- Milyen TV-t vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- OLED TV topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nagy Matrox topic
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Kontron KTQM87/mITX hűtés módosítás (Socket G2)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
nagyúr
válasz inf3rno #39098 üzenetére
Bocs, erre nem is gondoltam, persze logikus. Több rendszer van fenn, régen csináltam már tesztet, biztosan a HDD-n lévő disztróval csináltam. Live-ról tesztelhetsz, ha gondolod.
Valóban megéri foglalkozni vele, ha a read eredményed nézzük!
(#39100) CPT.Pirk A jó öreg 2006-os AHCI driverre gondolsz, igazad lehet, sokan leszedik, pedig az a legjobb.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
inf3rno
nagyúr
válasz CPT.Pirk #39100 üzenetére
Nem az a baj, hogy nem indul a win, hanem hogy fel sem ismeri az eszközöket, tehát odáig nem jut el, hogy megpróbálna bootolni a windows-ról. Registry-ben egyébként át kell állítani achi-t 0-ra, aztán magától feltelepíti a driver-t hozzá azt írják. A bios-al van valami gond, most nézek utána.
Elvileg ugyanez van, mint ennek a srácnak. [link] és itt [link] van rá a megoldás. Majd mindjárt átnyálazom. Óvatosan ezekkel a linkekkel, mert az egyiken valami js kód megpörgette a processzort 60%-ra (5%-ról), meg beakadt teljesen a gép. Js-t lelőve érdemes nézni őket.
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Megint egy érdekes adat. Windows 7 alól böngészve 53°C-os a processzor, Linux Mint alól böngészve 49°C-os. Azt hiszem nem kell aggódni már amiatt sem, ha rendszert váltok végleg.
Ha már így szóba került, nincs valami hack arra, hogy a ° után ne kelljen mindig space-t ütnöm? Windows-ban működik ha C-t írok utána, Linux-ban viszont semmi nem történik...
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Hát oda kell figyelni a sorrendre. altgr+shift+5 jó, de shift+altgr+5 már nem. Ha gyorsan gépelek, akkor meg kb kiszámíthatatlan a sorrend. Mindegy, a semminél jobb, kösz.
Buliban hasznos! =]
-
mickemoto
őstag
Sziasztok.
Hogyan tudom megoldani azt a problémát hogy egy windows 8.1-alól Virtual Box-ban futtatott Suse Linux alól lássam és írni tudjam a gépben lévő lemezen található két ntfs partíciót?Illetve hogy ugyan ezen virtuális linux felismerje a notebookhoz csatlakoztatott külső usb-s mobil rack-ben lévő szintén ntfs partíciót.
Az utóbbi lényegesebb volna.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz inf3rno #39107 üzenetére
Nálam mindegy és amúgy sem szabad számítania, mivel a lényeg, hogy lesz egy közös pillanat.
mickemoto: A Virtualbox beállításainál kell valahol megosztanod vele a cuccokat. A Linuxnak semmi köze a dologhoz, az majd készen kapja.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
King Unique
titán
válasz mickemoto #39108 üzenetére
Ez a lehetőség alapból tiltva szokott lenni, pontosan azért hogy ne tudj belegányolni az éles rendszerbe.
VB alól lehet megosztott mappát hozzáadni [link], [link], illetve ha USB-s eszközt akarsz használni, akkor azt is külön hozzá kell adni és engedélyezni [link].
Egyébként meg Virtualbox gyorstalpaló cikket olvasd el.Én VMware Playert használok, abban is lehet megosztott mappát hozzáadni, illetve engedte a partíciót is, de nem láttam Linux alól, mert még vsz mást is kellett volna állítani. De nem is érdekel, mert nem használok megosztott mappát...
Viszont USB-s kütyüket igen, amit a VMware sokkal jobban, kezel, mint VB. Előbbin nem kell semmit állítgatni, csak rádugod és csatolja egyből. -
Sziasztok egy kérdés. Amit lehet már feltett valaki, de bocsi, hogy nem olvasok végig hirtelen 39K választ.
Szóval van egy Linksys Nasom, azt Linux alatt hogy tudom mint hálózati meghajtót megtalálni (felcsatolni?)?
Lehetőleg szájbarágósan.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
mickemoto
őstag
válasz King Unique #39110 üzenetére
Köszönöm. Holnap reggel neki is esek olvasgatni a VB beállításokat.
A VMware Playert gondolom le kell tölteni és felrakni a virtuális linuxra? Ha egyszerűbb akkor ezzel fogom kezdeni. -
King Unique
titán
válasz mickemoto #39112 üzenetére
OK, nézegesd.
VMware Player ugyanolyan virtualizáló program, mint a Virtualbox, a host rendszerre kell feltelepíteni. Viszont, ha ezt akarod használni, akkor abban még1x fel kéne telepíteni a Suse Linuxot, ami gondolom macera...
De szerintem Windowsra jobb bizonyos szempontokból, mint a VB, legalábbis USB-s eszközök kezelése terén magasan veri még ez a sima, ingyenes Player is.Amúgy azon nem gondolkodtál még, hogy éles rendszerként felrakd a Windows mellé, dual boot megoldással és akkor az NTFS partíciók elérésével sem kéne szórakozni, mert a Linux alapból kezeli őket? Illetve Windowsra is van ExtFS driver, amivel simán írja & olvassa az Ext4 partíciókat.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Nézegetem közben IDE módban is Linux alól az SSD-t, most 250 az olvasás. Valszeg csak azért volt csak 150 windows alatt, mert ext4 van rajta és extfs-en keresztül ment az adat. Mindegy, még így is fura, hogy beírják a max olvasási sebességre a 450-et, és azt a legtöbb modell meg sem közelíti. Vannak külön fórumok is erről, de nem érdemes belefolyni. [link] Sokan csalódtak emiatt a kingston-ban úgy olvasom, én sem véletlenül döntök úgy, hogy jobb lesz nekem inkább egy sandisk, samsung vagy crucial. Bármelyik gyorsabb és árban is ugyanott vannak.
Nálam az AHCI kilőve, hacsak nem hex editorozom meg a winchestert, hogy ne ilyen-olyan bájtokkal kezdődjön a partíciós tábla vagy mi a szösz. Nem értek hozzá, és nem is akarok. [link] Van a BIOS-ban egy bug, ami miatt lefagy bizonyos meghajtók felismerésénél. Utánakérdek a gigabyte-nál, hogy ez javítva lett e már, és hogy tudok e frissíteni rá firmware-t. Sebességben nem ad annyit, úgyhogy ha csak ez a hex editorozás van, akkor inkább maradok IDE-nél. Egyébként is a DVD írómnál is jelentkezik ugyanez, kifagy tőle az AHCI, szóval nem lenne tökéletes megoldás. Ezt a DVD írót mondjuk el is adhatnám, úgysem használom már semmire. Talán ha évente egyszer teszek bele DVD-t, arra meg minek...
Közben kivettem a Seagate HDD-t a gépből, és élvezem a csendet. Szerencsétlennek valami fej parkolási hibája van, vagy csak szereti magában rendezgetni az adatokat, ha unatkozik, passz. Mindenesetre nagyon idegesítő tud lenni néha a kerregése. Azt hiszem hosszú távon jobb lesz, ha megszabadulok tőle és veszek helyette olyan HDD-t torrent-re, ami nem kerreg, vagy egyáltalán nem is veszek HDD-t, hanem SSD-re torrentezek. Azt mondják már ott tart a technológia, hogy nem nyírja ki azt sem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
Közben visszaolvastam. Lehet, hogy igazatok van, és tényleg a sata2 limitálja le 250-re, és mégis rendben van az SSD. Majd ha váltok alaplapot, akkor ki fog derülni, de az még biztosan lesz 1-2 év. Egyelőre jó az, ami most van, és ha beadja az unalmast az alaplap, vagy tényleg annyira elöregszik, akkor váltok majd.
Buliban hasznos! =]
-
nagyúr
válasz inf3rno #39115 üzenetére
Így jár az ember, ha nem hisz egy SSD gurunak, mint berus.berus!
A Milyen SSD-t vegyek? topikban van egy ilyen táblázat:
PROHADVER! felhasználók által összegyűjtött teszteredményekHa megnézed az OCZ Vertex3 eredményeket sata2 és sata3-ban, már megnyugodhatsz.
SSD esetében nem érdemes a bitmatekhez nyúlni, sata2 sebessége nem 384 MB/s hanem 300 MB/s, de ez is csak elméleti maximum.Torrentezésre inkább vennék egy WD Red vinyót, de még inkább egy WD Black-et 5 év garanciával, utóbbi szinte hangtalan és nem parkol egyáltalán, ill. én nem vennék, mert WD1003FZEX-re torrentezek.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz King Unique #39110 üzenetére
Második link az hulla.
Jó, hogy linkelted Virtualbox gyorstalpaló cikket, nem is tudtam róla, pont a minap linkeltem virtuális meghajtóról írást valahol, de legalább már ez is meglesz.
Összefoglalóban is megtalálhatjuk ezután!
-
inf3rno
nagyúr
válasz ubyegon2 #39116 üzenetére
Nem kell megnézni a vertex-et hozzá, elég csak sata szerint rendezni. Elég szignifikáns a különbség, kb dupla annyi lehet az átlag. :-)
Azt mondják egy gyengébb modern SSD is simán kibír 100TB írást. Eddig nekem a legdurvább netes forgalmam 250GB/hó volt, de ez kirívó eset, általában ennek a tizedét se produkálom, szóval még ha extrém módon tolnám a letöltést, akkor is 30 évig vígan ellennék SSD-vel. Ez alapján a torrent egyáltalán nem szempont. Ami inkább szempont, hogy 1GB SSD kb 150Ft, 1GB HDD meg 15Ft, és van 600GB adatom, amit le kell tárolni, plusz még jó lenne, ha lenne legalább 150GB szabad hely, szóval összesen 750GB. Ez HDD-ben 11.250Ft, SSD-ben meg 112.500Ft. Azért erős a különbség, és akkor még lehet alulbecsültem az SSD-t... Egyelőre szerintem rendszernek nagyon jó a flash memória, még akár torrentezni is okés rá, de nagyobb adat tárolására jobban megéri egy HDD árban.
A WD black-et megfontolom, bár több WD-ről is írták, hogy ugyanúgy dolgozik a semmin, szóval utánajárok. A mostani seagate is állandóan ír, meg van benne néhány bad sector is, ami átlépi a CrystalDiskInfo ingerküszöbét, és ezért veszélyesnek minősítette. Más monitorozó alkalmazás szerint meg okés az állapota, csak van néhány bad sector rajta. Franc se tudja, hogy hol van az igazság, de gondolom hamarosan cserélni kell. Van még egy hang alapján fej hibás régi seagate-em is, ami az igencsak karcos hangja ellenére működőképes. Majd azt is berakom áttekintésre, kíváncsi vagyok arra mit dob.
Buliban hasznos! =]
-
OldAkita
aktív tag
Szeretnék egy pendrive-ot úgy titkosítani hogy Linux Mint 17.2-vel is és windows 7-el is használni tudjam. Találtam ezt:
http://palacsint.hu/blog/20080301/titkositott-pendrive-linux-es-windows-alatt
de már a 2. lépésnél elakadtam mert fogalmam sincs hogyan kapcsolható be a Device Mapper.
Rákeresve találtam ezt:
http://wiki.csy.hu/doku.php/hw_crypt#device-mapper
Itt elvileg leírják hogyan kell, de ott kellene kezdenem hogy mi az a kernel és hol találom ) Ha ezt megtudnám, talán képes lennék értelmezni ezt a mondatot:
A kernelben a „device-mapper” és a „dm-crypt” támogatást kell bekapcsolni, amik a „Device Drivers > Multi-device support (RAID and LVM)” menüpont alatt találhatóak:
Persze ez az írás 8 éves, szóval lehet hogy van újabb és egyszerűbb megoldás. Tulajdonképp az is megfelelne ha a már titkosnak nem számító True Crypt 7.1a -t sikerülne telepítani a Rafaella alá. Eddig egy korábbi Linux Mint verziót használtam az alá valahogy sikerült telepítenem a True Crypt-et de most nem megy.
Szóval örülnék bármiféle segítségnek[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz inf3rno #39114 üzenetére
Az SSD sebességet "steril", Inteles környezetben mérik a gyártók és ezt adják meg. Én mint megrögzött AMD-s eleve nem várom, hogy a kis ADATA-m azt a sebességet hozza, amit ráírtak... Egy belakott oprendszer szintén messze van attól, ahogy a gyártók mérnek...
A Te konkrét típusodat pedig azért szidják, mert a Kingston sumákban a szinkron NAND-okat asszinkronra cserélte, ami 1) szemét alantas húzás, 2) a mindennapi használatban nem veszed észre...
Az AHCI alapvető dolog a normális SSD használathoz...
Adat tárolásra 5400-es HDD, nincs hangja és ár/tárhely arányban magasan veri az SSD-ket.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz #21078528 #39121 üzenetére
Jó de mit csináljak, ha lefagy a BIOS, amikor bekapcsolom az AHCI-t?
Maximum annyit lehetne, hogy mindenhez veszek keretet, és mindent USB-re dugok, egyedül az SSD-t hagyom bent a gépben. Ez meg kizárt jelenleg. Egy-két hónapon belül veszek egy NAS-t, abba átrakom majd a HDD-t, a DVD írót meg eladom. Onnantól szóba jöhet az AHCI, addig meg csak kibírja TRIM nélkül az SSD.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
st6969
őstag
Sziasztok,
szeretnék alkalmanként használni live rendszert (csak annyi időre, amíg neten bankolok). Olyan kellene, ami nagyon gyorsan bootol (Lubuntut ajánlották pl.). Kérdésem, hogy meg tudnám-e oldani valahogy azt, hogy egy windows-os rendszer asztalára helyezett parancsikonnal induljon a live rendszer?
Csináltam bootolható pendrive-ot, azzal nyilván működik, de egyszerűbb lenne asztalról indítható ikonnal (család hölgy tagjai is használnák). (Érdekes, hogy hiába mentem, el az UEFI biosban, hogy az elsődleges boot az a pendrive legyen, következő alkalommal mégsem az, tehát ezt is mindig babrálni kellene...)Létezik-e olyan disztró (gyorsan bootoló), aminek a live verziója magyar billentyűzetkiosztással indul (jelszavak miatt)?
Előre is köszönöm a segítséget. -
inf3rno
nagyúr
Megpróbálok egy BIOS frissítést. Most f2 van az f5d az béta. Szerintetek f4 vagy f5d legyen? [link] Nem igazán lehet találni semmit, hogy miért béta már 4 éve... Btw. a description alapján AHCI-vel semmit nem csináltak, de lehet csak nem írták oda.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz inf3rno #39125 üzenetére
Akkor feltenném a bétát, szerintem jó lett csak nem foglalkoztak vele. Ha valami lenne, még mindig mehet fel a régi.
st6969: az Lxde-s disztrók hamar bootolnak, de a pendrive nem alkalmas rá, hogy folyamatosan arról menjen egy disztró, nem fogja hosszabb távon bírni a flash chip.
Nem tudok ilyen asztalról indítós boot megoldásra, szerintem nincs is. Valami Uefi dolog lesz nálad, ami miatt elfelejti a boot eszköz beállításodat.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
spammer
veterán
válasz st6969 #39124 üzenetére
"meg tudnám-e oldani valahogy azt, hogy egy windows-os rendszer asztalára helyezett parancsikonnal induljon a live rendszer?"
Nem. Rakj fel egy Virutalboxot (virtuális gép), és használd úgy a live rendszert (vagy akár telepítheted is). A boot idő persze nem lesz így sem gyorsabb, de legalább nem kell újraindítani a gépet egy bankoláshoz és nem kell utána újra elindítani a Windowst sem.
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
nagyúr
válasz inf3rno #39122 üzenetére
Ne kapcsold be. IDE módban is működik a TRIM csak a Win saját driverét kell használni, nem szabad chipset drivereket feltenni.
Meg is van a forrás: [link]
idézet belőle:
1. Igaz, hogy csak AHCI üzemmódban támogatott a TRIM?
Igaz is, meg nem is. Nem igaz, mert a Windows 7 alapértelmezett IDE(pciide.sys) és AHCI(msahci.sys) drivere is támogatja a TRIM parancsot, SATA IDE és SATA AHCI üzemmód esetén is.
Igaz, mert az AMD/Intel stb gyártok driverei csak SATA AHCI módban támogatják a TRIM-et.
Ezen általános megállapításoktól függetlenül lehet találkozni olyan -tipikusan Intel- IDE driver-ekkel, amelyek továbbítják a TRIM-et, de legbiztosabb ellenőrizni illetve én minden esetben azt javaslom, hogy le kell cserélni az OS alap IDE driver-ére.Linux alatt meg a terminalos parancsokkal tudod ellenőrizni a TRIM-et.
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
válasz spammer #39127 üzenetére
Ez jól hangzik, de egy ilyen virtuális gép esetén a futó windowst "kilövi" arra az időre, amíg a Linux-ot futtatom? Már csak azért, ha valamiféle kémprogram, vagy ne adj isten keylogger futna a háttérben windows alatt, akkor az ne legyen hatással a live rendszer használatára.
(elnézést, ha láma kérdés, de semmilyen tapasztalatom nincs ebben) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz st6969 #39129 üzenetére
Nem. Egy ablakban fog futni a disztró. Ha odakattintasz, akkor átveszi a billt és az egeret.
Ettől függetlenül egy keylogger még simán dolgozhat. De ha ilyen gond van, akkor először a Windowsban kellene rendet rakni, mert csak úgy nem kap keyloggert az ember, ha van normális védelem a gépen.
*van egy csomó virtualbox videó a Yt-n.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz inf3rno #39118 üzenetére
Nem említettem, de én is az ár/érték arány miatt javasoltam inkább WD Black-et v Red-et.
Black-ről van csak tapasztalatom. régi és új Black
WD Red parkol, de a wdidle programmal lehet állítani a parkolás idejét, a Black nem parkol, így akit idegesít, annak jobb emiatt is, 5 év garit nem sok HDD-re adnak!
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz ubyegon2 #39128 üzenetére
Nem tervezem, hogy meghagyom a windows-t. Csak addig lesz fönn, amíg teljesen be nem lövök mindent Linux-on. Lehet, hogy Mint-en kívül még kipróbálok mást is egy másik winchesteren. Esetleg azt leformázom úgy, hogy többféle Linux is ráférjen külön meghajtókon, ha erre van lehetőség, aztán majd a végén döntök. A Mint egyelőre a kisebb hibái ellenére elfogadható. Egyedül az zavar benne, hogy néha belassul, nehezen reagál, néha 2x kell kattintani ugyanarra, stb. Ilyen Win7-el sosincs. Nincs kifejezetten magas CPU load ilyenkor, amennyire meg tudtam állapítani. Talán egy kicsit megugorhat, de úgy tűnik nem az okozza, hogy valami eszi a CPU-t. Azért system monitor-t felteszem top-ba és úgy böngészek majd, hátha leszűr valamit. Volt egyszer HDD teszt közben is ilyen akadás. Akkor a HDD tesztelése is megállt egy pillanatra.
Felraktam f4-et, annyi változott, hogy most már kiírja, hogy 23. Ezt emlegették is ezzel a hibával kapcsolatban. Valszeg a régebbi verziókban is jelen volt, csak ott nem írta, hogy 23. Jó nagy sz... Láttam a kódrészletet az egyik blogban. Ott azt írta a srác, hogy a későbbi verziókba beleraktak még egy nagyon veszélyes bug-ot ezen felül. Nem tudom, hogy az f4-ben vagy az f5-ben ez benne van e, de jobb, ha nem kísérletezek tovább ezzel az AHCI-vel, és inkább kikapcsolom a fenébe. Marad az IDE, ez az alaplap ennyit tud.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
nagyúr
válasz inf3rno #39133 üzenetére
többféle Linux is ráférjen külön meghajtókon, ha erre van lehetőség
Elférnek egymás mellett, mint a példa is mutatja, a GRUB-ból meg választasz, melyik induljon.
A Mint egyelőre a kisebb hibái ellenére elfogadható. Egyedül az zavar benne, hogy néha belassul, nehezen reagál, néha 2x kell kattintani ugyanarra, stb. Ilyen Win7-el sosincs.
Nem jellemző ez a Mint-re sem, de a többi Linuxra sem, inkább arra gondolok, hogy valami hardveres gond van. Olvastam, hogy a hw hibákra a Linux érzékenyebb, mint a Win. Lehet, hogy hamarabb lesz sata3-as alaplapod, mint gondolnád?
Ezt a cpu ugrás dolgot érdemes megvizsgálni, lehet, hogy valami indexelő vagy egyéb okozza, bár én nem a system monitort használnám, mert az is csak pörgeti a procit, hanem valami terminalosat, top, htop, glances, etc. Psensor ill. a watch -n 1 sensors parancs meg feszültség, hő, rpm adatokat ír ki.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz OldAkita #39120 üzenetére
Ma szerintem mar Mint alatt se kell semmit csinalnod hogy menjen, egyszeruen hasznald a cryptsetup programot, errol egy nagyon jo iras van ArchWiki-n (neked ez lenyeg). Windowson pedig ezt hasznald, LibreCrypt. Mas megoldast pedig mar linkeltek.
(#39124) st6969: Szerintem az lenne a legjobb megoldas ha siman ISO-rol bootolnal be. Itt van egy leiras hozza. Nem teszteltem, talan majd meg King Unique tud segiteni o ismeri a windows bootmanageret. Virtualis gepet ilyenre nem ajanlanek, igaz hogy ez nehezebb, meg ujrainditas utan erheto el csak de teljesen elszeparalt lesz, sot ISO-ba csak ugy nem nyulhatnak bele.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
nagyúr
válasz inf3rno #39136 üzenetére
Nem a Mint bírja kevésbé a hw hibákat, hanem a Linux érzékenyebb a hw hibákra-ezt olvastam, de már párszor próbáltam fellelni, hogy hol, mert időnként előkerül ez a kérdés.
Hátha guru fórumtársak segítenek ebben!
Nem hinném, nem akarok most erre költeni... ember tervez/isten végez
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #39137 üzenetére
Ez ilyen urban legend dolog. Egyik alkalommal a memtest hibás rammal a Windows dobálta a kékhalált, az akkori Ubi vagy ami volt a gépen az meg még röhögve ment.
-
King Unique
titán
válasz ubyegon2 #39117 üzenetére
Pedig tegnap még jó volt.
OK, örülök, hogy adhattam egy ötletet hozzá.(#39120) OldAkita: Veracrypt, ez többplatformos.
(#39135) colomb2: ez a LibreCrypt a Linux alatt, beépített megoldással titkosított meghajtókat is kezeli Windows alatt? Illetve látom említve van a FreeOTFE is, amit én csak XP alatt tudtam használni, mert az újabbaknál digitális aláírás hiányában fel sem lehet telepíteni, max esetleg teszt módban, de az macerásabb. Ezért is használtam erre a célra Veracrypt szoftverét.
(#39124) st6969: amúgy, mért van erre akkora szükséged? Csak mert egyrészt Win alatt bankolva, egy megfelelő AV-ben van bank safe modul is, külön böngészővel, virtuális billentyűzettel, így a védelem is adott, illetve a bank oldala a böngészőben amúgy is biztonságos (https) csatornán megy. Másrészt úgyis kétlépcsős azonosítás (sms) van a legtöbb helyen, így csak úgy utalgatni sem tudnak a számládról.
Harmadrészt, ha eddig nem (live) Linux alól bankoltál, akkor valamivel nagyobb esély van rá, hogy már ms, google és társai, + "hárombetűsök" is tudhatják a jelszavaidat, láthatták a számlatörténetedet...Virtuális rendszer nem biztos, hogy annyira jó privát szféra terén, mert abba pl. a belelát a gazda OS, de még vírusírtók is. Amúgy meg live rendszer jobb ötlet, szerintem azért egy pendrive is kibír ilyen kis terhelést, ha netán idővel tönkre is megy, szinte fillérekért veszel másikat. Ha meg ennyire gyakran lesz a gépen Linuxról bankolás, akkor érdemes lehet a Windows mellé felrakni és indításkor a boot menüben kiválaszthatják, melyiket akarják használni.
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz King Unique #39139 üzenetére
"ez a LibreCrypt a Linux alatt, beépített megoldással titkosított meghajtókat is kezeli Windows alatt?" - Ott a feature lista, ha ugyan arra gondolunk beepitett megoldas alatt akkor igen.
Ez lenyegeben egy FreeOTFE forkst6969, reszt bovitenem a korabbi ISO-s javaslatommal, ha mar elojott a pendrive is. Lehet olyat is csinalhogy hogy letrehozunk tobb particiot a pendriveon, az elsot meghagyjuk adathordozasra (hogy tudja kezelni a windows), a masikra pedig rairjuk az ISO-t, gep bekapcsolasakor pedig a pendriveot kell kivalasztani boot eszkoznek es megy ugy is (ha ezt megtesszuk alapertelmezettnek akkot pedig eleg csak bedugni/bedugva hagyni es egybol rola bootol). Ezt csak azert irom mert ilyenkor nem kell kulon telepiteni es plusz terhelest se nagyon kap a pendrive, eleg akkor frissiteni ha pl kojott egy uj ISO lemezkep.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
growler
őstag
válasz st6969 #39129 üzenetére
Csatlakozva colomb2 ajánlásához: [link]
Ha ezt a casper (de, bárminek elnevezheted) partíciót FAT32-re formázod, a win. is felismeri - kezelni
tudja.
Erre a partícióra tett adatok ...megmaradnak !
( A Tomi37-féle Mint 17.2 alapból magyar nyelvű, és biil.- kiosztású. )[ Szerkesztve ]
-
Oszilaci
senior tag
Sziasztok
valaki esetleg tud nekem segiteni ebben -resen vettem a hazat es most szeretnek tenni bele egz 500gb hdd-t ,de nem igazan ertem amit kellene csinalni a weblap szerint.
live ubuntu fut a gepen ,de nem igazan megy a terminalos reszsda az 500gb hdd amire kellene 2 particio
[ Szerkesztve ]
-
Oszilaci
senior tag
válasz Rimuru #39143 üzenetére
particionalas megvan ,de terminalban
ubuntu@ubuntu:~$ sudo su
root@ubuntu:/home/ubuntu# gzip -dc /home/ubunto/download/to/mbr+uboot+kernel.gz | dd of=/dev/sda
gzip: /home/ubunto/download/to/mbr+uboot+kernel.gz: No such file or directory
0+0 records in
0+0 records out
0 bytes (0 B) copied, 9.8074e-05 s, 0.0 kB/s
root@ubuntu:/home/ubuntu#nem engedi bemasolni sem
[ Szerkesztve ]
-
Oszilaci
senior tag
válasz growler #39145 üzenetére
iomega home media store nas uj lemezere a firmware-t
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Oszilaci #39144 üzenetére
Vilagosan kiirja mi a baja, lathato hogy egy elgepeles miatt nem talalja. Ajanlom a TAB hasznalatot mikor egy fajlt vagy particiot akarsz megadni, ez automatikusan kiegesziti a parancsot/eleresi utat, igy ilyenbe nem futsz bele (ha egyszer megnyomod es nem tortent semmi, akkor nyomd meg megint, igy kiirja a lehetseges kiegesziteseket).
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
Oszilaci
senior tag
válasz Rimuru #39147 üzenetére
root@ubuntu:/home/ubuntu# gzip -dc /home/ubuntu/download/to/mbr+uboot+kernel.gz | dd of=/dev/sda
gzip: /home/ubuntu/download/to/mbr+uboot+kernel.gz: No such file or directory
0+0 records in
0+0 records out
0 bytes (0 B) copied, 9.7602e-05 s, 0.0 kB/stok hulye vagyok a linuxhoz valaki esetleg tud nekem ugy segiteni
latom,hogz nem talalja a fajlt a megadott helyen csk azt nem latom ,hogz miert[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
válasz Oszilaci #39148 üzenetére
Az elozoben nem is neztem tovabb, szerintem a /to nem kell oda. Az ilyenek miatt mondom a tabot, elkezdet irni hogy {parancs} /ho[TAB]/u[TAB]/Dow[TAB]/mb[TAB] es szepen automatikusan kiegesziti. Plusz ha mondjuk belepsz abba a mappaba (cd parancs) amiben vannak a megadott fajlok akkor nem kell az egesz eleresi utat megadni (egy hibalehetoseggel kevesebb )
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest