Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Danny Moreno?
Egyébként ha alacsony, ha magas volt a hő, akkor sem volt rossz a végeredmény. Illetve volt, hogy átzubogott, mert elfelejtettem darálót állítani, és még úgy is teljesen jó volt. A többi kávénál sokkal jobban húzom a szám, ha elszúrom, legrosszabb esetben felöntöm tejjel. Yirgával még soha nem jártam így. De ha a többség leszavaz, akkor elfogadom hogy mázlista vagyok.
soldier2: Sajnos a gyors döglés igaz, ezt tapasztalom a Columbiánál is. Ellenben voltam olyan galád, és két kezdő ismerősömnek is ajánlottam már próbára, és mindkettő azt jelezte vissza, hogy tényleg egyből jót sikerült húzni belőle.
Egyébként tényleg nem kellene általánosítanom, mert én meg a Black LXR-rel nem tudtam dűlőre jutni többszöri nekifutásra sem, hiába van abban is Yirga. Az előbb említett ismerősök közül az egyik is ugyanebben a cipőben jár.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Volt kb 2 éve egy Yirgája Paljocnak ami akkor is finom volt amikor elrontottam, de a maiakra ez nem érvényes nálam sem (egyikre sem, nem csak a Paljocéra, lehet az ízlésem változott). És akkor nem is említettem, hogy 4 nap után már csak árnyéka önmagának egy Yirga, az ember meg keresi, hol a baj, és eszébe nem jutna, hogy a kávé veszítette el zamatát 4 nap alatt. Locavore, Java Mix, Choco Madness, Spicy Italy kezdésnek megfelel, bár van egy olyan gyanúm, hogy Németországban él, ez esetben helyi pörkölő keresése ajánlott.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
Általánosságban igaz amit írtok, én egy kicsit másképp éltem meg. A Yirga hozta meg az áttörést, odáig sokszor tejeztem is, azóta teljesen elhagytam. Persze biztos kellett az a fél év, hogy kiismerjem a gépet, de csak hébe-hóba akadt valami jó, elmaradt az aztamindenit érzés. Nálam pl. a Malabar volt az egyik legnagyobb csalódás.
-
mdav88
aktív tag
Még egy éven belül is másról van szó aramo-aricha viszonylat is különbség volt.
Picit változtatott állítása szerint a pörkölésen a mester, ezért van hogy kicsit kitolódott az "érlelés" 1hétről 2-3 hétre, és eltarthatóbb a kávé megbontás után is.
Legalábbis az utóbbi időkben nekem ez a tapasztalatom, nem hanyatlik annyira gyorsan, mint korábban. -
Bazsee71
őstag
Szép munka!
Ma megejtettem az első pörköléseket a Gene-nel, a maradék Brando zöldekkel kezdtem. Pringles dobozból csináltam egy hallgatózó készüléket, pont jó méret, passzol a fülemre.
A Brasil Santos nagyon halkan recsegett, de ha nagyon füleltem akkor azért fellelhető volt. Az első adag elég sötét lett (bár szerintem ez sem lesz olajos), mikor kiborítottam a tálcára akkor eresztett egy jó adag füstöt. Gyári hűtést nem használtam, elég harmatosnak tűnt, így paljoc javaslatára maradt a tálca+venti.
Az első három próbálkozás után Brando Columbiát próbáltam, azt szerettem pörkölni a popcorn géppel, mert egy elég "hangos kávé". Nem csalódtam benne, a hallókészülék nélkül is hallható volt a recsegés. Ez a pöri szemre igen jól sikerült, 1-2 hét múlva bontom, kíváncsi leszek. Brando kávék közül ez tűnt a legminőségibb zöldnek, mind szép, egyenletes, nagy, hibás alig-alig akadt.
Végül a Rohkaffeetól érkezett zöldekre is rápróbáltam, a Hondurasnál ahogy mondtad is, semmit nem hallottam. Én csúnyának mondanám a pörkölt szemeket, színük sem szép egyenletes, nem igazán voltam vele megelégedve. Legalább nem égett meg, majd 2-3 hét múlva próba.
A Burundi már teljesen más tészta, nagyon halk, de hallható recsegés, ez is egy egész tetszetős végeredményt adott. Illata talán ennek a legkellemesebb így frissen.
Utóbbi kettőnél igencsak nehezen jött le a pelyva a szemekről, illetve még így is elég sok maradt benne. Erre van megoldás, vagy ez pörkölési hiba?
Telefonos alkalmazással rögzítem a pörköléseket, azt hittem elmentette amit fényképeztem vele, de nem. Majd ha bontom a zacsikat, teszek fel képeket.
A popcorn géphez viszonyítva az érdekes, hogy 3-4 óra levegőzés után zárva a zacsikat, már most látszik egy kis gázképződés. Korábban 4-5 nap után is alig duzzadt kicsit a csomag.
Egyébként pár szempontból egyszerűbb a kis popcorn gépet használni. A betöltés is zökkenőmentesebb, illetve nagyon jól hűt, simán megoldható készüléken belül. További előnye, hogy olyankor egyből le is tolja a pelyvát (egyáltalán így van magyarul a chaff?) a szemekről. PID-del én már nem vacakoltam, de ha azt használtam volna az Ikeás húshőmérő helyett, akkor a hőfokot még jobban is szabályozta volna, mint a Gene.
Persze nem váltanék vissza, mert így 3x annyi kávé készül egyszerre, de ez most adott egy lökést, hogy valahogy megoldjam a rákötést Artisanra, ezzel együtt megoldva egy korrekt hőmérséklet mérést. -
kozsy18
tag
Éppen kiegészíteni szándékoztam a hozzászólásomat azzal a konklúzióval, amit te is írtál:
Az a lényeg, hogy aki issza, annak finom legyen. Akinek nem az éppen önti a mosogatóba vagy letolja tejjel és majd a következő jobban sikerül vagy máshol kávézik, ahol megtalálja a neki tetszőt.De amit még a vizsgálgatáshoz:
saját részről is egyre többet gondolkozom a hátterén a kávézásnak, de kezdek arra jutni, hogy annyi a független változó a "kávézás tudományában", melyeknek többszörösen összetett kereszthatásai vannak, hogy már-már fölösleges ezzel foglalkozni "civilként". A gyártóknak lenne ez a feladata (bízzunk benne, bizonyos szinten így tesznek) még a termékfejlesztés fázisában.Ahhoz meg éppen drága hobbi, hogy valaki fenntartson 6 darálót 2 kávégépet meg egy komplett labort otthon.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Bazsee71
őstag
A legelső pörkölésem a Gene-nel szüleimnél landolt, egy Brando Brasil Santos, éppen nem olajosra sütve. Ma mentem hozzájuk, és mondták, hogy már az automatában van, nagyon bejön nekik. Kétkedve fogadtam, úgyhogy megkóstoltam, és meglepően jó volt a szokásos kávéikhoz képest (Omnia, sárga Bellarom). Meg tudtam volna inni cukor nélkül, de azért inkább tejes kávéként végezte be.
Ennyit számít a friss pöri, mert egyébként se az alapanyag, se a mesteri pörkölési profil alapján nem gondoltam volna, hogy ilyet dob belőle a gép.
-
Bazsee71
őstag
Nem bírtam magammal, és rányitottam a Brando Columbiára. Ettől vártam a legkevesebbet, a Burundit hétfőig, a Hondurast meg vagy még két hétig azért hagyom pihenni.
Hát ilyen, amikor a buzgóság hozzá nem értéssel párosul. Egy tökéletesen alulpörkölt kávé. Már liszt finomságúra őröltem, akkor is csak úgy tolta át rajta a vizet a GC. Amúgy már az illata sem volt jó, mint ha egy gyógyszeres dobozba szagoltam volna bele, amiben még egy marék frissen vágott fű is volt. Álljon itt elrettentő példának.
Szerencsére a Rohkaffés Burundi és Honduras sokkal jobb illatokat ereget. Azért ezt sem dobtam ki, majd a ZM kést sorjátlanítom vele.
-
Bazsee71
őstag
-
HÁZIGAZDA
szóval, folytatva:
1. daráló:
- ha kevés a pénz: graef 702 (kb. 40e ft)
- ha kicsit több, akkor használt, felújított super jolly valami tuning késsel (kb. 90e ft)2. főző:
- ha kevés a pénz, akkor felújított qm 0650, ha van (45e ft)
- ha kicsit több, akkor full tuning gaggia (rézcső, pid, nyomiszabi) (kb. 100e ft)ezek alatt nincs semmi értelmes, ezek felett pedig már az "elkapott a gépszíj" territóriumban vagyunk.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
adp
őstag
Ha tovabb olvasol visszafele akkor meglatod h itt a handground vs hariorol volt szo. Nem a graefrol
''Kicsit Korultekintobben''Egyebkent nem ertem feloled ezt az ellensegeskedest. Sztem te is nem egyszer olvashattad/ lathattad hogy ha filter akkor graef 100e alatt
Nem igazan ajanlanak mast elektronosban sehol sem[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
Ezt Te is tudod, hogy ha valaki azt mondja, hogy "korrekt kávékat csinál", "teszi a dolgát", vagy "meg vagyok vele elégedve", ez kb. a semmivel egyenlő. Nem az a lényeg, hogy valaki mit mond, hanem, hogy ki mondja.
Mivel itt filter őrlőt kerestünk, egy tényleg hozzáértőt kérdezve azonnal, gondolkodás nélkül rávágja, hogy Graef. (És nem feltétlenül az a szakértő, akinek az asztalán 4 Euréka van, úgy túl könnyű lenne szakértővé válni.)
Valószínűleg nem véletlenül van a CasMo polcán is folyamatosan 8-10 db Graef. Nekik azért lehet hinni, legalábbis én elhiszem, amit mondanak. Azért járok hozzájuk minden héten, hogy elhalmozzam magam infoval.
Én adtam volna ingyen is pár hétre egy Imatot.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
Itt filterre kerestek darálót, nem presszóra. Elég kevesen filterezünk itt, ráadásul elég alapfokon. Még kevesebben vannak, aki Imattal és Graeffel is filtereztek már és össze is tudják hasonlítani. El kell hinnünk, amit a számunkra mértékadó emberek mondanak. Ez jóval nehezebb pálya, mint a presszó.
https://caffe35.webnode.hu/
-
adp
őstag
nem igazan ertem mar miket irsz. Hogy kevered ide az imat presszo tudasat stb...
De igazabol mindenki azt vesz amit akar aztan vagy rab@szik vagy sem.
De azt szerintem nyugodtan barki kezelheti tenykent hogy a graef a legjobb elektromos filter orlo ujonan 100-120 alatt. Ezen kar vitatkozni....
Lehet megkerdojelezni de pont annyi ertelme van ugy hogy nem probaltad az imatot/ iberitalt mint ahogy en 1-2 filtert ittam vele es rakas kaki volt ertelmetlen volt tovabb nezni. De ha majd valaki olyan aki ert hozza es van kedve kitesztelheti rendesen, de gondolom Lali mar megtette ha van neki 2[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
probalgattam mar.Siman hozta a kis hario orlemeny minoseget semmikepp nem lido killer viszont 100% h strapabirobb mint egy hario. A regi kozpontositatlan valtozattol sokkal pontosabb! Az ujtol ketdeses azt meg nem lattam. Nem akkora durranas mint ahogy beharangoztak viszont ha valaki naponta akarja hasznalni vagy hosszabb tavra tervez akkor jobb mint a kis hario. Kerdes h bevallalja e a magasabb arat. En sem azt irtam h csak azt vegye hanem ha bevallalja az arat inkabb azt mint a hariot...
Amit te irsz kozel nem az mint amit en irtamEz kb olyan mint ahogy a mazzereket ajanljatok valami muanyaggal szemben. Nem biztos h jobb sot lehet kb ugyanaz de nezz marr ra legalabb egy videoban a ket orlore...
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Nem akartam ilyen gyorsan írni róla, óvatos szoktam lenni, de ezt nem lehetett nem észrevenni. Mélyebben majd úgyis 1-2 hónap múlva tudok nyilatkozni (ezúton is köszönet pacuha69-nek, hogy egy hosszabb tesztelést végezhetek vele), illetve szeretnék nekifutni majd ismét CasMo kávéknak, azokba eddig rendre beletört a bicskám.
Szerk.: Mi ez az aláírás? Értem én az iróniát, de honnan van?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen program, ami...?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elektromos autók - motorok
- Androidos tablet topic
- NBA és kosárlabda topic
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Linux Mint
- Spórolós topik
- 321 cellarétegű 4D NAND-ot hozott az SK Hynix
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest