Hirdetés
-
Mindent vitt 2024 elején a Galaxy S24 Ultra (Androidon)
ma Kolosszális kamerafrissítéssel készül a Samsung, de van, amit visszatart az S25-nek.
-
Az Amazon eurómilliárdokat hozna az olasz és az európai felhőbe
it A jelentések szerint Olaszországgal folytat megbeszéléseket az Amazon a több milliárd eurós befektetésről.
-
Elindult a The Rogue Prince of Persia korai hozzáférése (PC)
gp A premierrel együtt kaptunk a fejlesztőktől egy launch trailert is.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
itaprak
csendes tag
A hétvégén Londonban voltunk látogatóban. Gondoltam megnézek a London Coffee Guide által felsorolt helyek közül annyit amennyit csak tudok, de az utazás előtt pár nappal, teljesen véletlenül olvastam a jimseven blogon, hogy most lesz a London Coffee Festival
Szerencsére sikerült még időben jegyet vennem vasárnapra, mert a helyszínen úgy tudom nem lehetett már kapni egyik időpontra sem.
Hatalmas esemény, 20+ ezer látogatóval, rengeteg kiállítóval, baristával, bemutatóval és kóstolóval. Mindez - londoni léptékkel - elég olcsón. Ha valaki tervez jövőre tavasz környékén Londonba menni, akkor szerintem megéri hozzáigazítani az utazás időpontját
-
mutyi
őstag
Én azt veszem észre saját esetemben, hogy szinte sosem akkor iszom a legjobb ízű kávét, amikor 16g-ból húzok 25-30 mp alatt épp a kellő mennyiséget, hanem amikor picivel gyorsabban folyik le,kb 20-25 mp alatt a kellő mennyiség.
Olyankor nekem sokkal fincsibb.
Lehet hogy kevesebb kávéval kellene csinálnom, pl. 14 g és akkor 25-30 mp alatt is azt hozná ki a megfelelő daráláson? -
zolnagy
őstag
Van valakinek eladó PT100 tokozott érzékelője? 5-6mm átmérőjű és 60-100 mm hosszú jöhet szóba. Köszönöm!
-
looser
addikt
Sziasztok! Kezdő/régi kávés vagyok, gépvásárlás előtt. Kotyogóst és 3in1 izéket használok hosszú ideje. Néhány hete láttam egy videót (s később még ezret :-), amelyeken csodálatos színű és halmazállapotú italokat isznak, csapolnak, mesélnek róluk. Magával ragadott a dolog. Szeretnék venni egy kávéfőzőt, de ahogy elnéztem, amelyeket itt használtok, jellemzően hat számjegyű összegbe kerülnek. Mik azok a jellemzők, finomságok, apróságok vagy éppen igen szembetűnő dolgok, amelyek megkülönböztetnek egy magasabb árfekvésű készüléket egy tizen-huszonezer forintos darabtól? Őszintén érdekel, mert akkor kiadnám érte a nagyobb összeget (vagy 0% THM részletre :-).
A kávéfőzőknél is létezik olyasmi, hogy egy készülék egy kávéfajta/blend/darálás/származási hely "működik együtt hamónikusan" vagyis készít tökéletes kávét, mint pld. a HiFi-ben, hogy egy adott típus/márka egy zenei stílussal, kábelezéssel, hangdobozokkal alkot egységet?
Lehet tudni, egy készülék leírásában mit jelent az "aroma rendszer" kifejezés?Üdv és köszönet
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
ronin s8
senior tag
válasz looser #25059 üzenetére
Örvendetes, hogy felébredt benned az igény, de javaslom, kicsit olvasgasd visszafelé a fórumot, és az újabban divatos kávékultura-cikkeket. Nulláról kezdeni nehéz, de nem reménytelen.
Az "aroma rendszer" egy rossz központozással írt, félregépelt politikai fogalom, ami a kávé világában ismeretlen.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Illesvik
csendes tag
Sziasztok!
Az alany egy 2005-ös GB. Főztem egy duplát, majd gőzöltem egyet. Utána visszaakartam hűteni a fejen keresztül, azóta csak épphogy jön a víz? Ha lehűl rendbe jöhet vagy mi lehet a gond?V.
-
Illesvik
csendes tag
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #25062 üzenetére
Azt be lehet rakni a benyúló zsákba? Kb. 90mm mélyre nyúl be a bojlerbe. Te milyet tettél a Ladybe? Inkább rendelek olyat, addig meg jó lesz a 3mm átmérőjű a termosztát helyére. Így nem az igazi, de ideiglenesen megfelel.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz zolnagy #25066 üzenetére
Milyen zsákba? Rézcsőbe? Abba be lehet rakni. Ezt használom minden gépbe. A Brasiliákba is.
Gyors, mint a villám, mert nincs az acél tok közvetítése.
Most csináltam egy Isomac Venus-t, abba is Brasilia fej van. A tokozatlan szenzort 6/4-es vörösréz csővel lógatom a vízbe és xmt 7100 pidet tettem a gépbe. Majd teszek róla képeket a fb-ra.
A Gaggiákba is ezt használom, mert nem kell fúrni a bojlert, jobb eredményt ad és bármikor visszaállítom a garanciális gépet gyári állapotába.
Van most egy halom belőle, egyet tudok adni, ha kell.https://caffe35.webnode.hu/
-
Surda-
őstag
válasz Illesvik #25063 üzenetére
Több minden lehet, akár vízkő is okozhatja, Tescos kék vízkőoldó és pumpa+ gőzcsap ki-be tekergetése esetleg kimozdíthatja.
Nekem az opv-tömődött el egy gombostű fejnyi valamitől.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz Surda- #25069 üzenetére
A képeken viszont nem az OPV, van hanem a háromjáratú szelep van, és valószínűbb hogy az tömődött el.
De ha az OPV nem nyitna ki mert esetleg eltömődik, azt lehet észre sem veszed, mert jön a fejen keresztül a víz, csak a nyomás lesz nagyobb, amit szemre nem tudsz megállapítani.Ha az OPV szaroskodik akkor inkább a produktummal van a hiba.
[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
válasz simi.esp.28 #25071 üzenetére
de hlye vagyok, bocs, háromjáratú....
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Illesvik
csendes tag
válasz simi.esp.28 #25071 üzenetére
Az opv csöpög vissza, viszont a fejből nincs nyomás, mintha eldugult volna a fejnél?
V.
-
zolnagy
őstag
válasz fragola.6035 #25068 üzenetére
Köszönöm szépen, akkor elfogadok egyet! A címem még megvan ugye? Ha nem priviben átküldöm.
Amúgy igen, ez egy réz cső 6mm belső átmérővel és 90 mm hosszal. -
soldier2
őstag
válasz looser #25059 üzenetére
Először látogass el egy újhullámos kávézóba ha teheted. Ott kóstolhatsz mindenfélét, aztán ha kiengedtek a toxikológiáról, és kiheverted a koffeinmérgezést, eldöntheted, hogy megér-e neked 100-150 ezrest, hogy megközelítsd az érzést otthon is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bl4ze
veterán
válasz soldier2 #25075 üzenetére
kicsit sántít a példa: nem biztos ő újhullámos érzést akar otthonra
elsőre inkább klasszik kávékat kóstoljon szerintem.. ne rögtön szördvév arcba csapósat
MLM : Danesi-ból espresso - ristretto
EXTRACTION : valami klasszik P&Y blendből
STIKA : Carraro kávé
stb.[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz Illesvik #25073 üzenetére
őVagy a fejnél dugult el, vagy a háromjáratú, ebbél az utóbbi a sanszos.
Ha mákod van akkor egy kis vízkő darab ment a háromjáratú szelepbe és egy alapos vízkőoldás kimossa.
Ha nincs akkor lehet egy kis alumínium darabka, vagy bármi, amit csak szétszedéssel tudsz orvosolni.Amikor elindítod a csapolást, hallasz egy kattanást?
Mérj rá a szelepen található mágnestekercsre, lehet az ment ki. -
ronin s8
senior tag
válasz simi.esp.28 #25077 üzenetére
Ezt mindig érdeklődéssel hallgatom, mikor bojlerdugulásra vízkőtelenítést javasolnak. Hogy jut be oda a vízkőoldó...?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Illesvik
csendes tag
válasz simi.esp.28 #25077 üzenetére
Kis nyomással pisil a fej. De az OPV is rögtön csöpög vissza vakszűrő meg minden nélkül is.
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz ronin s8 #25078 üzenetére
Általában nem ott van a dugulás ahol a kazánba belép a víz, mivel ott egész széles keresztmetszet van, hanem a fejnél ahol be tud rakódni a zsíros kávédzsuva vagy a háromjáratúnál ahol egy ~1mm átmérőjű lyukon kell a víznek keresztül mennie.
Vagyis a kazánt fel lehet tölteni vízkőoldós cuccal mondjuk a gőzcsövön keresztül, aztán meg imádkozni, hogy feloldja a dugulást.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz simi.esp.28 #25080 üzenetére
Ezt meg hogy? Az világos, hogy a fejnél van a dugulás (máshol hol is lehetne?), de hogy töltöd fel/hogy ereszted le belőle a vizet...?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz ronin s8 #25082 üzenetére
A Gaggiaknak a kazán alján van a vízbeömlő nyílás és a tetején a gőzcsap. Így elkezded alulról nyomni a vizet nyitott gőzcsappal, mintha légtelenítenél. Így egy idő után már nagyrészt csak a savas víz lesz a kazánban, amit aztán próbálsz a fej irányába terelni hogy oldja a cuccot.
Remélem erre gondolsz, vagy nagyon elbeszélünk egymás mellett. -
ronin s8
senior tag
válasz simi.esp.28 #25083 üzenetére
Értem. Gőzcsappal még nem próbáltam, de logikusnak hangzik... Ha a gőzcsap se nyit, akkor mit lehet tenni? Ráadásul a pumpa is erőlködik, szóval necces. Egyik ismerősömnek a GB-je csinálja ezt, úgyhogy szétszedés lesz belőle...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Wolfy999
tag
Szerintetek a kávé ízét mennyire befolyásolhatja az, hogy szimpla vagy dupla kifolyót használok? Minden más ugyan az, dupla kosár, azonos mennyiségű kávé, de mégis nagy különbséget érzek ízben.
-
Illesvik
csendes tag
válasz simi.esp.28 #25083 üzenetére
Kihűlt a gép. Most minden ok. :-)
-
simi.esp.28
csendes tag
-
Illesvik
csendes tag
válasz simi.esp.28 #25089 üzenetére
Köszi. Tesztelgetem és majd kiderül.
-
Szyszko
tag
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem, ahogy olvastam a fórumot látom van sok profi
Vettem egy használt Gaggia Baby twint gépet, és hozzá egy Grafe CM800 darálót.
Pár napos kísérletezkedés utan, eljutottam odaig, hogy lefőzök egy cremasnak mondható presszót, de van meg mit tanulni bőven.Kérdések:
- a géphez csak simpla, es dupla szűrők vannak, de lattam, hogy gyárilag letezik hozzá egy kis fekete pöcök amit a kifolyoba kell tenni, es ehhez másfajta szűrő is kell (valami dupla alju) ezzel cremásabb kávét lehet csinalni elvileg. Kell ez nekem, ér valamit? Egyáltalán mire jo?- ha a dupla szűrővel csinalok egyszerre két kávét, soha nem ugyan annyi mennyiség van a bal olali csészében mint a jobb oldaliban, mindig több folyadek kerül a bal oldaliba (kb 5-10ml). Kávéval, vizzel mindegy mit nyomok át rajta. Van ötlete valakinek ez miert lehet, és hogy tudom kiküszöbölölni?
- nyugtasson meg valaki, hogy lehet ezzel tökéletes gőzölt tejet csinálni capucsinóhoz, és csak rutin kell még hozzá, mert eddig még nem sikerült.
-előaztatást bekapcsoljam, vagy ne?
Első körben ennyi lenne, előre is köszönöm ha valaki tud segíteni
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
dugesz77
őstag
válasz Szyszko #25091 üzenetére
Ne erőltesd a crema fokozós kosarat. Ha normális a darálód (márpedig az ) akkor csak ront a végeredményen. Pénzkidobás lenne szerintem.
Ha nem egyenlő a két pohárba csapolás akkor általában az szokott lenni,hogy nincs vízszintben a gép.
A jó tejhab alapja a hideg 2,8 % os ESL tej. -
Surda-
őstag
válasz Szyszko #25091 üzenetére
Üdv a Klubban!
Az a kis pöcök nyomásfokozó, nem ajánljuk, ál-cremat lehet vele elérni,de van normális darálód.Ahogy írták,valószínűleg nincs vízszintben a géped, ezért folyik az egyik irányba több.
Én általában egy hústűvel WDT-zek , majd csapoláskor elhúzom vele abba az irányba a kv-t,amelyikbe nem akar folyniLehet vele tökéletesen gőzölt tejet csinálni, ne aggódj.
Nekem a Spar bio ESL tej jött be , arra készülj fel,hogy bizonyos tejekkel kizárt,hogy jó tejhabot csinálj.Előáztatás funkció az én babymen nincs, ezt passzolom.
Ezt a könyvet meg ajánlom,hogy ha kezdő vagy : Kávészenvedély
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
And06
aktív tag
válasz Szyszko #25091 üzenetére
a gőzöléssel kapcsolatban meg még annyit, hogy inkább kevesebb tejjel próbálkozz először, a 0,35ös edény is elég 2 adag cappuhoz. a másik fórumon van egy nagyon jó leirás luigi által, illetve paljocnak voltak kicsit régebben jó videói. ja, és ha az a müanyag valami rajta van a gőzcsövön, akkor azt szedd le. (nem jut eszembe a neve)
[ Szerkesztve ]
-
Szyszko
tag
Szinte egy napja olvasom a fórumot, és a következő "kifejezések" nem tiszták
- Mi az a PID, vagy DPI ??
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
Surda-
őstag
válasz Szyszko #25098 üzenetére
PID-el tudod szabályozni a víz hőfokát.
Vannak kávék,amik magas és vannak ,amik alacsonyabb hőmérsékleten finomak.
Teszteken általában jelzik,hogy milyen irányba érdemes elindulni az adott kávéval.
Amíg nincs PID a gépben,addig maximum hűtőcsapolással tudsz hűteni a bojlerben lévő vízen, sacc/kbra kiengedve belőle egy kicsit."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
válasz Szyszko #25098 üzenetére
PID: 0,1-1 C-os pontossággal tartja a bojler hőmérsékletét fajtától függően. És mivel az elkészült ital minősége már 2 C eltérés esetén is teljesen más, így abban segít, hogy stabilan ugyanolyan kávét készíts, ami ráadásul biztosan jobb is mint az alap géppel. Ezt gyárilag többnyire magyar zsebbel nagyon gépeken szerelik, ezért van pár hozzáértő, aki utólag épít be ilyent olcsóbb (pl Gaggia) gépekbe is.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen