- Monitorkalibráló eszközök
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Androidos fejegységek
- Bluetooth hangszórók
- Felpörög az asztali CPU-piac a következő pár hónapban
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- GoodSpeed: Új alaplap, vagy BIOS frissítés után beállítandók IV. - AMD Expo
Hirdetés
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Computex 2024: nincs hiány az FSP portékáiból sem
ph A sajtóanyag tápokat, eltérő közönségeket célzó számítógépházakat, léghűtéseket és kompakt AIO-kat említ.
-
EU: a bankoké a felelősség, ha AI-t használnak
it Az EU tőzsdefelügyelete szerint ha AI-t használnak a bankok és befektetési cégek, akkor övék a felelősség.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz #25510592 #77444 üzenetére
Vsz szabad lenne, csak még halottabb lenne mint a korzós. Mert kik is fórumoznak egy témában? Többnyire az új, ki nem forrott dolgokkal foglalkozó hobbisták. Az automatások jellemzően nem ez a csoport, ők max akkor térnek be a fórumra ha gond akad a géppel, és el is felejtik azt ha a gond megszűnt. Az ismert és látogatottabb magyarországi fórumokról mindenkit a Korzóra küldünk, mégsem pörög a topic. Itt is azért megy jobban a specialty mert változik, új dolgok jönnek be, van miről beszélni. Kapszulás/automatás/mokkás vonalon kevés a változó, az is ki lett vesézve ezerszer. Kiutálva innen nincs senki pusztán a kávéfogyasztási szokása miatt.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
#93794560
törölt tag
válasz #25510592 #77444 üzenetére
Soldier2-nek igaza van. Hiába vannak többen, akik a hagyományos kávézást űzik, egy ilyen topikban túl sok mindenről nem igazán lehetne beszélgetni. Hacsak nem arról, hogy ez, vagy az a kávé jobb, mint a másik. A kotyogóról sem igazán lehet túl sokat beszélni, hacsak azt nem, hogy melyik márka a jobb, vagy rosszabb, hideg, vagy forró vízzel kell-e megtölteni, mennyire kell a kosarat kávéval megrakni. Egyszer-kétszer kitárgyaljuk, és elfogyott a téma.
Én például törökösen csinálom a kávét, de erről sem lehet olyan túl sok mindent mondani. Itt nincs aprólékos beállítás, spéci műszerek a kávé főzéséhez. A téma hamar kimerülne. Pedig én is örülnék neki, ha lenne kávé topik "átlagosabbaknak", de túl sok mindenről nem tudnánk beszélni. Arról, hogy Tchibo Milano finomabb, mint a sárga Family? -
Nibiru
tag
válasz #25510592 #77449 üzenetére
Ha megnézed, az csak véletlen, hogy körbeöleli az ibriket a láng, vissza is veszi.
Azt nem mutatja, hogy az ibrikben már benne van a meleg - és nem túl meleg - víz.
Mondja is egyébként. Ez amit mutat már csak a vége, amikor belerakja a kávét és a cukrot, majd többször megfuttatja és mindig csak a habos részt önti le.
A művelet egyébként csak akkor működik, ha cukrot teszel a kávéba. Anélkül nem képződik ez a hab.[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
válasz #25510592 #77467 üzenetére
kávé TDS-t refraktométerrel mérünk, optikai elven működik.
Ráadásul hűvösebb folyadék kell a megfelelő pontossághoz, és eltart egy ideig (pár másodperc) a mérés. Legalábbis a jelenleg erre használt eszközökkel.
Ha azt nézem hogy a fentiek szerint működő VST TDS mérő 730$ (és a pontos méréshez még külön szűrni is kell az eszpresszót) akkor ha egyáltalán megoldható lenne egy átfolyásos mérő, akkor is elég borsos lenne valószínűleg az ára, hogy a körítésről, fejlesztésről, software oldalról ne is beszéljünk...(mondjuk az Atago "csak" 280$)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #77472 üzenetére
Kerestem neked egy videót a tradicionális technikáról. Én így láttam készíteni és önteni(!) a török kávét: [link]
A videón látszik, hogy milyen gyenge a láng intenzitása, hiszen ez egy borszesz égő. Többször megfuttatja, de nem önti le a habot. Azért ütött szöget fejembe, mert a videón amit belinkeltél, tényleg túl nagy volt az a láng és valahogy a hab is jobban felfutott. Igen kérdéses azonban, hogy ez nem ront-e a kávé ízén.
Te ennel az elkészítési módnak láttad egy változatát, ami szintén ismert, de bevallom nem ismerem ízre a különbséget: [link]
Az első nekem szimpatikusabb, a habos leöntés az látványosabb.[ Szerkesztve ]
-
mikromanus
veterán
válasz #25510592 #77634 üzenetére
Pár csepp előzetesben bezsínesíti a felső tárolót, majd pukk, így lett a kotyogós kávé némi habbal/krémaszerűséggel.
Mondjuk normálisan elmosom (sima folyó vízzel) és tuti mozog a szelep amikor fözés előtt felcsavarom a felső részt. Annyi vizet rakok bele, hogy a H2O jelzés szárazon kilóg még (picivel alatta a vízszint). A kávét meg nem púpozom, meg tömörítem. Csak picit ütögetem a tartály oldalát, hogy a saját súlya alatt rendeződjön. Azt hiszem akkor jön ki nehezebben-lassabban a kávé ha túl tömör a kávéanyag a tárolóban. Vagy lehet az őrlési finomság is számít. "Durván" darált kávét javasolnak. A túl poros minőség lehet szintén tömörebb és nehezebben folyik át.A fenti technikával hozza az elvárt lefőzési időt (1-2 perc) hideg-szobahőmérsékletű induló vízzel is.
(#77633) koxx
És kb ő az össz lehetőség. De azért érzed, hogy sima vizről beszélünk. Kb csapvíz rendelés. Az valahogy értékhatár alatti. Mondjuk ettől még lehet később bepróbálkozok vele ha kísérletezhetnékem támadna.[ Szerkesztve ]
Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus
-
von toth
tag
válasz #25510592 #77725 üzenetére
Aha, kicsit trakesz hangja van, mindegyik amiben ez a pumpa van. Nekem a káváklinikán 50-ért kínálták fél évgarival, annyit bőven megért. Beépített előáztatás, hőfok stb ennyiért nem sok. Ha tudom h hőfokot lehet állítani anno lacsapok rá....Mindegy mert most egy nagyon jó kis gépem van. Neked az szabvány 58-as kar hozzá?
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #77725 üzenetére
Az én EC156-om is rázta a csészéket, de szervízbe került, mert ez nem normális. Ott pedig szerintem pótoltak egy gyárilag kihagyott alkatrészt. Nem néztem bele, hogy mi volt az, egy gumiból vagy szilokonból készült bak, vagy távtartó lehet. Hamarosan kénytelen leszek szétszedni a gépet, mert a pumpám kezd besz@rni, akkor majd látni fogom. A lényeg, hogy bármi is az, házilag is meg lehet oldani, hogy ne rázza a gépet.
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #77821 üzenetére
Az EC156-ot év elején vettem.
A Graef gépeket nem ismerem, de az OPV-nek nincsen hangja. A biztonsági szelepnek sincs. A solenoid kattan a csapolás elején, az normális, de azért az túlzás, ha "akkorát kattan mint az állat."
Szétdurranástól nem kell tartanod, olyanról én még nem hallottam pumpás espresso gép esetén.
Javítson ki valaki ha tévednék, de a biztonsági szelep is csak azért van, hogy megvédje a pumpát a leégéstől, ha valaki befullasztja a gépet.[ Szerkesztve ]
-
mikromanus
veterán
válasz #25510592 #77833 üzenetére
Az enyém szerkezetileg rendben volt. Technikai gondjai nem voltak. csak szar kávét csinált.(lehet sokadik generációs kínai, vagy a KGST piacról visszamaradt cucc). Az őrölt tartó rész két adagra ugyanakkora vagy nagyobb "magasság" mellett mint a brikka jóval kisebb alapterületre volt összeállítva. Valami silány "hosszúkávé" szerűség jött ki belőle mindig.
Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus
-
soldier2
őstag
válasz #25510592 #77871 üzenetére
Nem véetenül nem merül fel Graef mint ajánlott kávéfőző. Bár a 4 hónap azért gyanúsan kevés. Lehet sikerült kifognod egy gyártási hibás darabot
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #77884 üzenetére
Nincs a Pivallában OPV? Ne mááár. Biztos vagy benne? Annak alapnak kéne lennie egy ilyen gépnél.
A tejhabosítója viszont nagyon jó amennyire régebben nézegettem. Miért nem azt használtad?A tejhabosítás művészete egyébként a legnehezebb dolog számomra is. Mások gépein többnyire megy, a sajátomon viszont nem. Az én gépem pannarelloja megfelelően használva elfogadható habot készít, de túl sok kemény hab marad a tetején, akármit is csinálok. Leszedtem a pannarello szoknyáját, úgy egy kicsivel jobb lett, de messze nem az igazi. (csak egyetlen lyukon jön ki a gőz egy műanyag végből) Gondoltam, hogy lecserélem az egész gőzcsövet a Silvia v2-es csövére, ami egy bevált módosítás, de előtte inkább kipróbáltam, hogy milyen egy elemes rugóssal, mert láttam videókon, hogy azzal elvileg tökéletes habot lehet csinálni. Nos, nekem azzal sem jött össze. Úgy sejtem, hogy a kezem túl hőérzékeny és nem elég meleg a tej amivel próbálkozom. Most ott tartok, hogy legközelebb egy IKEÁ-s hőmérővel fogom melegíteni a tejet és úgy fogom megpróbálni. Lassan haladok ezzel a témával, mert én nem, vagy legalábbis nagyon ritkán iszom tejes kávékat.
Ha hígítom, akkor (tudom ez sokak számára elborzasztó lehet) tonic-kal iszom jegesen. -
Nibiru
tag
-
senior tag
válasz #25510592 #77922 üzenetére
Nekem Graef-el a presszóhoz képest 10 osztással durvább kell a Brikkához, ha a gyári felső szűrő van benne. Ha az IMS, akkor csak 5-tel.
Én mindig hideg vízzel indítom, a súlyszelepet nem bántom és hibátlan a végeredmény a maga nemében.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
senior tag
válasz #25510592 #77929 üzenetére
12-n nem, nálam 4-5 volt a presszó, 15 a Brikka.
Eleinte azt mondtam, hogy semmi pluszt nem ad, de mióta rájöttem, hogy jóval finomabbra kell őrölni és hogy milyen kávéval alegfinomabbszámomra legjobban ízlő, azóta szeretemMini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #77946 üzenetére
Captain's log, stardate 11226.7
Janeway is out to find coffee[ Szerkesztve ]
-
mikromanus
veterán
válasz #25510592 #77946 üzenetére
Ezek a számok ("12-es őrlemény") a Graef-es malomszörny beállításai, vagy mit mihez viszonyítod?
Tegnap kísérleteztem én is picit. (Graef Gm 702 +Brikka) A durvább őrölés +hideg vizes normál lefőzés cukor nélkül elég jó volt, de valahogy még nem tökéletes. Kipróbáltam a maradék előző napi "roncsolt-kaszással őrölt" +az új friss darált előző főzéshez készített felesleg keveréket előmelegített vízzel és egy kis cukorral (mondjuk csak amit magától felold kitöltéskor, mert nem kevergettem). Az elég jó lett. Most akkor ki kell háromszögelnem mi emelt a minőségen. Tippre a kiindulási vízhőmérsékletre gondolnék, de finomabbra állítom az őrlőt is. Most jön a 15-18-as kör kb majd.
[ Szerkesztve ]
Battletag: Mikroman#2277 - "Népszerüsítő" videók: http://www.youtube.com/user/Mikromanus SC2: Mikroman #288 Stream: http://www.twitch.tv/mikromanus
-
#25510592
törölt tag
válasz #25510592 #77946 üzenetére
Hajónaplóhoz.
+10-es őrleménnyel csak 13.5g fért a Brikkába, a végeredmény fanyarabb lett mint reggel, de alig észrevehető, viszont mivel tudtam mire figyeljek, ezért kiderült, hogy ez rossz irány. A +12 jónak tűnik, de még belefér a kísérletezésbe egy +11 meg egy +13 is.
Érdekes, hogy duplafenekű szűrővel Pivvallán is először 15-ösön (amit +12-nek hívok) próbáltam és az ugyan gyorsan lefolyt, de ízre jobban tetszett mint utána a 12-es. Létezik, hogy ennyire jellegzetes karaktert adjon az őrlésfinomság?
Most a vízmennyiséget próbálom csökkenteni, 70, 65, 60 ml. Régen jó risztrettók jöttek ki így Brikkából, hidegen súlyszeleppel, lehet a kevesebb vízmennyiség megengedi a hidegindítást is.[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
válasz #25510592 #78113 üzenetére
A dupla ristretto reszt nem ertem.... az hogy kapcsolodik most ide?
A flat whiteot en iszom, az dupla eszpresszo vagy ristretto alappal keszul, de azzal semmi gond nem volt eddig se, csak a logisztikaval, mert neki eros a dupla.
Ha arra gondoltal hogy dupla ristretto paromnak, hat tudomasom szerint az megerosebb....tehat akkor a valasz nem jo neki.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Kávé Kálmán
tag
válasz #25510592 #78131 üzenetére
Izzadságos MUNKANAP a pörkölőüzemben:
Az igazán nehéz sorsú kávéfanatikusok nerm rettennek vissza az önkínzástól sem. Visszautasíthatatlan (és "tisztességtelen") ajánlatot kaptam a Christiantól (Kinu tulaj). Beugrik kávézni és hoz még 2 tornaszert az eddigiek mellé. A Traveler mérete egyszerűen észbontó.
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #78149 üzenetére
Ja, olyan volt a kép amit beraktál, mintha te készítetted volna. Találtam közben egy nekem valót különben ami szabályozható. Nem ismertem eddig ezt a gyártót.
-
TA68
senior tag
válasz #25510592 #78219 üzenetére
"Nespressonál mire felépül a nyomás már elfogyott a kávéból az iható rész, túl kicsi a kapszula."
Ezzel szemben a valóság, hogy a kapszula elején lévő alufólia csak akkor szakad át, ha kialakult a megfelelő nyomás.
Nekem egy Inissia gépem van, és nagyon finom kávét lehet vele főzni. Szerintem egy átlag ember igényeit tökéletesen kielégíti. A hangosság meg egyéni érzékenység kérdése, szerintem nem hangos. A Gusztitól sokkal jobb minőségű kávét főz.
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #78335 üzenetére
Ha ezt így leírták, azzal egyben elismerték, hogy a géppel nagy bajok vannak. Az ugyanis elfogadhatatlan, hogy olyan gyenge anyagból gyártsák, amit emberi erővel el lehet törni rendeltetésszerű használat mellett.
Márpedig a kar hossza miatt előre kiszámolható, hogy mekkora erő hathat a fejre. Ha meg pumpa nyomásától hajlott el a fej, akkor végképp gáz. Ha nem tudnám miról van szó, azt mondanám, hogy valami egyszer használatos kínai kávéfőzőről van szó.[ Szerkesztve ]
-
-
azigazimoris
aktív tag
válasz #25510592 #78384 üzenetére
Hogy , mit akar a "másodrendű" ügyfél ?
Azt, hogy rendeltetésszerűen működjön a megvásárolt termék... És nem négy hónapig.
A videod alapján ez nem így van. Annak a karnak gyakorlatilag meg sem szabadna rezdülnie, nemhogy ilyen kilengéseket tennie. Akármekkora nyomásnál is, amit a pumpa bír.
Sokan használunk itt 10-20 éves gépeket ilyen gondok nélkül.
Meg kell oldaniuk a problémádat. Én elmennék a végletekig.
Főleg, mert ez így akár életveszélyes is lehet, ha szigorúan nézzük ...[ Szerkesztve ]
Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
-
Nibiru
tag
válasz #25510592 #78478 üzenetére
Sajnos az EU-s fogyasztóvédelem ilyen sz@r. Ha nem tudod bizonyítani, akkor buktad a vizsgálati díjat. A konkrét mosógépes ügy ismerete nélkül nehéz megmondani, de tény, hogy ha a fogyasztóvédelmi hatóságnál bukott, bíróságra már nem érdemes menni, mert az eleve veszett ügy.
Az átalakítás lehetőségét - pl. más gép fejének beépítése - viszont mindenképp megfontolnám a helyedben.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz #25510592 #78501 üzenetére
Milyen Graef darálód van? Mert ha a 702-es (vagy jobb) akkor nagyon nem az a szűk keresztmetszet. A Mazzer árából meg vegyél egy rendes gépet, a Pivallát meg add le elektronikai hulladéknak.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs