- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen videókártyát?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen TV-t vegyek?
- Amazon Kindle
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- A régi node-okra koncentrál a szankciók miatt Kína
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Hirdetés
-
Igencsak szerény méretekkel rendelkezik az Aetina Xe HPG architektúrás VGA-ja
ph Az 50 wattos modellt beágyazott rendszerekbe, MI-vel kapcsolatos munkafolyamatokhoz és edge applikációkhoz szánták.
-
Olcsó 5G-s ajánlatot nyújt a Realme Indiának
ma Megérkezett a Realme C65 5G, az első készülék a MediaTek Dimensity 6300-zal.
-
Robotkart irányított a majom a kínai Neuralink agyi chipjével
it A mindezt lehetővé tévő Neucybert a Neuralink kínai riválisa, a Beijing Xinzhida Neurotechnology fejlesztette ki.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Nálad a pont, ez a vége ha rohanva kommentelek.
Ezen a CE jelölésen is összeszólalkoztunk anno, mert teljesen másképp adja elő, mint amit jelent. Ez nem az adott funkcióra való megfelelőséget/minőséget igazolja, hanem bizonyos EU-s előírásoknak való megfelelést. Vagyis nem garancia arra, hogy kategóriájában jó legyen a termék.
-
demars
addikt
Kapuczinernél is kapni mérleget, joe frex márka, igaz ebben nincs stopper.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
gpbenedek
csendes tag
válasz SoundON #65404 üzenetére
Igen, ez fragola rézbojlerének rozsdamentesítése. Az ő fotója alapján terveztem egy sajátot, és gyártattam egy CNC - forgácsolással foglalkozó mesternél. A fűtőszálak pedig kínából érkeztek. Ha érdekel szerintem fragola is , én is tudok segíteni a gyártásban. Annyi, hogy nem olcsó muri. Illetve nálam 1 hónapja beépítésre vár, csak időm nincs, de remélem, hogy jövő hét végén már tapasztalatokkal is szolgálhatok (: A fragola edition Parcinál van, ha jól értettem, őt lehet az ügyben faggatni.
[ Szerkesztve ]
-
jack B.
csendes tag
na, ha valaki ezután érdeklődne: https://www.jofogas.hu/somogy/Gaggia_New_Baby_Class_D_karos_kavegep_Lux_kavedaralo_73872117.htm
lassan fél éve eladó volt 60-ért, most kiegészült darálóval. állítólag magyar-román nagyköveté volt a gép, nem tudta használni, ezért eladta. nem akarom leszólni az eladót, félreértés ne essék, de ezek alapján lehet jó vétel, bár szerintem baromi drága...
-
demars
addikt
Most voltam Kapuczinernél, bevásároltam.
Vettem ajándékba is friss kávét, ott hagytam 18 k-t.
Azért hoztam egy kevés ízesített babot is, csoki-narancsot, csajszinak lesz, szereti a csokit.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
jack B.
csendes tag
ezt egy éve vette az asszony körülbelül, sütéshez kellett neki, én meg alkalomadtán átvettem tőle a kávézáshoz.
-
celf
őstag
vettem egy 350g-os Square Mile Nyawira Kenyát
Még nem bontottam ki, de lehet nekem túl sok lenne a 350 gramm, meg én nem fagyasztok otthon. Mire a végére érnék rámromolna lehet.
Szal lenne esetleg kb. a csomag a felére vevő itt?[ Szerkesztve ]
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Bazsee71 #65409 üzenetére
Azért mielőtt rendelést vennél fel 5-6 acélbojlere, érdemes kicsit gondolkodni is, az sosem árt.
A rozsdamentes acél megmunkálás elég drága gépparkot és szaktudást igényel. Hobbiesztergályos szinten szerintem esélytelen. Rézből inkább esetleg meg lehet oldani kisebb géppel is.
Először is keresni kell egy helyet, ahol tudsz venni 100-as anyagból 85 mm-t. Méretre vágás fontos, mert esztergagéppel ez nem igazán lehetséges gazdaságosan, de inkább sehogy sem.
85 mm 100-as anyag acélból és rézből is kb. 6kg. Ez rézből 20-22e.Ft, acélból kb. 15.
Az esztergályos munkadíja rézből 15e., acélból nem tudom. A 6 fűtőpatron 8-10e., de szerintem 4 is elég, a lényeg, hogy jó túlméretezett legyen, legalább 1200 Watt, acélnál akár több is.Amikor elkezdtem, gondolkodtam az acélon és rézen is. Minden adat a réz mellett szólt.
A réz hővezetése kb. 10-szer jobb, mint az acél, ez nem kérdés, hogy fontos dolog.
A réz fajhője 30%-kal kisebb, mint a rozsdamentes acél, tehát gyorsabban, kisebb energiával felmelegszik.
A rézen bármi változást bármikor csinálhatok otthon, gondolok itt később egy furatra, menetre, stb., acélnál ez otthon nem igazán lehetséges.
Érdemes átgondolni a réz-víz arányát, a falvastagságot, én legközelebb már némileg vastagabb falat terveznék, kisebb víztérrel.
Át kell gondolni a pid szenzor helyét is, hogy a vízbe kerüljön, vagy a fémbe. Szerintem a fémbe kell tenni, mivel azt fűtjük.
Csak azért írtam ezeket, hogy gondolkodjatok, mielőtt elkezdtek csinálni valamit, mert könnyen egy 40 ezer Ft-os szarkupac lehet a végeredmény.Még annyit ehhez, hogy a gc beömlője közvetlenül a fejnél van, érdemes ezt áttenni a bojler tetejére.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #65420 üzenetére
Épp a Koffeinrandin testközelből is látott rezes Gaggia kapcsán merült fel bennem egy kérdés, kár, hogy végül kiment a fejemből és nem kérdeztem ott rá . Egy ideje nálam vendégeskedik a Hifis által átalakított Strietman, aminek egyik nagy erőssége (a csapolás alatti stabil hőfokon kívül), hogy folyamatosan friss vízzel tölthető fel. Ez utóbbit én elhanyagoltam, és egy héten át csak utántöltöttem (mondhatni egy rézbojlert szimulálva, bár nem ez volt a cél). Egy hét után megkóstolva a benne lévő vizet olyan szinten fémes íze volt, amihez foghatót még nem éreztem. Hosszú irodalma van lassan kávés berkekben is a megfelelő víznek, erre hazavágjuk az egészet azzal, hogy a bojler anyaga komolyan módosítja azt (a réz élettani hatásait hagyjuk, remélhetőleg kiszűri a kávépogácsa azt is).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
SoundON
tag
válasz gpbenedek #65407 üzenetére
Köszi az infókat! Nagyon szép darab. Majd a véleményedre is kíváncsi vagyok ha már használtad, mert nagyon rá vagyok pörögve a témára. Hőtartás ügyi az indíték, vagy neked is az plékanalas fémízű alubojlerből lett eleged? Én a NOORDA és BWT óta nem tudom kiírtani a gépemből a fémes ízt. A Gaggia tejsavas tisztítója után 1-2napig még tökéletes a kieresztett sima víz, de utána megint visszamászik a karcos fémíz. Már arra is gondoltam hogy a gőzöléskor a 120-160C fok miatt kezd visszajönni, nem tudom, de már elegem van hogy szuper kávékat veszek de még mindíg nem 100%os az otthoni kávém és nem gondolnám hogy a szinte zsír új Mazzer SJval lenne a gond.
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #65422 üzenetére
Sosem kóstoltam a belőle jövő vizet, fel sem merült bennem, de vsz jól érezni azon is. Ez egy a véletlenek összeesése miatti tapasztalat volt, a Creminát azóta sem üzemeltem be, de nincsenek kétségeim, hogy hasonló lesz a végeredmény.
A lényeg ami kimaradt:1. szerintem a víz jelentősége mint ízbeli tényező ezek után eléggé korlátozott
2. Amit a koffeinrandin említettél, hogy nagy rézmennyiség/kis víztömeg páros, minimális vízvesztéssel kiküszöböli ezt a problémát.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
2007ath
aktív tag
válasz freaghill #65387 üzenetére
"Megjött a Brikka, ebből is hiányzik a tömítés, ... ha nem tetszik az eredmény akkor veszek hozzá régihez való kosarat+tömítést"
A most (kb 3 éve) kapható Brikkáknál a víztartály és a kosár között már nincs tömítés. A régi Brikka tömítéses kosara pedig - úgy tudom - méretben nem kompatibilis az újjal.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz mdav88 #65383 üzenetére
Nálam is különbözik szimplánál, nem is kicsit. Még csak a szimplát próbáltam, ma is koffein mérgezéssel bújok ágyba. A duplát még nem próbáltam nyitott karral, majd talán a hétvégén. Én sem értem, hogy ez a szimpla szűrő a zárt karral jellegtelen, cremátlan kávét ad, a nyitottal meg egy átlagos csapolás minőségét alulról súrolja, szóval iható, nem rossz. Rejtély.
Még az RS gyári szimpláját nem próbáltam a nyitott karral, de holnap kipróbálom. Azzal néha sikerült elkapni egy-egy jó csapolást, de nem az volt a jellemző...egyáltalán nem.
Az IMS 9/10-es szimplája viszont teljesen korrekt kávét ad nyitott karon. Azt meg zárton nem próbáltam, nem is fogom. Megy vissza az RS naked karral együtt.@soldier2: Csapoltam vizet én is, kóstoltam, tényleg érezni kis fémes ízt. Lehet zavarna ha ezt kellene innom állandóan. Egy órája ittam kávét, sokat nem állt a kazánban. El is engedem gyorsan ezt a témát, mert az tuti, hogy én nem fogom nap végén "vízteleníteni" a kazánt
[ Szerkesztve ]
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
Rush77
aktív tag
@mdav88, jack B.
Nekem nem azzal van gondom, hogy különbözik egy picit a lefolyás a nyitott és zárt kar között.
Nekem az a fő problémám, hogy azonos körülmények között (kávé fajta, mennyiség, kosár, daráló beállítás ugyanaz) - max a hőmérséklet különbözik pid hiányában egyelőre - az egyik kvázi ihatatlan és alig jön valami, a másikkal pedig teljesen élvezhető a végeredmény.
Lehet Soldiernek van igaza és véletlenül úgy állnak a csillagok de ezzel meg az a bajom, hogy 10-ből 10szer megtörténik. És ésszerű magyarázatot én sem tudok.
Amúgy nem gáz odébb tekerni a darálót amikor kettőt szeretnék csapolni csak szimplán böki a csőröm, hogy ez miért is lehet.
Én azt is elfogadnám ha az lenne a magyarázat, hogy még túlságosan kezdő vagyok -ami nagyjából igaz is- de ez számomra érthetetlen.
Na mindegy.
Most már remélhetőleg eljutok oda, hogy hamarosan bekerüljön a pid a gépbe és akkor még egy változó kilőve. Annak viszont külön örülök, hogy eddig még nem fröcskölt a nyitott kar (bár nem tudom, hogy ilyen előkészítési "igényekben" van e különbség a világosabb illetve az olaszos vonal között mert még nem próbáltam). A lady paljoc pedig nagyon bejött eddig. Nyílván piddel még jobb lesz mert most hiába a hűtő csapolás, egy kicsit sötét a crema meg egy minimális kesernye van a végén de ez gondolom javulni fog. -
demars
addikt
válasz Rush77 #65428 üzenetére
Érdekes ez a crema dolog is. Engem nem zavar, ha sötét, persze kávé függő szerintem.
Ami viszont tény és elcsesztem, hogy ma vettem több pici kimért kávét és 2x 500 gr -ot. Attól félek bedöglenek a végére. Bár a boltinál biztosan jobb marad.
A múlt héten megkezdett coffe már teljesen más, más a crema stb. Pedig visszazárom a zacskót.
Mese nincs, kell pár csatos üveg és sajnos gyakrabban kell kis mennyiséget vennem.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
gpbenedek
csendes tag
válasz SoundON #65423 üzenetére
Leginkább a kíváncsiság hajtott, picit az is, hogy az irodában használt GC-ből minden reggel kiengedek 1 dl nordát Mivel fragola csinált rézből (ami a a hővezetési tényezők szempontjából valóban ideálisabb anyagválasztás), gondoltam, csinálok egyet rozsdamentesből. Az is felmerült bennem, hogy temérdek szabadidőnkben összevethetnénk. Bár lenne rá egy zacsi kávém, hogy jópár paraméterekben lenne jobb a réz (: Én több rézcsővel tervezem szerelni, pont azért, hogy kevesebb hideg víz jusson a bojlerbe, és a rozsdamentes hővezetéséből adódó lassabb reakció ne befolyásolja a shot alatti hőmérsékletet. Továbbá ezért mérek hőt a víztérben, hogy gyorsabban "érezze" a pid a hőmérséklet esését. Aztán majd elválik, hogy ez mennyire hatékony a gyakorlatban.
Fém íz: nekem hétvége után tűnt fel a víz illata, azt nem csípem. Illetve keveset gőzölök, az biztosan számít. Kóstolni a vizet nem kóstoltam, vagy ha igen, már elfelejtettem
SJ mikori? Gyári, vagy utólag vásárolt, új kések vannak benne? Nekem az új késekkel kellet 2 hónap, míg helyre állt a világ rendje. Illetve az IMS felsőszűrőt cseréltem sima iparira, és nekem jobban tetszenek így a shotok, bár ez simán lehet, hogy csak placebó
-
jack B.
csendes tag
válasz Rush77 #65428 üzenetére
nem akarom elhinni, hogy ihatatlan. mitől az? ki kell tersonetezni akkor a kart, lehet a belsején van valami fekete trutyi és attól más az íz. amúgy javaslom egyébként is csinálj egy visszaöblítést, ki tudja valaha volt-e tisztítva. enyémen sokat segített.
más: holnaptól Aldiban akciós lesz az Espresso Bar Italia, ha valakit érdekel. 990 Ft.
-
Rush77
aktív tag
válasz jack B. #65431 üzenetére
A probléma ez.
A naked karral jókat tudok húzni kezdő létemre (bár kicsit sötét a crema de ízre jó bár ez most ilyen szempontból most irreleváns)
16g -> 25mp -> 50ml viszont ha a sima dupla kifolyós karral csinálom ugyanazokkal a daráló beállítással és ugyanazzal a kosárra akkor alig jön valami 16g -> 30+mp -> 40ml és az íze is elég keserű ami élvezhetetlenné teszi. -
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #65420 üzenetére
Dehogy veszek én fel rendelést, csak az Urakkal szoktunk itt-ott viccelődni. A gyártás minőségével kapcsolatban amúgy nem lennének kétségeim, nagyon ügyes a srác, nem mellesleg gépgyártástechnológus, fanatikus, keni-vágja. Még lemezhajlító gép is van otthon...
Hasonló gondolatokkal mindig játszok, aztán idő hiányában ködbe vész az összes. Már csak a megmunkálhatóság miatt is a rezet választanám, azért nem saválló acél feldolgozására van berendezkedve. Ha mégis ügyködnék vele, biztos veled kezdeném egy eszmecserével, de koppintanék a rétegtárolók kialakításából is. Illetve a cél az lenne, amit írsz, kés víztérfogat, nagy hőtároló tömeg. Tán ilyen lesz a halálcsillag?
Mondjuk én a szenzort biztosan víztérbe tenném, elvégre arra vesszük fel a célértéket, miért közvetetten szabályoznánk, ha lehet közvetlenül?
Rush77: A lefolyás idejéhez biztosan nincs köze a nyitott karnak. Csinálj 1-1 videót a teljes folyamatról, hátha meglátjuk a hibát.
freaghill: Eltérő az új és a régi Brikka kosara, nem kompatibilis. Meg ha az öntvény nem úgy van kialakítva, hogy fogadjon még egy tömítést, akkor annak sem látom értelmét. Ereszt, vagy miért akarod variálni? Nekem is az újabb (nem a legújabb) 4-es van, nem ereszt, nem is hekkelem.
-
SoundON
tag
válasz fragola.6035 #65420 üzenetére
Szia Laci! Én sajnos nem értek hozzá, ezért hívtalak fel a témában téged előszőr, mert azon kívűl hogy Te pidelted meg rézcsövezted a GC omat, maximálisan bízom a szakértelmedben Nekem továbbra is csak annyi a legfőbb bajom az amúgy tökéletes GC gépemmel, hogy nem tudok vele 100%os kávét csapolni csak 90eset. Szinte minden héten megyek kóstolni presszókat Espresso Embassyba meg Madalba meg Ébresztőbe meg Tamp&Pullba és azt játszom, hogy ugyan azt a kávét megveszem és én is megpróbálom otthon olyanra lefőzni. Van hogy sikerül, sőt olyan is volt már hogy otthon jobbat csapoltam 1-1 kávéból, de legtöbbször simább, selymesebb és ízekben kicsit gazdagabb amiket ezekben a szuper kávézókban iszom, persze profiktól profi gépekből. Ezek után próbáltam ki, hogy a napi szinten patika tiszta gépből vajon milyen víz jön ki a kb 20perces gépmelegítés után, ha már Nordát meg BWT teszek bele. És sajnos fémes, kercos, kesernyés víz jön ki. Pont azokat az ízeket érzem a 'tiszta' vízben amivel karcosabb és fedettebb az otthoni kávém. Na itt jöttem rá hogy nálam MÁR "CSAK" EZ A VÍZ KÉRDÉS a mumus. Ezt szeretném megoldani valahogy. Biztos fontos a hőtartás, meg a beömlés is meg minden, de ameddig a tiszta víz is keserű a gépből addíg nem tudok kávé minőségben tovább lépni. Remélem ahogy beszéltük mihamarabb lesz rézbojler amit nekem is be tudsz majd szerelni Addig is gyűjtöm itt a hasznos infókat, hogy átvészeljem valahogy a következő pár hetet.
-
von toth
tag
Lehet, hogy perzselő flémet fogok itten generálni, de ezt az erőlködést a vízzel sosem értettem. Én sima oscart használok vízlágyításra, előtte kancsóztam és SEMMI hangsúlyozom, semmi különbséget nem éreztem ízben.
A lényeg, hogy ne legyen vízkő, nem? Nincs ez í vízkérdés kicsit tújhájpolva?
-
demars
addikt
válasz von toth #65443 üzenetére
Ha jól olvastam most nem a vízkő, vízkövesedés volt a legfőbb probléma, hanem a fémes utóíz.
Sajnos a fémes íz kiérződik bizony, ahogy a műanyag íz is.
Élelmiszeriparban kiemelt jelentőségű a megfelelő csomagolóanyag kiválasztása, pont a fent leirt dolgok miatt. Fém és fém között is van különbség.Víz lágyításra egyébként én is oscar bilt használok.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!