-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
szerintem, de a karosoknak nem vagyok papja:
- aminél műanyag a kupak a bojler tetején (fekete az egész, nem csak a foggantyú), az nem az igazi
- aminél már csavarozva van a fej a bojlerre, az nem az igazi
viszont, ha találsz egy kellően régit, akkor azt szétszedni sem egyszerű, spéci szerszám kell hozzá. magyarán egy tömítést sem tudsz cserélni csak úgy. cserébe a legmasszívabb lesz a cucc, dupla fűtőszálad lesz (200 és 800 wattos, ha minden igaz) stb. nekem lagoon egy barátja átalakította a felsőszűrő részt az eggyel újabbra, ahol a tömítés tartja a helyén, így én is szét tudom szedni az egészet. cserébe "kráteresít", amit leszarok most márdicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #34850 üzenetére
nekem állatira nem tetszik egyébként így képen (igazi dizájntermék, jobban kedvelem az antidizájnokat), de ha most kívánnom kéne egy gépet nulláról, az úgy nézne ki, hogy:
- hőstabil fej
- sima kar
- pid
- csapolás alatti nyomásmérés
- külön pumpás gőz
és ennél a cuccnál az első három megvan, gőznek meg mellé kell tenni egy qm 0650-et , gyönyörűek együtdicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paljoc
tag
49-es!
-
hifis50
csendes tag
Igen, 49mm-es. Nagyobb méret az ilyen rugó nélküli direkt karosoknál nem nagyon jöhet szóba, hiszen ennél is 20kg-al kell nyomni a 9 barhoz.
Ezt a gépet Strietman annyira egyfajta üzemmódra (szimpla presszó) tervezte, hogy csak egyféle méretű szűrőt ad hozzá, de abból hármat, hogy tudj sorozatban kávét készíteni. 15g kávé fér bele. Jó hozzá az Elektra dupla szűrője is, abba több fér. -
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz paljoc #34854 üzenetére
köszi! igen, a videókon is eléggé kicsinek tűnt a tamper... gondoltam. akkor kompatibilis az Elektra kosarakkal?
hifis: hehe, igen, köszi!
igen, ez teljesen érthető, h miért ez a szűrőátmérő... cs kár, h nincs hozzá vst/reneka. de vmelyik gép kapcsán épp azt olvastam, h pont kívánatos a kisebb átmérő vmilyen kioldódási szempont miatt... egyébként sztem simán vállalható ennyi érte, ha ennyire penge a cucc. a DC Mini pl sokkal drágább újonnan, pedig az egy tömeg-termék, v akár a Cremina...[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #34856 üzenetére
azért kíváncsi vagyok, milyen tömegekben készül a dc mini...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz Szyszko #34853 üzenetére
Ha kiveszed a nyomásfokozót és teszel bele egy rendes kosarat, akkor ez a hátrány megszűnik. A Gaggiákat is nyomásfokozóval árulták tudtommal még a 2015-os modell előtt is. Az olcsó DeLonghi, Krups, stb gépek ezzel viszont nem lesznek ajánlottak. Lehet rászánom magam, és veszek egy tampert a Saeco Poemiába, ami a munkahelyen porosodik már két éve, és megnézem mit tud normál üzemben.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
3418
csendes tag
-
bl4ze
veterán
válasz Kávé Kálmán #34822 üzenetére
Bocsánat, ezt a videót nem ismertem, itt végre látszik a szép kávé is !
.:. bl4ze .:.
-
Ábi
tag
Emberek, a Bravos szemes most csak 1299 Ft a Pennyben!
Vettem is rögtön egy zacsival, gondolva a Pharos bejáratására, beállítására.
A legolcsóbb robusta kávém, az India Cherry AB kerül ennyibe, zölden...Milyen raktárból összesöpört szemét lehet benne enyiért?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Nem tudom, én is ezzel járattam be a darálót . 1x belőttem a géphez és készítettem egy espressot belőle. Crema hegyek, az íz pedig az utánozhatatlan büfés kávé íze, csak sűrűbb, töményebb. Megitták a halak a nagyját
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #34839 üzenetére
még annyit árulj el légyszi, hogy mennyi vizet kell/szoktál pucolási okokból csapolni vele? a pavoninál állati zaccos lesz a felsőszűrő, én általában csapolás után a bojler teljes maradék tartalmát kinyomatom a fejen át, jön is a maradék őrlemény rendesen.
ha viszont itt elég lenne egyet törölni a felsőszűrőn, mert amúgy szupertiszta, nem mászik fel mellé az oldalára az őrlemény stb., akkor tényleg hatalmas plusz pont a kütyünek, hogy lehet mindig friss vízzel etetni és abból sem kell pazarolni semmit. ergo, norda-kompatibilis az én értelmezésemben is (a pumpás gépek nem azok, ott is sokat ürescsapolok tisztogatái dolgok miatt), ami valószínűleg pont tízszer annyit számít a kávé ízében, mint a századfokok, amiket pörögnek a fórumok
-
charg
tag
Weasel kávè èrdekel vkit? PÜ
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #34872 üzenetére
igen, az megoldja. ezzel együtt nem akarnék több napos nordából csapolni, márpedig a pavoni tartályát azért meg kell tölteni félig-kétharmadig legalább. másrészt, nincs ap papírom, és igazából így is kezd elegem lenni az esőtánc mennyiségéből, ami egy kávéhoz kell. már nem emlékszem, hogy kell-e faragni az ap papírt, de ha igen, akkor meg az már abszurd humort súrolná számomra.
-
mufi
senior tag
Gastroback Barista 90 rongyért szerintetek korrekt ár?
Creed Aventus 500 ml splashre keresek jelentkezőket.
-
soldier2
őstag
Nem kell vágni, és a kartömítést sem sikálni minden csapolás után, inkább időt és fáradtságot takarítasz meg vele (én mondjuk lemosom, és 2-3x használom, de nem kötelező).
Nem értem a rozsdamentes acél/réz/bronz bojlerben álló víz mitől rosszabb mint a pet palackaban álló? Az íze változhat a forrástól kicspódó sók miatt, de baktérium nem lesz több benne egy szemmel sem.[ Szerkesztve ]
-
Xabi78
aktív tag
válasz soldier2 #34859 üzenetére
Én most hirtelen felindulásból bevittem a melóhelyre a Saeco Via Venetot. Áttakarítottam, majd főztem vele pár kávét téglából (Tchibo Exclusive, ez volt a sarki ABCben) is, meg másnap nyomásfokozó nélkül itthon darált PinUpból is.
Tapasztalatok: oké, a Gaggia más liga, de még téglából is jobb kávét kapok, mint a legtöbb helyen. Az itthoni automatánál, a Martello kapszulásnál, a Dolce Gusto és társainál, kotyogóknál _sokkal_ jobb a végeredmény. Nespressorol nem tudok nyilatkozni, viszont az általam kóstolt ESE podos gépektől sem voltam elájulva, szerintem ez azokkal összevethető végeredményt tud (pláne ha itthon ledarálom a kávét, még harmadnap sem volt egy borzasztó a végeredmény).Szerintem ha valakinek szűk a büdzséje, az ESE podhoz képest reális alternatíva a nyomásfokozós+tégla is, aztán lehet bővíteni darálóval, ha van rá igény. Egy adag kávé sokkal olcsóbbra kihozható (24-40Ft (3-5e forintos kilónkénti árral számolva, 8g őrleménnyel) kontra 55-150Ft). Használtan ezek a gépek 10-20e forintok, újan, garival 30-40 körül megkapni őket.
Napi 4 kávéval, 250 munkanappal 24-40ezer kontra 55-150e per év.Ez alapján én kíváncsi vagyok, hogy egy Saeco Poemiával mi lesz a tapasztalat...
Jaigen, aki olcsón keres tejhabosításhoz kancsót, most lőttem egy korrekt darabot a Tchibo szaküzletben 3e forintért.
Cave canem!
-
Bazsee71
őstag
Nos, úgy néz ki hogy jövő héten már egy Graef CM702-es boldog tulajdonosa leszek. Igaz az eszpresszó gépet még nem most tervezem megvásárolni, de szeretnék nyitott szemmel járni, mert ugye venni akkor kell amikor lehet. Ehhez kérnék segítséget, hogy egyáltalán mely típusokon akadjon meg a szemem.
Olvastam az összefoglalót, követem a fórumot is, de a mostanában futó témák már (jó)pár fokkal meghaladják a kezdőként elérni kívánt szintemet. Szóval ajánlottak egyes korábbi Gaggia modellek, Ranciliok, QuickMillek, Turmix TX10. Mindenképp PID-es változatot vennék, vagy olyat ami hazai szakember által PID-elhető. Nos, ennek kapcsán ami itt nekem leszűrödött, hogy 15-20 percbe telik mire egy ilyen gép használható állapotba kerül, illetve legalább 5 percnek el kell telnie két csapolás között. Vendégek esetén, akár csak 5-6 fővel ez már elég necces. Gondolom ha nem várok ennyit, akkor is elfogadható minőséget produkál, de nem hoz ki mindent a kávéból. Vannak fürgébb típusok, vagy ez ne is legyen szempont? Szeretem a hosszú kávét is, azzal hogy birkóznak meg ezek a gépek?Tudom elég amatőr kérdéseim vannak, sajnos még lesznek is, jelenleg szuperautomatám van. AZ pár perc alatt felfűt, gombnyomásra jön a kávé, pár másodperccel később gombnyomásra meg már a következő.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #34879 üzenetére
a turmix tx10 és quick mill 0650 sokkal gyorsabb, gyakorlatilag pár perc alatt üzemkész és a csapolások között sem kell több idő, mint amennyi idő alatt elkészülsz a következő adag darálásával, tömörítésével. pid-elni viszont "nem lehet" őket.
-
hifis50
csendes tag
A Strietman nyitott tartályába 3,5dl víz fér összesen. Ezért én ezt a kávézás után leeresztem, tehát a gép használaton kívül üres (vízmentes). Nekem RO szűrőm van, ezzel nem gond így használni, Norda vízzel már problémásabb, hacsak a leeresztett vizet, ami persze tiszta, újra fel nem használod.
A kávégép fej kialakítása és szűrőtartója egyedi, mert külső bajonettes. Hogy ez azért van, mert így nincs mély zug a fejben, ezért könnyebb takarítani, vagy azért, mert a gyártó gépparkjába csak ez az egyszerűbben kiforgácsolható megoldás jöhetett szóba, nem tudom. De tény, itt sok kávé nem tud feltapadni, mert nincs hova, és egy ecsettel könnyen takarítharó. Vizet kiereszteni pedig minimálisat kell, ha csak a kávés vizet akarjuk eltávolítani.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Úgy látom akkor ez patthelyzet. Akkor inkább az időigényesebb gépek közül lövök majd valamit, mert egyelőre úgy gondolom, hogy játszanék a hőfokkal. Az esetek 95%-ában nem készítek kettőnél több kávét. Ahogy láttam ezek a gépek tuningolva 70-90k között elérhetőek, ha már feljebb lépnék, gondolom duplázhatom a keretet. Kezdőként pedig lehet nem kéne ekkorát ugrani. Helyes a gondolatmenet?
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #34885 üzenetére
fene tudja, elég kezesbárány a qm 0650 és iszonyú ügyes konstrukció. itt is tudsz játszani a hőfokkal, csak nem annyi, hogy beállítod, hogy 85 fok, hanem felfűtés után számolsz, hogy egy percet vársz vagy másfelet, kettőt stb. hamar ki lehet tapasztalni.
mindkét megközelítésnek megvannak az előnyei, hátrányai, de kezdek én is a qm-rajongók táborához csatlakozni, látván, hogy apám mit művel vele.
-
kaligula
tag
válasz Xabi78 #34878 üzenetére
Nekem az első gépem egy Saeco Aroma volt, réz bojler, nyomásfokozós kar. Kis kézi darálóval egészen iható kávékat hoztam össze egy év után. ESE pod - egy jó pod-os géppel a legolcsóbb párnából is azonnal minőségi presszó készíthető. Szerintem értelmetlen a hasonlítgatás, mert minőségben egyik a másikat utólérheti, de vagy a tapasztalatot, vagy a minőséget (előörlés, tamperelés, frissesség) kell megfizetni
rovidkv.reblog.hu
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #34885 üzenetére
Itt linkeltek egy Classicot, a kaveologián meg valaki tervezi eladni egy Babyt. Egyik sem ismert előéletű gép, de ha működnek, vihetők.
-
Silent 71
csendes tag
Anno ez volt SiD tapasztalata, ezzel kapcsolatban!
Turmix TX10 PID tapasztalatok:
Amit itt leírok az igaz lehet bármilyen nyitott thermoblokkos (QM, Krups stb) konstrukcióra.
A PID-et a kis Turmix esetében 98°C körüli értékre érdemes állítani, ami jó kiindulási pont.
98°C-ig szépen elmegy a PID, be is áll pontosan, de nagyjából ezen a ponton kezd el kifolyni, majd kipárologni a víz a thermoblokkból (ilyenkor hörög, gőzölög a gép, ezt a jelenséget csinálja a QM és a Krups is, a QM a fejen keresztül, a Krups a csepptálca irányába hörög).
Itt jön a probléma, mert a thermoblokkból eltávozó víz miatt megváltozik annak hőátvevő/hőleadó képessége, de ezt a PID nem észleli és ugyanúgy adagolja a fűtést, mint előtte, aminek az lesz az eredménye, hogy pár perc alatt jócskán, akár 8-9°C-kal is túllövi a beállított értéket.
Ilyenkor rövid fejőblítő csapolás után megvárom, hogy ismét beálljon a 98°C és ekkor indítom a csapolást.
Terhát a PID mellett is kell szörfözni, ergo nem olyan egyszerű ez, mint egy zárt, bojleres konstrukció esetében. -
kaligula
tag
válasz Silent 71 #34893 üzenetére
Érdemes lehet egy kis digitális hőmérőt feltenni a bojlerre a termosztát mellé. Ezzel annyi mindenképpen elérhető, hogy a kitapasztalt legjobb pillanatban indíthassuk a csapolást. A túllövés a konstrukcióból fakadóan akár 10 fok is lehet. Apró trükk az SGL egyes gépeinél- az állító tekerővel elindítható a csapolás, majd leállítható úgy, hogy a víz útját vissza nem nyitjuk meg.
rovidkv.reblog.hu
-
Kávé Kálmán
tag
Tegnap ceruzát hegyeztünk.Izgalmas kísérletezés. 12-ből 2 esett el a csatában.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz Kávé Kálmán #34896 üzenetére
Nagyon jó! Gondolom utána öröm takarítani a műhelyben
Ha majd kapható lesz, akkor egyre beneveznék!Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #34898 üzenetére
tényleg tervezed a pavoni-manométert is megshopolgatni?
-
Bazsee71
őstag
Türelmetlenségemből fakadóan elgondolkodtam egy 15k-ért kínált Gaggia Espresson (régi, nem Pure meg nem is színes). Arról már találtam videót neten, hogy előfűtő réz szálat miként lehet beszerelni. Bojleres, gondolom PID-elhető is. Még az is foglalkoztat, hogy magam tuningolom, nyitott vagyok az ilyen dolgokra. Legyek türelmetlen, vagy inkább aludjak még párat? Arról egyébként van valahol jó leírás, hogy mi egy PID beépítésének a menete?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest