Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • sebgutkopf

    őstag

    válasz ZolkoW #134157 üzenetére

    A számokat valószínűleg másként kell értékelni. Egyrészt aki alacsonyabb pulzussal megy az elsősorban edzettebb, és nem feltétlen erősebb. Aki edzettebb annak a szervezete hatékonyabb, mert több oxigént tud felvenni és szállítani a vére, így alacsonyabb pulzusszámmal látja el az izmokat a szükséges oxigénnel. A tejsav küszöbökkel most ne bonyolítsuk a dolgot.
    A fentiből következik, hogy aki alacsonyabb pulzussal megy, az kevesebb energiát éget (kcal-át) és amit eléget az jobban hasznosul, kevesebb a "hajtási vesztesége". Ha azonos tempót mentek a leadott teljesítményetek azonos, csak épp a hatékonyabb ember kevesebb energiaráfordítással produkálja ugyanazt a kimeneti teljesítményt. Valószínűleg a strava a szervezeted általad igénybevett teljesítményt mutatja, aminek egy részét hőként, izzadságként adod le, míg a pedálon mért teljesítményed egy jóval alacsonyabb érték. A másik srác se annyit tekert a pedálba, mint neki a Strava mutat, de nála a különbség kisebb.
    Mechanikai hasonlattal élve ez olyasmi, mint a kocsinak a főtengelyen és a keréken mért teljesítmény közötti különbség (ami típusonként szintén eltérő).

    Futás oldalon ilyen statisztikákból saját magamnál be tudtam lőni melyik az a tempó, lépésütem és pulzus 3-as, aminél a leghatékonyabb a szervezetem a legkisebb a km-enkénti energia igényem.

    Bringázásnál ezzel nem foglalkozom, mert azt élvezni akarom teljesítmény kényszer nélkül.

Új hozzászólás Aktív témák