- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TheProb
veterán
Hali!
Lidl-ben lesznek cuccok, ez a páka pl szerintetek milyen?
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
PROTRON
addikt
válasz TheProb #88551 üzenetére
Elöljáróban mielőtt a kollégák megszagértik, ennyit találni róla használható tecső videót, ez a "B2" jelzésű tavalyi változat, majd kiderül mi kerül idén boltba. [link]
Én csak laikus vagyok, vagy még annyi se.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
User_2
tag
válasz TheProb #88551 üzenetére
inkább ipari hulladék, már kicsomagolás előtt is, mint egyszer használható kacat.
a hegye miatt, lötyög
így bármilyen elektronikát tesznek mellé a hőfok beállítása lehetetlen vállalkozás.van amit már a tervezésekor elbacnak és akkor már nem is kell gyártási minőségellenőrzéssel vacakolni.
-
-
Hello,
Valaki tud megoldást arra, hogy
- lámpa
- sok kapcsoló
- impulzusrelé
és nem biztosítékszekrénybe szerelhető kivitel, hanem mit t'om'én, felfúrható falra, vagy álmennyezet fölé?Mutogatni való hater díszpinty
-
demars
addikt
Szia.
Impulzusrelés világítás kapcsoláshoz neten rengeteg variáció megtalálható.
Nem kapcsoló, hanem nyomó, vagy nyomógomb.
Én szinte mindig a fázissal vezérlek mindent, viszont pl társasházaknál, panelekben a nyomókhoz nullát kell vinni.
A relékből szintén van választék bőven, én azt a típust preferálom ami áramszünet esetén is megőrzi az utolsó állapotát /elektromechanikus/ (elmész javítani, kmsz, vagy AVK lehúz, lámpák kialszanak, bárki felnyomja, rögtön látod ( persze ha a feszültségmentesítés 5 lépését betartod nincs ilyen probléma))
Ha nem szeretnéd az elosztóba építeni, egy kötődobozba is teheted. Falra rögzítés is megoldható (kalapsínt felfúrod, arra a relé), csak hogy vezetékeled be??
Egy ilyen rendszerhez elő kell készülni: csövezés, dobozolás, nagy kötődoboz, stb. Falon kívül is megoldható, csatornával, falon kívüli kötő dobozzal.
Álmennyezet fölé ne építsd be! Ellenőrizhetetlen, tűzveszélyes.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
PROTRON
addikt
válasz demars #88559 üzenetére
Szerintem a "falra rögzítést" azzal együtt érti, hogy olyan kivitel ami érintésvédelmileg megfelelő csatlakozókkal rendelkezik, tehát valójában a felfúrás után nem igényel "villanyszerelést" csak be kell dugni az elmenő köröket....mondjuk a 12V mozgásérzékelős kapcsoló, amin DC dugó van így rögtön rá tudsz dugni egy 5 méteres led szalagot.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Igen, szoktam ilyen fogalmazni szokatlanul
@demars : Igen, pongyola volta kapcsoló, pillanatkapcsolót kell érteni alatta.
"Egy ilyen rendszerhez elő kell készülni: csövezés, dobozolás, nagy kötődoboz, stb."
Igen, most van villanyszerlés fázisban a lakás, annak során pont ez történne. Álmennyezet fölé nyilván úgy épülne be, hogy van szerelőajtó, mert amúgy is kellhet hozzáférni (a szerelhetetlen megoldások a halálom amúgy is ).
Na pont ilyesmi érdekelne, ami elhelyezhető egy sima kötődobozban, és szabványos.@PROTRON : "tehát valójában a felfúrás után nem igényel "villanyszerelést" csak be kell dugni az elmenő köröket...."
Nem, beépítésre értettem, a felfúrás arra értendő, hogy konkrétan fabla fúrt csavarok tartják, de a sín sem megvetendő, tök mindegy, csak valami tartsa.Mutogatni való hater díszpinty
-
PROTRON
addikt
De akkor viszont elsőre nem értettem.
A legtöbb relé esetén érintésvédelmileg nem oké ha csak úgy szabadon érinthetőek a feszültség alatt álló fém részek, csavar fejek. Ezért szokták belerakni egy kis moduláris falon kívüli elosztóba.
Azzal mi is a gond? Oké 2 csavarral több hogy hozzáférj a reléhez...[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
válasz PROTRON #88564 üzenetére
Azzal semmi, a lényeg, hogy nem a biztosítékszekrényben van, hanem a szobában, ahol a lámpa is, és nem kell minden kapcsoló vezetékét végigvinni a lakáson.
Másik : mennyire vannak ezekből halkabb kivitelek?
Bevált típust valaki tud esetleg linkelni?Mutogatni való hater díszpinty
-
demars
addikt
Ez elég pici
Nem ismerem ezt a típust. Kereső dobta ki.
Egy ilyen, vagy hasonló a szerelő nyíláson bőven elfér, még egy kis dobozzal együtt is. (Hagyd meg "lengő" bekötésre, akkor ki tudod Simán fordítani a nyíláson keresztül).
Nézz körül neten, tényleg több típus létezik ilyen kis méretben, biztos van a Finder -nek is, az ismert márka (nem állítom, hogy a legjobb!)Ez kifejezetten egy halk típus, így reklámozzák.
[ Szerkesztve ]
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
válasz demars #88566 üzenetére
Én is ezt néztem Ismerős volt a név is. Köszi
Kérdés, hogy ez mennyire ajánlott, stb.
Meg néztem, hogy vannak halk üzemű cuccok is ezekből.Ha arra kerül a sor, van valami értelmes megoldás arra, hogy amúgy biztosítékszekrénybe építhető relét be leessen valahogy tenni egy ilyen 10cm körüli álmennyezet fölé?
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
demars
addikt
Egy megfelelő méretű kötődoboz. Mehet fektetve is.
Ilyenkor a vezetékeket (kábeleket) hagyd hosszabbra, hogy ki tudd fordítani, venni a szerelő nyíláson keresztül.
Röviden ennyi.
Nem túl elegáns megoldás, de a védelem meg lesz.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
válasz demars #88568 üzenetére
Köszi!
Kérdés, hogy a villanyszerelő hajlandó-e megcsinálniBTW ja. Olyan relé létezik-e, ami normál kétállású kapcsolóval oldja meg a lámpa kapcsolását? Tehát a kapcsoló átkapcsolását lekezeli? Azzal végülis utólag is meg tudnám oldani.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
PROTRON
addikt
Van olyan relé, ami impulzus jelet vár és ha az véget ér, akkor indítja a ciklusát.
De van olyan relé, ami addig tartja fent egy adott kapcsolást, ameddig kapja folyamatosan a vezérlő jelet.
Meg vannak multifunkciósok, amiket 11 féle beállítást tudsz eszközölni, aszerint hogy nyomógombod van, vagy kapcsolód. De ezek ugye drágábbak is, továbbá gyártója válogatja, ugye ami elromolhat el is romlik.
Van olyan szerelő aki kifejezetten utálja a multifunkciósokat, pont a hibásodás miatt.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Sanki
addikt
Sziasztok.
Elsősorban SMD (illetve THT) ledekkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Pár dolgot szeretnék az autóba beiktatni (Opel Astra G 2005) viszont szeretném tartósan azt, ezért az olcsó kínaiakat hanyagolnám (max gyakorolni majd azokkal fogok).
Nézegettem itthoni boltokba (tme, hestore pl.) kapható smd/tht ledeket, viszont annyi féle van, hogy nem tudom melyik lehet a megbízható.
Tudtok pár konkrét típust ajánlani, amiket nyugodt szívvel lehet venni és nem fog kimenni fél év után?
Lehet itt pontosan nem tudjátok, de hátha: G Astra km órába milyen smd led-ek vannak gyárilag? Nem a cserélhető led/izzó helyekre gondolok, hanem a visszajelző ikonok ledjeire, amik forrasztva vannak. Pirossal bekarikázva. [kép]
Az órába vinnék 1-2 plusz ikont, és ahhoz kellene most smd led. -
johniee
senior tag
-
őstag
Lehet, hogy én vagyok túl hanyag, de hozzátartozik, hogy a buherálást gimisen kezdtem, amikor keményen árszenzitív volt minden beruházásom.
A lényeg az, hogy eddig nem találkoztam még olyan LED-el, ami nem az én hibámból ment tönkre, pedig alitól az ebayen át minden olcsó sz*rra rárepültem. Az olcsóság általában inkább a spektrum pontosságát, és egyéb olyan nüansznyi dolgokat érint, ami téged a műszerfalon nem fog triggerelni.
A mindenféle olcsó késztermékekben azért szállnak el a LEDek inkább, mert túl vannak hajtva. Esetleg power ledeknél lehet gond a hűtőfelület és a LED közötti zárványos kontakttal.
De pl. Dr. Szilikát véleményét meghallgatnám a fentiekkel kapcsolatban.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
malagutif122
tag
Sziasztok
Autóba Ülés alá aktív mélyládát akarok építeni.
Találtam ezt a tpa3118 60w erősítőt, hangszóróba melyik márka jó egy 4ohm-ost raknék bele.
Pioneer mvh-s420bt rádióm van erre kötném rá elég egy rca a csatlakozó a ládára? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz razorbenke92 #88576 üzenetére
Világítási célú, túlhajtott / túlfűtött LED-ekkel szokott inkább gond lenni, illetve a gyanúsan olcsó, noname darabokkal.
-
őstag
válasz Dr. Szilikát #88578 üzenetére
Igen-igen, így értettem én is.
Sanki: Nézz szét Hestore - Lomex vonalon, amit ott árulnak, nem lesz zsákbamacska.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
tordaitibi
veterán
válasz Dr. Szilikát #88578 üzenetére
Meg a tévékbe van agyonhajtva, annyira hogy leolvad előtte a diffúzor is néha.
Érdekes módon a monitorokba meg 20 éveket elmennek a backlight ledek. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz tordaitibi #88580 üzenetére
Égések oka nem közvetlenül a túlhajtás, hanem a túlhajtás miatt a megnő az ellenállás (belső hozzávezetések, szakadozások, szenesedések, akármi).
Az áramgenerátoros meghajtás továbbra is változatlan áramot igyekszik biztosítani, de ilyenkor már nem a szokásos nyitófeszültség esik a tokon, hanem több, ami nagyobb hővel jár, tovább ég, szenesedik, a szén is ellenállás, felizzik, kiég.
Ha egy LED szimplán csak zárlatba megy (átlagban ez a gyakoribb), abból ilyen égések nem lesznek, hiszen nem esik rajta feszültség.
[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
"Kész" lett a füstelszívóm még a szűrőjét meg kell építenem a motor köré ami egyben kicsit a hangját is elnyomja majd. De már az is haladás hogy nem az arcomba megy a füst. Az az asztali elszívó nekem túl sok helyet foglalt. Van olyanom is. Teljesen 3d nyomtatott az elszívó cső, alul 40es PVC. Mit gondoltok? [kép]
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Benhill
senior tag
Sziaszok.
[https://merlinhardver.hu/termekek/tapegyseg-kabel-kabelkit]
Ilyesmi/Ezek a tápcsatlakozó hosszabbitok mennyire biztonságosak? Nyugodtan elhet használni őket?
Nem szeretném ha emiatt szétmenne valami.
Gyári csatlakozók tulságosan merevek és rövidek is, nem tudom igényeim szerint elrendezni szépen. -
veterán
-
ViZion
félisten
válasz Donki Hóte #88587 üzenetére
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Sanki
addikt
válasz razorbenke92 #88579 üzenetére
Ez lesz akkor, ahogy láttam átpörgetve vannak ismertebb márkák is (osram pl.), azokból valamit összeválogatok.
-
veterán
válasz malagutif122 #88577 üzenetére
Ilyen digitális erősítő 12 V-ról egy 4 ohmos hangszóróra soha nem tud 60 W teljesítményt leadni.
Vagy 24 V-ról hajtod (egy feszültségkétszerezővel), vagy 2 ohmos hangszórót használsz (pl. egy dupla tekercses mélynyomót).
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
DonThomasino
veterán
Adott egy ilyesmi régi biztosíték doboz csengővel.
Hallani belőle folyamatos zúgást, gondolom a csengő trafója
reagál az 50 hz re. Még nem szedtem szét.
Tudtommal nem, de azért megkérdezném
lehet ebből baj hogy zúg ?" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én lőttem ezt a képet, szépen látszik a felrobbant dióda belseje
Valami oknál fogva egy nagyobb helyett két kisebbet raktak párhuzamba... Ez diódáknál kerülendő, mert sosem fog rajtuk 50/50 arányban megoszlani a teljesítmény. Itt mondjuk nem ezért haltak meg, hanem kapott a panel egy fordított betápot.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Samus
addikt
Elektromágneseknek is nagyobb az áramfelvételük indításkor, hasonlóan a motorokhoz, vagy itt más a helyzet? Sikerült megjavítani a 24V@10A tápom, próbaképpen ráakasztottam a legnagyobb terhelést, ami a kezem ügyébe akadt, egy MOT-ból gyártott elektromágnest. A tekercs 3.2Ohm, elvileg így 7.5A folyik rajta (a feszültség stabilan 24V),de induláskor jelez a táp védelme (ez egy ipari cucc, van egy LED, ami 110% feletti terhelést jelez), majd pár másodperc után ez kialszik. Sajnos csak tesztre jó, mert bár brutálisan erős mágnes lett a trafóból, 5 másodperc után már kézzel nem lehet megfogni a tekercset.
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
mezis
félisten
válasz #32277248 #88594 üzenetére
Kisméretű, egyenáramú relénél benntartási áramot ellenállással állítottam be. A behúzási áramot meg az ellenállással parallel kötött elkóval biztosítom.
Ez így korrekt?Az alábbi táblázat azt jelentené, hogy a behúzási áram 1/5-öd részénél engedne el a relé?
(Arra már nem emlékszem mennyit sikerült "spórolnom" az áramon. )[ Szerkesztve ]
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #32277248 #88594 üzenetére
jóformán 3x akkora áram kell a meghúzáshoz mint a húzva tartáshoz.
De ez nem az áram változását írja le, fix feszültségre kapcsolva. Csak azt, hogy nekünk nagyobb áramot (feszültséget) kell rákapcsolni a meghúzáshoz. Utána csökkenthetjük a feszültséget (áramot) és nem enged el.
Az általad betett ábra eredeti forrása egy trafó AC áramát írja le, a felmágnesezés jelensége miatt, ha jól emlékszem (régen tanultam erősáramot, nem emlékszem tisztán a részletekre). Motornál ott van még az állóhelyzeti áram leküzdése is.
De amikor egy tekercset egyenfeszültségre kötünk, az áram késleltetve fut fel, hiszen ez az induktivitás lényege, a kapacitással szemben, ahol előbb van nagy áram a töltés miatt, utána csökken le. Tekercsnél fordítva:
https://www.google.com/images?q=inductor+current+diagram
Viszont a relé esetében annyi csavar van, hogy előbb a légrés csökkenti az induktivitást.
Artificial neural network based detection of neutral relay defects
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Passz, nagyon rég foglalkoztam ilyesmivel, az akkori munkahelyemen voltak ilyen cipősdoboz méretű brutál robusztus első osztályú jelfogók, azoknál végezni kellett évente ejtésvizsgálatot. Arra biztosan emlékszem, hogy kb. 3x akkora áram kellet a biztos meghúzáshoz mint a húzva tartáshoz, és elejteni meg valahol az ötödénél kevesebb értéken tudtak mint a meghúzási áram. De tényleg rég volt már lehet rosszul emlékszem.
@Dr. szilikát: Csak az egyszerűség kedvéért dobtam be ezt az ábrát (meg csak ilyet leltem )
-
hzsolee
őstag
Sziasztok!
Egy töltéskiegyenlítőnél szeretnék biztiket iktatni a rendszerbe. Viszont jó lenne a feszt is látni. Tudom van olyan verzió ami jelzi, de ezen csak ledek vannak. Móriczkában mutatom mi a terv, de szerintem kellene valami dióda is ide oda, mert ha a középső nincs rajta össze vissza mér. Valamint jó lenne ha nem a kijelzőn keresztül "egyenlítene". Meg az sem biztos, hogy kell 3 biztiA feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
Kissé offtopik, de talán tudja valaki: ezeken a PCI-E -> PCI adaptereken minek van molex csati? A PCI-E ad 12 voltot. Csak az 5 volt miatt, hogy megspóroljanak egy regulátort? Ill. szerintetek van bármi esély, hogy ezek adjanak -12 voltot? Hangkártyának kellene. Itt látszódik, hogy a B01 csatlakozik valahova, de nem teljesen tudom kivenni.
[ Szerkesztve ]
I did nothing, the pavement was his enemy!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Elemlámpa, zseblámpa
- Diablo IV