- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #67402 üzenetére
Pastebin (nem az elejetol, feleslegesen hosszu lett volna, csak a tlp indulasatol)
Nezegetem, de nekem nem egyertelmu, hogy mit latok.
Ha jol latom, akkor a NetworkManager-dispatcher es a systemd-hostnamed tolt sokat."It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
anorche1
őstag
válasz CPT.Pirk #67404 üzenetére
Wifi.
Érdekességként, hogy a win10 neha, mondjuk 1-2 havonta 1x kekhalalt dobott, network driverre hivatkozva.
A manjaro telepítője, a live rendszer gyorsan indul, akkor nincs vele gond.
Hardveres kapcsoloval kikapcsoltam a wifit, majd ujrainditottam a gepet. A boot ido igy majdnem 4 perc lett.
dmesg kimenet ugyanaz, csak tobb varakozassal: [link]Atmegyek a thinkpad topicba, hatha van ott valakinek x220 -szal linuxos tapasztalata.
[ Szerkesztve ]
"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond
-
azbest
félisten
válasz anorche1 #67405 üzenetére
audit framework ellenőrzi gondolom a rendszer sértetlenségét [link].
4.18 kernel-től jött be eszerint és audit=0 kernel paraméterrel kikapcsolható.De más topicban olyasmi is szóba kerül, hogy esetleg megvárja, míg elég entrópiát gyűjt, például különböző aláírásokhoz, kulcsok generálásához szükséges és valóban marha sokáig tud tartani. És esetleg azt a hálózat megléte is befolyásolhatja szerintem. Erre javasolják, hogy tedd fel és kapcsold be a haveged-t, ami gyorsítja az entrópia gyűjtést.
Ez utóbbit érdemes lehet megpróbálni. Nekem is új még ez, mert lts ubuntut használok, ahol még ez nem jött be.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akinek Ryzenes laptopja van és tapipad vagy érintőkijelző kezelés gondja van, annak megoldást fog jelenteni az 5.2-es Linux kernel érkezése, mert megoldják benne a problémát okozó MP2 I2C-s vezérlő IC jobb kezelését egy új driverrel. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-MP2-I2C-Linux-5.2
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Frawly
veterán
válasz CPT.Pirk #67409 üzenetére
Ezt utálom a Phoronixban, mindig írnak valami nyálcsorgató fejlesztést, de mindig valami nagyon távoli verzióban. Az 5.2-es kernel még nagyon messze van, az 5.1 végleges sem jött még ki.
Most a Mesa 19.1-ben bevezetett Direct3D 8-9 támogatásra is csak úgy csöppent a nyálam, Wine-ben szinte natív sebességgel fognak futni a játékok. Erre benyögi a cikk, hogy majd a 19.1-ben, ami 2019 Q2 vége. Fasza. Még egy olyan bleeding edge disztró esetében is, mint az Arch, várni kell rá egy csomót. Ubuntunál kell majd 1 év, Debiannál több is, mire lecsorognak ezek a fejlesztések.
-
kmarci25
veterán
Sziasztok! A legfrissebb Linux Mint-et használom egy Dell notebook-on (Latitude E7440) windows mellett, külön merevlemezen. Ma délelőtt használtam a linux-ot és a start menüben eltávolítottam az Értesítések programot (jobb klikk, eltávolítás). Most mikor indítottam volna a linux-ot, ez a képernyő fogad, amit nem tudok leokézni, és nem enged sehogy tovább. Ilyenkor mi a teendő?
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Laszlo733 #67413 üzenetére
A swap partíciódat nem találja. Annak kellene az aktuális UUID elérését frissíteni az /etc/fstab fájlban.
Az uuid-t a blkid progi mondja meg, így kell használni:
sudo blkid /dev/sda1
A meghajtók listáját meg így tudod megnézni:
sudo fdisk -l
Az mondjuk nem világos, hogy mi romlott el a külső eszközre telepítéssel.
kmarci25: nem baj ha leírod, másnak is segíthet.
Frawly: ez sajnos ilyen...
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
azbest
félisten
válasz Laszlo733 #67416 üzenetére
ubuntu esetén, ha fstabban változtattad a swap-ot, itt is át kell írni az uuid-t
/etc/initramfs-tools/conf.d/resumeGondolom nálad is hasonló lehet.
Enélkül is működik, mert ha nem találja, akkor használja az fstabos értéket, de azért jobb rendbetenni.utána kell még egy
sudo update-initramfs -u
parancs is, hogy újragenerálja a boot dolgokat és újraindítás után már nem panaszkodik.[ Szerkesztve ]
-
kmarci25
veterán
válasz kmarci25 #67412 üzenetére
Igazatok van, csak tegnap annyira örültem, hogy sikerült, hogy kb. el is felejtettem...
Unable to launch "cinnamon-session-cinnamon" X session
A megoldást itt találtam: linuxmint fórum."Amikor "Gomb nyomás után fekete megint", nyomd le a Ctrl+Alt+F1-et.
Jelentkezz be, és telepítsd újra a Cinnamont, és a Nemo-t.sudo apt-get update
sudo apt-get install nemo
sudo apt-get install cinnamon
reboot"Amikor feljött ez az ablak, akkor a Ctrl+Alt+F1-re feljött a parancssor, és után kiadtam a fenti parancsokat, és ezután működött.
Frawly: Nem tudom, hogy sikerült törölnöm olyat, ami nem kellett volna... A linux-hoz nem értek, csak felhasználó szinten, de azért (eddig azt hittem) van annyi tapasztalatom számítástechnikában, hogy olyat nem törlök le, ami a rendszer indulásához kell. Amikor az "értesítések" programot töröltem, akkor kiírt még három elemet, amit töröl. Ezeket bevallom, nem néztem át alaposan, csak leokéztam. Biztos itt volt valami, ami kellett volna.
-
nagyúr
válasz kmarci25 #67426 üzenetére
Amikor az "értesítések" programot töröltem, akkor kiírt még három elemet, amit töröl.
van annyi tapasztalatom számítástechnikában, hogy olyat nem törlök le, ami a rendszer indulásához kell.
Remélem a fenti két mondatrészben érzed az ellentmondást!
Ezek a modern asztali felületek, de főleg a Cinnamon, eléggé komplexen vannak felépítve, nem annyira modulárisak, mint maga az alaprendszer.
Ha valami műveletet kezdeményezel és felugrik egy figyelmeztető ablak és még ki is írja, miket szed még le, de nem ismered ezeket az említett csomagokat, akkor a jövőben inkább az
előbbkérdezek
módszert alkalmazd!Biztos itt volt valami, ami kellett volna.
Igen, leszedted az egész asztali kezelőfelületet.
Egyébként a Cinnamon Rendszerbeállítások elég részletes beállításokra ad lehetőséget. A Menü testreszabását viszont külön éred el, ha rákkattintasz a Menü gombra jobbkattal és ott a Beállításokat választod.
Az ablak közepén látod a Menüszerkesztő megnyitása panelt, ha erre nyomsz, részletesen be tudod állítani, mi jelenjen meg a Menüben. Célszerű a pipát kivenni, ha nem vagy tisztában azzal, mi a rendszer integrált eleme.
Mondjuk igazából így érdemes csinálni, ahogyan tetted, mert hamarabb megismerkedsz a rendszerrel.
Viszont ha legközelebb valami gikszert csinálsz, akkor pont az lenne a lényeg, hogy amit kiír egy felugró ablak, azt oszd meg itt a segítőkkel, különben marad a Látóasszonyok topikja......[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
kmarci25
veterán
válasz ubyegon2 #67427 üzenetére
Azért volt a zárójeles rész, hogy feloldjam az ellentmondást: (eddig azt hittem)
Egyébként a linux-ot eredetileg játékból tettem fel, de egyre inkább tetszik. És eddig minden bajomra viszonylag egyszerűen (vagy saját kútfőből, vagy kereséssel) találtam megoldást a trial and error módszerrel.
Mindenesetre ezt a részletes leírást köszönöm, ez sokat segít.
-
nagyúr
válasz kmarci25 #67428 üzenetére
Örülök, ha segítettem és szerintem a legjobb választás volt a Mint Cinnamon, könnyű megszeretni és kezelni is. Ilyen elbaltázásokat úgyis fogsz még elkövetni.
Azért volt a zárójeles rész, hogy feloldjam az ellentmondást: (eddig azt hittem)
Lehet korán volt még, hogy leessen.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz kmarci25 #67426 üzenetére
Akkor is fura. Törölni csak úgy lehet bármilyen fontos dolgot, hogy
1) fájlkezelőben törlöd magát a fájlt
2) vagy csomagkezelőben a vonatkozó csomagot távolítod el.Ezekhez viszont rendszergazdai jogot, jelszót is fog kérni a rendszer, nem lehet véletlen csak úgy letörölni.
Te egyiket sem tetted, egy egyszerű, ikonokkal/linkekkel dolgozó alkalmazásindító menüből vettél ki egy ikont/linket. Ez épp olyan, mintha Windows alatt a Start Menüből vagy az Asztalról töröltél volna egy parancsikont, ez magát az alkalmazást, rendszerkomponenst NEM távolítja el. Nem véletlenül nem kért jelszót sem hozzá.
Egy esetet tudok elképzelni, mikor a menü Automatikus Indítás részéből törölsz egy linket, akkor sem törlődik az alkalmazás, de nem fut le induláskor, az okozhat galibát, de rendszert annak sem kéne eltörnie bootképtelenre. De ilyen nem minden disztróban, asztali környezetben, grafikus felületen van.
-
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
LG okos TV-vel szeretném megosztani a gépen lévő tartalmat, ezt most jelenleg Windows 7 alatt az LG Smart Share program végzi. Szeretnék egy alacsony hardverigényű Ubuntu variánst felrakni, mert elég régi gépről van szó, viszont nem tudom, hogy hogyan kéne összehozni, hogy Ubuntu alatt is lássa gépet a TV. (A gép HDD-jéről mennek a filmek, sorozatok)
Valakinek van bevált módszere ?This is the way
-
RaZroX
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lol, Linux jellegű terminált kap a Windows a nyár folyamán. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Windows-Terminal
Azt ígérik, hogy potensebb lesz a powershell-nél is.
-
Frawly
veterán
válasz sh4d0w #67438 üzenetére
Ezt simán lehetne kivitelezni, MS-tól függetlenül is. Mivel shell-es toolok nyílt forráskódúak, alapból vagy egy kis módosítás után simán lefordíthatók vagy az MS által újraimplementálhatók lennének Windowsra. Ilyenekre gondolok, mint az ls, du, df, grep, dd, curl, wget, stb.. Ezek egy része már most is létezik Windows alá. A Bash sem lenne téma.
De szerintem is, hosszú távon a Windows platform vagy ki fog halni, vagy átállítják Linux vagy valami BSD-forkos kernelre.
-
Frawly
veterán
Az szerintem jó, ha a GPU rendereli a kimenetet. Amikor valami rengeteg sort ír ki a terminálban, vagy sok sort görgetsz, akkor a szűk keresztmetszet lehet a lassú szoftver render, főleg ha nem jól van implementálva.
Az emoji-hoz meg úgyse kell más, csak UTF-támogatás, de az meg úgyis jól jön mindenhez, fájlnevekhez, cat-kimenethez, terminálos szövegszerkesztőkhöz, stb..
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Mit tudom én, mutt/neomutt-os levelézéskor, vim-es mailíráskor, terminálos IRC chatben, stb. jól jöhet, ha te nem is használod, de mondjuk a küldő oldalon valaki használja, akkor normálisan megjelenik nálad is, nem krix-krax lesz a helyén. Ugyanolyan Unicode karakterek, mint a matematikai, nyomdai, fonetikai jelek. Én sem használok emoji karaktereket, de tőlem elfér.
Persze ez a betűtípustól is függ, egyes betűtípusok csak egyes Unicode-karaktereket támogatnak, emoji nincs bennük megrajzolva, vagy nem mindegyik.
-
félisten
válasz RaZroX #67435 üzenetére
Ezek alapján Kodi. Én OMV-vel kezdenék, de ott azért nem árt kicsit jobban tisztába lenni a háttérrel. A Kodinak van itt topicja, nézz át, olvasd el az összefoglalót, keress rá youtube-on.
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest