- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
3418
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #29548 üzenetére
Nem a teflon, hanem az azbeszt veszelyes. OK hogy te felvallrol veszed az egeszet, de latva par mesiteliomas ember utolso heteit, kellemesebb ongyilkossagot valasztanek.
-
Kávé Kálmán
tag
Félreérthető lehettem (nem először). Ironizáltam a magam módján. Bocs! Tudom, hogy a teflont akár rágcsálhatom is. Az ugye direkt érintkezik a bojler vizével is. Félvállról akkor venném az azbesztkérdést, ha nem jártam volna utána évekkel ezelőtt. Vagy ha valaki egy gépről érdeklődik, tanácsomat kéri ki, és nem hívnám fel a figyelmét arra, hogy a Cremina-k bizonyos évjáratai bojlerének borítása azbesztet tartalmaz. Amennyiben a borítás sértetlen, akkor semmilyen kockázatot nem rejt, ha az ember nem babrál vele könnyelmű/tudatlan módon. A legfontosabb, hogy az ember tudja mit csinál.
[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
válasz Kávé Kálmán #29553 üzenetére
De az évek alatti elöregedés, mikro méretű porszemek leválását el lehet kerülni?
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Kávé Kálmán
tag
válasz Surda- #29554 üzenetére
Ez egy nagyon jó kérdés. És mit jelent az elöregedés? Kemény igénybevételnek van kitéve a bojlerborítás. De nem keményebbnek, mint a palatető vagy a lefolyócsövek vagy más hővédő szigetelések, amik közt ma is emberek élnek Magyarországon százezerszámra több évtizede. Fontos, hogy mindenki józanul gondolkodjon el arról, hogy szerinte, neki ez mekkora kockázatot jelent. Olvasson utána. Nem akarom én senki helyett eldönteni, hogy ez kockázatos vagy sem. A pánikkeltés viszont egy másik dolog. Én eddig nem láttam eddig rossz állapotú bojlerborítást. Persze már a fotókon is eldönthető, hogy melyik gép jöhet eleve szóba bármilyen szempontból. Azaz egyfajta szűrés eleve van. És ez esetben sem nagy számokról (6-7db) beszélünk, nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy én kanalizálnám a hazai Cremina-forgalmat. Távolról sem :-). Néhányan megkerestek vásárlás előtt vagy fellépő hiba miatt. Ennyi. Én egyetlen Olympiát sem adtam el eddig, ami hozzám került (3 db, amiből kettő azbesztbestia).
Amúgy eleve abban lennék igazából érdekelt, hogy az öregek "rosszhírét" költsem, mert a gyár azt szeretné, hogy az újakat forgalmazzam. Még nem dőlt el semmi.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #29555 üzenetére
Nem pánikkeltés volt a célom, csak azt javaslom mindenkinek, hogy gondolja meg, higy betesz-e a konyhájába egy gépet, aminek a műszaki állapotát nem ismeri, vagy nem jól méri fel, mert lehet, hogy egy időzített bombát vesz. Ez egy nagyon veszélyes anyag, nem úgy van, hogy egy pormaszkban levesszük és beleb...zuk a kukába. Ezért azt gondolom, hogy aki azbesztes Olympia gépet tervez venni, az ne tegye, mert nem tudhatja, hogy sértetlen-e a szigetelés, és ha egyszer szerelni kell, azt csak egy öngyilkos vagy egy felelőtlen ember fogja vállalni.
https://caffe35.webnode.hu/
-
tariattila
veterán
lehet sírvafakadnánk ha tudnánk, hogy eddig mennyi azbesztport szívtunk be...
máló palatetőkről esőmosta, szélfútta por...
fékbetétek kopásánál keletkező por... stb..stb...
szerintem ez a veszélyforrás is valós de eltörpül a mindennapos kitettségünk mellett... (sajnos)
évtizedeken keresztül tömték mindenbe ezt a szart... kb mostanra kerül elő majd a 'legjava'...amit nem értek... miért csak a sérült, törött azbesztcuccoktól kell félni? a többiből nem tud ugyan úgy kiválni?
a palatetőket gyártás után netán felületkezelték? nem hiszem...[ Szerkesztve ]
-
nepszter1
addikt
Üdv valaki el tudná magyarázni egy gaggia evo nak a használati utasítását ? nem nagyon sikerül rájönnöm.
-
nepszter1
addikt
válasz Keresztapper #29559 üzenetére
Több kérdésem is volna vettem itt Győrben a kapuziner boltba palermo aranya kv babot , beraktam 18grammot a mdf darálóba , hanyas fokozaton kellene ledarálnom ? Oké utána kipiszkáltam piszkálóval hogy ne maradjon benne utána beleraktam a kvfőzőbe lenyomkodtam még tamperom nincs de a héten elkészül . Utána raktam forrás vízet a tartályba megnyomom a bekapcsoló gombót utána a középsőt és jön a kv de nagyon átlátszó lett . Meg most ez a 18 gramm 2adag vagy csak 1 mert 2 helyen folyik ugye ki a kv. Köszi előre is
-
nemethsza
tag
válasz nepszter1 #29560 üzenetére
Hali,
ha a 18g belefért, akkor a duplaszűrőbe tetted :-) tehát két adag.
Hányas fokozat? - olyan fokozaton, hogy megfelelő tömörítés után (ehhez nincs tampered...) a pumpa bekapcsolásától számítva 25-30 mp alatt jöjjön le 50-60 ml kávé....
Ha "nagyon átlátszó", akkor feltehetően "átpisilte" a gép, szvsz biztos nem 25 mp alatt 50 ml jött le. Eleinte ezt akár mérheted is :-D
Tömöríteni ~14kg-os erősséggel, ehhez jó gyakorolni egy hagyományos fürdőszobai mérleg.....hamar "beleáll" az ember kezébe.
Ha a tömörítés jó, de túl gyors a lefolyás, akkor őrölj finomabbra. ha túl lassú (nálad most nem ez van), akkor durvábbra.
Kb. ennyi :-D"Tanútt embernek párlya nincs!"
-
mrrr74
aktív tag
Forrásvíz? Forralt víz, vagy Norda?
Én mindig a ledarált kv mennyiségét mérem, nem karba őrlök. Az MDF darálóban nem tudok segíteni, nem ismerem.
Nyomkodd le egy pohár aljával, vagy a műanyag tamperral, mivel nyomkodtad?
Kifolyót bármilyet fel tudsz tenni (egyeset, duplát), azt, hogy szimpla/dupla, a szűrőkosár határozza meg, de mivel belement 18 gr, gyanítom, hogy dupla.https://weddmegonline.hu, https://nekedveszem.hu
-
soldier2
őstag
Tömörítő (tamper) nélkül esélytelen a dolog. Szerezz be egyet minnél előbb, utána ha még lesz kérdés, segítünk. Azt tudod ugye, hogy a gépnek kell kb 30 perc, amíg valóban használható (ez alatt a karnak is a fejen kell lenni).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz nepszter1 #29564 üzenetére
Hogy értékelhető eredményt adjon
Elindul 5 perc után is, mert a boiler vize már meleg, de az út a kávéig még szobahőmérsékletű, és a víz jól lehűl, mire a kávéig ér. Kell neki 20 perc minimum, hogy jó legyen minden, ezt követően kávé darál - kar kivesz - kávé beletölt - tömörít - kar visszatesz - gomb megnyom - kávét megisz - örül
Amíg a fenti felsorolásból 1 dolog is hiányzik, jó kávét ne várj (hiába áll a lánc vastag szemekből, ha a közepéről hiányzik egy egész szem)[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Keresztapper
senior tag
Az is lehet, hogy a "lenyomkodással" félretömörítetted az őrleményt, és a víz így a kisebb ellenállású részen ment át, vagyis nem is oldotta ki csak egy részét annak a 18 grammnak, amit a kosárba tettél. Addig nehéz az őrleményfinomságra következtetni, míg nem tudjuk, hogy az eloszlatása, és a tömörítése megfelelő.
Szerintem addig nem érdemes sok pénzt kávéra költened, míg nem lesznek meg az alapvető eszközök az elkészítéséhez. A tamper mindenképpen ilyen.
http://palscoffeetech.com/
-
nepszter1
addikt
válasz Keresztapper #29567 üzenetére
Hamarosan készül a tamper
-
kovik1989
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni kávéfőző választásban.
Kinéztem két kávéfőzőt, de nem tudom eldönteni melyiket vegyem meg. Ezekről lenne szó:
Saeco Odea Go - az eladó elmondása szerint a gép teljesen szét lett szerelve, átvizsgálva, átkenve, felújítva, tömítései cserélve vannak. Korát nem tudom, mert az eladó is vette, és ő újította fel
A másik egy DeLonghi ESAM 3000 - Ez kb 4 éves, napi kb 4-6 kávét főztek vele. Elmondás alapján gőzcsapot és tömítéseket cserélte rajta, más gond még nem volt vele, rendszeresen tisztították, vízkőtlenítették. Videót készített nekem az eladó róla használat közben, tényleg szép állapotban van a készülék, és minden működik rajta.Árban a készülékek kb egy áron vannak. Szerintetek melyiket érné meg jobban megvenni? A Saeco-t ismerem, tudom hogy milyen kávét főz, de a másik ismeretlen. Alapvetően mind a két kávéfőző szimpatikus, de a DeLonghi komolyabbank tűnik. Viszont nem tudom melyik a megbízhatóbb, nagy eséllyel melyikkel nem lenne sok gond.
Kipróbálni sajnos egyiket sem tudom, mert nem a közelemben vannak.A segítségeteket előre is köszönöm
-
kk831228
addikt
válasz nepszter1 #29568 üzenetére
Ugyanez a kombó van nekem is egy hete... Tamper nekem is kellene majd... Mdf 2-10-fokozatig írja a esspresso-t, próbáld meg 2-3 fokozat közül valamelyiket... Legalább ellopom a tanácsokat...
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
nepszter1
addikt
Szerintem nem működik jól a kv főző úgy csináltam ahogy mondtátok. Alig jön le kv pedig 30percet bekapcslolva volt. Éppen hogy csak jön belőle szakaszosan az is víz színű. Fuuuu
-
Szyszko
tag
Ma van a Caffè Pertè webshopban 50% os kedvezmény szemes kávékra ha valakit érdekel.
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
nepszter1
addikt
válasz angelside77 #29575 üzenetére
Csináltam hamarosan feltölti
-
Szyszko
tag
válasz nepszter1 #29577 üzenetére
Egy biztos, KITARTÁS kell. kb fél éve ugrottam bele ebbe a daráló+presszógép vonalba, és hidd el rengetegszer olyan érzésem volt, hogy ez nem lehet igaz, meg mit csinálok rosszul, kellett ez nekem. Rengeteget segítettetek az itt adott információk (ezúton is köszönet érte). És még bőven van mit tanulni, még fél év után is van, hogy lejön a KV és kiöntöm a lefolyóba mert látom hogy ez kevés, vagy megiszom kicsit csalódottan,
Ja és a tejgőzölesről ne is beszéljünk az a mai napig nem megy még 10-ből 10-szer. Plusz a latte art még egy szint felfelé.
Dehát ettől szép ez, kihívás, gyakorlás, az biztos hogy itt sok segítséget kapsz"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
Keresztapper
senior tag
válasz Szyszko #29579 üzenetére
A tejgőzöléssel nekem a kis gépen nem is volt gondom, de a HX-nél beletelt egy hónapba mire rájöttem a nyitjára. Eleinte fúvókát akartam esztergáltatni, mert a négylyukúval csak nem akart összejönni semmi, sőt nem is értettem, hogy egy kávézóban hogyan oldják meg, de mára rájöttem.
Szóval semmi trükkje nincs ám ennek sem, csak a gyakorlás.Mostanra már konstans módon megy a "festékgyártás".
Ugye nem panarelloval, vagy egyéb akármilyen toldalékkal próbálod? Milyen gépen kísérletezel?
[ Szerkesztve ]
-
Szyszko
tag
válasz Keresztapper #29580 üzenetére
Baby Twin gépem van, és a gyári csövet lecseréltem egy rancilio gőzcsőre.
A legjobban az a verzió vált be amikor először csak kicsit dugom a tejbe, hogy szörcsögjön, aztán 30-40 C foknál meg teljesen le, és 60 C ig nyomom. De ezzel is van hogy túl habosra sikeredik, és nem mikrohabos.
Te hogy csináltad a kis gépnél?[ Szerkesztve ]
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
fi:zi'k
nagyúr
Cafféperté akció.
Ajánlott vagy épp kerülendő fajtát tudtok mondani?[ Szerkesztve ]
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
Keresztapper
senior tag
válasz Szyszko #29581 üzenetére
Így csináltam én is. Arra figyelj, hogy amikor lejjebb nyomod (nem kell az aljára az edénynek!), akkor rendes örvény legyen a tejben, tehát forgassa mint a HAJDU centrifuga. Akkor keveredik össze a hab a tejjel és lesz homogén.
Meglátod, működni fog!
-
HÁZIGAZDA
válasz Keresztapper #29584 üzenetére
igen, és az örvény ne a felszín síkjában kavarogjon, hanem függőlegesen
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Szyszko
tag
válasz Keresztapper #29584 üzenetére
ahhha erre az örvényre nem figyeltem eddig, legalábbis tudatosan nem idéztem elő.
Na próbálom is így"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
nepszter1
addikt
Itt a videó
https://youtu.be/qbDfEe0ldDAKb 10peret volt úgy a gép előtte még 30percet aztán azért daráltam annyit mert előtte picit sok lett.
[ Módosította: radi8tor ]
-
limerik
csendes tag
válasz nepszter1 #29588 üzenetére
Ha ezt többedszer csináltad meg ebben a formában, akkor simán lehet, hogy már kinyírtad a pumpát. 2 perc folyamatos járatás terhelés alatt nem éppen gyógyító hatású...
Első körben nézd meg, hogy kar nélkül nagyjából egyenletes-e a vízhozam. Aztán próbáld meg durvábbra venni az őrleményt/kevésbé erősen tömöríteni/kevesebb kávét rakni a kosárba. Ja, és csészébe csapolni.
-
nepszter1
addikt
25másodperc alatt kb majdnem 2dl viz siman egyenletesen kijön , akkor megnyugodtam nem nyírtam ki a pumpát Aztán bocsi csak ez volt itton ennyire még nem voltam felkészülve Hamarosan próbálok
Amugy nekem kellene leállítani ha megtelt mind2 csésze ? vagy magától leáll ?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz nepszter1 #29588 üzenetére
Mérd le a pumpa hozamát terhelés nélkül ahogy írták. Ha jó a vízhozam, akkor csúnyán befulladt a gép, próbálj több fokozattal durvábbra darálni. Ha a kart ennyire rá kell húznod, hogy ne eresszen el mellette, akkor ki kell cserélni a tömítést, pár száz forintos tétel.
A pumpa ne menjen többet 40-50s-nél egyszerre, mert tönkremegy. Időt mérned kell, magától nem áll le.Nézz utána a wdt-nek (weiss distribution technik): kell hozzá egy levágott aljú yoghurtos pohár, és egy fogpiszkáló, vagy bármi, amivel össze tudod keverni a kávét, a homogénebb elosztás miatt (Kávékalmártól tudsz rendelni mini habverőt, erre a célra mindent ver). Jelen gond megoldásában a wdt nem segít, de a jó kávé elérésében igen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa
- Diablo IV
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok