Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
#98690560
törölt tag
válasz vendingo #128096 üzenetére
French Press-ben 12g, 250 ml forró vízzel, 4 percig áztatva nekem eléggé bejött a One Eleven cascaraja, sőt később, kihűlve tényleg adott egy mézes-melaszos ízvilágot.
Hideg változatban is próbáltam, itt 10 percig hagytam ázni és utána jérge öntöttem rá, itt kevésbé voltak intenzívek az ízjegyek, de nagyon jó kis frissítő ital lett. Egyszer volt, hogy maradt belőle amit másnap ittam meg, semmi baja nem volt, nyilván ne úgy tedd el másnapra, hogy maga a héj nincs leszűrve és benne ázik. -
rastacsz
tag
Érdekesség, amire keresem a választ a kávé szemek öregedésével kapcsolatban.
Adott két hazai pörkölő, mindkettőnek több, filterre pörkölt kávéját próbáltam, főleg tricolate és V60 eszközökkel, meg a kicsi flairrel.Az A jelű pörkölő kávéja sokáig volt (a kávék tárolásáról szóló cikkek szerint)
mostohanem optimális körülmények között tárolva. Azaz szobahőmérsékleten 2-3 hét - 2 (néha 3) hónap, majd utána hűtő. És mivel általában 2 csomag volt egyazon kávéból, így egyik csomag viszonylag frissen fel lett bontva és elfogyasztva, a másik pedig szekrény, vagy hűtő. Szóval mostanában fogyasztottam 6-7 hónapos, vagy afölötti pörkölésű kávékat, amik az első idejüket kint, a többit simán hűtőben töltötték.
Viszont azt tapasztaltam, hogy az ízjegyek továbbra is jól érezhetők és ha nem is a csomagoláson lévők jutottak eszünkbe, akkor is a frissebben bontott és a sokáig pihent kávészemekből készült italok is hasonló ízeket adtak. Az őrlőkkel sem kellett bűvészkedni, hanem ugyanazon az álláson mehetett a frissebb és a pihent. A bontott zacsik is kb 2 hét alatt fogytak el, addig nem volt hanyatlás ízben.A B jelű pörkölő kávéjait kóstoltam frissen és pörkölés után 1-2 hónaposan, ahol csak szobahőmérsékleten volt tárolva. Ez viszont érezhetően túl volt tárolva és filterre lapos volt, több vízzel is (puffer nélkülivel is): savak nélküli, öreg kávés íz. Modernebb espressonak (hosszabb előáztatás, hosszabb arány) viszont jobb volt, lettek kicsit savak.
Viszont ennek a pörkölőnek a kávéit frissen szerettem és ajánlom is.Az A jelű pörkölő a Casino mocca és ez nem egy hirdetés és főleg nem fizetett.
Nem tudom, hogy a két pörkölő min és milyen profillal pörköl, de színre hasonlók, már ha bármit is jelentene a szín...
Más is tapasztal(t) ilyet, hogy van olyan, hogy a friss, két hetes kávé a jó, de van, hogy a sok hónapos is patent és jön az őszibarack, meg a fekete tea?Szerk: a tárolás mind szobahőmérsékleten, mind pedig hűtőben, bontatlan csomagolásban történt. A csomagok csak akkor lettek felnyitva, mikor már aktívan fogyasztva lettek, ekkor két, max három héten belül el is fogytak.
[ Szerkesztve ]
There are 2 types of people in this world. Avoid them both.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz rastacsz #128107 üzenetére
Ezt nyilván sokan észrevesszük és a pörkölők szemérmesen hallgatnak a lehetséges okokról. Szerintem egyik lehetséges magyarázat a zöld cuccban, illetve annak tárolásában, utaztatási körülményeiben (és nyilván az árában) rejlik. Attól, mert valami specialty minősítésűnek születik, még tárolhatják egy évig valami raktárban, aztán eladják akcióban, mittomén. Mire pörkölt lesz belőle, simán megvénül és kész a hamar pusztuló végeredmény, hiába volt valami 90+ pontos csoda még lánykorában.
Ez persze csak spekuláció részemről, nem tükrözi a szerkesztőség véleményét ☝️[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
vendingo
veterán
Van cm tesztpöri, ha valakit érint.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
vendingo
veterán
válasz JackFeryll #128111 üzenetére
Nekem meg az hihetetlen, hogy mindig akkor van tp, amikor hegyekben áll itthon a kávé, vagy éppen úton van egy rendelés másik pörkölőtől. Most nem érdekelt, rendeltem, 1-2 hónapot kibír majd a hűvös pincében. :)
Amúgy nekem még mindig mutatja, hogy van belőle.[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz JackFeryll #128111 üzenetére
Ebben a pillanatban rendeltem...
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
rgb0007
csendes tag
válasz vendingo #128096 üzenetére
Melegen a CasMo-s receptet szoktam alkalmazni, 6gr 100ml, max egy kicsit tovább ázatatom.
Hidegen MIzudahi, 40gr felöntöm viízzel, és áll a hűtőben 12-24 órát.
Vagy szoktam egy 40gr 400ml víz-ből és kevéske mézből egy kvázi szörpöt készíteni, ami megy üvegbe hűtve, és ebből mérek ki 30-50 gr-ot, és nyomok rá Szentkirályi dúsból készített szódát. (750ml Szentkirályi a literes szódás palackbam + egy patron) Tök jól habzik, és kellemesen hűsít melegben! -
cptskorzeny
csendes tag
válasz Paulie86 #128084 üzenetére
Ez minőségben ugyan az, mint az avx-ről rendelhetőnél?
K4 a presszóhoz ajánlott, ilyen ár mellett érdemes megvenni a k6-ot?Végül az otthoni setupot egy lithium nanofoamerrel és a kingrinder k4/k6-al bővítem. Van a fórum által javasolt jug, amit érdemes megvenni?
Mester alatt baristáskodtam, de a fene se tudja már, hogy mit használtam akkor -
Zen42
tag
Sziasztok, vizezi a kávémat a gépem, ereszt a tömítés valahogy, pedig se vájat nincs benne, de kopás, semmi. Mivel nehezen fordul benne a kar, megpróbálkozom szilikonzsírral de ha nem válik be inkább kicserélem. Kétféle tömítést vettem biztonság kedvéért. Egy lágyabb, gumiszagút ami mindkét oldalán lapos, meg 2 gyárit is ami jóval merevebb inkább olyan műanyag feelingje van, egyik oldalán felirattal.
Érdemes egyáltalán a lágyabbal próbálkozni, vagy felejtős? -
icm
tag
válasz lojzi1 #128072 üzenetére
Egy tampert vegyél és egy másik talpat.
Egy 51.5mm-es és egy 53.5mm-es talp kell Neked.[ Szerkesztve ]
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
icm
tag
válasz Zen42 #128117 üzenetére
Az én kávémat is vizezi és épp ezért tudok kávét inni
Na de viccet félretéve. Kartömítést cserélsz? Ne szilikonzsírozzad, szerintem azt nem igen szokták... Az a kérdés, hogy szilikon kartömítés kapható-e a Silviához. Ha igen akkor azt tedd be, azt a keményebb gumit meg felejtsd el."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
b.kov
senior tag
válasz Flashback #128098 üzenetére
Ha az örlőt kivesszük a képletből, és idővel úgyis kellene upgradelnem, akkor van érdemi különbség a Bambino Plus és a Barista Express között? Nagyon vegyes véleményeket olvastam a Bambino-val kapcsolatban, aztán egy kicsit tartok tőle.
Igen, eladni semmiképp nem terveztem előtte, csak gondoltam hátha jelentős különbség van köztük, amiről nem tudok.
-
#85578752
törölt tag
válasz b.kov #128122 üzenetére
Van. A Bambino plusban az a kis thermojet van mint ami a Barista Proban. Kis hőtehetetlenség, gyors felfűtés. A Barista Expresszben thermoblokk van, kicsit nagyobb, a végeredmény szempontjából nincs nagy különbség. Bambinoban nincs hőfok állítási lehetőség, fix PID-es. A Barista Express 5 fokozatot tud kb. 2 fokonként, 92 a közepe.
-
KIGY
friss újonc
Sziasztok,
Eladóvá vált 2014 Gaggia Classic kávéfőzőm. Kizárólag tisztított vízzel használtam.
Tovább pár évvel újabb Sage BCG820BB szintén eladó. -
b.kov
senior tag
válasz #85578752 #128123 üzenetére
Köszönöm a hasznos infókat.
Esetleg a kettő közötti Duo Temp Pro mennyire jöhet szóba? Ha jól látom mondjuk ez is fix PID-es. Nagy gondom lenne ezzel így első gépnél?
-
roykeane
újonc
nincs ötletetek, 58-as (vagy 58,3-as) tampert hol tudnék vásárolni a fővárosban, pénteken? nem a legjobb időpont sajna, holnap valószínű zárva vannak a speckó barista boltok.
-
#85578752
törölt tag
válasz b.kov #128125 üzenetére
Igazából nincs szükség a volumetrikus adagolásra, mert ha jól van beállítva az őrlemény, úgyis nyit az OPV és akkor a víz egy része elfolyik a tálcába és az is beleszámít a mért vízmennyiségbe, aminek az a következménye, hogy rövidebb lesz a főzet. Vagy időnként hosszabb... Jobb ha mérleggel mérve főzöl, vagy időre (25s) és megméred a végén hogy mennyi lett (1:2-1:3 arány). Szóval akár jó is lehet, ha nem kell a hőfok változtatás.
-
Flashback
addikt
válasz b.kov #128122 üzenetére
Egyik barátom vett ilyet, Sage örlővel akcióban. Jó kávét főz. Szerintem tökéletes kezdő gép, ami sokáig elég lehet. Ha kell a gőz akkor valami Duál Bojler gép. De az már árban dupla a Bambino+ hoz képest.
[link]BTW az én Sage 920 gépemen az elmúlt 4 évben talán ha 4x állítottam a hőmérsékletet... Akkor is inkább kísérletezés céljából.
[ Szerkesztve ]
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
b.kov
senior tag
válasz iatti #128133 üzenetére
Azért is szemezem egyébként a Duo Temp Pro-val, 130 körül lehet venni újonnan. Egyébként tetszik is, úgyhogy berendeltem, majd alszok még rá egy-kettőt, hogy át is veszem-e.
+ Köszi mindenkinek a válaszokat! Lehet lesznek még kérdéseim itt a topikban.
-
-v-
addikt
Nincs valami jó, ajánlott travel bag amibe pont belefér egy brikka meg egy kinu? esetleg egy 250g-s kávé meg egy bögre .. vmi bevált utazós kávés tatyó
-
Zen42
tag
A kemény az a gyári Rancilio tömítés. A fiaméban az van és semmi gond. Ami most az enyémben van az ismeretlen eredetű és szerintem magas, mert alig tudom elfordítani a kart. Érdekes, hogy csak a gyári karok a VST-vel viselkednek így. Van NR karom is, az kicsit tovább megy, de még azzal sem érem el a 6 órát.
Az NR karral viszont nem ereszt a tömítés.
Beszilikonoztam a felfogatót, de a gyári kar továbbra is szorul valahogy, pedig egy hangyányit még a kosár peremére is kentem próbából, szokás, vagy sem.
Szilikinos tömítést egyszer kerestem egyébként de csak olyat találtam ami keskenyebb volt mint a gyári, azzal meg nem akartam kísérletezni. A lágyabb tömítésre azért kérdeztem rá mert nem akarok úgy járni mint Tomace, akinek csatornásodást okozott.
Mindegy, beteszem a gyárit aztán lesz ami lesz. -
brumi1024
veterán
Én egy Dörr Action fotóstáskában hordom a 9B-t, kiegészítőket, mérleget, pitchert, 2-3 zacskó kávét, és kéziőrlőt.
-
Toobee
veterán
válasz brumi1024 #128142 üzenetére
Szerintem is jó. Ha olyan helyre megyek, igazából még egy AP is elfér benne.
Gabi Master B ajánlással kapcsolatban - ezt a verziót rendeltem, szerintem szuperül működik. Így már a V60 is használható egy mezei vízforralóval (plusz a budget tricot is lehet próbálgatnii). Olyan 4 db-tól ideális a szállítás miatt (4 db 32 dolcsi, gyakorlatilag egy Gabi B ára), 5 db a EWOCFINMFA7I kóddal 39. Valószínűleg a legügyesebb barista sem önt ilyen szépen kézzel, úgyhogy semmi fine nem vándorol a papírhoz, hogy eltömítse azt, így lehet még finomabbra őrölni V60-nal is. Nekem most úgy néz ki, hogy 2-es állás a Lagom Brew SSP-vel 1-es vagy 2-es fordulattal, a Gagne AP pedig 1,5-et kér nagyjából. Idáig jóval nagyobb különbség volt. -
kmarci25
veterán
válasz vendingo #128143 üzenetére
Én egy fekete neszeszert vettem Aliról. Abba megy az AP, mérleg, az őrlőt külön viszem.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
-
#98690560
törölt tag
Egymás mellett ment ma az 1Z-Presso K-Plus és egy Comandante C40 MK4 (Red Clix nélkül).
A gép a Lelit Elizabeth, a víz Third Wawe Water 93 fokon, a kávé Black Sheep Etióp Sidamo, világos pörkölés, 4 hetes.
18g VST kosár, 18g-42g, 27 mp, 7BAR
K-Plus őrlőből --> nagyon kellemes, balanszos kávé, enyhe savassággal, némi kesernyésséggel a végén, de minden kóstoló szerint teljesen rendben van.
Comandante őrlőből --> lett egy enyhe fűszeres illat, ízében pedig egy az egyben megjelent a mangós barackos íz, amit ígért a csomagolás, a barack abszolút egyértelműen ott volt.
18g VST kosár, 18g- 36g, 12 mp előáztatás, majd 25 mp lefolyás, 7BAR
K-Plus őrlőből --> kezdett megjönni a gyümölcsös vonal, nagyon kellemes textúrája volt, szintén finom kávé
Comandante őrlőből --> egyértelműen megint ízgazdagabb, sokkal jobban elkülöníthetőek az ízjegyek, az illata ismét elképesztő, ízben komoly eltérés.
Szóval baromi érdekes tapasztalat, hogy az eddig is finom kávék után, amikkel eddig elégedettek voltunk, egy másik őrlő ekkora ízbéli és minőségbeli ugrást jelentett, leginkább az, hogy ennyire felismerhetővé tette a főbb ízvonalakat, amik alig halványan voltak csak ott az 1Z őrlő esetében. -
-
Toobee
veterán
válasz WarLock07222 #128148 üzenetére
Amikor véletlen AP álláson maradt a DAK, akkor egy meglepően jó ital kerekedett, mondjuk eszpresszónak nem nevezném, de nekem mindegy is minek hívják, ha finom.
-
#85578752
törölt tag
válasz b.kov #128122 üzenetére
Az az őrlő amit szettben a Bambino Plushoz adtak, számomra fura volt, mint egy Barbie játék, ahogy kattog mint egy műanyag búgócsiga.... Az időzítőhöz persze csak egyszer kell nyúlni, onnantól manuális.
Bambinonál egyébként amikor a kar szorul, feltapad a kosár, és a kosár alsó peremén akadozva csúszik a kar pereme, ami bele illeszkedik. A szilikonzsír egy darabig segít, de a legjobb ha rugó nélkül próbálgatva sikerül simára koptatni a kar peremét. Barista Pronál is probléma.
Mostanában én is a gépre jellemző nem szabványos presszót iszom, amikor a kávé szemcséi szabályozzák ugyan a nyomást, de nem azért mert kellő finomságúak, hanem mert beledagad a pogácsa a rendelkezésre álló helyre. Ilyenkor levéve a kart nem marad víz a pogácsa tetején, a felsőszűrő lenyomata viszont látszik. Updosing. A középre tömörítés ront rajta, amikor körkörösen használják a tampert és a végén a lazán kúposra alakított őrleményt nyomják a kosárba a tamperrel.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Lexus, Toyota topik
- Interactive Brokers társalgó
- Android szakmai topik
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest