Hirdetés
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Minden előzetest megerősít a TENAA a Razr 50-nel kapcsolatban
ma Az előzetes információknak megfelelő formában és specifikációval regisztrált a Motorola következő kagylója a TENAA adatbázisában.
-
Kooperatív akció-kalandjáték lesz a Sanctua
gp A premier kicsit még odébb van, jövő év közepén érkezik a PC-s verzió.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Nem tudom, hogy ez kinek mennyire fog tetszeni, de nekem bejön a Frei. Nagyon ügyesen csinálta a céget. Páran a családból kedvelünk oda járni.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
icm
tag
-
TheProb
veterán
válasz Polarstar #8604 üzenetére
Összességében én is a jobbak közé sorolom. Főleg ha a szarbucks is rajta van a számegyenesen. Szerintem pl az arab narancskávéjuk kifejezetten jó.
Persze ezt úgy mondom, hogy én csak tejjel iszom a kávét, cukorral, mert full magában a presszó nekem nagyon keserű. Tudom, most vettem jegyet a kövezésemre. Aztán lehet, hogy igazából sose ittam még "jó" kávét.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
nagyúr
Nézd, "Ha nagyanyámnak töke lett volna, akkor nagyapám lenne!"
Csinálhatott volna jobbat...
De nem csinált. Kicsinyes céljai voltak csupán London-Stockholm-Dubai és jó pár városba is eljutott. Lássuk be, hogy ez gáz.
Nem értek egyet a véleményeddel. De tudod mit! Mutasd meg, hogy tudsz jobbat!
Lezártam a beszélgetést.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
icm
tag
válasz Polarstar #8608 üzenetére
Nem kell egyetérteni a véleményemmel, de értelmetlenül piedesztálra se kell emelni hirtelen Freit amiért párszor ittál a világjáró finest selectionből. Ha már megemlítetted a terjeszkedést: starbucks is sok helyen van. Nem vagyok biztos benne, hogy ez a minőség megfelelő mérőszáma.
"Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
őstag
válasz Polarstar #8608 üzenetére
Szerintem a hardcore irányból az a kritikája a dolognak, hogy nem a kávé a főszereplő. Egyáltalán nem.
Kávékülönlegességek, kávéitalok, kávés-tejes-ízesített desszertitalok teszik azzá ami. Kaptam egyszer dohánykávét ajándékba (szemes), az első néhány kortyon még el lehetett lenni, de volt egy pont, ahol annyira átütött az a "csinált" íz, hogy onnantól vége volt, kifejezetten rosszul esett, műanyagnak hatott.Azt kell szerintem éretni, hogy lehet ezt úgy nézni mint egy nagyon remek üzleti modellt:
egy kávézó ahova bárki (tényleg bárki) betér, és kap egy italkülönlegességet, ami szirupok és ízesített cukros-gyümölcsös tejitalok kávé tartalommal. Aminek az elvileg alapjául szolgáló kávé vagy annyira felismerhetetlen, vagy jelentéktelen, hogy egyszerűen értelmezhetetlen a kávé oldaláról közelíteni az italhoz. Kicsit erősebben fogalmazva a modell abban áll, hogy bármilyen kevésbé minőségi kávé eladható drágán, ha a kávé alapvető íze nem érződik az italban. Tehát olcsó kávé + aroma = drága kávé => nagy profit.De ebből következik is a kritikája: nem a kávézás kulturájára, sokszínűségére, a kávébabba rejtett ízekre épít, hanem a kávézás kulturájának, az ízvilág ismeretének hiányára. Egy kotyogón lefőzött bolti őrölt Karaván kétcukorral tejszínnel, vagy az automatás 200forintos kávé után ez különleges kávézó, ahol az ember kap valamit a pénzéért. Sok íz, sok kiegészítő, gyümölcs/bármi.. de a kávé maga önmagában lehet akár sz@r is, egyszerűen nem számít, annyi hozzáadott dolog kerül bele.
A hardcore kávés / hobbi kávés a speciality kávézás felől közelít: a hangsúly a kávén van, ehhez kerülhet még legfeljebb tej ízlés szerint, és ennyi. Itt az összes ízt a kávébab hozza magával, a szakértelem a termelésben, pörkölésben és az elkészítésben, a barista munkájában, az őrlőben, kávéfőzőben, előkészítésben, beállításokban és adott esetben a tejkrémben van. Nyilvánvalóan ez egy olyan ízt is hordoz (főleg espressoként), amitől az emberek ízlése irtó távol áll, a kávéban az arabica-ból eredő savasság teljesen idegen az átlagos (magyar) ízvilágtól. Ebből következik, hogy ez "eladhatatlan" széles tömegeknek. Legalábbis ezt hiszik, még mindig.
A Frei kritikája nem áll meg csak abban, hogy ízesített - én egyszer próbálkoztam egy "újhullámos" flat white-tal.. az a helyzet, hogy ezekben kávé központú kategóriákban nem veszi fel a versenyt. Ez a jelentősebb kritika szerintem - lehetne remek tejes desszert dolgokat árulni széles tömegeknek, és mellette egy szuper SO / speciality világot bemutatni azoknak akik fogékonyak, szakértő baristákkal, termőterületek bemutatásával. Viszont ez az oldala hiányos (vagy hiányzik?) a brand-nek.
Egy lelkes barista egy 3 négyzetméteres kávézóban a szomszéd utcában, minőségi alapanyaggal, kávék iránti szenvedéllyel közelebb tud vinni a kávék valódi ízéhez mint a nagy célokkal és London-Stockholm-Dubai-t ostromló branddel üzemelő sikeres (pénztermelő) vállalkozás
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
Frei a maga szintjén jó, egy burgerking-meki szintű stabil minőséggel, és változatos kínálattal. én úgy fogom fel hogy daubner helyett (ami hozza a tankönyvi példát jelesre, unalmasan) oda járok nassolni, a kávékat beleértve. de otthonra nem vennák Frei-t, max a natúrból.
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
DrDobos
őstag
válasz Mr.Csizmás #8611 üzenetére
Kozben en is átgondoltam ezt a Freies dolgot otthonra.. szerintem nem kozelitene meg a kavezoikban megszokott eredményt, hiszen a szukseges szirupok, paszták nekem nem allnak rendelkezesre, es a pontos elkészítési módot sem ismerem
Samsung Galaxy A55 5G
-
TheProb
veterán
válasz DrDobos #8612 üzenetére
Szerintem ha bejön a kávéjuk, akkor nyugodtan vedd a boltokban is kapható kávéikat. Azok magukban is azt az ízélményt adják, mint ha bemész, nem kell hozzá extra szirup vagy miegymás.
[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
TheProb
veterán
válasz Mr.Csizmás #8614 üzenetére
Ez ok, volt is szó róla a napokban. De a kolléga azt kifogásolta, hogy nem lesz olyan az eredmény, mintha bemenne és ott inna.
Hogy legyen ON is:
A bontott kávékat ki miben tárolja? Papíron csak a vákuumos doboz a jó? A légmentesen záró gondolom szigorúan véve nem elég, mert a bent maradt levegő ugyan úgy "árt" a kávénak, nem? Jelenleg a saját csomagolásában tartom a bontott kv-t, amennyire tudom kinyomva belőle a levegőt és lezárva. De gyanítom, hogy ez sem egy 5* megoldás."Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
DrDobos
őstag
válasz TheProb #8613 üzenetére
Azt mondod? Lehet raprobalok, aztan kiderül. a Fb-n van egy videoja a Freinek az (amugy a kavezoban nagyon finom, bar meg messzebb van "a kávé"tól!) oszakai pisztacias matcha latte elkesziteserol, az vette el a kedvemet az hogy a daralo atveszi az izt, nem erdekel, mert le is oroltetnem, nincs egyelore darálóm.
Majd megkérdezem apósomat a tárolásról. Valami az remlik nekem, hogy szemes kávét kimérte x grammra pontosan, és kicsi ilyen specialisabb zip-lock zacskokba rakta el. (aztan lehet azokat elrakta jol zaro dobozba is? Na majd kideritem) Vannak ezek a hangzatos aromazaro uvegek, de nekem is az a gondom, hogy a felette levo levego..
Samsung Galaxy A55 5G
-
senior tag
válasz TheProb #8615 üzenetére
Sima befőttes, lekváros, mézes, stb. üveg. A lényeg hogy jól záródjon, színültig tele legyen, kiszorítva a lehető legjobban az oxigént, illetve minél kisebb adagokban, tehát minél kisebb üvegeket használj, hogy minél kevesebbszer kelljen nyitogatni.
Én pl. akkora üvegekbe teszem amibe 120-150 g fér, ebben van hosszabb ideig , majd amikor sorra kerül akkor pici mézesüvegbe teszem át adagonként 16-18 g, de ez már a HC kategória.
Jah és végig fagyasztóban van, de ez sem kötelező .[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
RetepNyaraB
veterán
Vákumos dobozok fancy pénzkidobás. Haszna nem bizonyítható, ellenben mikor kinyomja a levegőt, a babból is kitolja a co²-t és oda minden nyitásnál nagyobb valószínűséggel áramlik be levegő, oxidálva a szerkezetet. Megoldás: gyári sikítózáras, kanállal szedve (nem kiöntve) és NEM kinyomkodva belőle semmit, hisz a természtes védelem co² ott lapul a zacskóban mindaddig, míg ki nem kergeti belőle az egyszeri vásárló felborogatással (öntögetés), nyomkodással.
Ha meg szét kell porciózni, akkor jöhet sz.zs, vagy koxx módszere. Mindegy, csak tele legyen és ne túl nagy.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
őstag
-
DrDobos
őstag
Ezek a kaves simito(sikito )zaras tudnak barmivel tobbet, mint a sima nem kaves sikitozaras zacsik?
Samsung Galaxy A55 5G
-
icm
tag
válasz DrDobos #8627 üzenetére
Visszatérve azért jó neked ha Frei kávét veszed meg a Starbucks-szal szemben mert a Frei alapból ázott már abba a sok cukros szirupban, így otthon nem kell telelocsold a kávéd.
A kávés sikítózáras annyival jobb, hogy vastagabb az anyaga, szelep is van rajta, nem átlátszó.
Jó ha a boltban ledaráltatod a 125g kávét, de az egy adott álláson lesz - és vagy jó lesz otthonra vagy nem. Megkérdezheted, hogy pl milyen álláson darálta és akkor feljegyzed, megnézed mikori a pörkölés és legközelebb ha mész ezek tudatában tudsz daráltatni a következő adagból. Megmondod menjen finomabbra egy osztással vagy kettővel. Ez meg függ, hogy átesik a víz rajta vagy nem. Értsd van-e a kávépogácsának ellenállása vagy nincs. Ha van ellenállás és túl megfogja akkor csökkentesz picit a dózison, pl 0.5g-mal, ha meg átesik a víz akkor tudsz picit növelni rajta. De ha mondjuk 5mp alatt kijön 200ml azt azért nem kompenzálod Ha meg nyomásfokozós kosarad van majdnem mindegy, oda a bolti tégla (meg ne sértődjön már ezen valaki) "finomságú" örlemény a megfelelő."Simplicity is the ultimate sophistication." Leonardo da Vinci
-
TheProb
veterán
Köszi a tippeket. Szóval akkor nincs jelentősége vákuum alatt tartani a babokat. Legalábbis a felárat nem éri meg mondjuk egy ilyen doboz. Ezt a szelepes tasit majd figyelgetem. Addig lehet én is kiporciózom kisebb üvegekbe a bontott kv-t. Fagyóba nem fogom tudni rakni őket, mert 80%-át a kutya kajája már foglalja...
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
tobias40
veterán
Bocs ha nem ide illő hsz...
Adott egy Philps EP2220 gép.
3-4 havonta eljátsza hogy először kevesebb vizet ad a kv-hoz mint kellene,utána pedig egyáltalán nem ad vizet.
Elmentem egy szervízbe ahol adtak hozzá egy javítókészletet amiben O gyűrűk meg egy alkatrész volt amit 1 csavar fog a belső részben,képet majd teszek fel róla.
A gyűrűket és ezt az alkatrészt kicseréltem és akkor jó lett.Eltelt 3 hónap és megint elkezdte a hibát produkálni.2 semmi ilyen baja nem volt,most már a3. hogy ez van.
Mi okozhatja ezt és hogyan lehet megelőzni?(mondjuk már vagy fél éve nem használok hozzá aquaclean-nt,lehet ez a gond?)
A szervizes azt mondta hogy nem vízkő probléma hanem ezt az alkatrészt kell kifújni-kicserélni-tisztítani,de ez már így túl sűrű probléma sztem!Van rá ötlete vkinek mi lehet vele ha 2 évig semmi gond nem volt(rendszeresen tisztítom-zsírozom ahogy a könyvben ajánlja)most meg rendszeressé vált a probléma?
[ Szerkesztve ]
-
Tomace91
senior tag
Azzal pl. mi a helyzet, hogy Hoffmann uraság és Lance is ajánlja a friss kávé vákuum tasakozását és így a fagyasztóba helyezését. Lance-nél több videóban is látszik ahogy itt van asztalán a fagyasztóból kivett, bontatlanul kiolvasztott (hogy ne párásodjon le a bab) vákuum tasak. Vagy, hogy Hoffmann elmondja, hogy az ilyen módon tárolt kávé 90 nap alatt öregszik annyit, mint a normál tárolás. Továbbá Sprometheus és Hoffmann is elég jó véleménnyel van arról az edényről amit linkeltem. Mind 2 azt mondja, hogy ez a legjobb edény. Mielőtt félreértés lenne, nem azt mondja, hogy jobb mint a szelepes zacskó, hanem hogy a konyhában használt edények közül ez a legjobb.
[ Szerkesztve ]
-
tuzpenge
őstag
Én azt szeretném kérdezni hogy az itt lévő profik és "amatőrök" többsége hogy issza az eszpresszóját? Cukor nélkül ?, Kis cukorral?, Kis tejjel, stb????
Köszi!ˣ
-
Yager01
senior tag
Nincs valakinek egy IMS 12-14G-OS DELONGHI 51MM SZŰRŐKOSÁR
elfekvőben? Nekem csak a nagy van és nem biztos, hogy napi 2x kb.17g kávét akarok inni -
Safi1988
csendes tag
Hali!
Tudna valaki jó hőtartó poharat, termoszt ajánlani?
Jó lenne, ha kicsi lenne és sokáig tartaná a hőt.Köszi!
-
tuzpenge
őstag
Sziasztok!
Van valakinek [erről a kv-ról] véleménye, tapasztalata?
Lehet olyan jó mint a [grand cru] ?
Köszi!ˣ
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Tomace91 #8634 üzenetére
A fagyasztó más tészta. Én ott se nyomok ki semmit, de a fagyasztásé a főszerep, a többi inkább helytakarékosság. Ellenben fagyasztásnál annál érdekesebb a szelep leragasztása (ha gyári tasakban raknád el), főleg, ha ilyen nofrost és hasonló nevű, légkeringetéses hűtőd van, mert az kiszippantja a gázokat a szelepen át. Meg így nem lesz hűtőszagú a cucc. Vákumbödönről engem senki sem fog meggyőzni, használtam, jó drága marhaságnak tartom. Ha sokat iszol azért, ha keveset azért. Ha keveset, akkor én maradnék az adagonként fagyasztásnál. De annál macerásabb hülyeség meg nincs
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen