- Milyen monitort vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Az ASUS ROG Delta II gamer headset tesztje
- Bluetooth hangszórók
- Apple notebookok
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Stratégiai partnerséget kötött a HPC-piacon a Fujitsu és az AMD
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz xtremez #5250 üzenetére
Vannak itt a topikban UGREEN külső házakkal tapasztalatok, ahol ha a gyártó kínálatából esetedben erről a modellről van szó, akkor azzal is van tapasztalat.
Pontosan hol és hogyan lehet kérni a rendelésnél, hogy ne legyen alvó mód? Mindig a gyártó weboldala, az ott közölt információk az elsődlegesen mérvadók, ahol ott a készenléti, más néven alvó mód (3 perc inaktivitás utáni) támogatása van feltüntetve.
Ha SSD van a külső házban, akkor a készenléti mód működése kevésbé észrevehető, inkább HDD esetén téma. Utólag, illetve házilag tiltani a firmware módosításával / firmware cseréjével (amiben alapból tiltva van) lehet a téma összefoglalóban szemléltetett módon, ami egyrészt ASMedia chipes külső házaknál csak a PID: 55AA azonosítós típusok esetén támogatott. Másrészt a firmware házilagos piszkálása csak saját felelősségre javasolt, valamint az USB 3.1 Gen 2-es ASMedia chipeknél (pl. ASM235CM) ilyen jellegű tapasztalat egyelőre nincsen itt a topikban.Az USB 3.1 Gen 2 és Type-C külső házakkal eleve kevesebb itt a tapasztalat, azért vannak a téma összefoglalóban elsősorban USB 3.0-s és azoknál is főleg Micro-B, Mini-B, Type-A fizikai csatlakozós külső házak feltüntetve. De pl. a "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetben vannak konkrét SSD + külső ház párosítások, tapasztalatok, illetve köztük USB 3.1 Gen 2 és Type-C megoldásra is példák.
Az egyébként az egyik társtopikban is szemléltetve van, hogy a Type-C / USB-C csatlakozáshoz nem feltétlen szükséges natívan olyan interfészes külső merevlemezt, jelen esetben külső házat venni, megoldható akár a megfelelő adapterrel, kábellel is. Meg ha a gazda hardveren pl. csak USB 3.0 portok vannak, akkor megint kevésbé van értelme USB 3.1 Gen 2 külső házat venni, mivel akkor nem lehet kihasználni azt az adatátviteli sebességet, nem lesz gyorsabb a benne lévő SSD. Ellenben ha van a gépen USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) Type-C (USB-C) port, akkor úgy már más a helyzet.[ Szerkesztve ]
-
xtremez
aktív tag
válasz King Unique #5251 üzenetére
A linkelt oldalon szerepel ez.. kínai kolléga írta bele..
Azért szeretnék USB C-s házat, mert a micro B portot nem szeretem és a C megbízhatóbbnak tűnik, na meg szimmetrikus.
A Gen 2 nem kritérium. Jelenleg akkor továbbra is ez a linkelt ugreen és közben láttam ezt Orico aluház as típust. Itt akkora műanyag csavarozás mentes vs fémház és csavorozás+ hűtés a difi ? SSD-t használék így ez utóbbi talán annyira nem lényeges.
-
tpeter77
addikt
válasz King Unique #5249 üzenetére
Az Orico tökéletes lesz! Pontosan ilyet kerestem, mert a notebookokban hol m.2 sata van, hol m.2 nvme ssd épp mikor milyet vettünk bele. Ezekről adatköltöztetést hajtunk néha végre és jól jön ha mindkét típus támogatott a házban. A gép amire kerülnek az adatok rendelkeznek usb 3.1 porttal.
Köszönöm a segítséget! -
King Unique
titán
válasz xtremez #5252 üzenetére
Elsődlegesen azzal kell foglalkozni, az a mérvadó, ami a gyártó weboldalán szerepel, nem az ilyen-olyan webáruházaknál. Ha a gyártó azt írja, hogy támogatott a készenléti (alvó) mód az adott külső háznál, akkor támogatott és olyan kivitel van belőle, ennyi.
Az ORICO esetében, ha a 2518C3-G2 modellről van szó, akkor az ugyanaz kialakítás szempontjából mint a korábbi 2518S3, csak immáron USB 3.1 Gen 2 és Type-C kivitelben.
[ Szerkesztve ]
-
Jakesz
addikt
Sziasztok!
Lenne nekem egy kb 10 éves SATAII-es HDD-m: [kép]
A laptopomra szeretnék róla átmásolni néhány képet, ehhez keresném a legolcsóbb használható SATA-USB átalakítót, ami jó ehhez a modellhez. Előre is köszönöm! -
King Unique
titán
Mármint ha nem külső ház (példa), hanem pl. ilyen vagy ehhez hasonló SATA - USB adapter kell, akkor lásd a téma összefoglaló "Kiemelt beszámolók és tesztek" fejezetében felsorolt IDE/SATA - USB adaptereket, azokkal van itt a topikban tapasztalat. De nem feltétlen kötelező azok közül választani, lehet akár mást is venni, illetve pl. a hazai webáruházak vagy eBay és társai online piacterek kínálatában szétnézni stb., viszont az egyéb típusokkal értelemszerűen nincsen itt konkrét tapasztalat.
Ha csak egyszeri alkalomra és használatra kell ilyen eszköz, akkor meg nyilván a legolcsóbb lenne valakitől kölcsönkérni egyet. Már ha otthon nincsen asztali PC és a laptopba sem lehet beszerelni pl. HDD Caddy-be téva, vagy átmenetileg a meglévő HDD/SSD helyére a régi HDD-t, utóbbi esetben pl. pendrive-ról bootolt live rendszer (pl. HBCD PE) alól átmásolni a képeket egy másik pendrive-ra vagy külső merevlemezre, majd utána a belső HDD/SSD-re, stb.
[ Szerkesztve ]
-
tpeter77
addikt
válasz King Unique #5249 üzenetére
Sziasztok!
Segítsetek, honnan lehet beszerezni ezt a típusú házat?
Orico TMC2M
Az általam ismert boltokban nincsen, az Alzánál rendelés alatt van, április 1 a tervezett beérkezés.
Nekem viszont hamarabb kéne. Melyik üzlethez fordulhatok akik be is tudják szerezni?
Köszi. -
King Unique
titán
válasz tpeter77 #5258 üzenetére
A gyártói weboldalán a megjelenő üzenet alapján elvileg csak üzleti viszonteladók tudnak vásárolni, magánszemélyek nem, bár egy próbát esetleg megérhet regisztráció után. Viszont ott vannak a weboldal alján a gyártó elérhetőségei, lehet érdeklődni pl. e-mailben.
Az meg nem újdonság, hogy a hazai boltok, webáruházak kínálatában nem érhető el minden külső ház - meg pláne egy ilyen extra modell - , vagy max. csak rendelni lehet és az is X hét / hónap mire megérkezik, stb.Másik lehetőség igény szerint venni külön csak M.2 SATA, vagy csak M.2 PCIe NVMe SSD-t kezelő USB 3.X külső házat, azokra az előző válaszban linkelve lett több példa amik többnyire a hazai boltok, webáruházak kínálatában is megtalálhatók. Meg ez a megoldás az elterjedtebb jelenleg a legtöbb gyártó kínálatában, nem a két protokoll kombinálása, mint már említve volt.
[ Szerkesztve ]
-
Moonwolf
senior tag
Sziasztok!
Ezek az olcsó aliexpresses "sata to usb" átalakító kábelek mennyire használhatóak?
=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
4 ezer forintig létezik olyan külső hdd ház, ami ajánlott?
Ma szeretnék vásárolni egyet. Windows telepítés előtti mentésre használnám csupán.Köszönöm szépen!
-
King Unique
titán
válasz smallmer #5262 üzenetére
Ez attól is függ, hogy pontosan milyen külső ház kell, lásd mások korábbi példáit: [link], [link]. Ahol esetedben nem derült ki, hogy HDD vagy SSD lesz-e beletéve a külső házba, ha HDD akkor az milyen magas (7/9,5/15 mm) és milyen fizikai csatlakozós (IDE/SATA), ha esetleg SSD akkor az milyen formátumú (2,5"/M.2 SATA | M.2 PCIe NVMe) és mindenképpen kell-e TRIM (UNMAP) támogatás hozzá a külső ház felől, műanyag vagy fém külső ház kell-e, elég-e az USB 3.0 vagy esetleg USB 3.1 Gen 2 vezérlős legyen, megfelel-e a standard Micro-B vagy inkább Type-C fizikai csatlakozós legyen, egyéb speciális igény van-e pl. az ezen hozzászólásban említett jellemzők meglétére, működésére vonatkozóan, stb.
Ha általános ajánlás kell pl. 2,5"-os SATA HDD/SSD meghajtóhoz való külső házra, akkor ott van a topik téma összefoglalója, abban lévő információs táblázat árakkal, valamint beszámolók, tesztek, stb. + SSD-khez a "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetben is vannak konkrét példák.[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Külső házat keresnék samsung 970 evo plus-hoz. A linux kezdőknek topikban már érdeklődtem, bár ott már egy konkrét termékkel kapcsolatban amit ma hozott meg a posta: [link] . Eddig nem volt gondom ugreen termékeivel linux alatt, de most ahogy látom belefuthattam, mert nem tudom kezelni a diszket, legalábbis nem tudom biztonságosan törölni: [link] . Kaptam odaát egy tippet ami esetleg megfelelhetne: [link] és érdeklődnék, hogy van-e esetleg más oylan termék amit számításba lehet-e vennem.Ami fontos lenne az a TRIM támogatás mindenképpen, és pl. nem tudom, hogy létezik-e olyan ház amit ha bedugok egy linux-os gépbe akkor tudom alkalmazni rá az nvme parancsokat.
Előre is köszönöm!
El Psy Kongroo
-
King Unique
titán
válasz Véreshurka #5264 üzenetére
Itt a gond valószínűleg a natív SATA / M.2 PCIe vs. USB csatlakozás lehet, ahol bár USB-n az általános meghajtókezelés + akár pl. UNMAP (TRIM), valamint Linux alatt
dd
és társai módszerek működése oké szokott lenni, ellenben nem feltétlen működnek az egyes speciális utasítások, lásd pl. a standard ATA / NVMe Secure Erase, amit általánosan az előbbi csatlakozási formáknál javasolt elvégezni. A másik topikban említetted, hogy Linuxon a linkelt módszert szoktad használni Secure Erase-hez, de az gondolom a PC-be téve helyi/belső csatlakozásnál volt, nem külső meghajtóként USB-n. Illetve ha berakod a PC-be az NVMe SSD-t és ott helyi/belső csatlakozásnál működik amit akarsz, ellenben USB-n nem, akkor az USB-s csatlakozás lehet a gond, ennyi. Meg ez esetben akkor hiába veszel másik USB-s külső házat, jó eséllyel annál sem fog működni.TRIM, illetve USB-n UNMAP parancs SATA SSD-knél van, ellenben NVMe SSD-knél beépített a Dataset Management deallocate parancsa formájában, amiről nem olyan régen volt szó az egyik SSD topikban, meg hogy ilyen alapon USB-s csatlakozásnál is működnie kell.
Egyébként ennél az Ugreen külső háznál NVMe SSD használata esetén működik a SMART? Csak mert a SATA-alapú megoldásokkal ellentétben nem mindegyik szokta támogatni (példa), bár ez a gazda (PC) felől szoftverkörnyezet illetve programverzió, az eszköz (külső ház) felől pedig USB-chip és firmware függvénye is lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Véreshurka
senior tag
válasz King Unique #5265 üzenetére
Köszi!
Igen, valóban gépbe téve az ssd-t működtek a dolgok, mert előtte is így csináltam.
Köszönöm a linkeket is, átnyálazom őket és próbálom meg is érteni a leírtakat!
Smart ellenőrzést még nem végeztem soha linux-on, abba is bevetem magam és ha lesz eredmény (remélhetőleg hétvégén) akkor jövök vele vissza a topikba.
Szerencsére nem élet-halál kérdése a működés és használat, így van idő bőven kicsit belemélyedni a témába. Mint írtam a másik topikban, csak egy projektből megmaradt nvme, amit gondoltam egy hordozható linux rendszerre szívesen beáldozok...
El Psy Kongroo
-
őstag
Sziasztok!
Hölgy ismerősömnek vennék külső merevlemezt. Gondolkodtam, hogy veszek egy gyárilag egybeépítettet, aztán ahogy kutakodtam a neten azt láttam, hogy a WD egybeépítettjeiben kb mindegyikben 8MB cache van, ezért úgy gondoltam inkább veszek egy 1 TB-os WD noti vinyót és ahhoz keresek egy külső racket. Kérlek ajánljatok nekem az alábbi szempontok alapján nektek nagyobb a tapasztalatotok:
Kinek lesz: Nőnek, tehát nem baj ha nem úgy néz ki mint egy informatikusé, hanem kicsit elegánsabb
Csatlakozó: USB-C - USB-A vagy USB-A-USB-A
Használt HDD: WD 1 TB/128Mb cache
Oprendszer: Win 10 x64
Egyéb: Leválasztáskor állítsa le a HDD-t, csak magyarországon vásárolhatóKöszönöm!
* Új Galaxy S21 FE tokok és üvegfóliák * Új Kyson 128GB pendrive * adatlapomon
-
DrGonzo22
őstag
Sziasztok!
Ajándékba keresek külső házat OCZ VERTEX3 2.5'' 240GB SSD SATA III (VTX3-25SAT3-240G) SSD-hez. Mac-en és Windows 10-en is lenne majd használva. USB 3.1 vagy 3.2 csatlakozás előny lenne. Árkategória 5000-15.000 Forint között.
Köszönöm!
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
2,5-ös SSD-hez keresek külső házat. Szeretném ha lenne TRIM támogatás.
A ház anyaga mindegy, mert nagyon ritkán fogom használni, emellett a csatlakozók abból a szempontból fontosak, hogy a lehető leggyorsabban tudjak másolni.Köszönöm szépen!
-
King Unique
titán
válasz Energie X #5267 üzenetére
Ez a "mindegyikben 8MB cache" információ egyrészt nem világos honnan van, de amúgy totál fals, mivel jelenleg 128 MB cache van a 2,5"-os, gyárilag készre szerelt WD külső merevlemezekben, beleértve az 1 TB-os modelleket is. Másrészt adatátviteli sebesség szempontjából a cache mérete eleve másodlagos és nem attól függ elsősorban, amiről az egyik társtopikban is már volt szó. + A jelenlegi 2,5"-os belső és külső HDD-k pár kivételtől eltekintve mind SMR-esek, ami miatt belassulhat az írási sebesség. Ahol ha esetedben is a blogbejegyzésben említett WD10SPZX merevlemezről van szó, akkor az ebben pont érintett és hiába 128 MB a cache.
"USB-C - USB-A vagy USB-A-USB-A"
Vagy ezt, vagy azt, el kellene dönteni, ahogyan más jellemzőket is, lásd mások korábbi példáit: [link], [link]. Ahol a 2,5"-os, USB 3.0-s külső merevlemezeknél és merevlemezházaknál az eszköz felőli oldalon a Micro-B típusú fizikai csatlakozó az elterjedt, a Mini-B és a Type-A kevésbé, a Type-C (USB-C) USB 3.0 vonalon pedig csak egyes gyártóknál és inkább USB 3.1 Gen 2, USB 3.2 Gen 2x2, valamint Thunderbolt 3 & 4 interfészes külső házaknál jellemzőbb. Viszont az utóbbiaknak nyilván SSD használata esetén van értelme, nem egy lassú HDD-nél, sőt pl. M.2 formátumnál csak SSD jöhet szóba.
Ha konkrétum kell, akkor a topik téma összefoglalójának információs táblázatában vannak külső házak, ahol többek között a fizikai csatlakozó típusa is fel van tüntetve, illetve hogy melyik Type-A és melyik Type-C.
Ha nem jó a Micro-B / Mini-B és mindenképpen Type-C külső ház kell, akkor pl. az ORICO 2518C3-G2 jó választás lehet, de az a hazai boltokban, webáruházakban jelenleg nem kapható. Ellenben pl az LC-Power, a Sharkoon és a RaidSonic (ICY BOX) kínálatában lévő 2,5"-os USB-C külső házak többnyire igen. Viszont ezek rendszerint USB 3.1 Gen 2-esek - ami HDD-hez nyilván felesleges - és részben emiatt is felárasak, bár pl. az LC-25U3-C2 még egész tűrhető áron van ahhoz képest, viszont gyárilag csak Type-C - Type-C kábelt mellékelnek hozzá a gyártó weboldalán lévő kép alapján. Ha Type-A fizikai csatlakozós külső ház kell, akkor olyanok pedig pl. a Delock kínálatában vannak, lásd pl. 42486.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz DrGonzo22 #5268 üzenetére
Egy SATA3-as (6 Gb/s) SSD max. az USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) szabvány adta adatátviteli sebességből tud profitálni, az USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s) totál felesleges oda, azt M.2 PCIe NVMe SSD-k tudják kihasználni. Na meg az USB 3.1 Gen 2 is PCIe NVMe helyett SATA3 alapon nem sokkal gyorsabb annál, mint amit USB 3.0-n tud egy SATA3-as SSD. + Például USB 3.1 Gen 2 Type-C külső házat is akkor érdemes venni, ha van a gazda hardveren (pl. PC, Mac) is legalább olyan port, vagy akár USB 3.2 Gen 2x2 / USB4, vagy Thunderbolt 3 / 4, ellenkező esetben, illetve csak USB 3.0 portoknál viszont nyilván felesleges.
Tehát ha SSD-hez kell külső ház, akkor lásd egyrészt a topik téma összefoglalójának "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetét. Másrészt imént a másik válasz végén linkelt modelleket, ha nem elég az USB 3.0 és mindenképpen USB 3.1 Gen 2 Type-C külső ház kell. Ha elég az USB 3.0 és szempont USB-n az SCSI UNMAP (ATA TRIM) biztos működése is, akkor pedig az AXAGON külső házai és adapterei, illetve pl. az EE25-XA6, EE25-F6B, ADSA-1S6 modellek lehetnek jó választás.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz smallmer #5269 üzenetére
Lásd imént a másik válaszban leírtakat.
-
őstag
válasz King Unique #5270 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ
Igen arra a vinyóra gondoltam, de akkor már nem gondolok rá többet.
Tudom nem ez a szaktopik, viszont akkor melyik gyárilag egybeszerelt hdd-t érdemes venni? Seagate-el mint márkával rossz tapasztalataim vannak az elmúlt 15 évből, több gyártónál kapható külső hdd-t (típusok szerint) elkezdtem utána nézni milyen hdd-vel szerelik (pl.: Adata, Lacie stb), a google már a legjobb barátom, viszont én kezdem rühellni a témát. A 8 mb cache-nél nem voltam pontos, már nem nézem vissza a 3 héttel ezelőtti előzményeimet, wd-ket nézegettem és ott boncolták pár vinyót (nem esküszöm meg rá, hogy régebbieket néztem).
A TypeA - TypeA csatlakozót azért írtam mert nőről van szó. A sima USB3-as hdd csatlakozás aminek most így nem tudom a nevét/típusát és a hagyományos TypeA-nál már párszor volt sérülés, értelemszerűen olyat keresnék amit a vinyó oldalába csak egyféleképpen tud bedugni, a Laptop oldalról sima usb3.0 van azt már be tudja dugni. Remélem jól el tudtam mondani* Új Galaxy S21 FE tokok és üvegfóliák * Új Kyson 128GB pendrive * adatlapomon
-
King Unique
titán
válasz Energie X #5273 üzenetére
A gyárilag készre szerelt 2,5"-os külső merevlemezek a külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD topik témája, az ügyben értelemszerűen már ott kellene érdeklődni. De kivételen most itt is megy ez ügyben válasz, viszont csak röviden, lásd az alább leírtakat. Egyébként az SMR HDD a gyárilag készre szerelt típusokat is ugyanúgy érinti, mint említve volt.
A válaszok a társtopikban már többnyire készen vannak, lásd pl. az ebben leírtakat. Ha Type-C (USB-C) csatlakozós 2,5"-os külső merevlemez kell, akkor meg az ebben, valamint ha robusztus Type-A csatlakozós + részlegesen ütésálló, vízálló - lásd pl. a Silicon Power kínálatát - modell, akkor meg az ebben a válaszban leírtakat.
+ Ha esetleg belefér az anyagi keretbe - ami ugye nem lett megadva - , akkor akár külső SSD-t is lehetne venni gyárilag készre szerelt kivitelben, vagy összerakni külön vásárolt külső ház + belső SSD = külső SSD megoldással. Az jóval gyorsabb, kisebb fizikai méretű (az mSATA és M.2), mozgó alkatrész híján egy esetleges leejtés sem akkora gond, Type-C fizikai csatlakozónál a csatlakoztatás is egyszerű és kényelmes, stb.
[ Szerkesztve ]
-
DrGonzo22
őstag
válasz King Unique #5271 üzenetére
Köszönöm a választ! Sikerült is választani
-
Moonwolf
senior tag
Sziasztok!
Nincs benne az ajánlóban de valakinek van ezzel a rack-el tapasztalata?
Gembird USB 2.0 (EE2-U2S-5). A captiva házban lévő winyót raknám át ebbe és abba pedig egy nagyobbat raknék.=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\
-
King Unique
titán
válasz Moonwolf #5278 üzenetére
Említette korábban itt valaki, hogy vett ilyen külső házat és pár alapvető információt róla, de kb. ez minden. Illetve Itt a topikban inkább USB 3.0-s Gembird külső házakkal van tapasztalat, lásd pl. az EE2-U3S-2 modellt és arról a beszámolókat.
Az EE2-U2S-5 modell egyébként csak USB 2.0-s és manapság már alap az USB 3.0 a 2,5"-os külső házaknál is, nem világos miért akarsz csak USB 2.0-s típust venni, meg amikor alig olcsóbb az EE2-U2S-5, mint az EE2-U3S-2. -
Moonwolf
senior tag
válasz King Unique #5280 üzenetére
Egy 500 giga alatti winyónak elégnek kell lennie az USB 2.0 csatlakozásnak. Az írási sebesség nem fontos. A Captivába meg menne valami nagyobb aminek a sebességét ki is lehetne használni. Ugyanazon a helyen több mint 50%-os ár különbség van a két rack között.
[ Szerkesztve ]
=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\
-
King Unique
titán
válasz Moonwolf #5281 üzenetére
Maga az USB 2.0 eleve korlátozhat akár még egy régebbi, lassabb 2,5"-os HDD-t is, USB 3.0-n még az is 2-3x gyorsabb lehet (példa). Ellenben ha nagyon régi, pl. SATA1-es modell kis adatsűrűségű lemeztányérokkal szerelve, akkor már nem feltétlen és oda elég lehet az USB 2.0 is. Példa: kérdés | válasz.
A tárolókapacitás max. olyan értelemben kapcsolódik ehhez, hogy pl. egy 250-320 GB-os merevlemezt nyilván egy USB 2.0-s külső ház is simán kezelhet, viszont az X TB-os, illetve a 2 TB feletti HDD-k kezeléséhez már nem árt egy modernebb vezérlős, USB 3.0-s külső ház.
Az árakat nézve számos webáruház ajánlata látható egyik és másik külső ház esetében is a linkeken, ahol több helyütt van hogy csak kb. 1 ezres az árkülönbözet a 2 között, ennek alapján lett írva az, hogy alig olcsóbb az USB 2.0-s modell és akkor már inkább az USB 3.0-sat érdemesebb megvenni.
+ Az USB 2.0-s Gembird EE2-U2S-5 külső ház kialakítása olyan, mint itt a korábban tesztelt Captiva külső házé, ahol kérdéses, hogy az előbbinél is van-e a hátsó zárófedélnél a képen lévő módon szivacs hogy megtámassza a HDD-t, máskülönben lötyöghet a külső házban, mint pl. a szintén ilyen kialakítású n-Drive modell esetében.De mindegy, ha annyira az említett USB 2.0-s külső ház kell és elég számodra az, akkor a saját döntésed alapján vegyed, a te dolgod.
[ Szerkesztve ]
-
Moonwolf
senior tag
válasz King Unique #5282 üzenetére
Egy régebbi laptopból lett mentve a hdd, 300 gigás, az került bele az egyik usb 3.0-ás captivába amit annó az ajánló alapján vettem, viszont azt le szeretném cserélni benne egy nagyobb sata 3 as 2.5" hdd re, de mivel még használható az a kis kapacitású hdd valamibe bele kellene rakni, ezért kérdeztem meg ezt a gembrideset. Azért kérdeztem meg hátha valakinek van vele tapasztalata.
Egyébként amit vettem két captiva 2.5"-os racket, egyikben sem volt kis szivacs a hátuljában.
-
Shummo
senior tag
Tudtok ajánlani olyan USB 3.0 racket, amit tudok használni raspberry PI 4-gyel UASPpal.
Orico tokom van több is, sajnos az csak QUIRKkel, azaz az UASP letiltásával megya PI4en. JSM578-as racket is próbáltam, az is hasonlóNeten olvasva az ASM chippes általában megy vele, szóval ASM1153 lenne szerintem a befuto(más gyártó féle chip nem érdekel).
Ha pedig olyan is tudtok, ami külső táppal megtámogatható, az lenne a best, ugyanis egy SSDt és egy HDDt is rá szeretnék kötni a PI4re, azonban csak 1et bír el a gyári táppal
Röviden: ASM chip / UASP/ USB 3.X / lehetőleg kölső táppal ( lehet akár dokkoló is 2 hddvel)
Előre is köszönöm a segítséget. -
CreshiX
csendes tag
Egy Hitachi travelstar Z5K500 hdd-hez keresek házat. Az Orico 2518S3-ra esett a választásom. A leírások alapján kompatibilis a két eszköz, megerősítést szeretnék kérni, hogy nem lesz gond a működéssel.
A másik kérdésem az lenne, hogy ugyanez a ház egy WD green 120 GB SATAIII 2.5" meghajtóval vagy egy WD green 120 GB SATAIII M.2 egy Orico M2D-U3 M.2 házzal lenne a jobb választás egy filmnézős ssd-nek?
-
King Unique
titán
Itt nincs olyan, hogy kifejezetten Raspberry Pi 4-hez való 2,5"-os külső ház, meg normál esetben nyilván kezelnie kellene akármilyen USB 3.X külső házat, valamint BOT és UASP módban egyaránt. Ahol az nyilván nem feltétlen az eddig próbált külső házak és nem is a JMS578 vezérlő hibája, ha az RPi 4, az azon futó OS kőbuta és gondot okoz számára az adott vezérlő és/vagy az UASP mód megfelelő kezelése, ami normális hardver- és szoftverkörnyezetben (PC, Mac & desktop OS) nyilván nem téma. Illetve ha már gondot okoz az UASP kezelése, akkor nem világos, hogy miért kifejezetten UASP-s külső ház vásárlása a cél.
+ A tapasztalatok, a kinél milyen USB 3.X külső házat kezel normálisan az RPi 4 stb. felől értelemszerűen a Raspberry Pi topikban is javasolt érdeklődni, sőt ez esetben elsődlegesen eleve ott kellene.Ha ASM1153 chipes külső ház kell, akkor az itteni téma összefoglaló információs táblázatában fel van tüntetve melyik külső ház milyen vezérlővel van szerelve, van több ASM1153 és ASM1153E chipes is, lehet válogatni. De az sem minden esetben fix, mivel a gyártók időnként módosítják, másfajta vezérlővel szerelik ugyanazt a külső házat. Erre jó példa itt a topikban korábban tesztelt Kolink külső ház is, ami akkor ASM1153 chipes volt és csak BOT módot támogatott a gyári firmware, viszont újabban már azt is JMS578 chippel szerelik és lehet UASP-s is. Aztán még az AXAGON EE25-XA6, LC-Power LC-25U3-Becrux, LogiLink UA0115, Gembird EE2-U3S-2 külső házak voltak az eddigi tapasztalatok, beszámolók alapján ASM1153 / ASM1153E chipesek és többnyire UASP-sek. Viszont hogy maradt-e ez az állapot, vagy újabban esetleg már másfajta vezérlővel szereli ezeket is a gyártó, meg hogy BOT / UASP-e, az passz.
A 2,5"-os külső házaknál normál esetben nyilván USB only tápellátás van, vagyis nem külső tápellátás, pont ezért külön tápegységet sem mellékelnek ezekhez, stb. Max. olyan van, amin van szükség esetére DC tápbemenet, de a megfelelő tápegységet ahhoz is külön kell megvásárolni, lásd egy másik esetnél leírtakat.
Ha elégtelen, bizonytalan a gazda hardveren (RPi 4) lévő USB-portok tápellátása, nem bír el egyszerre a tápegysége 2 db USB-s meghajtót stb., akkor értelemszerűen nem USB-tápellátású 2,5"-os, hanem 3,5"-os, külön tápegységgel rendelkező külső házat, vagy dokkolót javasolt használni, ennyi. Ahol HDD / SSD dokkolóról már ebben is topikban is készült teszt, de ez külső tápos kivitelben inkább a társtopik témája, ott több tapasztalat van olyanokkal (példák).[ Szerkesztve ]
-
villifog
tag
válasz CreshiX #5285 üzenetére
Nekem 3db. Orico 2518S3 külső házam van. Nekem nagyon beváltak, itt egy teszt róla. Kettőbe SSD került:
1 Adata SP 920
2 Adata SX 930
3 A harmadikba is SSD került volna, de az Intel DC S3700-es SSD-met valahogy nem szereti (lefagy tőle a gépem).
Az első két SSD-nél még sohasem volt gond.
Nem hiszem, hogy gond lenne Nálad, akár a sata3-as SSD-vel, akár a merevlemezzel. -
King Unique
titán
válasz CreshiX #5285 üzenetére
A Travelstar Z5K500 merevlemez 7 mm magas és SATA csatolófelületű, amihez nyilván jó az ORICO 2518S3 külső ház, a linkelt blogbejegyzésben is egy 7 mm magas, SATA-s WD merevlemezzel volt tesztelve. Viszont ezt a külső házat már egyre kevésbé kapni a hazai boltokban, alig akad rá találat, de ha be tudod szerezni, akkor oké és nyilván jó választás.
Ha SSD-hez kellene USB-s külső ház, akkor lásd a téma összefoglaló "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezeténél leírtakat, az ott linkelt konkrét példákat, stb. Ahol el kellene dönteni, hogy most 2,5" SATA, vagy M.2 SATA SSD-hez kell-e külső ház, legyen-e UNMAP (TRIM) támogatás vagy sem és annak megfelelően választani. Az említett ORICO 2518S3 külső ház meg értelemszerűen csak 2,5" SATA SSD-ket kezel, de abba a leírtak alapján amúgy is a HDD lenne téve és használva, vagyis az SSD-nek elvileg külön külső ház kellene.
Egyébként filmnézéshez (olvasás) nyilván kissé overkill egy külső SSD és annak adatátviteli sebessége, oda akár egy pendrive is elég, meg pláne ha a tévén / médialejátszón is csak USB 2.0 portok vannak. Illetve max. PC-n, USB 3.X csatlakozásnál és a filmek másolásánál (írás) lehetne profitálni a külső SSD jóval nagyobb adatátviteli sebességéből. De végül is használni lehet akár külső SSD-t is ilyen célra, meg ha már megvan a belső SSD és az USB-s használathoz csak egy külső ház kellene. + Mivel a külső SSD-k energiaigénye általában valamivel kisebb szokott lenni mint a 2,5" külső HDD-knek, ezért akár 0,5 A-es USB 2.0 porton is működhetnak stabilan és nem feltétlen gond, ha nincsen a tévén / médialejátszón "HDD 5V 1A" jelölésű USB-port.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz villifog #5287 üzenetére
Esetedben amúgy mind a 3 db 2518S3 modell JMS578 chipes, mint a linkelt blogbejegyzésben?
Aztán ha már SATA-alapú USB 3.X külső SSD-k, akkor ha pl. UASP-t támogató Windowst futtató PC-n vannak használva, akkor ott a TRIM, illetve USB-n pontosabban az UNMAP parancs működik, letesztelted?Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
CreshiX
csendes tag
válasz King Unique #5288 üzenetére
és villifog:
köszönöm a segítséget és a gyors választ.
-
villifog
tag
válasz King Unique #5290 üzenetére
Elsőnek egyet, azután még kettőt rendeltem, szerintem ebből csak JMS-578 van tudomásom szerint. Nem vagyok egy tesztelő típus. Win7 prof és Win7 ultimate rendszeren használom. Nem használok Win 10-et.
A HDS egy régebbi verzióját használom HDS 5.30 PRO, nekem jó.
Amennyiben olyan gépen használom, ahol fel van rakva az USB-3-as driver, akkor mind a teljesítmény mind a kondíció 100/100. Amennyiben csak USB-2-es porton van használva akkor a teljesítmény 80, a kondíció 100%, tehát USB-2-es porton ki is írja, hogy az SSD trim funkciója támogatott, de inaktív.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz villifog #5292 üzenetére
Elvileg igen, JMS578 chipes a 2518S3 sorozat, de a gyártók ugye időnként módosíthatják az összetevőket, szerelhetik a külső házat akár másfajta vezérlővel is, azért kérdeztem csak, de mindegy.
Nem is feltétlen kell itt hosszasan tesztelni, illetve a TrimCheck teszt amúgy is hamar megvan. Viszont ha UASP-t natívan nem támogató legacy OS-t használsz mint amilyen a Windows 7 (ami ugye lakossági vonalon már EOL), akkor annál valóban felesleges tesztelni, mivel az UNMAP működésének feltétele az UASP, amely utóbbihoz ugye újabb, modernebb Windows szükséges. Az meg hogy a HDS (aminél 5.70 az aktuális verzió, alapesetben azt, illetve a legújabbat javasolt használni) a külső SSD-nél 100%-os teljesítményt és működő TRIM-et ír, USB-n nem feltétlen mérvadó, amit egy korábbi teszt is jól szemléltet.
Azért köszönöm!
-
villifog
tag
válasz King Unique #5293 üzenetére
Tudom, hogy javasolt lenne újabb Win-t használni, de nekem jó a Win 7. Tulajdonképpen a külső-házat is még olcsóbban vettem a mostani árnál. Szerintem egy 120-240 GB-os SSD is nagyon olcsó. Ha TV-hez lenne használva, szerintem ott sem működne a trim. Szerintem egy MLC-s vagy egy TLC-s SSD-nél sem kell nagyon aggódni a tapasztalatok alapján. Most már nem kerül 40 ezer Ft-ba egy 240GB-os SSD, mint annak idején pl:Intel 520-as SSD, tehát bőven megfizethető árban vannak a kisebb sata SSD-k. Te montad, hogy egy pendrive is bőven megfelelő lenne, de én inkább akkor is sata SSD-t és külső-ház kombót választanék.
-
King Unique
titán
válasz villifog #5294 üzenetére
Az UNMAP (TRIM) megfelelő működése alapesetben az SSD adatátviteli, illetve írási sebessége miatt lényeges, annak hiánya miatt ugyanis előbb-utóbb drasztikusan belassulhat, meg ha nem elég hatékony az SSD-nél a beépített Garbage Collection. Az meg ugye evidens, hogy nyilván nem feltétlen egy tévénél, az azon futó buta OS-nél reális a működése, hanem normális hardver- és szoftverkörnyezetben, lásd PC, Mac & desktop OS. Meg profitálni egy külső SSD adatátviteli sebességéből is nyilván az utóbbi környezetben lehet, nem is egy tévénél, amin gyakran csak USB 2.0 portok szoktak lenni, mint már említve volt. A külső SSD, olyat összerakni meg igen, egyre olcsóbb manapság és ha igazán komoly + gyors flash-alapú USB-s meghajtó kell, akkor nyilván jobb választás, mint egy hagyományos pendrive.
-
jel1
aktív tag
Üdv! Szerintem nem jó topicban járok, de nem találtam a témához közelebbit. Kérlek irányítsatok át a jó helyre!
SATA 2242 M.2-es SSD-hez keresek nála nem nagyobb USB tokot. Pendrive-ként használnám. TRIM, UASP nem árt, ha van... ali, ebay jöhet akár, ha valakinek van ajánlott linkje egy termékhez. Olcsón akarom megúszni. Inkább olcsó legyen, mint jó csak tudjam használni
Próbáltam nézni ali-t, de nem igazán látnak el infóval.
Köszönöm a segítséget az útbaigazításhoz, termékkiválasztáshoz!
-
King Unique
titán
De, jó topikban jársz, lásd a téma összefoglalóban a "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezetet, ahol M.2 SATA SSD-hez való USB 3.X külső házra is van példa. Ha olyan kell, aminél adott az UNMAP (TRIM) biztos támogatása, akkor meg pl. az AXAGON EEM2-U3 lehet jó választás.
Az eBay, AliExpress és társaik online piacterek kínálata, mások milyet vettek, mi ott most a best buy stb. felől meg értelemszerűen azok topikjaiban, illetve az eBay-es kütyük kis pénzért topikban javasolt érdeklődni, annak a témája.
-
isti732712
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy Axagon külső házat [link] , csatlakoztattam,minden jó szuper!
A kérdésem az lenne ha lecsatlakoztatom,nem "fizikailag"hanem hogy eltávolítható állapotba kerüljön,utánna ,hogy kell újracsatlakoztatni Win10 ben hogy ne keljen az usb kábelt ki be húzgálni?Köszönöm
Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember.
-
King Unique
titán
válasz isti732712 #5299 üzenetére
• How to reconnect an ejected USB drive on Windows 10
• 5 Ways to Remount Ejected or Safely Removed USB Device Without Unplug and ReinsertMegoldható többféleképpen is, a Windows 10 eszközkezelőlében az adott USB-tárolóeszköz letiltásával - újraengedélyezésével, valamint USB 3.0 portok esetén az USB 3.0 eXtensible Host Controller / USB-györkérhub (USB 3.0) letiltásával - újraengedélyezésével is, + külső programmal szintén. Viszont ilyenkor a más USB-portokon lévő többi csatlakoztatott USB-eszköz is leválasztásra és újracsatlakoztatásra kerülhet, úgy tessék ezt a módszert próbálgatni!
Egyébként ez a külső ház támogatja a készennléti (alvó) módot, amit a gyártó weboldala is ír a tulajdonságoknál.
"HDD Automatikus leállítás - merevlemez automatikus leállítása egy 10 percig tartó inaktivitás után."
Vagyis ha nincsen használva az eszköz, akkor inaktív állapotban készenléti módba vált 10 perc után és maradhat is úgy, majd ha kell, akkor abból felébred és újra használható lesz. Hasonló a helyzet a PC-t, illetve a rajta lévő OS-t alvó állapotba helyezve, majd abból ébresztve is. Vagyis ilyenkor nem feltétlen kell a Windowsban szoftveresen leválasztani, vagy ha már le van, akkor azt alapesetben azzal a céllal szokás, hogy utána fizikailag is el lesz távolítva az USB-kábel kihúzásával.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik 2,5"-os és részben M.2 méretformátumú, valamint USB, Thunderbolt stb. csatolófelületű külső házakkal foglalkozik és ad információkat, tanácsokat a vásárlók számára. A 3,5"-os külső házak, dokkolók és gyárilag készre szerelt külső merevlemezek az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak, az ügyben értelemszerűen ott tessék érdeklődni
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
• Milyen belső merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest