: [sdg] Assuming drive cache: write through
Mai 19 22:37:09 Origo systemd-udevd[391]: invalid key/value pair in file /etc/udev/rules.d/51-android.rules on line 1, starting at characte
Mai 19 22:37:10 Origo kernel: usb 3-4: device descriptor read/64, error -110
Mai 19 22:37:21 Origo smartd[1113]: Device: /dev/sdg [SAT], no ATA CHECK POWER STATUS support, ignoring -n Directive
Mai 19 22:37:23 Origo NetworkManager[1165]: nm_device_get_device_type: assertion 'NM_IS_DEVICE (self)' failed
Mai 19 22:37:25 Origo kernel: usb 3-4: device descriptor read/64, error -110
Mai 19 22:37:35 Origo kernel: usb 3-4: device not accepting address 5, error -62
Mai 19 22:37:46 Origo kernel: usb 3-4: device not accepting address 6, error -62
Mai 19 22:37:46 Origo kernel: usb usb3-port4: unable to enumerate USB device
Mai 19 22:37:51 Origo pulseaudio[1984]: [pulseaudio] bluez5-util.c: GetManagedObjects() failed: org.freedesktop.systemd1.NoSuchUnit: Unit dEzek alapján az acpi ill a scsi vel lehet valami gond...de mik ezek? és mi gondja lehet?
[ Szerkesztve ]
Segítségkéréshez: NSA320+FFP; Raspberry Pi2 Openelec/Kodi ;
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest