Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- SSD kibeszélő
- 500 Hz-es QD-OLED panelen dolgozik a Samsung
- TCL LCD és LED TV-k
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gtr313
csendes tag
-
waxos
csendes tag
Nekem van Bialetti Tuttocrema és teszkós frenchpress is. A Bialetti volt meg korábban, abból szerintem csak 2 méret létezik, 3 és 6 csészés. Nekem a kisebbik van, 2-3 személynek ideális mennyiséget lehet vele csinálni. Előnye, hogy tűzhelyen melegíthető benne a tej, hátránya, hogy szerintem drága (én ajándékba kaptam), illetve nem tudom, hogy ez egyedi vagy típushiba-e, de a fémedény belső teflonbevonatát egy idő után elkezdte levakarni a mozgó műanyagtárcsa széle, mert enyhén sorjás. Illetve egy személyre nehéz volt eltalálni a tejmennyiséget is. Ezért később vettem egy teszkósat, ami üvegből van, emiatt itt külön melegíteni kellett a tejet, de legalább nem fogyasztom el apránként a belső teflonborítást... Abból is a kisebbet vettem, két embernek sztem ez is elég (cappuccinóhoz), árban is jobb, csak ennek a tárcsarészét nehezebb tisztítani a rárakódott tejtől.
-
Rush77
aktív tag
válasz Bazsee71 #65438 üzenetére
Sziasztok!
Itt a két videó összehasonlítani a nyitott és a zárt kart. (A kézremegés sajnos adott nálam de attól el lehet tekinteni)
A két főzés között van 5-6 mp különbség azonos mennyiségre pedig a körülmények változatlanok (a kezdőségemből fakadó különbségeket elfogadnám de nem hinném, hogy 10-ből 10-szer képtelen vagyok normálisat csinálni zárt karból)
Ami adott:
- 16g kávé (ez most TT8020 okt 16-i pörkölés)
- Daráló beállítás
- mennyiségileg is 44ml-t csinálok (próbáltam már 30-at is de nekem így jobban bejön)Ami különbség van a végeredményben,
A nyitott karost kellemesen mogyoróba hajló íz (én nnyit tudok kiérezni belőle) jellemzi egy alig észrevehető kesernyével a végén.
A zárt karnál viszont pont fordítva van, hogy mogyoró csak alig alig viszont elég keserű. -
kk831228
addikt
válasz Rush77 #65557 üzenetére
Nekem a nyitott jobban tetszik... A zártnál szerintem gyors a lefolyás... Mondjuk en amatőr vagyok, szòval nem mèrvadò...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
gubabela
senior tag
válasz Rush77 #65557 üzenetére
Nekem a videók alapján lenne pár javaslatom. 5-6 mp már számít lefolyásnál, és nem is túl szerencsés mérőpohárban mérni a mennyiséget, mert becsaphat. Jobb lenne, ha az elkészült ital tömegét mérnéd. (tedd a pohár alá a mérleget csapoláskor, így mindig pontosan tudni fogod, hogy mikor kell megállítani. Ennél a darálónál (meg még jópárnál) ajánlott wdt-zni (tudom, mert nekem is volt ez a típus, ez is sokat javít a kioldódáson) Tömörítésnél felesleges ennyiszer körbe tekergetni véleményem szerint. Egyszerűen szintezd ki először és elég utána egyszer határozottan (azért nem kell agyon gyomni, elég kb 20kiló erővel, ezt szobamérlegen is begyakorolhatod, hogy tudd kb-ra)lenyomni. Nem baszogatásképpen írtam, nehogy annak vedd.
-
Rush77
aktív tag
válasz gubabela #65560 üzenetére
@kk831228, gubabela
Dehogy veszem annak. Pont hogy tanulni szeretnék.
Viszont ugye a videó apropója főleg az, hogy "azonos" körülmények között (a tömörítést kipróbálom majd úgy ahogy írod) ennyire más a végeredmény.A zárt karral annak ellenére sokkal lassabb (ha nevezhetünk 5-6 másodpercet soknak - szerintem ebben az esetben igen-) a lefolyás, hogy kb ugyanúgy tömörítek, meg ugyanannyi a kávé illetve a végeredmény is kb ugyanannyi. Ezért használom csak a mérőpoharat mert ilyen apró menetközbeni dolgokra a jelenlegi mérlegem teljesen alkalmatlan - most már elvileg a hét folyamán meg kell érkeznie a kis mérlegemnek-
És mindez ízben eszeveszett különbséget jelent mert a zárt karból ilyen beállításokkal borzalmas a végeredmény.Igazából a lényeg az, hogy nem tudom miért van ekkora különbség a nyitott és a zárt kar között mind lefolyás mind végeredmény tekintetében és ez az ami bosszant.
Ha állítok a darálón egy vonalnyit akkor a zárt kar teljesen jó, de ha ugyanazt a beállítást használom mint a nyitottnál akkor már nem.
Tiszta X akták ez nekem -
gubabela
senior tag
válasz Rush77 #65561 üzenetére
Én nem tudok másra tippelni, mint hogy mások a mennyiségek. Darálásnál is lehet eltérés a mennyiségben és a végeredmény tömegében is. Ezért lenne jó egy pontosabb mérleg. Nekem van zárt és nyitott karom is, de ízben nem tudok különbséget tenni a kész italok között ízben, ha minden körülmény ugyanaz. Esetleg nem tudom, hogy milyen tuning van a gépedben, mennyire hőstabil, az is lehet, hogy túl gyorsan csapolsz egymás után és a másodiknál már nagyon felborul. Jó lenne ha lenne egy pid is, mert nélküle kezdőként eléggé vakrepülés. Persze lehet hűtőcsapolni meg hallgatni, hogy mikor kapcsol a fűtés, de egy pid sokat számít. Főleg egy kezdőnek.
-
Peti...(16v)
tag
válasz Rush77 #65561 üzenetére
Lehet, hogy már írtad, de most nem egyértelmű: a szűrőkosár ugyanaz?
Amúgy a normál karnál nyilván hozzáadódik pár mp, amíg a kar közepén a kis nyílásig eltalál a szirup állagú kávé, majd onnan kettéágazik a dupla csőrben. Ízbeli különbség meg adódhat a forró karból, bár sztem ez elhanyagolható.
A wdt-t én is javaslom, láthatóan sok a rög, és ehhez képest finoman fogalmazva is elnagyolod az őrlemény előkészítést. -
handrash
őstag
Az avx-es olcsó darálót, illetve klónját próbálta valaki?
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
Soybex
őstag
Nescaffe 3in1 kávénál tudtok kicsit cukrosabb verziót?
Fontos hogy instant legyen.
Tudom hogy ez itt a szent őrőlt kávék helye de hátha tudtok segíteniAz információ nem egyenlő a tudással. A tudás egyedüli forrása a tapasztalás.
-
Rush77
aktív tag
válasz Peti...(16v) #65564 üzenetére
A kosár ugyanaz (mivel még nincs másik csak egy szimpla van még emellé ).
Én sem hiszem, hogy 5-6 másodpercet számítana az, hogy végigcsorog a kávé a kar belsejében illetve, hogy ennyivel rosszabb lenne a végeredmény (egészen kellemes vs kvázi ihatatlan)
A wdt-t majd kipróbálom mert én is látom, hogy rögös meg hanyag a dolog csak elötte ezt az enyhén idegesítő tényezőt szerettem volna megfejteni.
Nem vagyok benne biztos (bármennyire amatőr vagyok), hogy a wdt így feljavítaná az egyiket míg a másikkal kvázi csak picivel lenne jobb az eredmény?@gubabela
Lemértem mindkettőt a karban is és mindkettő 16g volt (most az, hogy 16,5 vagy 16,1 nem hinném, hogy ekkora különbséget jelentene).
PID nincs (még)
A kettő között majdnem egy egész nap volt.
Kb 35 perc telt el a gép bekapcsolása után és volt még hűtőcsapolás is. -
Peti...(16v)
tag
válasz Rush77 #65569 üzenetére
Akkor marad a forró (a videó szerint nem valami tiszta) kar+kifolyó, de ez még nem változtatja a jót ihatatlanná.
Inkább az lesz a megoldás, hogy elég sok a véletlen paraméter: pl. az őrlemény mennyisége, előkészítése, a gép hőmérséklete, stb, ahogy a többiek is már elmondták előttem.
Ha tényleg 1 nap telt el a két csapolás között, akkor ezek szerint nem túl sokat kísérletezel, ezért ebből a pár mintából nem vonnék le következtetést. -
gubabela
senior tag
válasz Rush77 #65569 üzenetére
Kényesebb kávéknál fél gramm is számít, de akkor itt más lehet a háttérben. Azért mondtuk a pontos mérleget , pidet, hogy a sok bizonytalan tényezőt megpróbáljuk lecsökkenteni. Azért az nagyon nem mindegy, hogy az egyik esetben 5-6mp-el többet csapolsz. Esetleg próbáld meg amit javasoltam, hogy leméred, hogy hány g darált kávét teszel a kosárba, (lehet jobb lenne eleinte egy pohárba darálni és azt öntenéd bele a szűrőbe pontosan) és az elkészült ital súlyát is mérni. De akkor a hőmérséklet még mindig ott marad mint bizonytalan tényező, hiszen nem tudod, hogy hány fokon is csapolsz. Bekapcsoláskor gondolom úgy csinálod, hogy a kart a kosárral együtt felteszed, hogy az is melegedjen ugye?
[ Szerkesztve ]
-
mufi
senior tag
válasz Rush77 #65557 üzenetére
ge*i neked is hogy remeg a kezed testvér pont mint az enyém meg még babahang a hattérben pont mint nálunk hejj de boldogság ez
sőtt...azt hittem én vagyok pont olyan gyűrűm van, szögletes hát beszarok megyek főzök egy török kávét.https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
soldier2
őstag
válasz Rush77 #65557 üzenetére
Térfogatra méred, és mivel a crema mennyisége eltérő (ez érthető) bevisz az erdőbe a végső mérésnél. Próbáld mérleggel, egyszerűen nincs olyan tényező ami a lefolyási időt befolyásolná a szűrőtartóban (ha csak nem nyomásfokozós).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz soldier2 #65578 üzenetére
A szűrőt váltogatod a két kar között? Ha nem ugyanaz a szűrő, az már okozhat galibát. A fél gramm kávé egyébként épp 5s-ot módosít nálam a lefolyáson. Túl sok a kontrollálatlan tényező, és nagyon ráakadtál erre a kar dologra, pedig tuti máshol van elásva a kutya.
Tömörítés: 1x lenyomod, után békén hagyod, mert már csak ronthatsz rajta. Ha ferde akkor sem érdemes újratömöríteni, max ha nagyon gáz lett akkor újból fellazítod az őrleményt, és újratömörítesz, de kész pogácsára már ne nyomj rá. A wdt meg sajnos az otthoni kávézásnál elég alap dolog, ki nem kerülhető (ha csak nem veszel egy Roburt otthonra - bár én azt is kevergetném, biztos ami biztos alapon)Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
gtr313
csendes tag
válasz gtr313 #65553 üzenetére
Eladó 4 vagy 8 db kiváló állapotú Delonghi duplafalú 60ml-es presszós csésze. Boroszilikát alapanyagának köszönhetően akár 300 °C-on is használható. Így betehetjük hagyományos mikrohullámú sütőbe, mosogatógépbe, de akár hűtőbe vagy fagyasztóba is. A kávé nem hűl ki, a pálinka nem melegszik fel :-) Kisebb egységre nem bontom, aki egyben viszi, előnyt élvez (és nem csak árban jár jobban).
- 4 db ára 4.800 Ft (előre utalás esetén postázom is) futár az árban
- 8 db ára 8.000 Ft (előre utalás esetén postázom is) futár az árban -
Rush77
aktív tag
válasz Peti...(16v) #65572 üzenetére
A kettő között csak azért volt majdnem egy nap mert így jött ki.
Amúgy kísérletezek én bőszen mert a napi 5-6 dupla nálam simán megvan.@mufi
Észre sem vettem, hogy közben dumált a gyerek a háttérben. A remegés meg adott sajnos.
@ gubabela, soldier2, demars
Nem tudom melyik kávé mennyire érzékeny, annyira nem értek hozzá de most TT8020 van illetve most kezdtem meg a Lady Paljocot.Mondom simán lehet, hogy masszív júzer error a dolog csak furcsa volt nekem ez, hogy ugyanannál a daráló beállításnál illetve "ugyanakkora mennyiségnél" ami 16g a gramm pontos mérlegen ennyire különböző legyen a végeredmény. (ha megjön a 0,1 pontos mérleg a héten akkor már remélhetőleg fogok tudni mérni súlyra is)
A szűrő ugyanaz (tervbe van véve az IMS szűrő).
A kar dologra meg simán lehet, hogy az amatőrségem okán akadtam rá, mert nem értek még eléggé hozzá.A gép egyenes illetve sajnos ezt észrevettem, hogy minimálisan ferdén tömörítek mindig, ránézésre kb fél mm az eltérés a kosárban lévő vonal alapján.(majd beszerzek egyszer egy palmtampot is csak hát nálam ez lassabban megy )
Van egy másik dolog is amit nem tudok, hogy én csinálok valamit rosszul vagy sem. Előfordul, hogy a pogácsa egyszerűen fent marad a felső szűrőn amikor leveszem a kart Vagy ez normális, hogy előfordul?
-
Bazsee71
őstag
válasz Rush77 #65583 üzenetére
A mérleggel tudsz majd igazi következtetéseket levonni, addig egy kicsit vaktában lövöldözés.
Néha nekem is fent marad a pogácsa, olyankor túl sok volt az őrlemény. Mikor duzzad ráfeszül, majd mikor a háromjáratú elereszti a nyomást, akkor még oda is húzza. Érdemes egy kicsit visszavenni, mert csatornásodást is okozhat, ha túltöltöd a kosarat.
Az egyengető kapcsán: inkább gyűjtenék még hozzá, és Keresztapper eszközét lépném meg, kedvezőbb kialakítású a felülete (inkább oszlat, mint ténylegesen tömörít, szemben a Mottával).
-
jveres
csendes tag
Szükséges az egészséges önbizalom: „Tudnék gyártatni bármilyen mintát ezzel a fazonnal. Strietman-t is. Lehet abból is csináltatok 2 db-t."
[ Szerkesztve ]
-
gtr313
csendes tag
válasz Keresztapper #65585 üzenetére
Egyelőre az Aeropress maradt. A V60-nal kevesebb a játéklehetőség. Köszönöm az érdeklődésed.
-
Csápájev
őstag
Kapuczineres Kopi Luwakot probálta már valaki?
-
Csápájev
őstag
Én is ezt gondolom, nincs köztünk vita, de érdekelne mit mond,aki próbálta.
Egyáltalán legális kopi Luwakot árulni?
Olyat is olvastam , hogy szörnyű körülmények között tartják a befogott cibetmacskákat és mivel ilyen körülmények között nem a legfinomabb falatokat eszik a természetben, hanem azt, amit kapnak, ezért sok a kvázi hamis kopi luwak... -
nagyonnagy
csendes tag
Sziasztok!
Az asszony szeretne eszpresszó kávétfőzőt, de nem szeretne sokat bíbelődni a kávéfőzéssel. Ezért esik a választásunk egy automata kávéfőzőre. Az alábbiakat néztem ki, az adott árakon
PHILPS - EP3510/00 93.000Ft
Saeco Incanto HD8911/09 114.000FTMelyik a kevésbé rosszabbik választás? A kettő közül melyik a megbízhatóbb?
Ebben az árban mi lenne a legjobb választás? -
soldier2
őstag
válasz nagyonnagy #65597 üzenetére
Kávékorzó automata topikjában próbáld, ha itt nem jönne válasz (nem szokott).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Hardcore café
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy topik
- SSD kibeszélő
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest