Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #19103744

    törölt tag

    válasz King Unique #6000 üzenetére

    Hmm... Érdekes amit mondasz. Már csak azért is mert pl. itt van 20Gb/s-os (USB 3.2 Gen2x2) és 40 Gb/s is Thunderbolt 3/4-hez, és elvileg ez az ORICO hivatalos oldala.

    Van még SLC is bőven de valóban, most, h. nézem brutál árak párosulnak hozzá. (eltekintve a kínaiaktól mert nekik van 40-50€-ért is 1TB-os)

  • King Unique

    titán

    válasz #19103744 #6001 üzenetére

    Az Apple hivatalos weboldalán is le van írva, amire céloztam.

    "A kábel a Thunderbolt 3 esetén legfeljebb 40 Gb/s sebességű, a 2. generációs USB 3.1 esetén pedig 10 Gb/s sebességű adatátvitelt tesz lehetővé"

    Vagyis a 40 Gb/s Thunderbolt 3 / 4 porton a 40 Gb/s adatátviteli sebesség 40 Gb/s Thunderbolt 3 / 4 és USB4 interfészes külső SSD-vel, külső házzal fog összejönni, mint amilyen pl. az ORICO-M2V01-C4 (példa).
    Ellenben pl. USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s) interfészes külső háznál, külső SSD-nél a 40 Gb/s Thunderbolt 3 / 4 porton max. 10 Gb/s adatátviteli sebesség támogatott, amiről egy másik topikban is volt szó és az ott linkelt videók is jól szemléltetik (példa). A 20 Gb/s adatátviteli sebesség eléréséhez eleve 20 Gb/s USB 3.2 Gen 2x2, vagy 40 Gb/s USB4 port szükséges.

    Dehogy van sok SLC SSD manapság, meg pláne a konzumer termékeknél, még az MLC is ritka, nemhogy az SLC. A linkelt weboldalon meg eleve megtévesztő, pontatlan az a találati lista az SLC SSD-kre szűkítve - ezért kell elsődlegesen mindig a gyártók hivatalos weboldalát nézni és max. másodlagosan az ilyeneket - , mivel pl. amelyik SSD-nél "3D NAND" megnevezés van, az eleve TLC / QLC. Na meg van amelyikhez konkrétan oda is írják, hogy TLC vagy QLC és max. a cache SLC (példa), ami megint más és nyilván nem egyenlő egy full SLC-s SSD-vel.

    [ Szerkesztve ]

  • PuffyMinnie

    tag

    Helló,

    Ezekhez a külső M2 SSD házakhoz amibe NVMe-t lehet rakni, mindhez adnak kábelt amivel csatlakoztatni lehet a számítógéphez? Vagy külön kell venni hozzá? Köszönöm

    Ha az elméd arra ösztökél, hogy beszélj, próbálj helyette figyelni!

  • King Unique

    titán

    válasz PuffyMinnie #6003 üzenetére

    Alapvető tartozék az USB-kábel az ilyen USB-s külső házaknál, amit pl. az AXAGON EEM2-UG2 külső háznál a téma összefoglalóban lévő videó is jól szemléltet, meg a termék hivatalos weboldalán is eleve le van írva.

    Tehát itt nem az a fő kérdés, hogy mellékelnek-e a külső ház használatához USB-kábelt, mert nyilván igen, hanem max. az, hogy pontosan milyen típusút és szüksége van-e a felhasználónak esetleg a gyárilag mellékelttől eltérő típusú kábelre is, kell-e olyat külön vásárolni a külső házhoz. Azaz pl. egy USB-C interfészes külső házhoz csak USB-C - USB-C kábelt mellékel a gyártó, vagy az USB-C - USB-C kábel mellé USB-C - USB-A adapter / kábelt is, hogy az utóbbival USB-A porttal szerelt PC-hez / Machez is csatlakoztatni lehessen, lásd a nemrég linkelt korábbi esetnél leírtakat.
    + Még akkor lehet indokolt a külön kábel vásárlása, ha a gyárilag mellékelt kábel túl rövid. Viszont a rövid kábel rendszerint nem véletlen, mivel a túl hosszú kábel akár adatkapcsolati és tápellátási problémákat okozhat, ezért sem nagyon szoktak a gyártók az USB-s tápellátású 2,5" / M.2 SATA / M.2 PCIe NVMe - USB 3.X külső házakhoz gyárilag X méteres USB-kábeleket mellékelni.
    Továbbá még akkor lehet indokolt a külön kábel vásárlása, ha esetleg a gyárilag mellékelt kábel hibás és nem megfelelő működést, nem megfelelő adatátviteli sebességet eredményez a használata, lásd más esetét. Viszont az ilyen eleve ritkább szokott lenni, mivel normál esetben nyilván nem hibás a gyárilag mellékelt kábel és megfelelő működést eredményez a használata, sőt van hogy éppen a gyárilag mellékelttől eltérő kábel használata okoz problémát.

    [ Szerkesztve ]

  • belassos

    csendes tag

    Sziasztok. Szeretnék egy külső ssd háttértárat összerakni.2 TB-os nagyságú átlagos felhasználásra, filmnézés ,adattárolás. PNY CS900 2.5 2TB SATA3 , [link] ,vagy Crucial MX500 2.5 2TB SATA3 [link] hozzá Gembird EE2-U3S-6 2.5 [link] házat. Mit szóltok hozzá? A válaszokat előre is köszönöm.

  • #19103744

    törölt tag

    válasz King Unique #6002 üzenetére

    Ezek nem támogatások amikről írsz. Az USB-C az egy szabvány, egy csatlakozórendszer. (Ezt nem neked mondom, hanem a gyártóknak kereskedőknek.) Lehet mögötte több féle interface, pl. USB/HDMI/TB/DP/PD stb. Zárójelben jegyzem meg, "nagyon bölcs" volt aki USB-nek nevezte el ezt is, (akik elfogadták azok is) így szerencsére a számítástechnikában kevésbé jártas ember nem tudja, h. egy multi csatlakozóról van szó, "amiben lehet bármi." Szerintem a kínaiak lobbiztak ezért, jó kis bizniszt reméltek, milliókat lehet megvezetni ilyenekkel, lásd korábban kék színű de valójában USB 2.0 eszközök, vagy a TB-nek nevezett de valójában csak USB-C csatlakozós USB 3.0 eszközök. Szóval amikor azt írja az általad favorizált Orico, h. USB4, akkor elgondolkodom, h. kinek szánja? Mert eszköz sincs még jóformán ami ilyen interface-t tartalmazna vagy ilyen sebességekre képes lenne, legalábbis megfizethető biztos nincs, de már itt kopogtatnak a 80/120 Gbit/s-okkal. (Átépítenék egy mini-t, találtam is egy jó kis UCFF alaplapot (630€), 1! azaz, egy db USB 4 van rajta. Kezdődik, ahogy évekkel ez előtt is 1.1-ről 2-re (bár azt még szoftveresen lehetett upolni) majd háromra, sőt még ma is gyakran rakosgatnak a nagy lapokhoz USB2-őt...
    Na de kicsit elkanyarodtam, szóval csak akkor lesz 40 ha vagy TB 3/4, vagy USB 4 van a fogadó eszközben, vagyis ha utóbbi akkor TB 4 is van mivel szabvány szerint támogatnia kell. 100 szónak is egy a vége, sikerült jól megkavarni a dolgokat ami annál is érdekesebb, h. pont ezt el akarták kerülni. Szerintem nem jött össze. Jah, mi ez a 2TB korlátozás? Kinek jó, vagy mire jó? Ezt a kört is lefutottuk már évekkel ezelőtt... :((( Pár $ spórollás a gyártónak közben meg az user szív vele. Napok óta keresgélek olvasgatok összehasonlítok, mintha semmi más dolgom nem lenne az életben csak ezzel foglalkozni. :W

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz belassos #6005 üzenetére

    A célra 2,5" SATA SSD-hez nyilván az említett Gembird EE2-U3S-6 külső ház is megfelelhet. Viszont ha olyan USB-s külső ház kell, aminél biztosan támogatott és működik az SSD specifikus TRIM illetve USB-n az UNMAP funkció, akkor általában pl. az AXAGON kínálatából célszerűbb választani, lásd egy másik válaszban részletezve. Bár az előbbi Gembird EE2-U3S-6 külső háznál pont működik a TRIM illetve az UNMAP az egyes beszámolók alapján, vagyis ilyen szempontból is jó választás lehet, meg amúgy is jókat írtak ott erről a modellről.

    A milyen belső SSD-t vegyünk és tegyünk a külső házba a "Milyen SSD-t vegyek?" topik témája, az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni, illetve folytatni, mivel ugye ott már szintén fel lett téve ez a kérdés.
    Ahol érdemes azt is megfontolni, hogy elég-e a 2 TB-nyi adat írásához egy adott esetben lassabb QLC | DRAM-less SSD, vagy inkább TLC | DRAM cache modell kellene, mert ugye az előbbi be tud lassulni rendesen, lásd más korábbi esetét itt a topikban.
    Aztán ha már adattárolás, akkor ugye a megbízhatóság sem utolsó szempont, bár fontos adatok tárolásánál elsődlegesen eleve az a lényeg, hogy legyenek naprakész biztonsági másolatok több tárolóeszközön, akár a 3-2-1 mentési stratégia szerint, stb.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz #19103744 #6006 üzenetére

    Az USB-C csak maga a fizikai csatlakozószabvány, ellenben külső házaknál lehet amögött USB 2.0 / USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) / USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1) / USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s USB 3.2) / USB 4 (és majd USB 4 V2.0), valamint Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 (és majd Thunderbolt 5) vezérlő is, pont ezért lényeges, hogy melyik mit támogat.
    Ahol külső ház adatátviteli sebesség specifikusan a lényeg továbbra is az, hogy ha pl. 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 port van a Macen / PC-n, akkor annak adatátviteli sebessége 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 (és USB4) interfészes külső házzal és kellően gyors M.2 PCIe NVMe SSD-vel használható ki. Ellenben pl. 20 Gb/s USB 3.2 Gen 2x2 interfészes külső háznál max. 10 Gb/s adatátviteli sebesség érhető a 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 porton, a 20 Gb/s eléréséhez 20 Gb/s USB 3.2 Gen 2x2 port szükséges, valamint elvileg 40 Gb/s USB4 (és 80 Gb/s USB4 V2.0) port esetén is működik.
    A 20 és 40 (és 80) Gb/s eléréséhez mindenképpen ezen értékeket támogató USB-C - USB-C kábel szükséges, ellenben USB-C - USB-A és Micro-B - USB-A típusú kábeleknél max. 10 Gb/s adatátviteli sebesség támogatott.
    Ha csak 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1 Gen 2) portok vannak a PC-n, akkor oda viszont értelemszerűen elég egy olyan interfészes külső ház is, felesleges a gyorsabb, mivel abban a hardverkörnyezetben nem lehet kihasználni annak adatátviteli sebességét.
    Azt már az ORICO-tól kérdezd, hogy az ORICO-M2V01-C4 külső háznál miért "USB4.0" megnevezés van, meg pontosan milyen chip van benne. Egyébként volt már példa arra, hogy Intel JHL7440 vezérlőnél "USB4/Thunderbolt 4" megnevezést használt egy gyártó, holott az eleve Thunderbolt 3 chip.
    Az ORICO egyébként nemcsak általam favorizált, hanem eleve nagy múltú, méltán népszerű és kiforrott gyártó ezen a területen, akárcsak mint pl. a Delock és az ICY BOX (RaidSonic).
    A "2TB korlátozás" azt jelenti, hogy max. 2 TB tárolókapacitású meghajtót (SSD) kezel a külső ház, vagy max. 2 TB tárolókapacitásúval tesztelte a gyártó, azaz az utóbbi esetben kezelhet akár annál nagyobb tárolókapacitásút is.

    Ezen topik keretében bőven elég is kb. ennyi és egyéb vonatkozásában nem feltétlen szükséges jobban belemenni ebbe a témába.

    [ Szerkesztve ]

  • #19103744

    törölt tag

    válasz King Unique #6008 üzenetére

    Nos köszönöm a rendkívül kimerítő választ, bár az első fele felesleges volt, gondoltam az eddig beszélgetésből kiderült, h. vágom ezeket. Végülis rendeltem egy ilyen kütyüt, elvileg 4TB-ig kezel, bár azt most nem tudom letesztelni. Nevetségesen hangozhat, de azért választottam ezt az eszközt, mert teljes bordázott, és le van kerekítve mindenhol, így remélhetőleg jobban kíméli pl. a táska zsebeket. Kíváncsi vagyok, h. a windows hogyan kezeli majd, lehet-e rá telepíteni opredszert direktben vagy trükközni kell majd.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz #19103744 #6009 üzenetére

    Az előző válaszban összegezve lettek a szükséges információk, azért lett terjedelmesebb, valamint mert az olvasottak alapján nem úgy tűnt, hogy minden pont annyira világos a kérdező számára. De akkor most már remélhetőleg minden tiszta ebben a témában.

    Van az ORICO kínálatában M.2 SATA SSD-ket támogató ORICO-AM2C3, valamint M.2 PCIe NVMe SSD-khez ORICO-AM2C3-G2 külső ház is, ahol M.2 PCIe NVMe SSD-hez értelemszerűen az utóbbi való.
    Az említett 2 külső ház egyébként USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) interfészes, vagyis azokkal 40 Gb/s Thunderbolt 3 / 4 porton nyilván nem lesz 40 Gb/s adatátviteli sebesség, hanem max. 10 Gb/s (~ 1000 MB/s —► ~ 1 GB/s), illetve az is csak az M.2 PCIe NVMe modellnél, mivel az M.2 SATA eleve 6 Gb/s alapú.

    Ha az USB-s külső SSD-re Windows 10/11 telepítése és onnan történő futtatása a cél, akkor az hagyományos módon eleve nem támogatott, oda Windows To Go szerinti telepítés szükséges, ami a Windows téma topikjaiban már többször részletezve lett (példa).

    [ Szerkesztve ]

  • #19103744

    törölt tag

    válasz King Unique #6010 üzenetére

    Igen ezeket már elmondtad fentebb. Ill. ha kattintasz a linkre akkor látod. h. NVMe. A belső, az elgondolás katasztofális. Úgy a tervezés mind a kivitelezést tekintve. Látszólag egyforma mindkét oldal, de nem bízták csak a reteszre, csak egyik oldalról lehet bedugni a tálcát. Ráadásul és ez végkép érthetetlen, a retesznek is csak ház egyik oldalán van bemarás, de ettől még össze lehet így rakni, de ha nem figyel az user, mivel nem reteszelődött (nem tud, mivel nincs bemarás) ki is csúszhat, és így fizikailag sérülhet a nyák és a meghajtó is. A meghajtó alacsonyabb, és mivel csak egy párnát adtak hozzá a bordával együtt sem éri el a házat, lötyög csuszkál benne ide-oda, vagyis közvetlenül nem tudja átadni a hőt, csak a levegőn keresztül, amivel viszont mindent felmelegít ami pont ellenkező hatást vált ki mint amit szeretnénk. A (USB-C-USB A átalakító) kábel amit adnak hozzá remek elgondolás volt kb. a kivitelezésig, ugyanis az összekötő műanyag szál ami a képen is látható, bár elhajlítható de túl vasztag és merev, nem kattan a helyére a csatlakozó. A csavart egy gumibak helyettesíti, amit alig lehetett belegyömöszölni, kiszedéskor viszont könnyedén kipattant, kerestem is vagy fél óráig. Megy vissza és ebből a szériából nem is kell több. Más ajánlat?

    A Win to go-t értettem trükközés alatt.

    [ Szerkesztve ]

  • inteltunder

    tag

    helló, gyors kérdés és már nem is zavarok :DDD

    tyúval ez a kazi kinézetű [link] oricoról mi a véleményetek?

    egy régi 250-es samsung ssd menne bele, nézegettem ilyen sima fekete axagon házakat is de ennek tetszik kazi kinézete :DD :DD csak lehet nem ajánlott gyártó vagy mifene

    köty

    jobb ma egy intel mint holnap egy amd

  • King Unique

    titán

    válasz inteltunder #6012 üzenetére

    2,5"-os SATA HDD és SSD meghajtókhoz 9,5 mm-es magasságig nyilván megfelelhet az ORICO-2580U3 külső ház is, viszont konkrét tapasztalat itt nem nagyon van ezzel a modellel, ami korábban egy másik kérdésre adott válaszban is lett írva.

    Ha már AXAGON, akkor az ottani kínálatban lévő egyes külső házak a TRIM, illetve USB-s csatlakozásnál az UNMAP néven futó megfelelőjének a biztos támogatása okán eleve előnyösebbek lehetnek SSD-khez.
    Viszont ha nem lesz sokszor írva és törölve a külső SSD, akkor nem feltétlen létszükséglet a TRIM illetve UNMAP támogatása és működése, valamint szükség esetén megoldható akár máshogyan is a szabad terület kinullázása (példa). + Ha az SSD-nél kellően hatékony a Garbage Collection működése, akkor az is tudja némileg ellensúlyozni a TRIM / UNMAP hiányát. De ettől függetlenül az ideális mégis nyilván az, ha egy SATA-USB külső SSD-nél is működik a TRIM, mármint pontosabban az UNMAP USB-s csatlakozásnál.

    [ Szerkesztve ]

  • papafater197

    tag

    Sziasztok! Vásároltam Orico PWM2-BK M.2 Enclosure Black .Két M2 SSD behelyezés után sem látja egy gép sem. Csak melegszik.. Ötletetek van?Vagy csak rossz?

  • King Unique

    titán

    válasz papafater197 #6015 üzenetére

    Nemrég egy másik válaszban le lett írva itt, hogy az ORICO-PWM2 külső ház M.2 SATA SSD-khez való, ellenben M.2 PCIe NVMe SSD-khez ugyanezen gyártó kínálatában a hasonló ORICO-PWM2-G2 és ORICO-PWDM2-G2 külső házak.
    Ha M.2 PCIe NVMe SSD-hez kell külső ház, akkor lásd az előbb említett ORICO, valamint egy másik válaszban + az ennél az esetnél megadott modelleket.
    Ha az előbbi a helyzet, azaz M.2 SATA SSD-ket kezelő külső házba M.2 PCIe NVMe SSD lett téve, akkor értelemszerűen az a probléma forrása, azért van "behelyezés után sem látja egy gép sem" állapot.
    Ha az M.2 SATA SSD-ket kezelő külső házba M.2 SATA SSD lett téve és úgy van a "behelyezés után sem látja egy gép sem" állapot, akkor viszont jó lenne tudni, hogy pontosan mit jelent ez. Vagyis ha Windowsról van szó, akkor ott mit mutat az eszközkezelő és a lemezkezelő.

    [ Szerkesztve ]

  • -=Starwing=-

    tag

    Sziasztok!

    Wifi-s külső házat keresek, melyben cserélhető a Hdd/SSD(Sata).
    Szerintetek miért vannak a kínálatból kifutóban a wireless HDD-k? Legalábbis én szinte már nem is látok a webáruházakban. De cáfoljatok meg ha nem így van.

    "Ajándék csónak ne nézd a lapát..." XD

  • papafater197

    tag

    válasz King Unique #6016 üzenetére

    Szia! Köszönöm szépen a választ! Próbáltam itt rákeresni a témára,de nem sikerült.Orico PWM2-G2 a ház és egy M2 PCIe NVMe SSD-t szerettem volna életre kelteni benne.Kipróbáltam 2 SSD vél is de csak melegszenek,illetve a controll lámpa ki sem gyullad a házon ....Pedig még csak az sincs hogy rosszul helyezem bele,mert nincs más opció... Köszi szépen!!!

  • #19103744

    törölt tag

    Nos az utóbbi pár napban keresgéltem olvasgattam jó sokat a témával kapcsolatban, végül arra a következtetésre jutottam, h. a külső házak és a körülöttük lévő technológia egy vicc.
    Mivel évtizedek óta használjuk az optikát, már réges rég ezen kellene adatokat továbbítani.
    A házak sebessége gyalázatos, mégis horror árban vannak. Előbbi oka, legalábbis a keresgélésekből ez jött le, a nagyon kis áramerősség, így összességében messze elmarad a szükséges teljesítménytől, vagyis eleve nem is tud gyorsabb lenni egy külső ház, ha 900mA-ről és hasonlókról beszélünk. Valószínűleg a 20-40Gbps-ra hazudott eszközök többet tudhatnak (2800/2100 -at ígérnek), de valakinek nem megy a matek itt sem, valszeg a marketingeseknek. Mindeközben a meghajtók csúcsfogyasztása messze felülmúlja ezeket az értékeket, 1,8-3A (10W) vagy akár még több is lehet a felvett teljesítmény, egyszóval ne is várjon senki gépbe épített sebességeket, vagy, hogy ki tudja hajtani maxra a középkategóriás meghajtóját. Mindez mellé pofátlanul drágák ezek a kütyük. Egy "nagy" sebességű külső M.2 házak100€ fölött járnak bőven, miközben egy igen erős miniPC kattintásra várva 500-600€. Valakik elvesztették az értékitéletüket ez 100%. Egyszóval, ha mindenképp kell egy külső ház, vedd meg a legolcsóbb márkásat, nagy truváj itt nincs és nem is lesz, mert mire lenne, addigra a lapkák tovább gyorsulnak, ezek a "nagy" nevek meg tovább kullognak majd utánuk.

  • King Unique

    titán

    válasz #19103744 #6019 üzenetére

    Nem világos, hogy mi alapján sikerült ilyen fals következtetésekre jutni? :F
    Ebben a topikban nem rémlik, hogy előzetesen bárki is állított volna ilyeneket.

    A max. 900 mA áramerősség és 4,5 W az USB 3.2 Gen 1 (5 Gb/s), azaz USB 3.0 portnál van, ellenben USB-s vonalon azóta már megjelent az USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) és az USB 3.2 Gen 2x2 (20 Gb/s) is, valamint jelenleg már USB4 (40 Gb/s) és USB4 version 2.0 (80 Gb/s) interfészeknél tart a technológia, ahol USB-C alapon a "Power delivery" értékei már eleve magasabbak, lehet az pl. 5 V, 1.5 A / 3 A, akár 20 V és 5 A is, stb.
    Aztán ott vannak a Thunderbolt 3 és Thunderbolt 4 szabványok is szintén USB-C alapon, amiknél ugyancsak nem 900 mA a leadott max. áramérték, hanem lehet annál jóval több is.
    Az AXAGON EEM2-SG2 SuperSpeed+ külső háznál adatátviteli sebesség tekintetében nyilván az a lényeg, hogy USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) interfészes. Vagyis annál max. ~ 1 GB/s adatátviteli sebesség lehetséges, aminek eléréséhez nyilván nem 5 Gb/s és 900 mA USB 3.0 port kell, hanem értelemszerűen legalább 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 (USB 3.1 Gen 2) port szükséges.
    Az előző válaszokban - pl. ebben és ebben - világosan le lett írva itt, hogy milyen interfész szükséges a külső háznál és a PC-n / Macen lévő portnál a nagyobb adatátviteli sebesség eléréséhez, sőt még konkrét példával is szemléltetve lett ez Thunderbolt 3 / USB4 alapon. Vagyis nem világos ezek után a "A házak sebessége gyalázatos" kijelentés, amikor a linkelt példa is világosan szemlélteti, hogy pl. egy M.2 PCIe Gen 3.0 x4 SSD adatátviteli sebessége már elég jól kihasználható 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 / USB4 alapon.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz King Unique #6020 üzenetére

    + Ha a nemrég a pendrive-os topikban leírtakat nézzük, akkor inkább az a vicc, hogy azok az extra gyors pendrive-ok (vagy inkább pendrive-szerű külső SSD-k) is max. 10 Gb/s alapú USB 3.2 Gen 2 adatátviteli sebességet tudnak jelenleg, sőt sokáig max. 5 Gb/s USB 3.2 Gen 1 (= USB 3.0) szinten voltak, ellenben az USB 3.X / USB4 / Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 - M.2 PCIe NVMe alapú gyárilag készre szerelt külső SSD-k és külső házak már korábban és most is annak a többszörösét.

    [ Szerkesztve ]

  • #19103744

    törölt tag

    válasz King Unique #6020 üzenetére

    "Ebben a topikban nem rémlik, hogy előzetesen bárki is állított volna ilyeneket."
    Én állítom, és most.

    Már bocs, de nem tudom te kinek a pártján állsz. Világosan le van írva az általad is linkelt Axagonnál, h. 900mA amit tud, és szerintük ez elég mindenre IS! Biztos azért nagyobb a lemezek áramigénye, mert nem értenek egyet a gyártók a globális felmelegedéssel. Vagy szerződésben vannak a világ összes energiaszolgáltatójával vagy nem tudom... Az egész marketingszöveg egy katasztrófa de a kedvencemet azért idézem: "• A doboz sávszélessége / adatátviteli sebessége 1000 MB/s (1 GB/s) körül van, a USB 3.2 Gen 2 csatlakozó korlátai miatt." 1000 sebből vérzik, úgy adja elő, mintha az interfész lenne a legfőbb akadája a nagyobb sebességnek. Igen, nem tud többet, de maga az eszköz sem. De még mindig nem ez a lényeg! Úgy látszik a lényeg az ami nem ment át, még egy fél napot kellett volna körmölnöm... A lényeg, h. egy középkategóriás meghajtót sem tud fullra meghajtani. De még a 130€-s kategória sem! Még egyszer leírom másképp más szavakkal, hátha most átmegy. A 130-160€ ház max. 2800/2100 a full sebesség, miközben 80€ egy 2TB-os 3500-as meghajtó. Már csak az a kérdés, h. ki van kiért? Azért kell egy lemez, h. legyen egy semmit érő házunk, vagy van egy 7000/5000-es lemezünk, és beletesszük egy házba...? De nem százezermillióért bakker! Ez olyan mintha az autód gumija többe kerülni mint a fél kocsi. De mutass nekem egy akár Thunderbolt 3-4-5 120 vagy 100 milliós verziót is, amivel ezek a hulladékok elérik egy középkategóriás lemez sebességét, ja és ár érték arányban azért legyen partiban, ne kerüljön többe a leves mint a hús!

  • #19103744

    törölt tag

    válasz King Unique #6021 üzenetére

    35€ tokkal vonóval postával egy 250GB-os, 50€ egy 512-es és 69 azaz hatvankilenc euró az 1TB-os pen. Tehát ha nem már egy meglévő lemznek kell a ház, akkor nincs partíban az árával a ház+SSD. És igen, valamivel lassabb, viszont ujjnyi vastag, elfér a csikkzsebben, nem kell kábellel szenvedni stb.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz #19103744 #6022 üzenetére

    Már bocs, de nem világos milyen alapon terjesztesz itt pontatlan / téves információkat úgy, hogy a linkelt korábbi válaszokban már le lett írva a lényeg. Amikre ráadásul azt írtad, hogy felesleges leírni, mert mindennel tisztában vagy, ellenben a mostani eset sem pont ezt mutatja...

    Az AXAGON EEM2-SG2 SuperSpeed+ külső háznál történetesen az alábbiak vannak leírva.

    Az állomás teljes áteresztőképessége / átviteli sebessége az alkalmazott USB 3.2 Gen 2 interfész függvénye (elméletileg 10 Gbit/s).
    A doboz sávszélessége / adatátviteli sebessége 1000 MB/s (1 GB/s) körül van, a USB 3.2 Gen 2 csatlakozó korlátai miatt A doboz sávszélessége / adatátviteli sebessége 1000 MB/s (1 GB/s) körül van, a USB 3.2 Gen 2 csatlakozó korlátai miatt
    Tápellátás az USB busz által 900mA-ig, egy USB port minden esetben elég.

    Az előbbieket különösebben nem szükséges magyarázni, világosan oda van írva, hogy max. 1000 MB/s (1 GB/s) adatátviteli sebességet tud a külső ház, ami egy 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2 modellnél reális, meg ráadásul a másik topikban lévő teszt is világosan szemlélteti M.2 PCIe NVMe SSD-vel. Tehát nem világos miért lenne ez "1000 sebből vérzik", amikor evidens, hogy az adatátviteli sebességet maga az USB 3.2 Gen 2 szabvány limitálja max. 10 Gb/s (1 GB/s) értékre.
    A tápellátásnál az a 900 mA valószínűleg csak az alapesetre vonatkozik, ellenben az USB-C szabványnál lehet az áramerősség 1,5 A és 3 A is az alkalmazott módtól függően.
    Ahol nem világos a "összességében messze elmarad a szükséges teljesítménytől, vagyis eleve nem is tud gyorsabb lenni egy külső ház, ha 900mA-ről és hasonlókról beszélünk" kijelentés miértje, amikor az adatátviteli sebességnél eleve megadja a gyártó a max. 1000 MB/s (1 GB/s) értéket, valamint a másik topik tesztje is világosan szemlélteti, ahol ráadásul M.2 PCIe NVMe SSD van a külső házban.

    "A lényeg, h. egy középkategóriás meghajtót sem tud fullra meghajtani. A 130-160€ ház max. 2800/2100 a full sebesség, miközben 80€ egy 2TB-os 3500-as meghajtó. Már csak az a kérdés, h. ki van kiért? "

    Mármint azt akartad írni, hogy egy M:2 PCIe 3.0 X4 NVMe SSD-t a linkelt példában a 40 Gb/s Thunderbolt 3 / USB4 külső ház és port majdnem teljesen kihajtott és ~ 3000 / 2900 MB/s írási és olvasási sebességet tudott, amit a tesztet készítő fórumtag is kiemelt. + Létezik már olyan USB4 interfészes külső ház is, aminél 3763 / 3146 MB/s olvasási és írási sebességet ad meg a gyártó, amivel még inkább, sőt kb. teljesen kihasználható egy Gen 3-as NVMe SSD adatátviteli sebessége. :))
    Az meg nem újdonság, hogy egy Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 / USB4 interfészes külső ház feláras és nem olcsó, valamit valamiért.

    "Azért kell egy lemez, h. legyen egy semmit érő házunk, vagy van egy 7000/5000-es lemezünk, és beletesszük egy házba...?"

    Mondta, írta itt bárki is, hogy okvetlenül M.2 PCIe Gen 4.0 x4 NVMe SSD-t kell tenni a 10 Gb/s (max. 1 GB/s) USB 3.2 Gen 2 külső házba? Nem, elég bőven egy M.2 PCIe Gen 3.0 x4 modell is, aminek az adatátviteli sebessége 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 / USB4 alapon már elég jól kihasználható, mint a már linkelt példa és cikk is mutatja.
    Ha valaki egy M.2 PCIe Gen 3.0 / 4.0 x4 NVMe SSD-t külső meghajtóként akar használni, akkor talán nem vehet hozzá 10 / 20 / 40 Gb/s USB 3.2 Gen 2 / USB 3.2 Gen 2x2 / USB4 / Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 interfészes külső házat, ha van olyan port a PC-n / Macen és elég számára az az adatátviteli sebesség? De, nyilván megteheti és használhatja úgy.
    Egyébként az USB4-nél van már 80 Gb/s USB4 version 2.0 is, valamint szintén 80 Gb/s Thunderbolt 5 is lesz. Vagyis ha megjelennek az ilyen portok gazda (PC / Mac) és eszköz (külső ház) vonalon egyaránt, akkor már egy M.2 PCIe Gen 4.0 x4 NVMe SSD adatátviteli sebessége is kihasználható lesz külső meghajtóként csatlakoztatva.

    "Tehát ha nem már egy meglévő lemznek kell a ház, akkor nincs partíban az árával a ház+SSD"

    Ha már magyar fórum, akkor legyenek hazai árak és webáruházak, ahol egy 1 TB-os Silicon Power Marvel Xtreme M80 pendrive jelenleg kb. 35-36 ezer forint, egy 1 TB-os M.2 PCIe NVMe SSD már van 17-18 ezer forinttól is, amihez pl. az említett USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) AXAGON EEM2-SG2 külső ház 11-12 ezer forintért megvehető jelenleg, ahol 18 + 12 = 30 ezer forint. :))
    De amúgy nem feltétlen szerencsés a kettőt egy lapon említeni, mert kb. almát a körtével esete és nem feltétlen egy kategória a kettő, az említett pendrive-nál megáll 1 TB-os tárolókapacitásnál és 10 Gb/s USB 3.2 Gen 2-nél a tudomáy, míg az M.2 PCIe NVMe alapú külső SSD-knél, külső ház + belső SSD = külső SSD megoldásoknál lehet jelenleg akár 8 TB-os tárolókapacitás és 40 Gb/s adattátviteli sebesség is. Na meg a külső házas megoldásnál a belső (SSD) is eleve kiválasztható tetszés (pl. TLC, DRAM cache modell) szerint, míg abban a pendrive-ban ki tudja pontosan milyen belső van.

    Ha nem külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás vásárlása és használata a cél, hanem pendrive kell, akkor az ügyben értelemszerűen a "Milyen pendrive-ot vegyek?" topikban kellene érdeklődni, folytatni a már elkezdett értekezést.

    [ Szerkesztve ]

  • #19103744

    törölt tag

    válasz King Unique #6024 üzenetére

    Megint egy regény. Te ennyire ráérsz? :D

    A következő szavakkal ill. információkkal van bajom:
    "elméletileg", "...körül van", "valószínűleg" "majdnem teljesen"
    Akkor én is átutalhatok valószínűleg, kb., elméletileg, majdnem a teljes összeget, az úgy jó lesz?

    "Az előbbieket különösebben nem szükséges magyarázni, világosan oda van írva, ..."
    Oda van írva a hülyeség amit te is megtámogatsz. Ugyanis az USB 3.2 Gen.2, így ebben a formában nem létezik. Ha nem írja oda, h. 2x1 akkor az parasztvakítás. (amúgy azt is feleslegesen)
    Ha már wikipédia. link
    Azaz, 2022 Szeptembertől, vagyis már egy éve, új elnevezési séma van érvényben.
    Pont azért, h. a marketingesek ne tudjanak kavarni, vagy mondhatnám (ha jöhiszemű lennék az előbbiekkel), ne tudjon a kevésbé tájékozott ember eltévedni. Aki pedig nem ezt használja, az szándékosan meg akarja téveszteni, meg akarja zavarni a vásárlót.
    Hivatalosan tehát USB 10-nek kellene nevezni, ugyanis ide átkerült az USB 3.2 Gen.2x1. (Mégis úgy használják ahogy. Szándékosan, tudatosan.)

    Egyébként, csak halkan mondom, a 900 mA tápellátás a 3.0 paramétere (6x150 mA). Az USB-C-vel egy időben jelent meg a nagyobb áram 2014-ben. (6x250 mA) ...de hát, mindegy is mert ezt sem tudja. Pedig USB-C...

    "Létezik már olyan USB4 interfészes külső ház is..." Aszta! Az azért megvan ugye, h. az USB4 40 Gbit/s? Már majdnem tudja. 129,00$-ért. De még mindig 80€ egy alsóközépkategóriás 3500MB/s (28 Gbit/s) sebességű meghajó, remélem az megvan azért. Itt van amiről beszéltem. Többe kerül a leves, mint a hús. Még a végén kiderül, h. nem is a meghajtó a lényeg, hanem a külső ház :D Amit mondtam, most másképp... Azért veszünk bele egy lemezt, h. picivel nehezebb legyen, ne kongjon üresen :D

    "Ha már magyar fórum, akkor legyenek hazai árak és webáruházak..." Legyenek. De azért kattintani lehet máshova is remélem. Ha már elfogadják a pénzemet máshol is... és akkor mindjárt 30 alatt lesz a pendrive még akkor is ha felszámolnak pl. postaköltséget, ingyen postával meg nincsenek partiban a magyar webshopok.

    "De amúgy nem feltétlen szerencsés a kettőt egy lapon említeni"
    Nem. Viszont én egy konkrét elhatározással jöttem ide. Nem mondhatod, h. nem írtam le. Mellé még, (bár ez nem volt opció) szerinted melyik hordozhatóbb, a pen, vagy a kábeles rack?

    "Mondta, írta itt bárki is, hogy okvetlenül..."
    Nem mondta. Nem is kell mondani, ennek nyilvánvalónak kellene lenni. Ahogy többféleképp is utaltam rá, nem a meghajtó van a házért, hanem fordítva. Legalábbis így kellene lennie.

    Azt látom, h. figyelmen kívül hagyod az ár/értéket. Pedig az is tényező, még a világ minden pénzével rendelkező embernek is. Továbbra is tartom, h. irreálisan drágák (vagy keveset tudnak kinek mi fekszik jobban) a házak. 100 szónak is egy a vége, ha egy pendriveba bele tudják rakni az elektronikát is a tár mellé, akkor nyilván nem a chip az ami drága, hanem az üzletpolitika ami köréje épül. Vagyis, pofátlanul drága, pedig a miniPC hasonlatommal is utaltam rá, h. nem kellene annak lennie.

    "Ha nem külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás vásárlása és használata a cél..."
    Mint láthatod, ott is jártam....

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz #19103744 #6025 üzenetére

    Mivel eleve te kezdted itt hosszasan, litániázva ragozni a témát, a nyilvánvaló tényeket több ponton is firtatni újra és újra, ezért ilyenkor nem meglepő, ha ez részletes, kifejtős választ igényel objektív alapon, meg ugye mégiscsak egy szaktopikról van itt szó. Ahol ezek után inkább esetedben lehetne jogos kérdés a "Te ennyire ráérsz?", holott korábban 1x már ki lett tárgyalva ez a téma itt.

    Igen, azokkal a kifejezésekkel, szavakkal a leírtak alapján itt valóban neked lehet problémád, mivel mások számára általában érthető szokott lenni, ha egyértelműsítve van az adott szövegkörnyezetben egyéb információkkal is (pl. 10 Gb/s), akkor pedig pláne, amit a kifogásolt USB 3.2 Gen 2 esete is jól szemléltet.

    "Ugyanis az USB 3.2 Gen.2, így ebben a formában nem létezik"

    Attól, hogy időnként átnevezgeti a szabványait az USB-IF, majd azt utána javasolt és nem feltétlen minden esetben kötelező használati formaként írja elő, még nem feltétlen jelenti azt, hogy egy gyártó ne használhatná az USB 3.2 Gen 2 jelölést továbbra is. Ahol még az előzőleg hivatkozott Wikipedia USB 3.2 oldalon is eleve úgy van megadva, a Gen 2x1 megnevezés opcionális volt, nem minden gyártó használta, ahogyan a legújabb "USB 10 Gbps" megnevezést sem, amit leginkább a kábeleknél szokás feltüntetni újabban.
    Egyébként nem teljesen világos, hogy ez most miért lett hirtelen ennyire firtatva, mivel eddig sem volt téma, érdekes módon a korábbi válaszokban nem volt kifogásolva.

    "Az állomás teljes áteresztőképessége / átviteli sebessége az alkalmazott USB 3.2 Gen 2 interfész függvénye (elméletileg 10 Gbit/s)"
    "A doboz sávszélessége / adatátviteli sebessége 1000 MB/s (1 GB/s) körül van, a USB 3.2 Gen 2 csatlakozó korlátai miatt A doboz sávszélessége / adatátviteli sebessége 1000 MB/s (1 GB/s) körül van, a USB 3.2 Gen 2 csatlakozó korlátai miatt"

    Ha egyértelműsítés végett eleve megadja a gyártó, hogy 10 Gb/s és 1000 MB/s (1 GB/s), akkor kb. mindenki számára egyértelmű, hogy USB 3.2 Gen 2 alatt a 10 Gb/s "USB 10 Gbps" változat értendő. Szóval szó nincs itt semmilyen "szándékosan meg akarja téveszteni, meg akarja zavarni a vásárlót" dologról. :N

    Igen, elég halkan, mivel az USB 3.0 szabványnál a 900 mA és 4,5 W mellett már akkortájt is volt USB-BC 1.1 és 1.2 1,5 A / 2,4 A és 7,5 W értékekkel, szóval nem az USB-C szabványnál jelent meg a 1,5 A, ami ugye ott lehet akár 3 és 5 A is. :)
    Az "mert ezt sem tudja. Pedig USB-C" állítás és annak miértje továbbra is érdekes, mivel ha szabványos USB-C port és kábel van a külső háznál, akkor tudni kell annak a 900 mA-nél akár nagyobb áramértéket is kezelni, függetlenül attól hogy esetleg pontatlanul mit ír oda a gyártó. Valamint a másik topikból vett példában eleve NVMe SSD van a külső házban ami tudta az 1000 MB/s (1 GB/s) körüli értéket a teszt alapján, vagyis az "nem is tud gyorsabb lenni egy külső ház, ha 900mA-ről és hasonlókról beszélünk" állítás sem állja meg a helyét.

    Tehát miután meg lett cáfolva azon téves állítás egy konkrét példával, miszerint még egy Gen 3-as NVMe SSD adatátviteli sebessége sem használható ki a manapság elérhető külső házakkal, erre jön az "USB4 40 Gbit/s", aminek miértje nem világos, amikor már eleve le lett írva hogy az 40 Gb/s.
    Van pl. M.2 PCIe Gen 3.0 x4 és M.2 PCIe Gen 4.0 x4 NVMe SSD, az a lényeg elsődlegesen a milyen adatátviteli sebességet tud kérdésnél, nem a "középkategóriás" és "alsóközépkategóriás", amely utóbbiak konkrétumok nélkül nem sokat érnek, mert akár egy olcsóbb NVMe SSD is hozhatja az adott PCIe szabvány szekvenciális maximumát.
    Az már előzőleg is le lett írva, hogy a gyorsabb interfészes külső házak, főleg a Thunderbolt és most az USB4 is rendszerint eleve felárasak, az olcsóbbak az 5 / 10 Gb/s USB-s változatok, ami nem újdonság, így van már egynéhány éve. Vagyis ha ez tény, akkor felesleges újra és újra leírni, hogy melyik hány dollár / euró, vagy megveszi annyiért a vásárló, vagy nem. Ami azért többeknek rendszerint sikerülni szokott és nem kell hozzá multimilliomosnak sem lenni, mint a már linkelt példa is mutatja. :))

    Lehet rendelni természetesen külföldről is, de azért egy hazai fórumban ne kizárólagosan az ottani árak legyenek már a hivatkozási alap, hanem elsődlegesen értelemszerűen a belföldi és csak utána a külföldi. Na meg pl. ebben a topikban sem mindenkinek volt opció a külföldről rendelés és többen kifejezetten belföldi webáruházak kínálatában megtalálható külső házakat kerestek.

    "akkor mindjárt 30 alatt lesz a pendrive még akkor is ha felszámolnak pl. postaköltséget"

    Tehát miután az előző válaszban sikeresen meg lett cáfolva a "Tehát ha nem már egy meglévő lemznek kell a ház, akkor nincs partíban az árával a ház+SSD" állítás, akkor most jön az, hogy dehát külföldi webáruházból, online piactérről rendelve olcsóbb az a pendrive is. Lehet, de akkor ennyi erővel a külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás is még olcsóbb lehet és továbbra is ott tartunk, ahol az előbb. :))

    Nyilván nem, mert nem is lehet egy lapon említeni a kettőt, pláne egy komolyabb külső ház, külső SSD ellenében. Ahol egy M.2 formátumú külső ház, külső SSD eleve pendrive-hoz hasonló fizikai méretű, sőt még külön kábel sem feltétlen szükséges a használathoz, mivel vannak beépített csatlakozóval ellátott modellek is (példa) / (példa). Szóval ennyit a hordozhatóságról.

    "Azt látom, h. figyelmen kívül hagyod az ár/értéket "

    Mivel az előző válaszban a hazai webáruházas példával sikeresen meg lett cáfolva a "Tehát ha nem már egy meglévő lemznek kell a ház, akkor nincs partíban az árával a ház+SSD" állításod, vagyis világosan szemléltetve lett, hogy a külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás akár lehet olcsóbb és költséghatékonyabb is az említett pendrive-nál, ezért nem világos ezen kijelentés miértje, meg akkor ezek szerint pont a fordított eset áll fenn...

    Igen, 100 szónak is egy a vége, ha nem cél meglévő belső SSD-hez külső ház vásárlása, hanem eleve pendrive kell, akkor továbbra is a "Milyen pendrive-ot vegyek?" topikban kellene érdeklődni, ott folytatni és fejtegetni azt a témát. Itt felesleges azzal offolni és pont itt nekiállni sulykolni, hogy ne vegyünk külső házat, hanem inkább pendrive-ot helyette.

    Köszönjük!

    [ Szerkesztve ]

  • #19103744

    törölt tag

    válasz King Unique #6026 üzenetére

    Picit lapozz vissza kérlek, ki kezdett el litániát tartani. Sok vagy, ezt nem mondták még? Annyit kell válszolni amennyit kérdeznek.

    "mivel mások számára általában érthető szokott lenni..." Mert nem teszik szóvá esetleg nem érdekli őket még nem jelenti, azt, h. igaz is. Ellenben olvastam már hozzám hasonló kritikus véleményt.

    "Attól, hogy időnként átnevezgeti a szabványait az USB-IF, majd azt utána javasolt és nem feltétlen minden esetben kötelező használati formaként írja elő..."
    Olyan rettentő sokszor nem nevezgette át szerintem. Am. nem érzed ebben a félmondatban is az ellentmondást? Most akkor ez előírás, vagy hasraütésszerűen bárki bármit, vagy lehet ilyet is olyat is mindenki a megtévesztő kedve szerint...? :)
    " nem minden gyártó használta..." Erről beszélek. Egy szabvány, amit mindenki úgy használ ahogy kedve tartja, ahogy üzletileg jobb neki.
    "2x1 megnevezés opcionális volt..." Köszi. Tehát teljesen mindegy h. 5 vagy 10 Gbit/s. Ugyanis semmi másból, csak ebből derül ki biztosan.

    " ahogyan a legújabb "USB 10 Gbps" megnevezést sem..." A nagyobb gyártók már odaírják. Még ha csak a számot is, de az már elég biztos támpont.

    "A doboz sávszélessége / adatátviteli sebessége 1000 MB/s (1 GB/s) körül van, a USB 3.2 Gen 2 csatlakozó korlátai miatt A doboz sávszélessége / adatátviteli sebessége 1000 MB/s (1 GB/s) körül van, a USB 3.2 Gen 2 csatlakozó korlátai miatt""

    Most akkor 1000MB/s vagy 1GB/s?
    1000 MB/s az 8Gbit/s. Felénk legalábbis. Ez azóta van így amióta meghatározták, h. "1 byte 8 bit-ből" áll. Még a hiányzó 2Gbit/s is igen csak megmelengetné néhány internetező szívét. Ezt a példát azért írtam, h. legyen mibe kapaszkodnod ;)
    Hasonlóan nem stimmel visszafelé sem, hiszen 1GB/s csak 125 MB/s. Ez is elírás biztosan. Meg még ki tudja mi minden. Néha úgy érzem ez is csak egy google fordítós csincsung gyártó, nem tudom komolyan venni.

    A feszültségnél megint nem azon van a hangsúly, ahova teszed. A lényeg, 900mA nem elegendő arra, h. rendesen kihajtsa a lemezt. Ez azért van, mert egy kisebb teljesítményű olcsóbb elemet használnak, spórolnak néhány centet. Csak hosszas teszteléssel, hosszútávú használattal lehetne kideríteni, okoz-e bármiféle instabilitást az, h. nem a kellő áramerősséget/teljesítményt kapja meg a meghajtó.

    "Tehát miután az előző válaszban sikeresen meg lett cáfolva..." Az nem cáfolat. Így nem is lehet sikeres. Ha már van egy lemezed, akkor elgondolkozhatsz azon, h. veszel-e hozzá házat bár ha ki akarod hajtani maxra mintha a gépedben lenne, akkor elég zsebbenyúlós lesz, többe fog kerülni mint maga a meghajtó új ára. Vagy, "olcsót" veszel, és elfogadod a brutális sebességcsökkenést, vagy hagyod a fenébe és veszel egy pendrive-ot.

    Nah de mindegy is, nem folytatom. Idézgethetném minden második modatod, de nem akarom telefloodolni a topickot, elengedem a témát. Segítségeddel nem sikerült megtalálni álmaim külső házát, ezért most évekig nyugtalanul fogok forgolódni minden éjjel.
    Vagy nem.
    Köszöntem! :R

  • King Unique

    titán

    válasz #19103744 #6027 üzenetére

    Ha visszaolvasunk és megnézzük pl. ezt és ezt a hozzászólást, akkor te már a legelső hozzászólásoknál felesleges és ide nem illő offolással kezdtél, valamint ugyanúgy litániáztál a legutóbbi hozzászólásaidnál, válaszaidnál is. Tehát ha ezek után kritizálsz mást ilyen téren, akkor az elég ironikus. :B
    Ha eleve összetett egy kérdés és megkérdeznek, firtatnak benne 5-6-10 dolgot is, akkor logikus, hogy a válasz is ahhoz igazodik terjedelmében, részletességében, meg nem igen / nem szintű lesz, ha már szaktopik. De akkor legközelebb fogd rövidre a kérdést és 1 hozzászólásban 1 kérdés legyen, aztán akkor nem kell bővebb válasz, sőt ha valami 1x már ki lett tárgyalva itt és kaptál rá választ, akkor azt nem kell újra és újra megkérdezni, akkor még rövidebb lesz, elég lesz visszaolvasni, vagy használni a keresőt. ;)

    Nem, másoknak érdekes módon elég általában 1x elmagyarázni ezeket az USB-s szabványokat és adatátviteli sebességeket, nem ragozzák 5-10 hozzászóláson keresztül ugyanazt, az a nagy különbség...

    Mármint mit nem sikerült értelmezni abban a mondatban, hogy javasolt és nem feltétlen minden esetben kötelezően előírt jelölések? Pedig szerintem kellően világos és ha manapság is a legtöbb gyártó még az USB 3.2 Gen 2 megnevezést használja a 10 Gb/s külső házaknál, külső SSD-knél, akkor pont felesleges firtatni, mivel azok is a példák is világosan szemléltetik a helyzetet.

    "2x1 megnevezés opcionális volt..." Köszi. Tehát teljesen mindegy h. 5 vagy 10 Gbit/s."

    Az USB 3.2-nél a Gen 2 eleve 10 Gb/s, a Gen 1 esetében van 5 Gb/s. Ahol az utóbbinál nem szokták a gyártók kiemelni a Gen 1x1-et mert kb. evidens, a Gen 1x2 8b/10b alapon helyett pedig eleve a 128b/132b Gen 2 / Gen 2x1 az elterjedt, utóbbinál is legtöbbször csak a Gen 2 van feltüntetve bár van ahol odaírják a Gen 2x1-et is (példa), de inkább a 20 Gb/s esetében használják egyértelműsítés végett a Gen 2x2 megnevezést.

    "A nagyobb gyártók már odaírják. Még ha csak a számot is, de az már elég biztos támpont"

    Érdekes módon pl. M.2 SSD-khez való külső házaknál se az AXAGON, se az LC-Power, se az ICY BOX, se az ORICO nagy és népszerű gyártók termékeinél nincsen kizárólagosan "USB 10 / 20 / 40 Gb/s" alapon feltüntetve egy-egy termék, számos helyütt találkozni még USB 3.1 és USB 3.2 megnevezésekkel. Max. pl. a Delock esetében találkozni egyes termékeknél "USB 10 Gbps" megnevezéssel (példa), de az csak 1 gyártó a sok közül.

    "1000 MB/s az 8Gbit/s. Felénk legalábbis. Ez azóta van így amióta meghatározták, h. "1 byte 8 bit-ből" áll. "
    "Hasonlóan nem stimmel visszafelé sem, hiszen 1GB/s csak 125 MB/s"

    Felétek lehet, ellenben jobb helyeken hozzáértő felhasználók ilyenkor figyelembe veszik a 8b/10b és 128/132b, stb. kódolásokat is, vagyis nemcsak szimplán leosztják 8-cal, hanem megszorozzák előtte 0,8-cal / 0,96-tal is és akkor jön ki az effektív érték. :B
    Az 1000 MB/s pedig GB-ra átszámolva ~ 1 GB/s, így írta nem véletlenül pl. az AXAGON Is, a "1GB/s csak 125 MB/s" pedig eleve hülyeség, az max. 1 Gb/s (gigabit) —► ~ 125 MB/s formában lenne helytálló.

    "A lényeg, 900mA nem elegendő arra, h. rendesen kihajtsa a lemezt"

    Ha az előbb már le lett írva, hogy az USB-C szabványnál lehet az simán 1,5 A is, meg lehet csak elírta a gyártó, sőt a másik topikból vett konkrét példa eleve szemlélteti, hogy tudja a külső ház a "nagy áramigényű" NVMe SSD-vel az ~ 1000 MB/s körüli adatátviteli sebességet, akkor nem világos minek ezt továbbra is firtatni. Illetve hát de, nyilvánvaló (trollkodás). :B

    "Az nem cáfolat. Így nem is lehet sikeres."

    Mármint mi nem az, hogy konkrét példával szemléltetik, hogy egy 1 TB-os Silicon Power Marvel Xtreme M80 pendrive jelenleg kb. 35-36 ezer forint, egy 1 TB-os M.2 PCIe NVMe SSD már van 17-18 ezer forinttól is, amihez pl. az említett USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) AXAGON EEM2-SG2 külső ház 11-12 ezer forintért megvehető jelenleg, ahol 18 + 12 = 30 ezer forint? De, ez nyilván simán megcáfolja a "Tehát ha nem már egy meglévő lemznek kell a ház, akkor nincs partíban az árával a ház+SSD" állítást. :K

    "Vagy, "olcsót" veszel, és elfogadod a brutális sebességcsökkenést, vagy hagyod a fenébe és veszel egy pendrive-ot."

    Amivel érdemben kb. semmivel nem lesz előrébb a felhasználó, mert egy pendrive az NVMe SSD sebeséséghez képest ugyanúgy lassú lesz és USB 10 Gb/s (10 Gb/s USB 3.2 Gen 2) szinten + 1 TB-os tárolókapacitás körül megáll azoknál a tudomány, árban sem feltétlen lesz kedvezőbb mint az előbbi példa tökéletesen szemlélteti, UASP, TRIM / UNMAP, S.M.A.R.T. támogatás is kérdéses, írásterhelhetőséget (TBW) nem nayon adnak meg a gyártók, stb. Max. egy főbb előnye lehet a pendrive-nak, a valamivel kisebb fizikai méret, bár az M.2 formátumó külső SSD_khez viszonítva már az sem annyira számottevő. :D

    Kaptál az előzőekben választ, linkelve lettek példák M.2 PCIe NVMe SSD-khez való külső házakra, ellenben neked gyakorlatilag nem is lehetett megfelelőt ajánlani, mert amelyik 10 Gb/s alapon olcsó az neked túl lassú, amelyik 20 / 40 Gb/s az meg túl drága és azért nem opció, stb. Na persze ha

    Igen, jobb lesz ha nem folytatod és nem kell kb. minden második mondatodat / állításodat pontosítani, kijavítani, megcáfolni, meg nyilván a topikot sem kellene feslegesen ezekkel az "okoságokkal" traktálni...

    Köszönjük!

    [ Szerkesztve ]

  • tasiadam

    veterán

    Üdv

    Van olyan 2.5 (vagy 3.5) rack, ami 7/24-et megbízhatóan bírja is? Nem baj, ha 1 diskes, 1 darab 2tb is untig elég. Csak by design újra kell gondoljam az egész szerver clusterem, és muszáj leszek kiköltöztetni azt, ami most benne van.

    Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

  • tasiadam

    veterán

    válasz UberMutant #6030 üzenetére

    ha 2.5 és megbízható, jöhet

    Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

  • King Unique

    titán

    válasz tasiadam #6029 üzenetére

    Az "ami 7/24-et megbízhatóan bírja is" nem feltétlen van a gyártók által feltüntetve és kihangsúlyozva egyik külső háznál sem, meg itt alapesetben inkább a külső házban lévő HDD / SSD meghajtónál szokott téma lenni ez, mármint hogy mennyire bírja a 24/7-es üzemet, mennyire melegedik működés közben, stb.
    Az "1 darab 2tb" lehet HDD és SSD is, nem lett megadva hogy pontosan melyik lenne téve a külső házba, ha HDD akkor az a szokásos 7 / 9,5 mm magas vagy esetleg 15 mm, stb.
    A milyen külső házat kérdésnél lényeges, hogy pontosan milyen jellemzőknek megfelelő kell. Ahol azokon belül többek között az is eldöntendő, hogy USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0 | 5 Gb/s) vagy USB 3.2 Gen 2 (10 Gb/s) interfészes legyen, Micro-B / USB-A / USB-C fizikai csatlakozós, műanyag vagy fémházas, stb., lásd egy másik válaszban + az ebben linkelt példákat, + a téma összefoglalóban is akad egynéhány.

    [ Szerkesztve ]

  • tasiadam

    veterán

    válasz King Unique #6032 üzenetére

    3.0, de végül azt a választ kaptam redditen, hogy használjak backupra disket, ott meg ugyan mindegy, hogy 2.0 vagy 3.0, a háttérben, este fog backupolni. Szóval nem releváns már, csak egy fantasztikus SMR HDD lesz az alany :D

    Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

  • King Unique

    titán

    válasz tasiadam #6033 üzenetére

    Hát azért az USB 2.0 vs. USB 3.0 (USB 3.2 Gen1) még 2,5" (SMR) HDD használatánál sem feltétlen mindegy, meg manapság USB 2.0-s külső házat már nem nagyon érdemes venni, sőt a legtöbb gyártó kínálatában már jóformán nincsenek is és alap az USB 3.0-s (USB 3.2 Gen1).
    Az SMR HDD az valóban szívás, mármint jól belassulhat írásnál, bár ott sem feltétlen mindegyik, meg nem azonnal (példa).

    [ Szerkesztve ]

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Ma frissítettem egy régi Norelsys NS1068 chipes házat, és meglepetésemre működni kezdett Windows alatt. De a laptop még így sem boot-olta róla a ráklónozott Win11-et.

    Megörülve a sikernek (azt hittem ~0.1% esélyem van ehhez firmware-t és tool-t találni), frissítettem a JMS578 chip-es házat is (ugyan azon az orosz oldalon talált pakkal), mert arról sem boot-olt a laptop. (Pendrive-ról boot-ol, de a full-disk klónozott OS nem fért rá egy pendrive-omra sem.) Ez viszont totál használhatatlanná vált. Linux-on sem látja lsusb sem (dmesg is üres, ha bedugom/kihúzom).
    Ennek a háznak a gyártója semmilyen frissítést nem adott ki: [LC-35U3-Hydra]
    Ezzel mit lehetne kezdeni?

    (A laptopot végül szét kellett szednem és beletolni egy M.2 SSD-re klónozva azt az OS-t.)

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz janos666 #6035 üzenetére

    Talán találtam valamit. Itt azt írják, hogy ha összezárok 2 PIN-t, akkor betölt egy backup firmware-el, és flash-elhető. Már csak az a kérdés, hogy melyik az 5,6 PIN és mit írjak fel rá (olvassam ki azt, amivel indul rövidre zárva?).

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • King Unique

    titán

    válasz janos666 #6035 üzenetére

    Készült itt korábban Norelsys NS1066 chipes külső házról teszt, ami gond nélkül működött Windowson (10) és Linuxon (Mint 18.1) egyaránt. Egy beszámoló szerint NS1068 / NS1068X chipes külső házzal viszont akadt probléma, de ott is csak AMD-s hardverkonfiguráción, ellenben Intel-alapú PC-vel gond nélkül működött. Ahol a Windowsokkal való kompatibilitás rendszerint alap szokott lenni ezeknél a külső házaknál, meg az elsődlegesen támogatott asztali operációs rendszerek eleve a Windowsok.

    "De a laptop még így sem boot-olta róla a ráklónozott Win11-et."

    Volt már arról szó az itteni Windows topikokban (példa), hogy az USB-s meghajtóra történő telepítés és az onnan történő futtatás alapesetben eleve Windows to Go szerinti telepítést, vagy utólagos átkonvertálást igényel, a meglévő helyi telepítés szimpla átklónozása vagy működik, vagy nem.
    Tehát ha nem bootol a klónozás után az USB-s külső HDD / SSD meghajtóról az eredetileg belső meghajtóra telepített Windows 11, akkor az nem feltétlen azért van, mert az USB-s külső ház nem támogatja a bootolást, hanem lehet az előbb leírtak miatt.

    Ha jól működik a külső ház, akkor nem feltétlen kell piszkálni a firmware-t, meg csak azért, hogy újabb verzió legyen rajta. A nem a külső gyártójától származó 3rd party forrású firmware-ek használata meg ráadásul amúgy is csak saját felelősségre javasolt, ami rossz esetben akár "téglásíthatja" is a külső házat, mint azt az említett balul elsült JMS578 firmware-frissítés esete is szemlélteti.

    Az LC-Power LC-35U3-Hydra eleve egy 3,5"-os külső ház, ezért értelemszerűen az a "Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja" témája.

    [ Szerkesztve ]

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz King Unique #6037 üzenetére

    Valószínáleg azon már újabb Norelsys firmware vot...?

    Lehet, hogy rosszul emlékeztem, és lehet, hogy az előző notim volt az, ami egyszer már boot-olt valamilyen USB-SATA adapterrel. Tudom, hogy nem garantált minden esetben.

    A JMS578 chip nevére keresve jutottam el ide, és csak a chip "lelki világa" érdekel, nem a ház, amiben eredetileg volt, mielőtt szétszedtem, ezért kérdeztem rá itt (is), hátha valaki gyártott már ilyen chipből papírnehezéket, mint én (függetlenül az eredeti ház méretétől és anyagától).

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • Ickenham

    csendes tag

    Sziasztok!

    Tanácsot szeretnék kérni. Mindenképpen külső SSD -s megoldásra lenne szükségem, legalább 4TB méretben, és, ami nagyon fontos, hogy minél nagyobb tényleges írás/olvasás sebességgel (videó/zene szerkesztéshez).

    Nem tudom, hogy hogy járok jobban egy készen kapható külső SSD -vel, vagy egy SSD + ház kombinációval? Esetleg konkrét típus ajánlást is köszönnék.

    (130 ezer környékén jó lenne megúszni, de ha van jó ár- érték arányú megoldás az is érdekel.)

  • King Unique

    titán

    válasz Ickenham #6039 üzenetére

    Azt értelemszerűen fixen el kellene dönteni, hogy most gyárilag készre szerelt külső SSD, vagy külön vásárolt külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás kell-e, ahol a külső HDD témánál leírtakhoz hasonlóan itt is lehet előnye és hátránya egyik és másik megoldásnak.
    Ha már "minél nagyobb tényleges írás/olvasás sebességgel", akkor nyilván azt is fixen el kellene dönteni, hogy milyen interfészes külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás vagy gyárilag készre szerelt külső SSD kell attól is függően, hogy a PC-n / Macen milyen portok vannak. A leggyorsabbak jelenleg a 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 / USB4 interfészes és M.2 PCIe NVMe alapú külső házak, külső SSD-k, de akkor a PC-n / Macen is értelemszerűen olyan portnak kell lenni azon adatátviteli sebesség eléréséhez (példa). Ellenben ha csak pl. 5 / 10 Gb/s USB 3.2 port van és az a jövőben nem lesz gyorsabbra fejlesztve / cserélve, akkor ahhoz nyilván elég olyan interfészes külső házat (1. példa | 2. példa) vagy gyárilag készre szerelt külső SSD-t (példa) vásárolni. Ha netán 20 Gb/s USB 3.2 port van, akkor meg értelemszerűen olyat (példa), ha a 20 Gb/s teljes kihasználása a cél.
    Ebben a topikban a 2,5" SATA HDD-k mellett a 2,5" SATA és M.2 SATA / PCIe NVMe SSD-khez való külső házak a téma, ahol a külső házba való belső SSD felől viszont értelemszerűen a "Milyen SSD-t vegyek?" topikban kellene érdeklődni, megnézni ott is a téma összefoglalóban az ajánlott típusokat. Ha gyárilag készre szerelt külső SSD kell, akkor szintén abban a topikban kellene az ügyben érdeklődni (példa).
    Ha külső ház + belső SSD = külső SSD megoldás kell, akkor 2,5" SATA SSD-khez lásd pl. az ebben és ebben, M.2 SATA és M:2 PCIe NVMe SSD-khez pedig pl. az ebben a válaszban és az ennél az esetnél linkelt konkrét példákat külső házakra.
    A megadott 130 ezres anyagi keretbe az árukereső találatai alapján 4 TB-os tárolókapacitásnál mind a külső ház + 2,5" SATA / M.2 PCIe NVMe belső SSD = külső SSD, mind a gyárilag készre szerelt külső SSD bőven beleférhet. Ahol értelemszerűen el kellene dönteni az előbbiek értelmében, hogy pontosan melyik kell, + azt is, hogy elég-e 4 TB, vagy nagyobb tárolókapacitás kell. Bár egy 8 TB-os megoldás már nem igazán fog kijönni 130 ezerből (pl. csak maga a 8 TB-os belső SSD többe kerül), meg SSD alapon ráadásul nem is minden gyártó kínálatában van akkora tárolókapacitású termék, van ahol 4 TB a max.

    [ Szerkesztve ]

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Tud valaki ajánlani egy olcsó mSATA<->USB házat/adaptert, amin TRIM-képes chip van?
    Valami ilyesmi kéne (a burkolat nem fontos, lehet "csupasz board, de nem is hátrány), csak nem ezzel az asm1151e chip-el, ami szerintem még UAS-t sem támogat (az E jelzés nélküli modell adatlapját találtam meg, annál egyértelmű, hogy nincs UAS). Találtam ugyan ilyen külsejűt asm1151e chip-el is, ami olcsóbb és UAS-t is tud, de TRIM-et már nem. Sokat nem akarok rá költeni (igazából csak egy régi SSD, ami backup-nak lett beállítva, mikor megdöglött az erre szánt HDD és kéznél volt, nagy piaca pedig nincs az mSATA-nak).
    [Nem, nem találtam ennek specifikus topic-ot, de amúgy is inkább chip, mint ház kérdés.]]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz janos666 #6042 üzenetére

    Ó, várjunk csak... Úgy veszem ki, hogy egy kínai mesefigurának működik a TRIM asm1151e-vel (még firmware-t is linkelt hozzá, amivel ment neki). Akkor megvan...

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • King Unique

    titán

    válasz janos666 #6042 üzenetére

    Volt már itt ez téma korábban, ahol az most is aktuális, hogy a nagy és népszerű gyártók kínálatában már alig vagy egyáltalán nincsen mSATA - USB 3.X külső ház, inkább az M.2 SATA és M.2 PCIe NVMe jellemző, az előbbit noname formában leginkább a linkelt és ahhoz hasonló webáruházak kínálatában találni.

    Ha a linkelt külső háznál oda van írva, hogy támogatja az UASP és TRIM (UNMAP) funkciókat, akkor elvileg támogatja és ennyi. Amely funkciók támogatása eleve leginkább a firmware-től függő és nyilván működhet pl. ASM1153 / ASM1153E chip esetén is (példa). Az ASM1051 és ASM1051E chipek viszont elég régiek, egy mostanában gyártott külső házban nem valószínű hogy olyan lenne, sőt már az ASM1153 és ASM1153E is kifutó / kifutott, vannak annál újabbak is SATA - USB 3.X vonalon (pl. ASM225CM).

    A firmware frissítésével meg csak óvatosan, pláne a kétes forrásból származó firmware esetén, mert akár balul is elsülhet, amire az egyik előző válaszban is már említve lett.

    [ Szerkesztve ]

  • peugeotmate

    őstag

    Sziasztok,
    van egy Western Digital 500GB Blue SN570 M.2 NVMe PCIe SSD-m egy PC-ben, amit nem használok ki benne és szeretnék belőle egy külső SSD-t csinálni. MacBook Air M1-hez használnám, emiatt jól gondolom azt, hogy ha pl. exFAT-re formázom, akkor az jó lesz Win és OS X környezetben is? Ha lehet, akkor programot is futtatnék róla, nem feltétlen csak adatot tárolnék rajta.
    Tudtok ajánlani jó külső rack-et, amit érdemes lenne beszereznem hozzá, hogy tudjam külső SSD-ként használni? (Lehetőleg USB-C kábeleset és lehet AliExpresses is.) Pl. ez milyen?
    Köszi! :R

    [ Szerkesztve ]

    meg

  • King Unique

    titán

    válasz peugeotmate #6045 üzenetére

    Ha M.2 PCIe NVMe SSD-hez kell USB-s külső ház, akkor adottak pl. az ebben a válaszban és az ennél az esetnél linkelt konkrét példák olyan külső házakra, ahol az utóbbinál szintén WD SN570 NVMe SSD-hez keresett külső házat a fórumtag.
    A linkelt Lemorele SD1L külső ház is elvileg megfelelhet a célra M.2 PCIe NVMe SSD-hez, viszont konkrét tapasztalat nincsen itt a topikban ezzel a modellel, vagy legalábbis eddig nem említette senki, hogy ilyet használna.
    A MacBook Air M1 esetében 40 Gb/s Thunderbolt 3 / Thunderbolt 4 / USB4 portok vannak, aminél pl. 40 Gb/s ORICO M2V01-C4 külső ház használatánál ilyen adatátviteli sebesség érhető el. Mármint a portok és a külső ház tudnak annyit 40 Gb/s alapon, ellenben az M1 chip korlátozza az adatátviteli sebességet és azzal max. csak ilyen értékek érhetők el. De ha elég a 10 Gb/s és az ilyen adatátviteli sebesség, akkor nyilván nem téma ez.

    Ha PC-n és Macen, Windows és macOS rendszerekkel egyaránt használva lesz a külső SSD, akkor az exFAT fájlrendszer abból a szempontból lehet jó választás adathordozáshoz és adattároláshoz, hogy azt a Windowsok és macOS rendszerek egyaránt natívan olvassák és írják.
    Másfelől viszont a naplózó fájlrendszerek a stabilabbak, ami Windowson az NTFS, macOS esetén pedig a HFS+, + az utóbbinál ott van még az APFS használatának lehetősége is. Viszont a macOS rendszerek az NTFS-t alapesetben csak olvasni tudják, a Windowsok a HFS+ és APFS fájlrendszereket pedig eleve nem kezelik, max. külső programmal képesek rá.

    [ Szerkesztve ]

  • peugeotmate

    őstag

    válasz King Unique #6046 üzenetére

    Találtam ezt is közben, vajon jobb mint az általam korábban linkelt darab: UnionSine Dual Protocol M2 NVMe

    Nagyon köszönöm a részletes választ, segít elindulni abszolút! :R

    [ Szerkesztve ]

    meg

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz peugeotmate #6047 üzenetére

    Nemrég szétnéztem, és azt szűrtem le, hogy összességében ez a Realtek a legjobb M.2 NVMe/SATA <->USB3.1 chipset ebben az árkategóriában, amit a linkelt doboz használ (a többi lassabb és/vagy több áramot eszik és/vagy kevéssé stabil).
    Viszont ez csak 10Gbps. A Mac-ed viszont tud ThunderBolt-ot is, ami legalább 2x gyorsabb lehet, és az SSD-is 2x-3x gyorsabb tud lenni.

    Én csak annyit szúrtam el, hogy megrendeltem a NYÁK-ot, és most nem találok hozzá üres aluminum dobozt 2142 mm méretben. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

  • peugeotmate

    őstag

    válasz janos666 #6048 üzenetére

    Köszi a választ! :R A 10Gbps szerintem már elég lehet programok futtatására, nyilván lassabban, mint ami a gépre van telepítve eleve. Illetve King Unique kolléga felhívta a figyelmet, hogy az M1 korlátozza a sebességet amúgyis. A next step usb 4.0-s ház már több mint 60 ezer lenne, egyelőre ekkorát nem áldoznék rá. Megnézném "kicsiben" először, hogy mire elég egy egyszerűbb ház. Szólj ha rendelnél ilyet a nyákhoz való ház keresgélés helyett, betársulhatsz. :DDD

    meg

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz peugeotmate #6049 üzenetére

    Ahogy én látom, a MAC kb. olyan 2700 MB/s-re "korlátoz" (~30G, és szerintem nem limiter az, hanem egyszerűen ott fullad ki a TB vezérlő ebben az üzemmódban, és kész, csak ezt ez egy Apple fan sohasem fogalmazná meg így), az USB 3.1 kb. 850-re fog (~10G). Az kb. SSD-d pont kifutná magát az M1 korlátaival (picit lefelé kerekítheted a gyártó értékit a hétköznapokra nézve, mikor nem szinte üres a NAND és hideg a vezérlő).

    Kösz, de én egy kisebb, 22x42 mm méretű SSD-hez vettem, és nem akarok bele 38mm hosszú levegőtárolót (akkor nagyobb lett volna a választék), mert pendrive gyanánt akarom használni (amiatt szempont volt az "apa" csati is, hogy kábel se kelljen hozá)..

    Ha tényleg csak kipróbálni akarod a dolgot, akkor te csatlakozz hozzám, és vegyél csak egy csupasz NYÁK-ot. Koncepciót tesztelni az is jó. ;]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák